Connect with us

UTILE

Îndrumări juridice – ce spune avocata Roxana Pop despre alcoolul la volan

Published

on

conducerea sub influenta bauturilor alcoolice

Conform legii în vigoare cei care sunt depistați în trafic sub influența alcoolului riscă o contravenție sau chiar suspendarea permisului și dosar penal. Sunt situații când acestea se pot încadra ca infracțiune. Despre aceste situații ne explică avocata Roxana Pop, un avocat din Turda cu experiență în astfel de cazuri și nu numai.

Refuzați prelevarea de probe? Asta este o infracțiune

În funcție de măsurătorile ce se vor efectua cu aparatul de tip drager, ofițerii de poliție pot cere și o probă de sânge, pentru a se putea stabili cu exactitate valoarea alcoolemiei din sânge. În situația în care persoană vizată refuză a i se recolta cele două probe de sânge pentru a stabili alcoolemia, acest fapt reprezintă o infracțiune, sancționată de Codul Penal cu pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, spune dna. avocat Pop Roxana, avocat Turda.

Riscul este de fi sancționat atât cu un dosar penal, cât și cu reținerea permisului de conducere până la finalizarea dosarului. Conform Codului Penal o concentrație de peste 0,80 g/l în sânge reprezintă faptă penală.

Ce este sub semnul întrebării pentru unii se referă la valoarea alcoolemiei. Care va fi referința atunci când se stabilește contravenția? Când șoferul este oprit în trafic sau după ce îi este prelevată proba de sânge? Un avocat specializat în astfel de cazuri ne lămurește: concentrația de alcool va fi determinată la momentul opririi în trafic și nu pe baza alcoolemiei determinate la momentul prelevării probei de sânge. Dacă lucrurile se întâmplă altfel, veți putea cere o recalculare de alcoolemie. Iar această procedură poate fi de ajutor ca fapta să nu mai presupună dosar penal.

Ce pedeapsă riscă cei care sunt depistați cu alcoolemie la volan?

Părerea unui avocat specializat în astfel de spețe, doamna av. Pop Roxana relatează:  «În urma întocmirii dosarului penal și trimiterii în judecată, limitele de pedeapsă sunt de la 1 la 5 ani închisoare sau amendă penală.  Însă, raportat la circumstanțele concrete din fiecare speță, un avocat cu experiență va putea fructifica circumstanțele personale ale fiecărui client pentru a arăta instanței de judecată faptul că acel incident reprezintă un fapt izolat, integritatea persoanei, lipsa antecedentelor penale cât și practica judiciară care să arate situații asemănătoare cu ale clientului.

Totodată, pledoarie avocatului reprezintă un aspect extrem de important, întrucât un avocat cu experiență în aceste dosare va cunoaște modalitatea în care trebuie arătat în fața instanței de judecată aspectele personale ale fiecărui client și va opta pentru sancțiuni penale mai ușoare, respectiv renunțarea la aplicarea unei pedepse sau amânarea aplicării unei pedepse, sancțiuni care nu se vor reflecta pe cazierul clientului.»

Desigur, se va mai putea solicita inclusiv dreptul de a conduce atât în timpul cercetării dosarului penal, cât și la finalizarea acestuia, fiind unul dintre cele mai importante aspecte pe care mulți conducători auto îi interesează. Însă, este de reținut că fiecare caz este diferit. Dacă nu ați pus în pericol pe nimeni, dacă permisul suspendat înseamnă și imposibilitatea de a vă desfășura munca sau situații similare, atunci puteți solicita clemența organelor de cercetare penală, cât și a instanței de judecată.

Disclaimer: prevenția înainte de toate! Nu riscați să vă puneți în pericol pe voi și cei din jur, ceilalți participanți la trafic. Dacă ați consumat alcool nu conduceți! Paza bună trece primejdia rea. În plus, țineți cont că un avocat poate să vă reprezinte și să vă ajute în aceste cazuri, însă circumstanțele sunt diferite, nimeni nu vă garantează anumite rezultate.

Contact: av.pop.roxana@gmail.com

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending