Connect with us

Emisiuni

În căutarea averii la care România a dat cu piciorul, duminică, la “România, te iubesc!”

Avatar

Published

on

Duminică, Cosmin Savu, corespondent special al Știrile PRO TV, va prezenta situația moștenirii Gojdu, o avere la care România a dat cu piciorul atunci când a avut ocazia să o primească. Figura lui Emanoil Gojdu a dominat viața socială și politică din Transilvania și Ungaria la jumătatea secolului al XIX-lea. Născut în Oradea, acesta a fost figura exemplară a comunității românești din Budapesta.

Un român vizionar, avocat bogat din Imperiul Austro-Ungar, care a lăsat prin testament întreaga sa avere tinerilor români de confesiune ortodoxă. Este vorba despre o avere importantă ce constă în tablouri, documente, clădiri și un plan de investiții făcut chiar de Emanoil Gojdu înainte să moară, care planifica finanțele până în anul 2070, astfel încât să beneficieze de pe urma lor multe generații.

“O avere impresionantă, milioane uitate în conturi în băncile budapestane, imobile în cel mai important centru al Europei de Est, spații comerciale care ar fi putut fi valorificate. O avere pierdută de români. Este vorba despre averea Gojdu, care, din neputință, prostie sau indolență  s-a dus pe Apa Sâmbetei”- declară Cosmin Savu după ce a mers pe urmele unei comori naționale pierdute de români, a doua ca valoare după Tezaurul de la Moscova. Istorici, diplomați, înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe și politicieni vorbesc despre avatarurile unei Fundații bogate care a rămas încurcată în istorie.

Cosmin Savu va arăta cum s-ar putea recupera ceea ce s-a pierdut cu mulți ani în urmă, în reportajul special marca “România, te iubesc!”, duminică de la ora 18:00.

Tu când ai spus ultima dată România, te iubesc?

Romania, te iubesc 2

Romania, te iubesc 3

Comentarii

comments

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending