Andreea Esca este cea mai longevivă prezentatoare de știri din peisajul media autohton, este realizator-prezentator în cadrul Știrilor PRO TV, director editorial al revistei „ALIST” și unul din cei mai apreciați oameni de televiziune din România.
Frumoasa prezentatoare a urmat programe de pregătire profesională în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, la Praga, CNN Atlanta, SUA și Atena, Grecia. Munca de jurnalist presupune foarte multă muncă și cercetare de teren, dar și verificarea corectitudinii informațiilor, lucru pe care ”Știrea României” îl subliniază în a doua parte a interviului acordat în exclusivitate, pentru RADAR DE MEDIA.
Vartan Arachelian, Marilena Rotaru, Adrian Sârbu sunt doar câteva nume care au avut încredere în jurnalistul Andreea Esca. Mai multe detalii despre importanța rețelelor de socializare, dar și despre valoarea școlii PRO TV, aflați în rândurile de mai jos.
Care este părerea ta vizavi de presa online?
Presa online este un setup normal care trebuia să vină în felul în care se organizează și se reorganizează media. Cred că are, ca și alt tip de presă, avantaje și dezavantaje.
Consider că avantajul foarte mare al presei este atunci când are jurnaliști buni și informații corecte, verificate din trei surse, independente, așa cum am învățat la școală, în care oamenii sunt respectați, lucrurile nu sunt reinterpretate și nu sunt scoase din context și, în care jurnalistul îl respectă pe cel intervievat și intervievatul pe jurnalist.
Cred că online-ul are avantajul de a fi mult mai rapid, spre deosebire de presa scrisă unde trebuie să aștepți să apară printul, sau chiar de televiziune, unde ai nevoie să montezi niște imagini.
Bineînțeles, vorbim și de alte investiții. Investiția în online este mult mai mică față de investiția în alt tip de media. Pe de altă parte, și veniturile sunt deocamdată mult mai mici decât în alt tip de media.
Cred că la baza oricărui tip de media, dacă ea vrea să fie o media de valoare, se prezintă valoarea jurnaliștilor care lucrează acolo, și jurnalismul, cred că, indiferent de unde îl faci, trebuie să se facă la fel de bine.
În presa online există această presiune a oamenilor care te accesează, există această nebunie și viteză în care foarte mulți nu mai reușesc să dea un produs de calitate.
Desigur, dacă ai niște ore la dispoziție, reușești să închegi un material poate mult mai bine, mult mai valoros din punct de vedere calitativ, dar eu nu cred că este o regulă. Cred că sunt materiale online foarte bune calitativ.
Cred că e alegerea jurnalistului dacă vrea să facă un material bun sau prost, indiferent că-l dă la online sau la offline. Depinde cât de mult te respecți tu pe tine.
Rețelele sociale au jucat un rol hotărâtor în mediatizarea fenomenului ”Primăvara arabă”. La noi a existat un subiect de amploare care a coborât din online în offline?
Nu știu dacă putem vorbi de un subiect anume. Cred că rețelele de socializare își au rostul lor. Toate vin cu plusuri și cu minusuri. Cred că e în regulă pentru că poți să comunici mult mai ușor o mulțime de lucruri valoroase și să obții un feedback rapid și adevărat.
Foarte mulți oameni nu au curaj și atunci pentru ei este așa, un fel de struț care își bagă capul în nisip, și le convine să vorbească acolo pentru că nu îi vede nimeni și spun, poate de multe ori exact ceea ce trăiesc.
Dezavantajul este că sunt și foarte mulți oameni care scriu o mulțime de mizerii și de frustrări personale, care n-au nicio legătură cu subiectul. Lipsa de asumare aduce și bune și rele.
Așa cum un model bun de pe online poate să fie bun pentru că poate aduna oamenii pentru o cauză bună, așa pot fi și tot felul de nebuni care pot să adune oameni la fel ca ei pentru niște lucruri negative.
Ești foarte activă pe facebook. Cât contează networking-ul?
Mi-am făcut destul de târziu cont pe facebook. Credeam că nu o să am timp să mă ocup și sunt destul de perfecționistă și de serioasă. Când fac ceva, nu-mi place să dau rateuri și atunci mă gândeam că dacă nu sunt în stare să fac ca lumea, nu are sens să o fac. Atunci când m-am apucat, am zis că vreau să o fac așa cum trebuie.
Asta nu înseamnă că mi-am programat ca în fiecare zi să pun ceva pe facebook. Și acum sunt unele lucruri care mă deranjează, dar consider că nu trebuie luate neapărat în seamă.
Te gândești înainte de a pune o poză pe facebook?
Da, mă mai gândesc, dar nu vreau să-mi trăiesc viața în funcție de tot felul de oameni care se hrănesc făcând rău gratuit altora. Fiecare pe limba lui piere. Chiar cred că există așa ceva.
Ai spus că e foarte important ca și alții să aibă încredere în tine. Cine a avut încredere în jurnalistul Andreea Esca?
Cel mai important este ca de la bun început, părinții să aibă încredere. Cred că de mic pornește încrederea în tine. Se întâmplă și mai târziu, dar mult mai greu. Un copil care pleacă cu multă încredere în el va reuși să depășească etapele în viață mult mai ușor.
Ca jurnalist, cred că a avut încredere în mine Vartan Arachelian, un om extraordinar de apreciat de mine și de foarte mulți alții; Marilena Rotaru, care este un om de televiziune extrem de valoros, un om de cultură, în general, extrem de valoros.
A avut încredere Adrian Sârbu, care a hotărât să mă ia de la SOTI să facem PRO TV-ul. Sper să nu-i fi dezamăgit, și să fie și ei într-un fel mândri că au avut mână bună.
Pentru mine, este foarte important că au încredere în mine colegii mei alături de care lucrez în fiecare zi.
Alea sunt momente esențiale care te pun oarecum pe o rută, dar pe urmă, lucrez zi de zi cu niște oameni pe care mă bazez și pe care îi apreciez foarte mult.
Speranța este ca și ei să aibă aceeași încredere în mine și apreciere pentru că numai așa poți să lucrezi în media.
Ai realizat de-a lungul anilor diverse materiale. Care rămâne totuși, materialul tău de suflet?
Of, nu știu să zic care rămâne materialul meu de suflet. Am lucrat foarte mult la un documentar despre sistemul educațional din Statele Unite, rețeaua publică și privată.
Am făcut un documentar pe care l-am dat noi la începutul PRO TV-ului, și mi-a rămas în suflet, pentru că eram și foarte tânără și am muncit și foarte mult la el.
Am stat, cred, aproape o lună în America ca să-l fac. Am văzut 1000 de școli, au fost milioane de ore de vizionare, mulți copii, am făcut și multe interviuri, și mi-a plăcut foarte mult.
A mai fost o perioadă a intrării țării noastre în Uniunea Europeană, și tot așa am avut o serie de reportaje de peste tot și corespondenți plecați și multe materiale făcute. A fost o perioadă foarte încărcată pentru noi, dar care mi-a rămas la suflet.
Lucrurile pe care le faci cu greutate și cu sudoare ca să zic așa, pe alea le ții minte. Alea pe care le faci ușor și totul iese ok de la început, alea îți ies cel mai ușor din minte.
Cum vezi situația actuală de la PRO TV?
Mie mi se pare că e o falsă problemă, mi se pare totul foarte exagerat. Din punctul meu de vedere, în cazul departamentului de știri n-am simțit nicio modificare, suntem aceeași oameni care fac aceleași lucruri de 20 de ani.
Crezi că migrarea vedetelor către postul concurent va defavoriza cumva stația?
Nu cred. Multe dintre aceste nume sunt găsite și formate de PRO TV, pentru a deveni adevărate vedete de televiziune.
Facem asta și în continuare, cu alți oameni. Deci, nu cred că va fi o problemă. Oricum, PRO TV, a fost întotdeauna o fabrică de vedete, peste gardul căreia s-a uitat mereu cu jind concurența.
Iar faptul că acum unii se laudă cu vedetele create de PRO TV este măgulitor pentru noi, și este recunoașterea clară a valorii pe care o are școala PRO.