Connect with us

EVENTS

Începe weekend-ul cu 4 recomandări de cărți care iau pulsul realității, semnate de 4 autori români contemporani

Published

on

            Adesea, poveştile ne fac să visăm, în aşteptarea unui frumos deznodământ „fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Din nefericire, nu se întâmplă mereu aşa. Pentru unii dintre autorii români contemporani, realitatea este cea mai bună sursă de inspirație. Raluca Feher, Camelia Popa, Camelia Cavadia și Liviu Iancu plonjează în lumea realității, oferind fie o radiografie a vieții de familie la români, o privire asupra junglei din spitalele românești, o imagine de ansamblu despre copiii dispăruți sau o reîntoarcere la primele decenii de după Revoluție, în culisele presei românești.

 

Câte istorii triste ascund familiile din România, câte abuzuri fizice și emoționale se petrec între pereții apartamentelor sau ai caselor ? Cât de mult ne marchează gura lumii, mentalitățile desuete și foamea de imagine, chiar dacă e vorba doar de vecinii din bloc ? Să nu râzi de Raluca Feher, este o radiografie onestă și necosmetizată a vieții de familie, scrisă într-un stil chirurgical, tăios, dar dureros de frumos și de profund. Un roman lansat în vară și ajuns deja la al treilea tiraj.

 

Avem o ţară atât de frumoasă, însă ne izbim de atâtea lipsuri. Probabil că nu trece o zi fără știri şi veşti triste din spitale, într-un sistem ce are la rândul său nevoie de un medic. Ei bine, acest sistem este protagonistul subtil al romanului Regina nebunilor, semnat de Camelia Popa. O carte cât o lume plină de mistere psihologice, accidente de mașini, deliruri, fobii, lecții de geopolitică, vacanțe la Cernobîl, un jaf la cofetărie sau corupție, toate gravitând în jurul Carlei Samson. O poveste inspirată din realitatea cruntă și debusolantă a spitalelor românești.

 

De ce dispar copii ? Unde se duc, cine îi ia ? Se întorc după câteva zile sau săptămâni, se mai întorc vreodată ? Ce simte un părinte al cărui copil dispare într-o clipă fatală de neatenție ? Ce simte un polițist care nu are nicio veste pentru familia celui dispărut ? Ce e în sufletul unui copil al cărui univers se frânge brusc și trebuie să învețe din mers să supraviețuiască printre străini care nu-i sunt în niciun caz prieteni ? „Am scris această carte pentru că mă impresionează vulnerabilitatea copiilor, pentru că nu pot să nu mă-ntreb unde dorm, ce mănâncă, ce vieți au copiii străzii, dar mai ales care este povestea care i-a adus acolo”, spune Camelia Cavadia, autoarea romanului Purgatoriul îngerilor, documentul emoționant al unei lumi a copiilor dispăruți.

 

Xanax de Liviu Iancu este un roman despre primele decenii de după Revoluție, dar e și o carte despre presa românească, despre vulnerabilitatea umană, despre frici, iubire și dorința de a merge înainte, oricât de grea e clipa prezentă. În același timp, este și un fenomen editorial, o carte al cărei prim tiraj s-a epuizat aproape instantaneu și care a ajuns la 10.000 de exemplare.

„M-am așteptat să îmi atrag mulți dușmani după ce am scris „Xanax”… Mi-am propus ca în lumea asta în care suntem arestați într-o cameră având ca pereți serviciul, televiziunea, Facebook și Netflix, „Xanax” să fie o ușă prin care omul să evadeze pentru o scurtă vreme și să mediteze la lucrurile cu adevărat importante. Am vrut să fac din „Xanax” un leac împotriva plictiselii și a fricilor de toate felurile”, spune autorul cărții.

Advertisement

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending