Connect with us

Concerte

„In cautarea Paradisului pierdut”, un proiect despre migratia inspre mediul rural, cauta povestile celor care au facut acest pas

Published

on

Reclame

Patrupetrei anunta lansarea proiectului „In cautarea paradisului pierdut”, un demers documentar menit sa investigheze fenomenul migratiei dinspre mediul urban spre cel rural in Romania.

Prinse intre trend si necesitate, intre entuziasm si soc cultural, persoanele care fac aceasta alegere trec invariabil printr-un proces de adaptare la noul context social, cultural si economic, proces care poate fi foarte diferit de la o regiune la alta, de la un sat la altul, de la o familie la alta. Rezultatul proiectului va fi o serie de filme documentare scurte, sustinute de expozitii foto-video si de publicarea de texte dezvoltat de antropologii din echipa.

Povestile celor care s-au mutat de la oras la sat in ultimii ani sunt foarte importante pentru acest demers, intrucat reprezinta podul intre datele statistice care spun foarte putin despre elementul uman al fenomenului si modul propriu-zis in care se desfasoara lucrurile, in teren.

Ca atare, Patrupetrei invita persoanele care doresc sa-si spuna povestile sa contribuie la proiect, printr-un apel deschis in cautarea a cel putin 30 de povesti personale si 30 de fotografii autentice, reflectand procesul de adaptare la viata rurala. „In cautarea paradisului pierdut” doreste sa raspunda, cel putin in parte, la o sumedenie de intrebari – Cum se traieste schimbarea mediului de la oras la sat?; Care au fost cele mai mari provocari intampinate?; Cum a decurs integrarea in noua comunitate?;

Cum arata o zi din viata acestor persoane inainte de mutare?; Cum arata o zi din viata lor acum? Asadar, cei care doresc sa impartaseasca aceste experiente sunt rugati sa se inscrie pana la data de 15 noiembrie, folosind acest formular, oferind aceste incursiuni unice in tranzitia oras-sat, cat si fotografii care sa surprinda esenta noilor inceputuri.

Aceste marturii autentice vor fi reunite intr-o arhiva digitala a revenirii la simplitate, un soi de cronica vie a celor care au decis sa-si fundamenteze viata pe noi temelii, sau pe randuieli mai vechi, in functie de perspectiva. Astfel, proiectul isi propune nu doar sa investigheze fenomenul in profunzime, ci si sa creeze o platforma pentru dialog si intelegere mai profunda a schimbarilor care au loc in societatea si in mentalitatea contemporane din Romania.

Pe langa marturiile stranse prin acest apel deschis, echipa proiectului se va concentra asupra satelor Somartin (jud. Sibiu) si Jurilovca (jud. Tulcea), unde a inceput deja realizarea unui set de 16 interviuri si 8 filmari cu persoane care s-au stabilit in aceste sate in ultimii cinci ani. Antropologii Bogdan Iancu si Alexandru Vartej conduc procesul de documentare, colaborand in mod strans cu echipa video.

Proiectul isi propune de asemenea sa organizeze evenimente care sa invite la relationare, atat prin schimburi culinare – o metoda cu rezultate pozitive binecunoscute intre vecini, din cele mai vechi timpuri – cat si prin organizarea de expozitii si de proiectii ale scurtmetrajelor realizate in satele vizate si la Bucuresti, alaturi de parteneri ca Centrul Ceh si Goethe Institut. Intre 8 si 17 noiembrie, rezultatele proiectului – expozitie foto, materiale video, povestile culese etc. – vor fi prezentate publicului si la Galeria Random Space.

Abordarea interdisciplinara si participativa propusa de Patrupetrei este esentiala pentru obtinerea unei intelegeri cuprinzatoare a fenomenului migratiei de la oras la sat, promovand totodata dialogul si colaborarea intre diferitele grupuri din comunitatile vizate.

Facilitand implicarea activa si promovand schimbul de cunostinte si experiente, „In cautarea paradisului pierdut” isi propune sa stimuleze un soi de sustenabilitate sociala, sa creasca nu doar nivelul de intelegere a implicatiilor, provocarilor si satisfactiilor pe care le poate aduce o astfel de alegere, ci si o intelegere reciproca la nivel local, o mai buna integrare si un melanj mai armonios intre bagaje culturale si mentalitati.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending