Inteligența artificială în tehnologie: oportunități și provocări

0
837
Reclame

Schimbarea este pe buzele tuturor, mai ales cea în domeniul tehnologiei, unde Inteligența artificială, AI, este din ce în ce mai simțită în domenii diverse, care influențează fiecare persoană. Optimiștii văd în dezvoltarea rețelelor neuronale artificiale un salt evolutiv semnificativ, iar pesimiștii o amenințare a modului actual de viață.

Dezbateri despre cadrul legislativ 

Inteligența artificială, și modul în care aceasta poate fi utilizată, este un subiect deschis și pentru Parlamentul European, și pentru alte forumuri legislative din întreaga lume. Se intenționează crearea unui cadru legislativ, deoarece se preconizează că AI va avea, în următorii ani, un impact major asupra unor sectoare esențiale. Din această cauză se solicită clarificări legale, privitoare la AI. Se vorbește chiar și despre un cadru restrictiv așa cum se impune și în alte domenii, cum ar fi de exemplu cel de gambling. Pe site-urile precum este NetBet jocuri online, sunt prezentate condițiile obligatorii pentru cei care le accesează, și cadrul legislativ, în care interacțiunea se poate desfășura. Astfel portalul anunță că este primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18. 

În continuare vor fi enumerate câteva dintre oportunitățile și provocările pe care, în mai mare sau mai mică măsură, le generează Inteligența artificială.

Domenii în care IA ar putea genera beneficii

Dezvoltarea unei infrastructuri digitale de calitate și a unui cadru legislativ, care să protejeze viața privată și libertatea de exprimare, este un deziderat pentru statele democratice. Inteligența artificială fiind, din acest punct de vedere, un posibil pas înainte în Tehnologia Informației și Comunicării ce are ca scop procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea informației prin sisteme informatice. Aceasta ar putea fi folosită și pentru stoparea unor atacuri cibernetice sau pentru detectarea unui comportament antisocial în mediul online. 

Optimizarea pentru un mediu mai curat

AI ar putea fi utilizat cu succes și pentru facilitarea accesului la informație și stimularea procesului de învățare. Învățământul la distanță, chiar și schimbarea mediului de lucru, de la birou-acasă, sunt posibile datorită mediului online și pot fi optimizate prin utilizarea noilor tehnologii. De asemenea, numeroase aplicații din domenii științifice, care vizează dezvoltarea de sisteme mecanizate sigure, sau crearea de servicii dedicate cetățenilor pot fi bazate pe inteligența artificială. Numeroase aplicații, care se bazează deja pe capacitatea de învățare automată (machine learning), a sistemelor informatice și-au demonstrat deja utilitatea în optimizarea proceselor de producție. Pot fi create astăzi produse de calitate superioară, în timp mai scurt, cu resurse mai bine utilizate și cu economisirea energiei. 

Proiect de dezvoltare a Inteligenței artificiale în România

Recent, țara noastră a obținut o finanțare de peste 20 de milioane de euro pentru construirea, la Cluj-Napoca, a unui centru pentru dezvoltarea de proiecte bazate pe AI. Hub-ul, care va fi cel mai mare de acest fel din Europa de Est, va dispune de laboratoare, ce vor fi dotate cu echipamente de înaltă performanță, cu săli de conferință și cu alte spații dedicate cercetării. Domeniile de cercetare ce vor fi abordate au un spectru larg, de la automatizări și robotică, până la domeniul medical.

Provocările generate de Inteligența artificială

Cu toate că este privită adesea cu entuziasm AI aduce cu sine și provocări pe măsură. Unul dintre cele mai semnificative riscuri legate de inteligența artificială este acela ca datele de natură personal să fie prost utilizate. Tehnologia ar putea fi folosită pentru obținerea de informații referitoare la starea de sănătate, starea financiară sau statutul social al unei persoane, date care mai apoi ar putea fi utilizate în mod eronat. Chiar și datele, care fac referire la un ansamblu și care se bazează pe statistici, pot să fie prost interpretate, cu rea intenție sau chiar în necunoștință de cauză. Rezultatele viciate, obținute cu ajutorul inteligenței artificiale, ar putea duce astfel la decizii incorecte în cadrul unor companii sau chiar în instituții care deservesc cetățenii. 

Practici anticoncurențiale 

Un alt risc legat de AI poate viza sectorul economic, unde companiile care utilizează mai bine datele pot avea beneficii semnificative și se pot impune, în detrimentul altor competitori din același domeniu. În acest exemplu poate fi sesizat însă și un paradox, faptul că utilizarea redusă a sistemelor bazate pe inteligență artificială poate dăuna în foarte mare măsură. Mai ales în contextul actual, în care numeroase companii dezvoltă  sisteme și programe informaționale, care tind să se autodepășească, tocmai prin acumularea de date noi, utilizarea redusă a acestor resurse informaționale poate cauza chiar ieșirea de pe piața și pierderea unor oportunități de dezvoltare. 

Responsabilitatea sistemelor operate de AI

O temă de dezbatere în Parlamentul European este legată și de stabilirea responsabilității pentru eventualele daune provocare de inteligența artificială. Pe site-ul forumului legislativ este dat exemplul unui autovehicul autonom implicat în accident. În acest caz trebuie stabilit cine va suporta daunele provocate. Întrebarea care se pune este dacă trebuie tras la răspundere proprietarul, producătorul sau programatorul mașinii. Chestiunea este doar un exemplu de situație ce poate crea dileme legislative.

Trecând în revistă doar o parte a subiectelor legate de Inteligența artificială este aproape certă că dezbaterile vor rămâne deschise, cel mai probabil, multă vreme de acum înainte. Iar concluziile vor putea fi trase abia după ce se vor cunoaște în detaliu toate aspectele care vor fi afectate de aceste sisteme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.