In memoriam Draga Olteanu Matei, la TVR. Televiziunea publică difuzează programe dedicate marii actriţe - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

In memoriam Draga Olteanu Matei, la TVR. Televiziunea publică difuzează programe dedicate marii actriţe

Published

on

Televiziunea Română regretă dispariţia marii actriţe Draga Olteanu Matei şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de programe in memoriam, dedicate celei care a fost una dintre personalităţile marcante ale scenei şi cinematografiei româneşti.  

 

Astăzi, 18 noiembrie, TVR 3 (ora 21.00) şi TVR Internaţional (ora 18.30) difuzează Cap de afiş In memoriam Draga Olteanu Matei, o producţie TVR Iaşi, în care marea actriţă povesteşte despre colegii de generaţie, primele roluri şi oamenii care i-au marcat existenţa.

 

O ediţie de colecţie a emisiunii „O dată-n viaţă”, în care Draga Olteanu Matei a fost prezentă în platoul emisiunii găzduite de Iuliana Tudor, este difuzată joi, 19 noiembrie, de la ora 22.20, pe TVR 1. Emisiunea va putea fi urmărită şi de românii de peste hotare, pe TVR Moldova (sâmbătă, 21 noiembrie, ora 15.00) şi pe TVR Internaţional (sâmbătă, de la ora 21.00).

 

Celebrul film de comedie „Toamna bobocilor”, în regia lui Mircea Moldovan, un veritabil recital al actriţei, va fi difuzat sâmbătă, pe TVR 1 (21.10) şi pe TVR Internaţional (sâmbătă, ora 23.00 şi duminică, de la ora 4.00). Seria continuă cu Iarna bobocilor, pe TVR Internaţional (duminică, de la 23.00 şi luni, ora 4.00) şi pe TVR 1 (28 noiembrie, de la 21.10).

 

Advertisement

Vineri, 20 noiembrie, de la ora 20.00, seria programelor speciale la TVR 2 debutează cu o ediţie specială Gala umorului – In memoriam Draga Olteanu Matei, în compania gazdelor emisiunii, Corina Dănilă şi Dragoş Huluba. De la ora 21.00, vom revedea un interviu memorabil pe care Draga Olteanu Matei l-a acordat Irinei Păcurariu, la Reţeaua de idoli. Emisiunea va fi difuzată şi pe TVR Moldova (sâmbătă, ora 19.00) şi TVR Internaţional (24 noiembrie, de la ora 15.00).

 

Duminica filmului românesc aduce, la TVR 2, două lungmetraje care au scris istorie în cinematografia românească. De la ora 13.10, vom revedea aventurile Cucoanei Chiriţa, după Vasile Alecsandri, în regia lui Mircea Drăgan. Seara, de la 20.10, vom urmări drama Patima (George Cornea, 1975), programată şi pe TVR Internaţional, sâmbătă, la ora 23.00.

Seria programelor in memoriam Draga Olteanu Matei la TVR 2 se încheie cu Toamna amintirilor, o ediţie păstrată în Arhiva de Aur a TVR (duminică, de la 21.45).

 

Piesa de teatru Hagi Tudose, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia TV semnată de Silviu Jicman, o capodoperă a dramaturgiei noastre clasice, cu Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Tania Filip, Nicolae Grigore Balanescu şi Constantin Rauțchi este programată sâmbătă, 21 noiembrie, la TVR 3 (ora 16.00), TVR Moldova (12.00) şi duminică, de la ora 16.00, pe TVR Internaţional.

 

Telespectatorii de peste Prut vor putea urmări drama Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier – duminică, de la ora 23.00. Pentru rolul moașei Titina Negulescu, interpretat magistral de Draga Olteanu Matei, regretata actriţă a fost distinsă cu Premiul ACIN.

Advertisement

 

Cu un palmares greu de egalat, a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 de roluri TV de-a lungul unei cariere de 55 de ani, Draga Olteanu Matei a fost un prieten apropiat al Televiziunii Române, unde a avut apariții memorabile în producțiile de teatru și divertisment, rolurile interpretate în programele de Revelion rămânând un reper în istoria micului ecran. Tot aici, marea actriță a jucat-o pe Veta, soția lui Nea Mărin, într-o serie de spectacole TV.

Pe lângă producțiile de varietăți, televiziunea publică păstrează în Arhiva de Aur adevărate bijuterii teatrale, Draga Olteanu Matei dând viaţă multor personaje în spectacole precum: „Arta conversației” de Valentin Silvestru, „articolul 214” de I. L. Caragiale, „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri”, „Mama Anghelușa” de Vasile Alecsandri, „Oameni de fiecare zi” de Radu Theodoru, „Pentru bal” de D. D. Pătrășcanu, „Piatra din casă” de Vasile Alecsandri, ”Gaiţele” de Kiriţescu sau ”Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

 

Pe marele ecran, regretata actriță a interpretat roluri uriașe în filme care vor rămâne mereu în memoria publicului, dintre care amintim: „Setea” (1960, regia Mircea Drăgan), „Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu), ”Astă seară dansăm în familie” (1972, regia Geo Saizescu), ”Toamna bobocilor” (1975, regia Mircea Moldovan), ”Eu, tu şi Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), ”Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), ”Nea Mărin Miliardar” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), „Buletin de Bucureşti” (1982, regia Virgil Calotescu), „Căsătorie cu repetiţie” (1985, regia Virgil Calotescu), „Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan), „Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan), ”Dănilă Prepeleac” (1996, regia Tudor Tătaru), ”Ministerul comediei” (1999, serial TV, regia Horaţiu Mălăele) sau ”Faimosul Paparazzo” (1999, regia Nicolae Mărgineanu).

 

Rămas bun, stimată Doamnă!

 

Advertisement

 

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending