Importanta folosirii unui ulei motor auto de calitate pentru masina ta - RADAR DE MEDIA
Connect with us

UTILE

Importanta folosirii unui ulei motor auto de calitate pentru masina ta

Published

on

La fel ca şi în alte industrii şi industria auto este într-o continuă dezvoltare şi expansiune. Dacă în trecut să ai un autoturism reprezenta un adevărat lux, în ziua de astăzi aceasta nu este nici mai mult decât o necesitate.

Dar achiziţionarea unei maşini, pe lângă beneficiile evidente pe care ni le aduce, vine la la pachet şi cu o serie de responsabilităţi. Bineînţeles că acestea trebuie luate în calcul în cazul în care doreşti ca maşina ta să funcţioneze în condiţii optime o perioadă cât mai mare de timp. Printre acestea responsabilităţi se numără:

  • Întreţinerea şi curăţarea maşinii atât la interior, cât şi la exterior;
  • Efectuarea reparaţiilor necesare la timp;
  • Achiziţionarea de piese de schimb de calitate;
  • Realizarea schimbul de ulei folosind un ulei motor auto de calitate.

Schimbul de ulei este o operaţiune esențială pentru buna funcționare a unei mașini. Mai mult decât atât fiecare motor are nevoie de un lubrifiant adecvat, deoarece părţile din metal ale motorului au de suferit sub efectul frecării, iar după cum bine ştim frecarea generează căldură, iar căldura nu face nimic altceva decât să ducă la uzura premature a acestora. În cazul unui ulei de motor necorespunzător ne vom confrunta cu efectele nedorite, iar în cele mai multe cazuri acestea vor apărea doar mult mai târziu pentru a fi reparate cu uşurinţă, prin urmare va trebui să scoatem din buzunar o sumă mare de bani.

De ce să foloseşti un ulei de motor de calitate vei reduce semnificativ din efectele negative pe care efectul frecării le produce, prin urmare acestea nu se vor mai încălzi şi se vor uza mai încet. Mai mult decât atât, folosirea unui ulei de motor corespunzător, pe lângă faptul că previne defecţiunile ce pot apărea la motor, îmbunătăţind performanţele acestuia şi îi poate asigura catalizatorului o durată mai mare de viaţă, contribuie şi la reducerea consumului de combustibil. Şi asta nu este tot, acesta mai contribuie şi la:

  • protejarea motorul împotriva coroziunii şi acidităţii;
  • reducerea temperaturii motorului;
  • înlăturarea impurităţilor care se pot acumula în timp, precum cenuşă, praf ori particule de uzură;
  • răcirea motorului – aproximativ un sfert din căldura acestuia este eliminată cu ajutorul uleiului de motor;

Ce tip de ulei ar trebui să folosesc?

După cum bine ştim exista o sumedenie de tipuri de motoare, cu capacităţi diferite. Ei bine, tot aşa există mai multe tipuri de ulei de motor. Prin urmare poate că îţi este dificil să ştii care este cea mai bună opţiune pentru maşina ta. Ei bine în cartea maşinii ar trebui să găseşti câteva informaţii despre tipul de ulei potrivit pentru motorul maşinii tale. Spre exemplu, ai putea găsi acolo informaţii despre vâscozitatea corespunzătoare a uleiului. Aceasta poate fi menţionată şi pe capacul rezervorului de ulei – bineînţeles dacă maşina mai este echipată cu capacul original. Dar dacă dubii mecanicul de la service-ul la care mergi de obicei îţi poate recomanda chiar el un ulei pentru maşina ta. Cele mai importante caracteristici ale unui ulei de motor sunt: vâscozitatea, punctul de congelare, onctuozitatea, dar și temperatura de funcționare.

Când trebuie să fac schimbul de ulei?

Schimbul uleiului de motor se recomanda a fi efectuat în mare parte atunci când se atinge o anumită limită de kilometri sau după o anumită perioadă de timp. Intervalul de kilometri la care trebuie să se realizeze schimbul de ulei, de obicei, este scris în manualul fiecărei maşini. Bineînţeles că acesta poate să difere de la un vehicul la altul, prin urmare îţi recomandăm să verifici cu atenţie acest aspect.

Specialiştii sunt de părere că kilometrajul are un cuvânt important de spus în acest proces, de asemenea modul, dar şi condiţiile în care este condus automobilul ar avea un impact mai mare asupra uleiului. Spre exemplu, dacă maşina ta este condusă în mare parte în oraş, dacă tractezi o remorcă, dacă maşina este condusă adesea pe drumuri de ţara unde există mult praf şi nisip.

Sperăm că toate informaţiile prezentate până acum să te ajute să înţelegi mult mai bine care este rolul uleiului pentru motor, de ce este important să cumperi unul care să fie compatibil cu maşina ta, de ce este importat să cumperi unul de calitate şi mai ales de ce important să efectuezi schimbul de ulei la timp.

Advertisement

Bineînţeles că există şi foarte mulţi proprietari care aleg să îşi complice viaţa cu aceste aspecte şi fie aleg doar produse ieftine şi care nu sunt potrivite pentru maşina lor, fie aleg să nu efectueze deloc schimbul de ulei… fără să înţeleagă care sunt riscurile la care se expun şi mai ales cât de costisitoare sunt reparaţiile în aceste cazuri.

Dacă doreşti ca maşina ta să reziste o perioadă cât mai îndelungată de timp, fără să necesite reparaţii îţi recomandăm să nu ignore sfaturile noaste, bam ai mult decât atât să nu uiţi să mai dai din când în când şi pe la un service auto pentru a preîntâmpina eventualele probleme. Ca şofer, şi mai apoi ca proprietar, este important… şi până la urmă este de datoria ta să te asiguri că autovehiculul tău funcţionează în mod corespunzător. Să ştii că cu o întreţinere corespunzătoare durata de viaţă a maşinii tale poate creşte considerabil. Nu uita să investeşti într-un ulei de motor de calitate, căci până la urmă el este esenţial în asigurarea unei funcţionari corecte a motorului.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending