Connect with us

INTERVIU

Camelia Cavadia: Ce sunt altceva cărțile în afară de bucăți din sufletele …

Avatar

Published

on

O persoană cu o privire jucăușă, care poate este încă captivă într-un roman, o iubitoare a cărților, dar și a dezbaterilor legate de sentimentele care te încearcă în momentul în care închei o filă de viață văzută prin ochii unui scriitor, așa o putem descrie pe Camelia Cavadia, PR în cadrul PRO TV.  

 

Camelia este cea care a dat viață proiectului www.cartidesuflet.ro. În rândurile de mai jos, pătrundem în universul ei, un univers care seamănă cu un caleidoscop de frânturi și care, după cum mărturisește și ea, au ajutat-o să devină om.

 

 De ce un site precum www.carticusuflet.ro? De unde pasiunea pentru cărți?

De multă vreme mocnea în mine dorința de a însufleți un loc unde să se adune iubitorii de carte, cei cărora le place să citească, dar să și împărtășească în același timp din experiența lor. Încă de la început mi-am dorit să fac din “cărți cu suflet”, un fel de loc de întâlnire virtual (și sper ca în viitor să dezvolt acest proiect astfel încât întâlnirile să nu fie doar virtuale), unde să învățăm unii de la alții, să ne îndrumăm unii pe ceilalți pe drumul acesta atât de vast al lecturii.

Trebuie să recunosc faptul că uneori mi-e foarte greu ca din multitudinea de cărți care apar cu viteza fulgerului să le aleg exact pe acelea potrivite gusturilor mele. Mi-e greu să decid ce să cumpăr și ce nu și uneori mă simt neputincioasă în fața rafturilor ticsite cu cărți din librăriile în care mă duc. Cantitatea uneori mă descurajează și mă face să mă îndrept către autorii pe care-i știu deja. Alteori, mă face să mă simt ca și când nu aș fi citit nimic. Nu știu cu voi cum e, dar eu, pe măsură ce trece timpul, nu mă gândesc la câte cărți am citit, ci mai degrabă la cele care au rămas și vor rămâne necitite.

Pasiunea pentru cărți vine de nicăieri și de peste tot. În timp, am constatat că cititul este unul dintre lucrurile care mă relaxează cel mai mult, care mă incită cel mai tare și care mă face să simt că pot trăi mai multe vieți într-una singură.

 

Ce dorești să transmiți prin intermediul site-ului „Cărți cu suflet”?

Că cititul e cea mai mare și mai facilă plăcere. Că e bucuria la îndemâna tuturor. Am cântărit mult până să găsesc numele acestui blog și am oscilat între diverse denumiri, dar acum sunt sigură că aceste 3 cuvinte cuprind în ele însăși esența lecturii. Pentru că, ce sunt altceva cărțile în afară de bucăți din sufletele scriitorilor oferite în dar cititorilor? Cititori care, parcurgând cu mintea și gândul lor paginile, rețin (conștient sau nu) o parte din ele înăuntrul lor. Și le poartă apoi de-a lungul vieții cu ei, făcând parte din “legenda lor personală”. Cred însă că  Maxim Gorki a rezumat cel mai bine în câteva cuvinte legăturile dintre cărți și suflet. “Fiecare carte pare că închide în ea un suflet. Și, cum o atingi cu ochii și cu mintea, sufletul ți se deschide ca un prieten bun.” – spunea el. Nimic mai adevărat, spun eu!

Pe blogul carticusuflet.ro sunt invitati să poposească toți cei care vor să afle și să învețe din experiențele livrești ale celor care scriu aici. Nu mi-am dorit deloc să fac din acest blog un spațiu arid, cu informații prezentate scorțos, în termeni academici, greu digerabili. Dimpotrivă, mi-am dorit ca limbajul să fie unul pe înțelesul tuturor, care să stârnească interesul oamenilor de toate felurile. Nu îmi doresc să facem critică literară pe acest blog – sunt mulți oameni foarte pricepuți în a face așa ceva și încă la un nivel foarte înalt – ci îmi doresc doar să vorbim pe înțelesul tuturor despre cărți și plăcerea de a citi. Și-mi mai doresc să-i bucur pe oameni cu interviuri calde și frumoase despre cărți, timp liber și alte încântări și într-o bună măsură să le și semnalez câteva dintre evenimentele la care pot lua parte în măsura în care își doresc acest lucru.

Cam asta mi-am dorit când am lansat acest blog. Nu am crezut și nu m-am așteptat că vor fi atât de mulți cei care să se regăsească în el și care să-și dorească să scrie aici, să împărtășească împreună cu ceilalți din bucuria lecturii. De asemenea, când am pornit acest proiect nu m-am așteptat ca oameni buni despre a căror existență înainte nici nu aveam habar – să răsară ca ciupercile după ploaie și să se înghesuie să mă ajute, să mă sprijine, să mă îndrume și să contribuie cu ideile, resursele și timpul lor la succesul acestui blog. Nu mă așteptam ca scriitori, poeti, critici literari, jurnaliști, prieteni, actori, traducători, familia, simple cunoștinte să mă copleșească cu sprijinul și atenția lor. Și nu mă așteptam nici să vă atrag atenția vouă și să doriți să ne găzduiți pe radardemedia.ro.

 

Consideri că oamenii mai sunt interesați să citească cărți?

Da, chiar cred acest lucru. Nu mă bazez pe niște cifre în acest sens, ci doar pe ceea ce văd în jurul meu, printre prieteni, în librării, pe site-urile editurilor. De când am pornit acest proiect am cunoscut tot felul de oameni frumoși și interesanți care își pun viața în slujba cărților. Am cunoscut mulți oameni de PR ai diverselor edituri, librării, etc. care organizează tot felul de evenimente care mai de care mai interesante, totul pentru promovarea cărții. Îi admir foarte tare și îmi propun ca și eu prin tot ceea ce fac să sprijin în măsura posibilităților și a priceperii mele, cartea de orice fel ar fi ea.

Sunt foarte bucuroasă să descopăr tineri citind pe bancă în parc, oameni în vârstă cu câte o carte în mână, cafenele, ceainării pline de oameni cu cărți în față, prieteni care-mi povestesc despre metroul plin cu persoane care citesc cărți, nu ziare. Îmi face, de asemenea, mare bucurie să descopăr cărți cu stocuri epuizate la doar câteva luni de la lansare, lucruri care mă îndreptățesc să cred că da, oamenii sunt mai mult ca niciodată interesați de cărți. Mai ales că acum poți găsi aproape orice carte ți-ai putea dori.

 

 Ce preferi: ebook reader-ul sau cartea clasică? De ce?

Sunt o cititoare împătimită a cărții pe hîrtie. Îmi plac cărțile nu numai pentru ceea ce oferă, ci și pentru ceea ce sunt ele în sine, ca obiect. Îmi place mult să țin o carte în mână, să o răsfoiesc, să o miros. Iubesc senzația pe care ți-o dă atingerea unei cărți pe care abia te apuci să o citești. Și asta pentru că întotdeauna vine la pachet cu elementul surpriză. Nu știi niciodată ce te așteaptă înăuntrul și nici la finalul ei. Poate tocmai de aceea nu suport ca cineva să-mi povestească subiectul ei și să-mi dea tot felul de indicații înainte de a o fi citit.

Nu mă omor după gadget-uri în general și n-aș suferi deloc dacă oamenii de știință s-ar preocupa mai puțin cu inventarea de smartphone-uri  8,9, 10 1… Și s-ar apleca asupra altor lucruri cu adevărat importante care lasă în suferință milioane de oameni ai acestei planete.

Dar revenind la subiect, nu am nimic împotriva ebook reader-ului, mai ales că în unele vacanțe, poate fi chiar folositor și poate înlocui cu succes câteva kilograme de hârtie, cât ar însuma câteva cărți vârâte în geamantan. Eu însă, repet, nu fac parte din această categorie. Prefer să car un bagaj mai greu pentru o plăcere incomensurabilă.

 

Ce carte te-a inspirat în viață și care este autorul tău preferat?

E foarte complicat de răspuns simplu la această întrebare. Au existat perioade întregi de timp dedicate doar unor scriitori și cărților lor. Altele în care am citit de-a valma aproape tot ce mi-a căzut în mână. Eu sunt de părere că fiecărei perioade importante din viața unui om îi corespund anumite lecturi. Dacă e să o luăm așa, adolescența și tinerețea mea au mers mână în mână cu scrierile lui Eliade pe care le-am citit și răscitit de-a lungul unui număr mare de ani. Mă ambiționam atunci ca, asemenea “adolescentului miop”, să dorm cât mai puțin și să citesc cât mai mult.

N-am putut să fac însă prea mult acest lucru, pentru că au venit alte lucruri peste mine și nu mi-am mai permis să citesc atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. Din acea perioadă am rămas cu “Noaptea de Sânziene”, una dintre cărțile sufletului meu pe care îmi făcusem obiceiul de a o reciti în fiecare an, în preajma magicei nopți dintre 23-24 iunie. Și ca să vedeți că în cazul meu magia a funcționat perfect și “cerurile s-au deschis”, aflați că în acea noapte a venit pe lume fiica mea, Andreea. Tot pe-atunci îi iubeam pe Cella Serghi, Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu.  Apoi, m-am  bucurat pe îndelete de Herman Hesse, Ernesto Sabato, Frances Scott Fitzgerald, Gabriel Garcia Marques, John Steinbeck, Camus, Dostoievski, Tomas Mann, Hemingway sau Graham Green.

Acum îi iubesc pe Haruki Murakami, Irvin D. Yalom, Jose Saramago, Paul Auster, Jonathan Franzen, Dino Buzzati, Jonathan Coe, Ian McEwan, David Grossman, Kazuo Ishiguro, J.M.Coetzee, Alberto Vazquez Figueroa, Mario Vargas Llosa, Ismail Kadare, Elif Shafak, Amy Tann, Arturo Reverte Perez, iar recent l-am descoperit pe Javier Marias a cărui scriitură mi se pare de-a dreptul încântătoare. Probabil că mâine îmi voi da cu pumnii-n cap că am uitat cine știe ce scriitor care mi-a răvășit sufletul, dar aceștia sunt cei care mi-au răsărit în suflet, la prima strigare.

 

 Am observat că ai introdus secțiunea Scrie și tu”. Care este scopul ei?

Așa cum spuneam și mai sus, oricine este binevenit să scrie pe carticusuflet.ro. Și când spun oricine, nu exagerez cu nimic. Oricine crede că are ceva de spus, ceva de împărtășit, oricine a citit o carte frumoasă pe care vrea să o recomande este binevenit să scrie. Frumusețea acestui blog și de fapt marea mea bucurie este că el nu este doar al meu, ci al tuturor iubitorilor de carte. Acest blog este al meu în aceeași măsură în care este și al lor, al cititorilor.  Îmi doresc să se înțeleagă că aici nu ne întâlnim pentru a ne etala inteligența sau a epata prin lecturile noastre, ci doar pentru a ne îndruma unii pe ceilalți în tainele cărților și pentru a ne bucura.

Pentru început, am invitat să scrie prieteni, apropiați, colegi. Am fost însă deosebit de bucuroasă să constat că invitația mea a prins contur și au răsărit texte care mai de care mai interesante ale unor oameni de pretutindeni. M-am bucurat de fiecare și din oricare am avut câte ceva de învățat. Deși mulți dintre cei care au scris deja la această secțiune sunt jurnaliști și se ocupă cu scrisul în viața de zi cu zi, mi-au mărturisit că această experiență a fost una specială pentru ei, pentru că, de această dată nu au avut de acoperit un subiect de presă, ci au dezvăluit o parte din intimitatea lor cea mai de preț. Am apreciat foarte mult acest lucru și țin să le multumesc încă o dată celor care au scris deja pe carticusuflet.ro, dar și celor care vor scrie. Și ca să mă credeți pe cuvânt, chiar și dumneavoastră sunteți binevenită să scrieți pe acest blog. Așa că, vă aștept cu drag!

 

Cu ce personaj crezi că te asemeni?

Nu știu să numesc unul anume, dar ar trebui să fie unul destul de încercat de viață, cu provocări din toate părțile, cu suișuri și coborâșuri, cu bucurii și tristeți, cu de toate. Eu zic că găsim un astfel de personaj, în fond nu așa sunt mai toate personajele din cărți?

 

Cum arată ziua perfectă pentru tine?

Ziua perfectă este precum o zi ploioasă de duminică, în care m-am eliberat de treburile casnice și cele de serviciu și mă pot desfăta cu o carte în brațe, o stacană de cafea cu multă spumă de lapte, tolănită pe fotoliul meu lăbărțat, cu o picioarele odihnite pe un taburet, cu o păturică ușoară acoperindu-le și cu lămpița aprinsă discret. Pot să stau nemișcată așa ore în șir fără să-ți dai seama că exist. Dacă cerul nu și-ar despleti părul peste lumina soarelui, acoperindu-l, aproape că nici nu mi-aș da seama nici eu că trebuie să fac lumina mai mare și că ziua e pe cale să se stingă.

 

Ce este o carte frumoasă?

Am pus și eu la rândul meu această întrebare persoanelor pe care le-am intervievat și pe fiecare dintre ele le-a pus în oarecare dificultate. E grea întrebarea, oricât de ușoară ar părea! Și totuși, pentru mine o carte frumoasă e o promisiune împlinită. Când iau o carte nouă în mână și mă gândesc să mă afund în ea, îmi fac fără să vreau niște așteptări. Mă întreb oare ce o să-mi ofere, cum și dacă o să mă schimbe, dacă o voi păstra mai apoi în suflet sau nu… Lucruri de genul acesta. Ei bine, dacă într-adevăr cartea a fost frumoasă și mi-a adus măcar o parte dintre lucrurile la care am sperat e ca și când la început mi-ar fi făcut o promisiune nerostită, iar la finalul ei mi-ar fi îndeplinit-o.

 

O carte apărută recent care ți-a mers la suflet…

Cartea nu cred că a aparut recent, ci doar eu am citit-o recent, se numește „Inimă atât de albă” a lui Javier Marias. Mi-a mers direct la suflet pentru că am avut sentimentul că scriitorul a cotrobăit prin străfundul ființei mele și a scos la suprafață gânduri, sentimente pe care le-am încercat eu însămi de-a lungul timpului. Am simțit într-un fel că scriitorul se folosește cumva de gândurile mele pentru a-și scrie propria carte.

A fost destul de straniu și m-am simțit într-un fel „înfrățită” cu el. Nu știu dacă ați avut vreodată acest sentiment, dar pentru mine a fost interesant.  După prima carte citită, m-am dus a doua zi la birou și-am vorbit tuturor despre Javier Marias. Ba am scris și pe blog și am mulțumit celor de la care am aflat de existența lui. Iată, pentru asta e bun blogul!

 

Ce carte ai vrea să fie ecranizată și care ar fi cei mai potriviți protagoniști, în opinia ta?

Din păcate, nu au fost prea multe ecranizările care să-mi fi plăcut la fel de mult precum cărțile. De obicei, ecranizările mă dezamăgesc, poate și din cauza faptului că de fiecare dată când citesc o carte îmi proiectez singură personajele, creionez cu mintea și sufletul oameni, locuri, societăți. Dacă însă o ecranizare mi le prezintă altfel decât le imaginasem eu,  atunci mă încearcă un sentiment de dezamăgire.

Acesta a fost cazul ecranizărilor după  “Viaţa lui Pi”, “Apă pentru elefanţi” – Sara Gruen sau “Parfumul” lui Patrick Süskind. Totuşi, mi-au plăcut ecranizările după “Rămășitele zilei” a lui Kazuo Ishiguro sau “Oameni şi soareci” după cartea lui John Steinbeck. Deși se spune că imaginea face cât o mie de cuvinte, uneori, eu sunt de părere, că doar acestea din urmă pot reda cu precizie de chirurg autenticul trăirilor noastre.

 

Care este cea mai valoroasă carte pe care o ai in bibliotecă?

Nu am cărți valoroase din punct de vedere material. Am doar cărți valoase pentru mine și sufletul meu. Am cărți de care se leagă anumite perioade ale vieții mele, am cărți dragi primite cadou de la prieteni, cărți dragi recomandate de prieteni, am cărți care m-au făcut să râd, altele care m-au făcut să plâng, cărți care m-au încurajat, cărți care m-au format, cărți care m-au transformat, în câteva cuvinte… cărți cu suflet. Și da, sunt valoroase, tocmai pentru că sunt neprețuite.

 

Comentarii

Pagini: 1 2

INTERVIU

INTERVIU by Marina Almășan: “Mass-media coronavirusului”, sub lupa lui DORIN HUNTAI, redactor-șef Radar de Media

Avatar

Published

on

Foto Credit: RADAR DE MEDIA

Urmăresc, de ani buni, site-ul radardemedia. Îl urmăresc cu interes și nu m-a dezamăgit niciodată, detasându-se din oceanul de publicații “pe hârtie” sau online prin profesionalism, acuratețe și calitate a informațiilor. Ca lucrător în media, este extrem de confortabil să găsești, adunate la un loc, informații despre colegii tăi de breaslă, despre “produsele” lor. Și nu can-can-uri și mizerii, ci informații pertinente. Pe Dorin Huntai, “căpetenia” site-ului, nu l-am cunoscut decât foarte târziu, după ce apăruserăm și noi, în repetate rânduri cu emisiunile noastre, în relatările radardemedia. Chiar și când ne-a criticat ( o dată, parcă) , nu am avut niciodată a-i reproșa nimic lui Dorin, pentru că a făcut-o colegial, decent și constructiv. 

Pentru că presa ultimelor luni a ținut pasul cu vremurile, adică ..s-a dat peste cap, nemaisemănând aproape deloc cu cea pe care o știam și pentru că am vrut să am o paralelă între “ce-a fost” și “ce este acum” în mass-media din România, unde anume puteam să apelez mai nimerit, dacă nu la cel care cu asta se ocupă , de ani buni : la Dorin Huntai! 

Marina Almășan : – Bună, Dorin! Site-ul tău are o popularitate de invidiat, puțini știu însă cine se ascunde în spatele lui. Ce-ar trebui să știe lumea despre tine?

Dorin Huntai : – Pe scurt, in anul 2009, am infiintat site-ul www.radardemedia, in timp ce eram student la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti. Initial am avut un blog in care scriam, in mod special despre ce vedeam la televizor, si am observat ca in scurt timp aveam mult trafic si comentarii de la cititori. Apoi acel blog s-a transformat in site-ul profesionist de stiri de media, Radar de Media, care in scurt timp a devenit o sursa credibila pe nișa de media. Vreau sa mentionez ca  am facut totul singur, doar din tutoriale si sfaturi de la specialisti. Succesul cel mai mare l-am avut in momentul in care am organizat prima editie a Galei Premiilor Radar de media 2012. La gala au venit vedete de talie mare sa-i ridice premiile. Printre care: Pavel Bartoș, Laura Cosoi, Dana Rogoz, Paula Seling, Alex Dima cu echipa emisiunii “România, te iubesc!”, Raluca Belciu, Razvan Popescu, Mihai Morar şi echipa emisiunii Neaţa cu Răzvan şi Dani (in conditiile in care multi dintre acestia nici nu ma cunosteau).

Marina Almășan : – Daaa, știu, ți-am admirat întotdeauna acest eveniment, organizat “ca la carte” . Și de la noi, de la TVR, sunt destule vedete care au fost premiate de tine! Chiar vroiam să te întreb, pentru că și eu intenționez să realizez o Gală a Românilor de 10, cum anume ai făcut clasamentul?

Dorin Huntai : – Castigatorii au fost alesi de publicul cititor,  cu vot la vedere pe site, unde peste 1 milion de cititorii si-au votat favoritii,  la toate cele 15 categorii participante.
In total am organizat opt editii Gala Radar de Media si au fost premiate majoritatea vedetelor mari, vreau sa amintesc pe cei care au fost desemnați castigatorii Marele Premiu al Galei (se acorda o singura data): Andreea Esca, Smiley, Andra, Mirela Vaida, Horia Brenciu, Loredana Groza. De asemena, fiecare vara am organizat evenimentul Summer Gala unde am anuntat finalistii pentru Gala din toamna. In total au fost peste 10 evenimente unde au participat peste 2000 de invitati. Anul trecut site-ul a aniversat 10 ani de existenta,  vedete si jurnalisti au fost prezenti la eveniment.

Marina Almășan : – Deci…încet-încet, ai ajuns o mică industrie! De fapt, ce ți-ai propus, inițial, prin această platformă online? …și ce ai reușit? 😁

Dorin Huntai : – Am reusit in scurt timp sa inchei colaborari si parteneriate cu cele mari televiziuni nationale, precum PRO TV, TVR, ANTENA 1, KANAL D, PRIMA TV, etc. Mi-am propus sa public zilnic topuri cu audientele tv, zilnice, lunare dar si anuale, grile de programe, modificari in program tv.. si am reusit cu brio. Am si o rubrica de Interviuri cu personalitati din zona media, dar si culturala, digital evenimente si multe altele pe care le puteti vedea pe site.

Marina Almășan : – Foarte tare! Și te asigur că ești citit cu mare “nesaț” de noi, “subiecții” tăi! Dorin, pentru că mi te imaginez ca pe o entitate cu 100 de ochi, care stau ațintiți asupra televiziunilor si publicațiilor din România 😁, am să te rog să încerci să “radiografiezi” ceea ce se întamplă în media de astăzi. Cum a transformat-o coronavirusul?

Dorin Huntai : – Sincer, este este trist ce se intâmplă, majoritatea statiilor si-au oprit filmarile (in special cele inregistrate, Next Star Antena, Bravo ai Stil Kanal D, Romanii au talent care avea preselectiile inregistrate au fost difuzate toate, Asia Express, Antena 1 inca se difuzeaza pentru ca reality show-ul a fost filmat toamna trecuta, in acelasi caz se afla si Survivior de la Kanal D,  plus o serie de seriale : Vlad Pro TV si Sacrificiul de la Antena (inca mai are cateva episode scurtate de difuzat. Bine ca s-a putut organiza Selectia Nationala Eurovision la TVR, dar din pacate show-ul de la Rotterdam a fost anulat. Un  lucru bun este că la anul ne va reprezenta tot tânăra Roxen. In schimb, multe filme artistice in prime time, reluari si stiri cat cuprinde, chiar editii speciale care intrerup programul pt Breaking News. La singurele emisiuni cu difuzare zilnica, “Neata” cu Razvan si Dani si “La Maruta”, invitatii comunica prin Skype.

Marina Almășan : – Care crezi că sunt plusurile și minusurile acestor schimbări? De fapt, se poate vorbi, oare,  de “plusuri”?

Dorin Huntai : – Plus a fost o explozie in audienta tv dar si trafic in online, insa de vreo saptamana toate sunt in scadere, intrucat lumea s-a panicat si evita in special stirile. In cazul site-ului meu,  avand stiri din zona de tv, pot spune ca ne-au afectat pe cei din breasla.

Marina Almășan : – Ai sesizat derapaje majore?

Dorin Huntai : – Da, destul de multe, in special pe Facebook, dar si pe diverse site-uri care nu au nicio creditibilitate, dar prefera sa joace murdar,  doar pentru trafic. Dar în special pe Facebook, unde toată lumea se filmeaza si povestește tot felul de aberatii,  care nu mai au oprire.

Marina Almășan : – Da, am sesizat și eu această isterie. Probabil că izolarea te împinge la “a ieși” din casă pe orice fereastră, inclusiv cea de pe Facebook!  Încearca, oare,  politicienii și vedetele să-si facă imagine și pe seama acestei tragedii planetare?

Dorin Huntai : – Da! Politicienii se lauda ca au facut, ca au adus echipamente, insa nu au fost distribuite peste tot, cred ca totul tine de “prietenii”. Cea mai mare gafa a fost atunci când seful satului  a participat la lansarea unei sectii de la Spitalul din Suceva, (cu ceva timp in urma) și i-a laudat pe manageri, etc si iata, Suceava, un oras resedinta de judet , este acum blocat/inchis.
Majoritatea vedetelor posteaza video-uri cu diverse activitati din casa, gatesc, se joaca cu copii, altii canta, citesc poezii, basme pentru copii. Spre exemplu Damian Draghici a oferit ,de ziua lui de nastere,  pe terasa blocului,  un recital la nai, iar oamenii de vis-a-vis l-au aplaudat minute în șir.

Marina Almășan : – Ei, aici se mai inspiră lumea și din ce vede pe la alții, afară! Povestea asta cu cântatul prin balcoane și de pe acoperișuri a început , dacă nu mă înșel, la Wuhan! Dar dacă tot ai adus vorba, spune-mi, ai avut curiozitatea să “tragi cu ochiul” și la cei din afară? Respectă mass-media lor același trend?

Dorin Huntai : – Am rude in Roma, Madrid, si zilnic imi spun ce se intampla acolo. Spre exemplu, televiziunea Nationala RAI difuzeaza doar stiri. Au fost intrerupt tot ce insemna divertisment… In Italia statul editeaza zilnic un ziar care se distribuie gratuit,  cu informatii 100% probate din surse oficiale.

Marina Almășan : – O informare corecta a populației mi se pare și mie esențială, în această perioadă.  Și chiar vreau să te întreb : oare  este  corectă această tendință  de inducere a panicii în populație, sau e mai constructiv să lansăm mesaje optimiste, care să ridice starea de spirit a populației? 

Dorin Huntai : – Da, cred ca e un lucru normal, pe care nu doar statul român il pune in aplicare; in toate tarile afectate,  autoritatile indeamna pe cat posibil ca populatia sa ramana in case. Cred ca ar trebui sa nu ne mai uitam tot timpul la tv, pentru ca panica intervine involuntar. Spre exemplu,  ma uit la Telejurnalul de la ora 8 si ziua, putin la Digi! La Pro TV, Antena,  am impresia ca insista cu prea multi invitati, medici, specialisti,  care nu spun alte lucruri noi. Mai mult ma intereseaza stirile economice.

Marina Almășan : – Astea ar trebui să ne intereseze pe toți, ca să fim cât de cât pregătiți pentru ceea ce ne va aștepta după pandemie. Dar tu,  personal, lăsând la o parte funcția pe care o ai, de ce fel de emisiuni ești atras?

Dorin Huntai : – Imi plac mai multe emisiuni, referitor la show-uri de divertisment : Vocea Romaniei, Romanii au Talent, Te cunosc de Undeva, Vulturii de noapte (Kanal D), si emisiunea ta Femei de 10 mi place, chiar in weekend am vazut o editie din reluare, dar si Drag de Romania mea.

Marina Almășan : – …Asta ai zis-o ca să-mi faci plăcere! 😁 Aș vrea să incheiem cu un mesaj pe care să îl adresezi jurnaliștilor din mass-media română.

Dorin Huntai : – In primul rand,  sunt multi jurnalisti care se ataca unul pe altul ; si pe vremea cand lucram ca  reporter de stiri la Realitatea TV, cei care lucrau la Pro sau Antena aveau “prioritate”. Ca in orice job, exista tensiuni, mai ales la stiri dar si la productiile mari! Am fost in public, la un show de diverisment, ca invitat din partea presei, si am stat in studiou vreo 10 ore! Sa speram sa treaca criza asta cat mai repede sa ne apucam serios de treabă!

Marina Almășan : – Dar n-am avut niciodată senzația că tu personal ai fi relaxat, măcar o clipă,  motoarele!  😁 Succes, Dorin! Și sănătate!

Comentarii

Continue Reading

INTERVIU

Interviu cu Aluziva: „De mică am fost pasionată de știri, presă și jurnalism”

Redactia Radar de Media

Published

on

Interviu realizat de Robert Muteș

Prima dată am auzit de ea la TV, în presă, dar chiar și pe YouTube, iar acum am ajuns să-i iau un interviu. Alina Greavu, cunoscută sub numele de Aluziva, era fata aia cu care ne petreceam timpul în fața televizorului urmărind jurnalele Digi24 Constanța prezentate de ea. Acum, e o mamă și-o soție nemaipomenită, gospodină de excepție și pricepută in toate.

Dacă ma pui în postura de a-i face o descriere Alinei aș spune că e carismatică, implicată, devotată și are un tact deosebit în a spune storytime-uri abonaților ei mai mult sau mai puțin fericite. Iată în rândurile de mai jos un interviu de suflet cu… Aluziva.

Îți urmărim intens videoclipurile, iar feeling-ul tău ne binedispune ziua! De unde îți culegi toată energia?

Aluziva: „Înainte de orice, mă bucur că munca mea e apreciată și că reușesc să-i bucur la rândul meu pe cei care mă urmăresc. Nu știu de unde am energia, dar este aproape zilnic la cote maxime și îmi place de mor să îmi pun singură obiective și să le ating. Cred că așa am fost mereu. Energia de content creator, însă, a venit inițial de la mine, ca apoi să mă alimentez de la abonații mei, prin mesajele și comentariile lor de apreciere și mai ales cele în care îmi spun că au învățat ceva urmărindu-mă în online, că i-am făcut să se simtă mai bine legat de chestiuni de zi cu zi, că mamele s-au mai relaxat cu privire la copiii lor sau că pur și simplu i-am făcut să râdă când aveau o zi proastă.”

Când erai mică ce îți doreai să te faci?

Aluziva: „De mică am fost pasionată de știri, presă și jurnalism, în general. După cum am zis și pe YouTube, prezentam știrile la oglindă și mă jucam de-a reporterii cu copiii în fața blocului. Deci visul meu era să fiu prezentatoare de știri sau cel puțin jurnalist. În schimb, mama râde și acum, că își aduce aminte de mine la patru-cinci ani, când m-a întrebat educatoarea ce mi-ar plăcea să fiu când o să fiu mare și am răspuns „tranzistor”. Eu, de fapt, voiam să zic translator. Jurnalist, translator și ghid turistic mai ziceam câteodată, toate fiind legate de comunicare, până la urmă.”

Ce materie de la școală era punctul tău forte?

Aluziva: „Limba română, engleză și franceză erau materiile mele preferate, respectiv la care aveam cele mai mari note din carnet. Eram mereu în topul clasei la materiile astea, dar mai ales la limba română, la care “aberam trei pagini”, cum spuneau colegii mei, și luam deseori 10. Mai luam și câte un 7 uneori, când n-aveam chef să învăț, dar asta se întâmpla foarte rar, pentru că îmi plăcea foarte mult și învățam de plăcere.”

Dacă ai avea șansa să schimbi ceva în trecut, ce ai schimba?

Aluziva: „Nimic. Dacă sunt într-un punct în care sunt fericită sau mulțumită de prezent, înseamnă că absolut fiecare decizie a vieții mele, bună sau proastă, m-a adus aici. Trecând în alt registru, eventual aș schimba frecvența cu care mergeam să o vizitez pe mamaie, pentru că am plecat devreme în viață, în drumul meu spre independență și fiind prea preocupată de facultate, carieră, job-uri și proiecte, nu știu când au trecut anii și acum nu mai e. Oriunde ar fi mamaie acum, în schimb, știu că știe că o iubesc și mă gândesc la ea aproape zilnic.”

Că tot am adus vorba de trecut – dacă ai mai avea ocazia să te întorci la Digi24, ai mai face-o și de ce?

Aluziva: „Absolut deloc. Digi24 a fost un capitol intens din viața mea, un fel de armată, dacă vrei, un proces de călire în care am crescut și învățat enorm de multe, dar care își are locul în trecut și atât. Sunt atât de multe alte lucruri pe care îmi doresc să le fac, personal și profesional, atâția oameni pe care mi-ar plăcea să îi întâlnesc sau cu care să lucrez, am atâtea visuri, idei de business sau de conținut, încât consider că ar fi o nebunie sau chiar o tâmpenie să mă întorc la Digi24. În plus, Alina de azi e foarte schimbată de Alina de acum șapte ani, iar pupitrul de știri nu mai este un target pentru mine; dar dacă ar fi să mă întorc în televiziune, pentru că acum încă mai am un an de stat acasă în concediul de creștere a copiilor, aș face-o pentru un vis vechi, respectiv să am un talk-show de divertisment, pentru că simt că am ce trebuie pentru așa ceva – însă cu siguranță că Digi24 nu ar fi locul potrivit pentru asta.”

Cum ar arăta pentru tine o vacanță ideala în care să-ți încarci bateriile cu adevărat?

Aluziva: „Oh, vacanță! Mă gândesc zilnic la asta. Aș vrea să stau două săptămâni într-o stațiune de vacanță la mare; o Thailanda, să zicem, că îmi doresc mult să văd cu ochii mei peisajele superbe, de le pun oamenii pe desktop. Mi-ar plăcea ca timp de două săptămâni să citesc zilnic, pentru că sufăr de lipsa timpului pentru lectură de când am copii, să închiriez cu soțul meu biciclete, să ne plimbăm peste tot, vizităm muzee și să mâncăm ciudățenii. Mi-aș încărca bateriile și mai bine dacă soțul meu ar fi puțin mai chill și dacă n-ar fi genul de turist care se trezește la 07:00 dimineața în vacanțe, ca să mă târască apoi la paișpe obiective turistice, în timp ce eu mă plâng că mă dor picioarele și el stă cu harta în mână și zice că mai avem de bifat două muzee. Râd și acum pentru că știu că va citi interviul și va zice „hai, mă, că nu e chiar așa”, dar pentru mine așa se simte; ca un training, nu ca o vacanță.”

Care a fost cel mai greu moment din carieră?

Aluziva: „Când lucram la revista PLAYBOY în facultate și ne-am trezit brusc, toți angajații, că micul trust a dat faliment, a vândut revista și s-a închis. Am trecut printr-o depresie atunci nu doar pentru că se încheia un capitol mișto din viața mea, ci pentru că atunci revista a fost preluată de trustul PRO, care a păstrat câțiva angajați, iar eu nu am trecut interviul. La vremea aia mă ocupam de social media, scriam articole pentru site și câteva rubrici pentru print, dar angajatorii din PRO au considerat că eram prea mică și aveau nevoie de oameni cu mai multă experiență. M-am dezechilibrat atunci, nu știam pe ce drum să mă duc, plus că am avut o perioadă în care plângeam zilnic de ciudă și furie că nu mi s-a dat șansa să demonstrez ce știu. M-am zbătut câteva luni așa, apoi m-am adunat și în jumătate de an m-am angajat la Digi24.”

Povestește-ne cea mai ciudată, dar și cea mai palpitantă peripeție neștiută de abonați din cadrul emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”

Aluziva: „Cele mai palpitante lucruri… cred că le-am spus deja în clipul de pe canalul meu de YouTube, în care am povestit experiența din Africa. Ceva palpitant pentru colegii mei, dar nu și pentru mine, a fost când m-am certat rău de tot cu o colegă, în mijlocul campusului de birouri. Ea era responsabilă cu întocmirea programului de transport, de microbuze care ne duceau la muncă și la hotel, dar și de cele cu care eu duceam concurenții la aeroport după ce ieșeau din emisiune. Câteva zile la rând mi-a trimis microbuzul pentru vedete foarte târziu, motiv pentru care a trebuit să mergem cu 200 km/h ca să ajungem la timp la aeroport. De fiecare dată i-am reply la mail și am rugat-o să trimită microbuzul cu o oră mai devreme, dar la fel de târziu îl trimitea. Într-una din zile, era să facem accident pe autostradă că ne grăbeam să ajungem la aeroport cu o vedetă, așa că atunci când m-am întors la birou eram spume de nervi și o căutam prin campus, că îmi venea să mor cu ea de gât. Atunci am făcut urât pe set, am spus că eu nu îmi risc viața pentru job, că nu vreau să mor în Africa, mai ales pentru un bilet de avion și că eu plec în România din mijlocul proiectului dacă mai face așa ceva. Am țipat la ea și i-am zis să îmi ia bilet de avion, pentru că, gata, eu plec în România. Următoarea zi, microbuzul a venit cu o oră mai devreme și m-am întors la ritmul meu cardiac normal. A fost intensă reacția mea, dar cât se poate de necesară. Chiar riscam să mor din cauza ei.”

Ce planuri ai pus la cale pentru 2020? Pregătești surprize pentru susținătorii tăi?

Aluziva: „Am multe planuri pentru 2020. Mă voi implica nițel în politică, pentru că vreau să schimb niște legi stupide, vreau să organizez niște campanii de strângeri de fonduri și donații la un nivel mai mare decât o fac acum și să fac mult conținut util pentru abonații mei – pe care îi apreciez enorm și cărora le mulțumesc pentru toată energia pe care mi-o transmit. Simt că 2020 e anul în care brandul personal ALUZIVA va bubui și spun asta fără niciun fel de aroganță sau nas pe sus, pentru că muncesc intens la treaba asta și de prea mult timp ca să nu iasă tot ce mi-am propus. Promit, în schimb, content mai des și mai bun decât până acum și lucrez mental la încă două materiale care au potențialul de a deveni virale. Sper să-mi iasă! #doamneajută #sănătatelatoatălumea”

Dacă ți-a plăcut acest interviu cu Aluziva, citește și despre „Principalele tendințe în comunicarea digitală la nivel global și aplicabilitatea lor pe piața locală”.

Foto: Instagram

Comentarii

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU: Eda Marcus, prezentatoarea Festivalului Cerbul de Aur: „Este momentul meu de maximă glorie!”

Avatar

Published

on

În luna august, vedeta TVR își va aniversa ziua de naștere pe scena Festivalului Cerbul de Aur 2019. Despre șansa de a prezenta un eveniment atât de important, experiența pe care o are în televiziune și vedetele mari pe care le-a cunoscut, Eda Marcus a vorbit pe larg într-un interviu.

 

Pentru prezentatoarea Eda Marcus, Televiziunea Română înseamnă acasă. Primii pași i-a făcut la TVR alături de mama sa, care lucra în televiziune. Era copil și a rămas fascinată de această lume. A început să lucreze de la 19 ani și spune cu mândrie că a parcurs toate etapele: de la omul bun la toate în colectivul unei emisiuni, până la muncă de prezentator și realizator, așa cum o vedem în Telejurnalul matinal, de la TVR 1. Cel mai mare vis i se va împlini în luna august, când, deși va fi ziua sa de naștere, Eda spune că nu se gândește la petrecere pentru că va fi pe ultima sută de metri cu pregătirile la Cerbul de Aur.

 

De 25 de ani visezi să prezinți „Cerbul de Aur”. Cum a început pasiunea pentru festival de la Brașov?

 

M-am născut și am crescut cu Cerbul de Aur pentru că mama mea a lucrat pe parcursul carierei sale la foarte multe festivaluri, în mod special la Cerb. Am prins toate edițiile de la Brașov, fiind alături de ea, jucându-mă pe scenă, prin culise, printre cei mai mari artiști care au venit la festival, printre oameni de televiziune de mare valoare. Și așa am înțeles ce înseamnă acest eveniment, din toate unghiurile posibile. Am fost cucerită pe viață de atmosfera unică, de emoțiile puternice pe care le trăiam alături de concurenți, de tensiunea aceea de ,,direct” și de amploarea fenomenului.

 

Cum au reacționat cei dragi când le-ai spus că anul acesta vei prezenta Cerbul de Aur? Cine s-a bucurat cel mai mult?

Pentru că nimeni nu se aștepta, bucuria a fost mult mai intensă. Cred că încântarea lor a fost la fel de mare ca a mea. Știau cât de mult îmi doream o astfel de provocare. Toată familia a fost extrem de fericită la aflarea veștii.

 

Am înțeles că îți vei aniversa ziua de naștere chiar în perioada festivalului. Te gândești și la o mică petrecere alături de colegi? Se vor află prietenii și familia alături de tine?

Voi împlini 37 de ani pe 20 august, chiar în săptămâna cea mare, a pregătirilor. Nu mă gândesc la petrecere pentru că mă voi concentra pe ceea ce voi avea de făcut. Când sunt preocupată de ceva nu îmi stă mintea la distracție, însă voi fi înconjurată de oamenii dragi, fetița mea, parinții și colegi frumoși iar acest aspect mă împlinește pe deplin.

 

Povesteai că ți-ai petrecut copilăria la TVR, unde mama ta, Nicoleta Păun, era unul dintre realizatorii apreciați. Ce sfat ți-a dat când i-ai spus că ți-ai ales o carieră în televiziune?

Că nu voi reuși niciodată să realizez ceva, dacă nu iubesc această meserie suficient și dacă nu voi munci pe măsură. Ea a fost un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă nu a fost ,,vizibila” pe micul ecran. În schimb, eu mi-am dorit fix acestă zonă pe care ea nu a îmbrățișat-o. Mama a fost cel mai aspru critic al meu dar și cel mai sincer și obiectiv privitor. Și asta mi-a prins extrem de bine. Nu am primit niciodată laude nemeritate și chiar și atunci când făceam o treabă bună, nu primeam toate confirmările pe care mi le-aș fi dorit din partea ei.

 

Ce amintiri te leagă de perioadă copilăriei în TVR. Ce vedete ai cunoscut?

Am trăit multe în lumea acesta fascinantă. Și am atâtea amintiri care pornesc din copilărie și ajung până în punctul în care am devenit și eu om de televiziune ,,cu acte”. Am avut oportunitatea de a crește printre vedete, artiști mari din toate domeniile, din țară dar și din străinătate. Sunt mândră că am avut ocazia pe parcursul carierei mele în televiziune, să intervievez câțiva oameni importanți. Am cunoscut prin intermediul emisiunilor la care am lucrat, de la oameni politici marcanți până la artiști mari ai scenei muzicale sau teatrale. La Cerb am avut ocazia să-i văd în carne și oase pe Joe Cocker, Kylie Minogue, Ricky Martin, Christina Aguilera, Ray Charles și mulți alții. Și îmi aduc aminte că tot la Cerb, copil fiind, găsisem în spatele scenei un apărat prin care se ținea legătură cu regizorul din Carul de transmisiune, iar eu mă prinsesem că dacă era apăsat, se auzea în cabina acestuia. Și îl apăsam ca să cânt porțiuni din melodiile interpretate la repetiții de concurenți. La un moment dat, din aparat se aude vocea regizorului: ,,Va rugăm să încetați!”. Așa că…am amintiri legate și de mici năzdrăvănii pe care le făceam.

 

Povesteai că ai urmărit în fiecare an Cerbul de Aur și chiar ai fost redactor la acest festival… Au fost multe momente pe care le-am trăit din perspective diferite, prin ochii de copil și apoi prin cei ai omului de televiziune. Dar un anume moment m-a marcat cu adevărat. Îmi aduc aduc aminte cu multă emoție de momentul în care Cerbul de Aur era câștigat de Monica Anghel, în anul 1996, iar eu, în vârstă de 14 ani, eram în public. Eram atât de emoționată și plângeam de fericire, gândindu-mă timid la ideea că poate cândva, când voi crește mare și poate voi avea ocazia să fiu și eu parte din ceea ce înseamnă Cerbul de Aur. Și dorință mi s-a împlinit

 

Știu că fiică ta are doar câțiva ani. Va veni și ea la Brașov? Cum reacționează când te vede la televizor?

Da, Aria, fetiță mea de 4 ani, va fi acolo cu mine. Și pentru că voi fi ocupată, îi voi avea alături pe părinții mei care vor avea grijă de ea. Pentru că a avut ocazia să mă vadă zilnic la jurnalul de sport i se pare ceva firesc. Nu e impresionată în nici un fel de aparițiile mele :))

 

Vei prezenta festivalul alături de Elvin Dandel. Ați avut ocazia să va mai întâlniți?

Am avut ocazia să îl cunosc cu ani în urmă, când mi-a fost invitat într-o emisiune, alături de tatăl sau. Și l-am tot la Cerb l-am văzut când eram copil. Însă sunt sigură că nu își mai amintește. Poate îmi face o surpriză 🙂 și își va aminti.

 

Ai început să te gândești la toaletele pentru serile festivalului?

Da! Mă gândesc într-una la acest aspect. Vreau să strălucesc la propriu. Este momentul meu de maximă glorie și îmi doresc să se reflecte și în acest mod. Și am încredere în echipa desemnată pentru acest capitol că vor face tot posibilul să mă pună în valoare.

 

Ce dorință îți vei pune la Cerbul de Aur 2019?

Să iasă totul așa cum îmi doresc să îi am pe cei dragi alături de mine!

 

e

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0