sâmbătă, februarie 24, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăEVENTSFestivaluriIncepe Festivalul International George Enescu! Gala de deschidere si alte concerte exceptionale,...

  Incepe Festivalul International George Enescu! Gala de deschidere si alte concerte exceptionale, in direct la TVR

  La 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și la a 25-a ediție a Festivalului, Televiziunea Română va reflecta pe posturile sale, dar şi în mediul online, cele 30 de zile de festival, cu peste 70 de evenimente transmise în direct sau înregistrate, știri, reportaje, interviuri live şi interviuri în exclusivitate.

  Cu un program artistic excepțional, susținut de 4700 de artiști străini și români, pe o durată record de patru săptămâni, Festivalul Internațional George Enescu va oferi publicului cel mai amplu program de lucrări enesciene din istoria sa, interpretate de artiști și orchestre internaționale – 42 la număr, inclusiv cele cinci simfonii.

  În calitate de coproducător şi official broadcaster al Festivalului Internaţional George Enescu, Televiziunea Română preia toate evenimentele prezentate de Festivalul Internațional George Enescu. Astfel, pe durata prestigiosului eveniment, TVR va asigura pentru melomani şi pentru publicul larg o serie de transmisiuni în direct de la Sala Palatului și Ateneul Român, iar în perioada următoare, până în luna decembrie a anului curent, va programa pe TVR 3, postul său cultural, concertele și interviurile în exclusivitate înregistrate în „luna Enescu”.

   

  Gala de deschidere a Festivalului Internaţional George Enescu – în direct la TVR 1, TVR 3, TVRi şi TVR Moldova

  A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu debutează sâmbătă, 28 august, la ora 19.30, în direct la TVR 1, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova. Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului, sub bagheta dirijorului Paavo Järvi şi cu Sarah Nemţanu – prim violonist al orchestrei. Prezentatorul galei de deschidere va fi jurnalistul TVR Marius Constantinescu. Alături de el, jurnalistul Cătălin Sava ne va oferi, în pauza Concertului de deschidere, un interviu live, în exclusivitate, cu Mihai Constantinescu, directorul Festivalului. Comentarii şi informaţii interesante din culisele festivalului şi nu numai ne vor aduce, de-a lungul întregului eveniment de prestigiu, jurnaliştii TVR Valentina Băinţan, Marius Constantinescu, Claudia Spătărescu, Claudia Robu, Luminiţa Velciu şi Cătălin Sava.

  Rapsodia nr. 2 de George Enescu va răsuna şi în acest an, în mod tradițional, în deschiderea Festivalului. Programul galei de deschidere continuă cu Concertul în Re minor pentru vioară și orchestră op. 47, de Jean Sibelius, o compoziție epică, atmosferică, profund evocatoare a naturii și a sensibilității scandinave. Solistă va fi Hilary Hahn – violonista deţinătoare a nu mai puţin de trei premii Grammy, recunoscută pentru virtuozitatea şi interpretările exuberante. Simfonia nr. 2 în Mi Minor op. 27, de Serghei Rahmaninov, va închide o seară memorabilă, cu interpreţi de valoare. Dar este doar începutul unei poveşti care se scrie timp de o lună: aceea a ediţiei jubiliare a Festivalului Internaţional George Enescu.

  Pe lângă Orchestra Filarmonicii George Enescu, alte mari orchestre vor susţine concertele programate în Festival: Orchestra și Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav Shani; Orchestra Națională a Franței, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev, dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special și cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal, dirijor și solist; Royal Concertgebouw Orchestra, cu dirijori diferiți pentru cele două concerte susținute – Daniel Harding și Alan Gilbert.

  Artişti de talie modială vor urca pe scena Festivalului Intenaţional George Enescu. Printre aceştia, soliști cunoscuți: Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja; violoncelista americană Alisa Weilerstein, care vine pentru prima dată în România, împreună cu orchestra sa de cameră The Trondheim Soloists; Frații Renaud Capuçon (vioară) și Gautier Capuçon (violoncel); violoniștii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; contratenorul Philippe Jaroussky; mezzo-soprana Joyce DiDonato și soprana Sonya Yoncheva. Şi la pian sunt anunțați artiști de prestigiu, care au mai onorat cu prezenţa lor Festivalul Internaţional George Enescu: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.

  Vom regăsi şi două lucrări cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, “Jesus of Nazareth” – 1977) va fi naratorul în „Oedipus Rex”, de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev și în Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

  „Va fi un adevărat răsfăț muzical, pe care Televiziunea Română îl va oferi telespectatorilor săi. Vom putea gusta împreună, din nou, din acea atmosferă cu totul aparte, specifică sălilor de concert, vom respira cu nesaț emoțiile și trăirile artiștilor prezenți în festival, iar inimile tuturor vor bate la unison. Pentru că Festivalul Enescu nu înseamnă numai iubirea pentru muzică și frumos, ci și pasiune, determinare și înaltă performanță. Pentru că este, cu toată puterea cuvintelor, O poveste din iubire”, a declarat producătorul Festivalului Enescu din partea TVR, Valentina Băințan.

   

  Program special la TVR 3 în ziua debutului Festivalului Internaţional George Enescu

  TVR 3 prefaţează concertul de deschidere a Festivalului George Enescu printr-o transmisiune directă de la Muzeul Naţional de Artă al României sâmbătă, 28 august, începând cu ora 17.00. Marius Constantinescu şi Valentina Băinţan îi vor avea invitaţi pe Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României, Daniel Jinga, directorul Operei Române, Andrei Dimitriu, managerul Filarmonicii George Enescu şi pe Oana Marinescu, directorul de comunicare al festivalului. Cu momente muzicale speciale – muzicianul Grigore Leşe, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare. Transmisiunea directă de la MNAR încheie proiectul „Caravana TVR 3”.

   

  Programul evenimentelor transmise live de TVR de la Ateneul Român și Sala Palatului:

   

  Sâmbătă, 28.08 –  LIVE TVR 1, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Moldova       

  Ora 19.30, de la Sala Palatului

  ORCHESTRA FILARMONICII GEORGE ENESCU

  PAAVO JÄRVI, dirijor

  HILARY HAHN, vioară

  SARAH NEMȚANU, concertmaistru

  În program: George Enescu – Rapsodia română în re major op. 11 nr. 2

  Jean Sibelius – Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 

  Serghei Rahmaninov – Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27 

   

  Duminică, 29.08  –  LIVE TVR 3                                       

  Ora 19.30, de la Sala Palatului

  ORCHESTRA SIMFONICĂ DIN LONDRA

  CORUL ACADEMIC RADIO

  Sir SIMON RATTLE – dirijor

  CIPRIAN ȚUȚU – dirijorul corului

  În program: George Enescu – Isis 

  Igor Stravinski – Simfonia în 3 mișcări 

  Igor Stravinski – Simfonia în do major 

  George Enescu – Rapsodia română în la major op. 11 nr. 1 

   

  Duminică, 5.09 – LIVE TVR 3                                                                                 

  19.30, de la Sala Palatului

  PHILHARMONIA LONDON

  CORUL ACADEMIC RADIO

  CIPRIAN ŢUŢU – dirijorul corului

  CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMÂNE – dirijor cor: RĂZVAN RĂDOS

  JOSÉ CURA – compozitor și dirijor

  În program: José Cura – Modus (Kyrie din Recviemul argentinian)

  José Cura – Te Deum dedicat aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului (primă audiție) pentru solistă, cor și cor de copii

  POLINA PASZTIRCSÁK, soprană

  José Cura – Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater)

              ELISA BALBO Maria (soprană)

  RAMÓN VARGAS Cristo (tenor)

  ROXANA CONSTANTINESCU – Magdalena (alto)

  MARIUS VLAD BUDOIU – Iuda, Tribunos, Ioannes (tenor)

  NICOLAS TESTÉ – Vox Creaturæ, Caiphas, Pilatus (bas)

   

  Luni, 06.09 – LIVE TVR 3                                                                            

  Ora 16.30, de la Ateneul Român

  ORCHESTRA DE CAMERĂ DIN BASEL

  ÁDÁM FISCHER – dirijor

  ALEXANDRA DARIESCU – pian

  În program: Clara Schumann – Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 7

  Felix Mendelssohn – Simfonia nr. 3 în la minor op. 56, Scoțiana

   

  Joi,  09.09  – LIVE TVR 3                                       

  Ora 16.30, de la Ateneul Român

  ORCHESTRA FILARMONICĂ REGALĂ DIN LONDRA

  VASILY PETRENKO, dirijor

  DMITRY SITKOVETSKY, vioară

  În program: Maurice Ravel – Suita Mama mea, gâsca

  George Enescu – Capriciul român pentru vioară și orchestră

  Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 5 în do minor op. 67

   

  Sâmbătă, 11.09  – LIVE TVR 3                                                                        

  Ora 16.30, de la Ateneul Român

  MÜNCHENER BACH-CHOR și MÜNCHENER BACH-ORCHESTER 

  HANSJÖRG ALBRECHT, conducere muzicală și clavecin

  În program: Johann Sebastian Bach – Johannes-Passion

  REGULA MÜHLEMANN soprană

  WIEBKE LEHMKUHL alto

  PATRICK GRAHL tenor (arii)

  DANIEL JOHANNSEN tenor (evanghelist)
  MICHAEL VOLLE bas (arii)

  CHRISTIAN IMMLER bas (Isus)

   

  Miercuri, 15.09 – LIVE TVR 3                                                                              

  Ora 16.30, de la Ateneul Român

  ORCHESTRA DE CAMERĂ MAHLER

  YUJA WANG – pian

  În program: Joseph Haydn – Simfonia nr. 31 în re major

  Leos Janáček – Capriccio pentru mâna stângă și ansamblu de suflători

  Igor Stravinski – Octet pentru suflători

  Dmitri Șostakovici – Concertul nr. 2 în fa major pentru pian și orchestră op. 102

   

  Duminică, 19.09  – LIVE TVR 3                                        

  Ora 19.30, de la Sala Palatului

  ORCHESTRA TONHALLE DIN ZÜRICH

  PAAVO JÄRVI – dirijor

  KHATIA BUNIATISHVILI – pian

  În program: George Enescu – Simfonia nr. 1 în Mi Bemol Major op. 13

  Ludwing van Beethoven – Concertul nr. 1 în Do Major pentru pian și orchestră op. 15

  Robert Schumann – Simfonia nr. 3 în mi bemol major op. 97, Renana

   

  Marţi, 21.09  – LIVE TVR 3                                               

  Ora 16.30, de la Ateneul Român

  EAST-WEST CHAMBER ORCHESTRA

  ROSTISLAV KRIMER – dirijor

  NICOLAS DAUTRICOURT – vioară

  În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 29 în la major K. 201

  George Enescu – Sonata nr. 3 în la minor pentru pian și vioară op.25, „în caracter popular românesc” (aranjament pentru orchestră de Frédéric Chaslin)

  Mieczyslaw Weinberg – Simfonia de cameră nr. 2 op. 147

  Piotr Ilici Ceaikovski – Serenada pentru orchestră de coarde op. 48

   

  Miercuri, 22.09 – LIVE TVR 3                                                                   

  Ora 19.30, de la Sala Palatului

  ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

  CRISTIAN MANDEAL – dirijor

  FAZIL SAY – pian

  În program: Ludwig van Beethoven – Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră op. 37

  Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 6 în si minor op. 74, Patetica

   

  Joi, 23.09   – LIVE TVR 3                                                  

  Ora 19.30 – de la Sala Palatului

  ORCHESTRA ACADEMIEI NAȚIONALE SANTA CECILIA DIN ROMA

  DANIELE GATTI – dirijor

  JEAN YVES THIBAUDET – pian

  În program: George Enescu – Simfonia nr. 4 în mi minor

  Maurice Ravel – Concertul în sol major pentru pian și orchestră

  Claude Debussy – La Mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre

   

  Duminică, 26.09 – LIVE TVR 1, TVR 3                            

  Ora 19.30, de la Sala Palatului

  ORCHESTRA REGALĂ CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM

  DANIEL HARDING – dirijor

  În program: George Enescu – Pastorale-Fantaisie

  Richard Wagner – Uvertura la opera Tannhäuser

  Antonin Dvořák – Uvertura Othello op. 93

  Anton Bruckner – Simfonia nr. 7 în mi major WAB 107

  Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat şi transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului şi Concursului, ajungând în cel mai scurt timp să fie coproducător şi partener. Mai mult, la ultimele ediţii, TVR a încheiat o serie de parteneriate externe cu televiziuni europene interesate de Festival. Una dintre cele mai de succes colaborări este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat şi cu Arte, Televiziunea Naţională Elveţiană (Television Suisse Romande) sau ZDF.

  Petrut Nechifor - Reporter

  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente