Connect with us

UTILE

Importanța kinetoterapiei în tratamentul gonartrozei

Published

on

Reclame

Creșterea accentuată a prevalenței la nivel global a gonartrozei impune identificarea unor noi modalități de ameliorare a simptomelor, pentru a răspunde astfel nevoilor tot mai accentuate ale pacienților de a obține ameliorare. Gonartroza este, potrivit specialiștilor, una dintre condițiile care determină dureri cronice accentuate, dar și o limitare importantă a mobilității. Terapiile cunoscute la momentul actual pot doar să amelioreze condiția și să amâne progresia sa, însă nu să o și trateze. Terapia prin kinetoterapie este utilizată în majoritatea cazurilor pentru controlul durerilor și a inflamațiilor determinate de gonartroză.

Ce presupune kinetoterapia și de ce este utilizată?

Kinetoterapia este un domeniu al fizioterapiei care utilizează exerciții fizice specializate pentru a restabili funcția normală a articulațiilor și a musculaturii. În cazul gonartrozei, obiectivele kinetoterapiei includ reducerea durerii, creșterea mobilității articulare, îmbunătățirea forței musculare și prevenirea deformărilor articulare.

Programul de exerciții de kinetoterapie sunt întotdeauna personalizate în funcție de stadiul bolii și de specificul fiecărui pacient. Exercițiile de mobilitate și flexibilitate sunt deosebit de importante în fazele incipiente ale bolii, pentru a menține un interval complet de mișcare al articulației genunchiului.

Importanța kinetoterapiei în managementul gonartrozei

Gonartroza reprezintă o formă de osteoartrită care afectează articulația genunchiului, caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular. Tratamentul gonartrozei nu se rezumă doar la administrarea de medicamente antiinflamatoare sau analgezice, ci include și strategii non-farmacologice, printre care kinetoterapia ocupă un loc central. În stadiile incipiente ale gonartrozei, kinetoterapia poate fi utilizată ca tratament principal sau în combinație cu alte terapii conservatoare, cum ar fi terapia farmacologică sau infiltrații cu acid hialuronic.

În cazurile avansate, în care gonartroza progresează și devine invalidantă, o osteotomie reprezintă o opțiune chirurgicală utilizată pentru redistribuirea presiunii asupra articulației. Osteotomia poate ameliora simptomele și poate încetini evoluția bolii, în anumite situații.

Beneficiile kinetoterapiei

Terapia prin kinetoterapie aduce multiple beneficii pentru pacienții cu gonartroză. Exercițiile de kinetoterapie, efectuate într-un program de gonartroza tratament ghidat de către un medic, contribuie la reducerea durerii, prin îmbunătățirea circulației locale, stimularea eliberării de endorfine și reducerea spasmelor musculare asociate. Totodată, prin exerciții de întindere, mobilizare și stabilizare a genunchiului, kinetoterapia poate îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea articulației afectate. Nu în ultimul rând, kinetoterapia ajută la întărirea musculaturii periarticulare, ceea ce ajută la protejarea articulației și la menținerea stabilității sale.

Este eficientă kinetoterapia?

Studiile științifice au demonstrat eficacitatea kinetoterapiei în managementul gonartrozei. Cercetările publicate în jurnalul „Arthritis Care & Research” au evidențiat că un program structurat de exerciții fizice poate reduce durerea și îmbunătăți funcția fizică la pacienții cu gonartroză. Beneficiile sunt atribuite în principal îmbunătățirii biomecanicii articulației genunchiului și creșterii capacității musculare de a prelua o parte din sarcină.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending