Connect with us

ENTERTAINMENT

VIDEO Huiduielile de la concertul Coldplay de la București, în presa internațională: „S-au reaprins dezbaterile despre rasism în România”

Published

on

Reclame

Prezența pe scenă la concertul Coldplay de la Arena Națională din București, de pe 12 iunie, a tânărului cântăreț de manele Babasha, 22 de ani, a fost primită cu huiduieli de mare parte a spectatorilor. Momentul a fost comentat și în presa internațională.

„Huduielile pentru artistul rom invitat la spectacolul Coldplay din București reaprind dezbaterea despre rasism din România”, a notat Euronews.

„Manelele au o istorie lungă și sunt adânc înrădăcinate în tradițiile comunității de romi. De fapt, manelele clasice datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când au fost aduse în România ca muzică de dans de romii din Istanbul”, scrie site-ul postului paneuropean.

Deși sunt apreciate de mase largi, criticii iau manele în derâdere, oprobriul mergând atât de departe, încât unele orașe din România le-au interzis în spațiile publice.

Postul scrie că, în martie 2010, Primăria municipiului Cluj-Napoca le-a interzis taximetriștilor să asculte genul în timpul serviciului, în timp ce aceeași regulă a fost aplicată și la Galați împotriva operatorilor săi de transport public.

„Și Madonna a fost huiduită când a vorbit despre discriminare”
Respingerea persistentă a manelelor face parte din sentimentele rasiste larg răspândite față de romi, mai scrie Euronews.

Zeljko Jovanovici, unul dintre cei mai importanți activiști europeni pentru drepturile romilor și președinte al Fundației Romilor din Europa, a declarat că „aceasta nu este o știre în România. Acum câțiva ani, Madonna a avut un concert în România și a ales să vorbească împotriva discriminării antiromi și a fost huiduită”.

Retorica antiromă a devenit o modalitate ușoară pentru politicieni de a înfuria publicul și de a obține capital politic”, insistă Jovanovici.

În cele din urmă, în a doua seară a spectacolelor trupei rock la București, solistul Chris Martin a deschis concertul spunând că este „șocat, trist și furios. Oamenii trebuie tratați în mod egal”. Publicul a dansat, iar momentul a fost urmat de lungi aplauze pentru interpretul român, a observat Euronews

Maneleke sunt controversate din cauza versurilor vulgare și misogine”, a notat și site-ul publicației britanice The Independent, în relaterea despre situația de la concertul Coldplay.

„Invitatul Coldplay a fost huiduit în România din cauză că a cântat manele”, a titrat și site-ul New Musical Express (NME), o revistă de muzică care apare din 1952.

La concertul susținut de trupa rock britanică a doua zi în aceeași locație, Babasha a cântat din nou, dar cei 50.000 de spectatori nu l-au mai huiduit.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
AUDIENȚE TV3 zile ago

Spania a câștigat EURO 2024, în direct la PRO TV! Peste 2.9 milioane de telespectatori au urmărit finala care a fost lider absolut de audiență

AUDIENȚE TV5 zile ago

Anglia a învins Olanda și va juca finala EURO 2024 contra Spaniei, duminică, în direct la PRO TV și pe VOYO!

Reality Show5 zile ago

Premieră la Insula Iubirii în cel de-al optulea sezon al reality show-ului de la Antena 1: partenerii au fost despărţiţi fără să apuce să îşi ia rămas bun

Premieră TV5 zile ago

PREMIERĂ Noul sezon Atletico Textila revine la PRO TV ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Reality Show5 zile ago

Delia şi Liviu câştigătorii celui de-al nouălea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro

Emisiuni6 zile ago

Cristina Bâtlan, o femeie de afaceri de succes, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”, duminica aceasta

Serialeo săptămână ago

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`! „Personajul meu este cel mai de temut al vremii”

Reality Showo săptămână ago

Declaraţie şocantă la Insula Iubirii: „Ne-am despărţit de 37 de ori!”

Cinemao săptămână ago

Festivalul „Saptamana Comediei”, la final. Teatrul de Comedie pleaca acasa cu 3 premii.

Emisiuni2 săptămâni ago

Serghei Mizil vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Analize Audiente TV2 săptămâni ago

4.9 milioane de inimi au bătut la unison în fața televizoarelor pentru Generația de suflet a Naționalei! PRO TV lider absolut de audiență cu cifre record

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending