Connect with us

INTERVIU

Carmen Ivanov: Oameni cu dicție foarte bună

Published

on

”Relele elevelor enervate erau unite elegant tămăduind devreme esteticienii ienuperilor. Nu există imposibil, există nu vreau”. Cam așa încep orele de dicție cu vocea perfectă, Carmen Ivanov.

A vorbit câteva mii de ore în faţa microfonului de radio în emisiuni live şi jurnale de ştiri şi cel puţin 15% din vremea asta a dedicat-o emisiunilor de gaming. Prima emisiune de gen din România a creat-o chiar ea, prin 2000.

 

Carmen a lucrat în cadrul unor instituţii media, precum Radio Contact, Radio Bucureşti, Radio Mix FM, Radio City FM, TV N24, Realitatea TV, Realitatea.net, The Money Channel, Hit.ro sau Radio România Cultural.

Carmen Ivanov, trainer acreditat CNFPA,  a acordat un interviu în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA, în care vorbește despre rolul dicției în jurnalism, despre moderatorii care au o dicție bună, despre proiectul Gold FM, dar și despre omul care se află în spatele unui profesor dur.

 

De unde pasiunea pentru dicție și pentru zona de tehnologie?

La tehnologie e simplu: îmi plac jocurile video, îmi plac gadgeturile, îmi plac lucrurile viitorului. Nu pot sta departe.

La dicție însă, povestea e lungă. Tatăl meu ținea morțiș să vorbesc elevat, cu cuvinte… complicate încă de când aveam trei – patru ani, iar pentru asta învățam 10 cuvinte noi pe zi pe care trebuia să le și folosesc în context, în mod corect. În ordine alfabetică.

La ”A” spre exemplu, îmi aduc aminte exact momentul în care am folosit cuvântul arahnofobie, era la vreo două zile după ce îl învățasem, când am avut o întâlnire neașteptată cu un păianjen uriaș…

Advertisement

Și mai mult, cei mai buni prieteni ai mei din copilărie au fost doi profesori de limbă română (soț și soție) cu care mă jucam de-a gramatica și de-a literatura.

Îmi poți da un exemplu de moderatori TV din România, unul de știri și unul din zona divertismentului, care au o dicție impecabilă?

Exemple sunt multe, însă dacă-mi ceri așa, nominal, uite două exemple de oameni cu dicție foarte bună: Tudor Mușat pe știri și Teo Trandafir, din zona de divertisment.

”Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. De unde ai luat informațiile?

Informațiile din carte sunt suma experienței acumulate în ani de zile de predare. Am livrat traininguri de dicție mai bine de zece ani, ani în care am reușit să perfecționez metoda de predare pentru a ajunge la cel mai mare grad de eficiență atunci când mă confrunt cu defecte de vorbire grave sau particularități de vorbire neobișnuite.

Ai avut vreo persoană înscrisă la cursul tău la care ai vrut să renunți? Cum ai procedat?

Îți imaginezi că atunci când numărul studenților tăi depășește trei-patru mii, cu siguranță vei avea în față și persoane mai puțin plăcute. Spre exemplu sunt persoane trimise la cursurile de dicție de către angajatori – de regulă posturi de radio și televiziune, iar multe dintre persoanele scoase de pe post și trimise la perfecționare sunt deja frustrate de situația de la serviciu și, în general, consideră că li s-a făcut o nedreptate când au fost scoase de pe post și nici nu consideră că ar avea ceva de perfecționat la un curs de dicție. E foarte greu de lucrat cu astfel de cursanți pentru că nu sunt prezenți în sală din proprie voință și, mai mult, încearcă să demonteze orice teorie nouă pe care o aud, doar pentru a primi un strop de atenție în plus.

Nu, nu am renunțat la niciun cursant, însă au fost câteva cazuri în care mi-aș fi dorit să o fac.

Jurnalismul este un domeniu destul de nesigur. Există vreun secret pentru ca cineva să rămână cât mai mult timp în domeniu?

La fel ca în orice alt domeniu, “secretul” nu e un secret: trebuie să rămâi deschis la orice tip de schimbare și, dacă îți dorești să rămâi în domeniu nu ai voie să întrerupi legătura cu el. Adică nu prea merge scenariul în care trei luni lucrez la radio, apoi alte trei în vânzări și apoi mă apuc de televiziune că merge și așa. E bine să păstrezi o anume linie și dacă te gândești la un second job, să faci în așa fel încât să aibă legătură directă cu ceea ce deja faci, cu alte cuvinte să fie într-un domeniu conex.

Advertisement

Predai și seminarii de public speaking. Care sunt cele mai mari temeri a celor ce participă la astfel de seminarii și cum îi ajuți?

Cei care participă la seminariile de public speaking se tem, desigur, să vorbească în public. De obicei se așteaptă să primească rețeta prin care scapi de această frică ce te doboară atunci când trebuie să vorbești liber în fața oamenilor, doar că ceea ce primesc sunt lecții mult mai complexe decât niște simple sfaturi. În plus, sunt puși în permanență să vorbească în fața unor grupuri de oameni în așa fel încât să se obișnuiască cu acest gen de activitate, iar la final, deși trec prin momente copleșitoare câteodată, pleacă fericiți.

Predai cursuri de dicție la diverse școli. Numește câțiva cursanți ai tăi pentru care acum televiziunea sau radioul nu mai este un vis.

Mihai Crăciun (prezentator Radio Gold FM), Anisa Lupu (prezentator Antena 3), Ramona Păuleanu (prezentator Pro TV), Alex Săndulache (reporter B1 TV), Valentin Butnaru (prezentator Antena 1), Lucian Popescu (prezentator Prima TV), Mihaela Chireac (prezentator Radio Activ FM), Ilinca Obădescu (reporter prezentator Kanal D), Mădălina Titu (reporter LIVE Digi 24) și lista poate continua.

Îmi poți da câteva nume de politicieni care au venit la cursul tău? Ce defecte a trebuit să îndrepți?

În general politicienii vin la cursurile de dicție cu rugămintea ca întâlnirile să rămână confidențiale, așa că le voi respecta această dorință.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Pagini: 1 2 3

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending