joi, martie 28, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăA-Z NEWSImpresii de la Comemorarea lui Mihai Eminescu

    Impresii de la Comemorarea lui Mihai Eminescu

    Am primit pe adresa redactiei, de la domnul Mihai Costin – Presedintele Gruparii de Colectionari de Medalii si Insigne Eminescu din cadrul Societatii Numismatice Romanae – urmatorul mesaj cu titlul „Eliza Roha, comemorare Eminescu la Palatul Parlamentului…”, pe care il redam integral in cele ce urmeaza.

    ––––––––––

    Dacă nu aţi fost la expoziţie, rândurile, din documentul anexat,
    vă vor spune cum a fost la vernisaj….
    Cei care au fost, au văzut, au trăit cele spuse de poeta şi scriitoarea Eliza Roha….
    Cu bine, Mihai COSTIN

    15 Iunie 2011 – Comemorare Mihai Eminescu,

    orele 15.30, Sala „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului

     

    Sunt invitată la comemorarea a 122 ani de la trecerea în veşnicie a poetului nepereche Mihai Eminescu. Lucrurile se aşază în aşa fel încât pot să onorez invitaţia. În sfârşit o oază de linişte pentru sufletul meu hărţuit. Ajung la timp. Mă primeşte amfitrionul întâlnirii culturale, domnul Mihai Costin. Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” din cadrul Societăţii Numismatice Române, a organizat Salonul Naţional „Mihai Eminescu” cu o expoziţie de medalii, plachete, insigne, cartofilie şi alte materiale dedicate, de-a lungul timpului, lui Mihai Eminescu. Sunt invitată să vizionez exponatele. Multe colecţii cu busturi Mihai Eminescu, carpete de perete cu chipul marelui poet, plachete, cărţi de dimensiuni uriaşe ori liliputane, insigne, medalioane, mai mari, mai mici, din diferite aliaje, aur şi argint, mărţişoare, cărţi poştale, vederi inspirate din opera eminesciană, fotografii, adevărate bijuterii, îmi încântă privirile şi sufletul. Toate închinate lui Mihai Eminescu… Alături de mine, multă lume bună. Rodica Subţirelu, Andreea Lorena Pleşa, pictoriţa Ana Iacob ş.a.. Mă revăd cu persoane dragi mei, fac noi cunoştinţe. La un moment dat o zăresc pe frumoasa, inegalabila actriţă Manuela Golescu. Desigur, sunt multe tinere deosebit de chipeşe care atrag privirile, dar Manuela Golescu îmi inspiră un sentiment aparte, cucereşte prin zâmbetul curat, de copil fericit, încrezător. Vine la mine, probabil că simpatia este reciprocă. O văd arareori, la întâlniri culturale, eu reuşind cu greu să mă desprind de poverile căminului ori de monitorul pe al cărui ecran curg în cuvinte gândurile ce mă torturează fără încetare. Acelaşi chip senin, distins, aceeaşi pornire prietenească, aceiaşi ochi inteligenţi, aceeaşi expresie de bunătate… Peste frumuseţea sculpturală a naturii străluceşte frumuseţea spirituală. Poartă la gât o cruce încrustată, lucrată de parcă artistul m-ar fi întrebat pe mine… Ating crucea aproape involuntar, poate din dorinţa neexprimată de a primi o câtime din exuberanţa spiritului său, din bucuria tinereţii ce o împrăştie cu dărnicie.

    Vorbim în fugă, trebuie să înceapă programul. Amfitrionul anunţă Fundaţia Internaţională „Mihai Eminescu”, a cărei membră sunt, şi recit prima. Rodica Subţirelu mă împinge să mă ridic. Am pregătit să prezint auditoriului un fragment dintr-un eseu închinat lui Mihai Eminescu şi o poezie. Stau în cumpănă dacă le citesc pe amândouă. Auditoriul pare plin de bunăvoinţă în ceea ce mă priveşte. Încurajată de atenţia cu care sunt urmărită transmit trăirile şi simţămintele mele pentru Luceafărul poeziei româneşti, din toată fiinţa, cu toată sinceritatea … Gata, s-a terminat. Regret că nu le-am citit şi poezia Revedere. Cum să-l comemorezi pe Eminescu fără să-i reciţi poeziile? Urmează Rodica Subţirelu, şefa mea de la Cronica Fundaţiilor, cum îmi place să-i spun în glumă, şi bună prietenă. Furată de lectura versurilor sale, uit de regrete. Constat că este o mare poetă. Profunzime, inteligenţă, sensibilitate… Sunt mândră că mă aflu alături de o asemenea valoare literară şi aplaud cu frenezie. Nu sunt singura. Apoi se îndreaptă spre microfon fetiţa de numai zece ani, Mara Ioana Ivan, o zânuţă blondă ale cărei versuri au fost tipărite în ultimul număr al revistei Cronica Fundaţiilor. Un talent incontestabil, poate un geniu în devenire. Au venit să o încurajeze mama, bunica, o verişoară. Sunt uşor de recunoscut. Fac parte dintr-o stirpe de femei rasate, frumoase. Se face linişte. Iată, ne vorbeşte cu mult har părintele Galaction Stângă, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, despre Eminescu, despre iubirea aproapelui, despre neam, despre îndatoririle noastre de buni creştini. Apoi ne bucurăm de un program prezentat de membrii unui ansamblu de dans modern. De la pici de patru-cinci ani, la adolescenţi aflaţi în pragul afirmării internaţionale. La urmă ne încântă auzul o cantautoare. Ne picură în suflete cântece melodioase pe versurile lui Adrian Păunescu şi bineînţeles Mihai Eminescu. …

    În sfârşit aud numele Manuelei Golescu.

    Se apropie cu pas ferm. Parcă pluteşte. Din decenţă, şi-a înfăşurat superbia întrupării fizice într-o podoabă din voal ce se joacă pe sandaua delicată. Seninătatea chipului împrăştie lumină şi bucurie. Scanez expresia de pe feţele privitorilor. Adoraţie… Glossa. Glasul se ridică puternic spre înaltul plafonului, se plimbă peste muritorii de rând uimindu-i, încântându-i, purtându-i într-o lume de vis. Parcă vine din astral. Expresivitatea vocii se mulează perfect pe trăirea versurilor eminesciene. Uităm unde ne aflăm, uităm cine suntem, am intrat în lumea poeziei… Vocea, când suavă, ademenitoare, când complice, când conciliantă, când revoltată ne poartă prin labirintul filozofiei eminesciene. Rugăciunea unui Dac. Tonul se schimbă. Vocea devine puternică, răscolitoare, cu inflexiuni atemporale ce par a străbate secole. Este neiertătoare. Ne trezim la realitate. Cine suntem, de unde venim şi mai ales ce daruri şi moşteniri ne-au lăsat zeităţile.

    Parcă aud pentru prima oară versurile de parcă aş fi la prima întâlnire cu ele. Parcă sunt altele. Prin vocea Artistei dibui alte înţelesuri, cuvintele înseamnă altceva, cu mult mai mult, cu mult mai profund, cu mult mai subtil decât ceea ce ştiam eu. Sunt total implicată. Aparţin unui alt sistem valoric, de care trebuie să fiu mândră, pe care trebuie să-l preţuiesc, să-l apăr…

    Mai am un singur dor Îmi recunosc … gândurile, sentimentele, tristeţile, oboseala sufletului, a întregii fiinţe, cuvintele parcă pornesc din mine. Actriţa le primeşte vibraţiile şi le traduce cu glasu-i inconfundabil. Divin. Dacă Dumnezeu a vrut să ne dăruiască asemenea valori înseamnă că putem crede într-un viitor. Iată o tânără care ne învaţă limbajul filozofic al lui Eminescu. … Ci eu voi fi pământ/În singurătate-mi

    Câteva secunde de tăcere. Vraja se destramă. O furtună de aplauze mă coboară pe pământ. Actriţa mulţumeşte graţios, apoi se întoarce zvârlugă, se metamorfozează în copilă, se apleacă şi sărută cu smerenie mâna părintelui ce rămăsese prosternat, cuprins de admiraţie, lângă soclul pe care se odihnea bustul Marelui Poet. Cu pas grăbit, şăgalnic, se pierde în mulţime, statuie mişcătoare, învălurită în diafan. Dacă Eminescu ar fi văzut-o, cred că i-ar fi închinat un poem.

    Îmi făceam reproşuri că nu citisem Revedere. Dumnezeu m-a răsplătit, nu ştiu pentru ce, şi mi-a adus-o pe Manuela Golescu. Un cadou nesperat, nepreţuit.

    Mă gândesc că atâta timp cât o avem pe Manuela Golescu avem speranţe de bine. Eminescu, de acolo de sus ne trimite un semn de încurajare.

    În încheiere, ne vorbeşte amfitrionul întâlnirii. Acordă diplome de excelenţă unor personalităţi culturale, numismaţi, maeştrii ai meşteşugului artei numismatice…

    Îmi iau la revedere şi plec spre casă. Pe când trec pe sub umbra aromizatoare a teilor de pe Bulevardul Unirii îmi apare în minte chipul lui Eminescu, iar în auz îmi stăruie vocea astrală a Manuelei Golescu. Mai am un singur dor

    Eliza Roha, 15 iunie 2011

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente