Connect with us

EVENTS

INEDIT | „Poziţia copilului” la TIFF, film accesibilizat pentru nevăzători

Published

on

Filmul „Poziţia copilului”, câştigător al trofeului „Ursul de aur”, va avea o proiecţie specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, miercuri 5 iunie, ora 17.00, la cinematograful Arta din Cluj Napoca.

Pelicula a fost accesibilizată pentru nevăzători de Fundaţia Cartea Călătoare care a introdus în pauzele dintre replicile actorilor explicaţii referitoare la decoruri, costume, mimică, etc, în cadrul unui proiect finaţat cu ajutorul fundaţiei Orange România.

Filmul poate fi vizionat de către publicul larg. Nevăzătorii vor asculta în căşti explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a filmului.

La eveniment ne vom bucura de participarea extraordinară a doamnei Luminiţa Gheorghiu, actriţa care deţine rolul principal în film.

Această proiecţie reprezentă o oportunitate pentru persoanele cu deficienţe de vedere de a se bucura de un film în condiţii normale mergând la cinematograf, dar şi o şansă de informare, conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica nevăzătorilor.

Fundaţia Cartea Călătoare a participat în anii 2009, 2010  şi 2012 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu trei proiecţii speciale destinate persoanelor cu deficienţe de vedere.

Pentru prima dată în România, nevăzătorii au avut şansa de a urmări un film în cinematograf, în condiţii similare de accesibilitate cu orice altă persoană din societate. În această lume plină de limitări care le sunt impuse în mod firesc de natura dizabilităţii şi de o societate prea puţin deschisă spre a le accesibiliza mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, persoanele cu deficienţe de vedere din Cluj Napoca au avut parte de câteva ore de normalitate.

Nimic nu se compară însă cu imensa bucurie pe care au simţit-o cei cărora aceste filme le erau destinate.

Prezentăm mai jos câteva dintre mărturiile acestora:

Carmen T: „Eu am fost foarte încântată. Filmul nu m-a impresionat prea mult, dar am descoperit că într-adevăr dacă urmărim un film fără să-l vedem, pierdem o foarte mare cantitate de informaţii. Cred că genul ăsta de filme chiar reuşeşte să ne dea puţină normalitate, sau cum se zice, puţină incluziune…“

Manu: „Excelente explicaţiile, atât cât să nu fie deranjante, dar suficiente. Aşa chiar am merge la film… Măcar o dată la lună să existe pe undeva prin vreun cinematograf din Cluj un astfel de film…“

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending