Connect with us

INTERVIU

Carmen Ivanov: Oameni cu dicție foarte bună

Published

on

 
Prev1 of 3

”Relele elevelor enervate erau unite elegant tămăduind devreme esteticienii ienuperilor. Nu există imposibil, există nu vreau”. Cam așa încep orele de dicție cu vocea perfectă, Carmen Ivanov.

A vorbit câteva mii de ore în faţa microfonului de radio în emisiuni live şi jurnale de ştiri şi cel puţin 15% din vremea asta a dedicat-o emisiunilor de gaming. Prima emisiune de gen din România a creat-o chiar ea, prin 2000.

 

Carmen a lucrat în cadrul unor instituţii media, precum Radio Contact, Radio Bucureşti, Radio Mix FM, Radio City FM, TV N24, Realitatea TV, Realitatea.net, The Money Channel, Hit.ro sau Radio România Cultural.

Carmen Ivanov, trainer acreditat CNFPA,  a acordat un interviu în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA, în care vorbește despre rolul dicției în jurnalism, despre moderatorii care au o dicție bună, despre proiectul Gold FM, dar și despre omul care se află în spatele unui profesor dur.

 

De unde pasiunea pentru dicție și pentru zona de tehnologie?

La tehnologie e simplu: îmi plac jocurile video, îmi plac gadgeturile, îmi plac lucrurile viitorului. Nu pot sta departe.

La dicție însă, povestea e lungă. Tatăl meu ținea morțiș să vorbesc elevat, cu cuvinte… complicate încă de când aveam trei – patru ani, iar pentru asta învățam 10 cuvinte noi pe zi pe care trebuia să le și folosesc în context, în mod corect. În ordine alfabetică.

La ”A” spre exemplu, îmi aduc aminte exact momentul în care am folosit cuvântul arahnofobie, era la vreo două zile după ce îl învățasem, când am avut o întâlnire neașteptată cu un păianjen uriaș…

Și mai mult, cei mai buni prieteni ai mei din copilărie au fost doi profesori de limbă română (soț și soție) cu care mă jucam de-a gramatica și de-a literatura.

Îmi poți da un exemplu de moderatori TV din România, unul de știri și unul din zona divertismentului, care au o dicție impecabilă?

Exemple sunt multe, însă dacă-mi ceri așa, nominal, uite două exemple de oameni cu dicție foarte bună: Tudor Mușat pe știri și Teo Trandafir, din zona de divertisment.

”Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. De unde ai luat informațiile?

Informațiile din carte sunt suma experienței acumulate în ani de zile de predare. Am livrat traininguri de dicție mai bine de zece ani, ani în care am reușit să perfecționez metoda de predare pentru a ajunge la cel mai mare grad de eficiență atunci când mă confrunt cu defecte de vorbire grave sau particularități de vorbire neobișnuite.

Ai avut vreo persoană înscrisă la cursul tău la care ai vrut să renunți? Cum ai procedat?

Îți imaginezi că atunci când numărul studenților tăi depășește trei-patru mii, cu siguranță vei avea în față și persoane mai puțin plăcute. Spre exemplu sunt persoane trimise la cursurile de dicție de către angajatori – de regulă posturi de radio și televiziune, iar multe dintre persoanele scoase de pe post și trimise la perfecționare sunt deja frustrate de situația de la serviciu și, în general, consideră că li s-a făcut o nedreptate când au fost scoase de pe post și nici nu consideră că ar avea ceva de perfecționat la un curs de dicție. E foarte greu de lucrat cu astfel de cursanți pentru că nu sunt prezenți în sală din proprie voință și, mai mult, încearcă să demonteze orice teorie nouă pe care o aud, doar pentru a primi un strop de atenție în plus.

Nu, nu am renunțat la niciun cursant, însă au fost câteva cazuri în care mi-aș fi dorit să o fac.

Jurnalismul este un domeniu destul de nesigur. Există vreun secret pentru ca cineva să rămână cât mai mult timp în domeniu?

La fel ca în orice alt domeniu, “secretul” nu e un secret: trebuie să rămâi deschis la orice tip de schimbare și, dacă îți dorești să rămâi în domeniu nu ai voie să întrerupi legătura cu el. Adică nu prea merge scenariul în care trei luni lucrez la radio, apoi alte trei în vânzări și apoi mă apuc de televiziune că merge și așa. E bine să păstrezi o anume linie și dacă te gândești la un second job, să faci în așa fel încât să aibă legătură directă cu ceea ce deja faci, cu alte cuvinte să fie într-un domeniu conex.

Predai și seminarii de public speaking. Care sunt cele mai mari temeri a celor ce participă la astfel de seminarii și cum îi ajuți?

Cei care participă la seminariile de public speaking se tem, desigur, să vorbească în public. De obicei se așteaptă să primească rețeta prin care scapi de această frică ce te doboară atunci când trebuie să vorbești liber în fața oamenilor, doar că ceea ce primesc sunt lecții mult mai complexe decât niște simple sfaturi. În plus, sunt puși în permanență să vorbească în fața unor grupuri de oameni în așa fel încât să se obișnuiască cu acest gen de activitate, iar la final, deși trec prin momente copleșitoare câteodată, pleacă fericiți.

Predai cursuri de dicție la diverse școli. Numește câțiva cursanți ai tăi pentru care acum televiziunea sau radioul nu mai este un vis.

Mihai Crăciun (prezentator Radio Gold FM), Anisa Lupu (prezentator Antena 3), Ramona Păuleanu (prezentator Pro TV), Alex Săndulache (reporter B1 TV), Valentin Butnaru (prezentator Antena 1), Lucian Popescu (prezentator Prima TV), Mihaela Chireac (prezentator Radio Activ FM), Ilinca Obădescu (reporter prezentator Kanal D), Mădălina Titu (reporter LIVE Digi 24) și lista poate continua.

Îmi poți da câteva nume de politicieni care au venit la cursul tău? Ce defecte a trebuit să îndrepți?

În general politicienii vin la cursurile de dicție cu rugămintea ca întâlnirile să rămână confidențiale, așa că le voi respecta această dorință.

Prev1 of 3

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

INTERVIU

INTERVIU: Eda Marcus, prezentatoarea Festivalului Cerbul de Aur: „Este momentul meu de maximă glorie!”

Published

on

 

În luna august, vedeta TVR își va aniversa ziua de naștere pe scena Festivalului Cerbul de Aur 2019. Despre șansa de a prezenta un eveniment atât de important, experiența pe care o are în televiziune și vedetele mari pe care le-a cunoscut, Eda Marcus a vorbit pe larg într-un interviu.

 

Pentru prezentatoarea Eda Marcus, Televiziunea Română înseamnă acasă. Primii pași i-a făcut la TVR alături de mama sa, care lucra în televiziune. Era copil și a rămas fascinată de această lume. A început să lucreze de la 19 ani și spune cu mândrie că a parcurs toate etapele: de la omul bun la toate în colectivul unei emisiuni, până la muncă de prezentator și realizator, așa cum o vedem în Telejurnalul matinal, de la TVR 1. Cel mai mare vis i se va împlini în luna august, când, deși va fi ziua sa de naștere, Eda spune că nu se gândește la petrecere pentru că va fi pe ultima sută de metri cu pregătirile la Cerbul de Aur.

 

De 25 de ani visezi să prezinți „Cerbul de Aur”. Cum a început pasiunea pentru festival de la Brașov?

 

M-am născut și am crescut cu Cerbul de Aur pentru că mama mea a lucrat pe parcursul carierei sale la foarte multe festivaluri, în mod special la Cerb. Am prins toate edițiile de la Brașov, fiind alături de ea, jucându-mă pe scenă, prin culise, printre cei mai mari artiști care au venit la festival, printre oameni de televiziune de mare valoare. Și așa am înțeles ce înseamnă acest eveniment, din toate unghiurile posibile. Am fost cucerită pe viață de atmosfera unică, de emoțiile puternice pe care le trăiam alături de concurenți, de tensiunea aceea de ,,direct” și de amploarea fenomenului.

 

Cum au reacționat cei dragi când le-ai spus că anul acesta vei prezenta Cerbul de Aur? Cine s-a bucurat cel mai mult?

Pentru că nimeni nu se aștepta, bucuria a fost mult mai intensă. Cred că încântarea lor a fost la fel de mare ca a mea. Știau cât de mult îmi doream o astfel de provocare. Toată familia a fost extrem de fericită la aflarea veștii.

 

Am înțeles că îți vei aniversa ziua de naștere chiar în perioada festivalului. Te gândești și la o mică petrecere alături de colegi? Se vor află prietenii și familia alături de tine?

Voi împlini 37 de ani pe 20 august, chiar în săptămâna cea mare, a pregătirilor. Nu mă gândesc la petrecere pentru că mă voi concentra pe ceea ce voi avea de făcut. Când sunt preocupată de ceva nu îmi stă mintea la distracție, însă voi fi înconjurată de oamenii dragi, fetița mea, parinții și colegi frumoși iar acest aspect mă împlinește pe deplin.

 

Povesteai că ți-ai petrecut copilăria la TVR, unde mama ta, Nicoleta Păun, era unul dintre realizatorii apreciați. Ce sfat ți-a dat când i-ai spus că ți-ai ales o carieră în televiziune?

Că nu voi reuși niciodată să realizez ceva, dacă nu iubesc această meserie suficient și dacă nu voi munci pe măsură. Ea a fost un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă nu a fost ,,vizibila” pe micul ecran. În schimb, eu mi-am dorit fix acestă zonă pe care ea nu a îmbrățișat-o. Mama a fost cel mai aspru critic al meu dar și cel mai sincer și obiectiv privitor. Și asta mi-a prins extrem de bine. Nu am primit niciodată laude nemeritate și chiar și atunci când făceam o treabă bună, nu primeam toate confirmările pe care mi le-aș fi dorit din partea ei.

 

Ce amintiri te leagă de perioadă copilăriei în TVR. Ce vedete ai cunoscut?

Am trăit multe în lumea acesta fascinantă. Și am atâtea amintiri care pornesc din copilărie și ajung până în punctul în care am devenit și eu om de televiziune ,,cu acte”. Am avut oportunitatea de a crește printre vedete, artiști mari din toate domeniile, din țară dar și din străinătate. Sunt mândră că am avut ocazia pe parcursul carierei mele în televiziune, să intervievez câțiva oameni importanți. Am cunoscut prin intermediul emisiunilor la care am lucrat, de la oameni politici marcanți până la artiști mari ai scenei muzicale sau teatrale. La Cerb am avut ocazia să-i văd în carne și oase pe Joe Cocker, Kylie Minogue, Ricky Martin, Christina Aguilera, Ray Charles și mulți alții. Și îmi aduc aminte că tot la Cerb, copil fiind, găsisem în spatele scenei un apărat prin care se ținea legătură cu regizorul din Carul de transmisiune, iar eu mă prinsesem că dacă era apăsat, se auzea în cabina acestuia. Și îl apăsam ca să cânt porțiuni din melodiile interpretate la repetiții de concurenți. La un moment dat, din aparat se aude vocea regizorului: ,,Va rugăm să încetați!”. Așa că…am amintiri legate și de mici năzdrăvănii pe care le făceam.

 

Povesteai că ai urmărit în fiecare an Cerbul de Aur și chiar ai fost redactor la acest festival… Au fost multe momente pe care le-am trăit din perspective diferite, prin ochii de copil și apoi prin cei ai omului de televiziune. Dar un anume moment m-a marcat cu adevărat. Îmi aduc aduc aminte cu multă emoție de momentul în care Cerbul de Aur era câștigat de Monica Anghel, în anul 1996, iar eu, în vârstă de 14 ani, eram în public. Eram atât de emoționată și plângeam de fericire, gândindu-mă timid la ideea că poate cândva, când voi crește mare și poate voi avea ocazia să fiu și eu parte din ceea ce înseamnă Cerbul de Aur. Și dorință mi s-a împlinit

 

Știu că fiică ta are doar câțiva ani. Va veni și ea la Brașov? Cum reacționează când te vede la televizor?

Da, Aria, fetiță mea de 4 ani, va fi acolo cu mine. Și pentru că voi fi ocupată, îi voi avea alături pe părinții mei care vor avea grijă de ea. Pentru că a avut ocazia să mă vadă zilnic la jurnalul de sport i se pare ceva firesc. Nu e impresionată în nici un fel de aparițiile mele :))

 

Vei prezenta festivalul alături de Elvin Dandel. Ați avut ocazia să va mai întâlniți?

Am avut ocazia să îl cunosc cu ani în urmă, când mi-a fost invitat într-o emisiune, alături de tatăl sau. Și l-am tot la Cerb l-am văzut când eram copil. Însă sunt sigură că nu își mai amintește. Poate îmi face o surpriză 🙂 și își va aminti.

 

Ai început să te gândești la toaletele pentru serile festivalului?

Da! Mă gândesc într-una la acest aspect. Vreau să strălucesc la propriu. Este momentul meu de maximă glorie și îmi doresc să se reflecte și în acest mod. Și am încredere în echipa desemnată pentru acest capitol că vor face tot posibilul să mă pună în valoare.

 

Ce dorință îți vei pune la Cerbul de Aur 2019?

Să iasă totul așa cum îmi doresc să îi am pe cei dragi alături de mine!

 

e

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, Teo Trandafir: Cultura este singura modalitate de a fi liber!

Published

on

Foto Credit: KANAL D
 

Teo a inceput un nou proiect la KANAL D, show-ul “Vrei sa fii milionar?”, unul dintre cele mai longevive formate tv la nivel mondial. In noua productie o vom descoperi pe Teo si intr-o alta ipostaza.

In continuare va prezentam un Interviu cu Teo Trandafir pe tema “Vrei sa fi milionar”

 

  1. Cat este stiinta, cat este noroc si cat este prezenta de spirit in gasirea/oferirea raspunsurilor corecte la “Vrei sa fii milionar?”

In primul rand, este vorba despre stiinta, apoi despre prudenta, pentru ca trebuie sa te folosesti de variantele ajutatoare, oferite in concurs, daca simti ca este ceva in neregula, si ai o sansa mai mare de 20% sa fii in eroare cu raspunsul. Apoi este vorba de strategie, pentru ca unii considera ca trebuie sa iti pastrezi o varianta ajutatoare pentru momentele grele, cand ajungi la sume mari. Se mai intampla insa, sa nu ajunga acolo si sa plece acasa cu varianta ajutatoare “in buzunar”, in ciuda strategiei. Fiecare “o joaca” asa cum simte.

 

  1. Ce temeri ai avut atunci cand “ti s-a dat pe mana” acest format?

Mi-a fost teama ca nu am sa tin minte toate “comenzile”, ca toata echipa va sta dupa mine sa spun “raspuns final” si “ok”. Mi-a fost teama ca oamenii nu vor sti sa raspunda la intrebari, mi-a fost teama sa nu inceapa sa planga vreun concurent, ceea ce s-a si intamplat.

  1. Ce inseamna sa fii, dupa parerea ta, cel mai slab concurent “Vrei sa fii milionar?”?

Sa nu treci de prima intrebare. Sa nu stii cate personaje centrale sunt in “Tom si Jerry”, in conditiile in care apar, de cele mai multe ori, numai ei …

 

  1. Exista vreun concurent care te-a uimit, in sens pozitiv/negativ, pur si simplu, la “Vrei sa fii milionar?”

Toti m-au uimit! Sunt multe lucruri pe care eu le aflu despre concurenti in timpul filmarilor; era o doamna tanara si foarte, foarte draguta, care era pensionata pe caz de boala si despre care am aflat atunci, in fata ei, ce boala avea … Si, nu prea era bine. Doar ca doamna o trata ca pe o situatie pasagera. Chiar Nicu Peroju a venit din alta tara ca sa participe la “Vrei sa fii milionar?”; un alt domn si-a dorit ca, in urma participarii la concurs, si a banilor pe care voia sa-i castige, sa-si aduca acasa copilul, aflat in strainatate. Fiecare concurent are povestea lui, iar unele pot fi spuse, altele nu J

 

  1. Exista o <tipologie> pentru a fi castigatorul concursului <Vrei sa fii milionar?> Cum poti ajunge, in viziunea ta, castigatorul “Vrei sa fii milionar?”

Ar fi bine sa fii bine pregatit, in primul rand. Probabil ca este si o chestiune de noroc, dar nu am dat peste o astfel de situatie, ci am intalnit doar concurenti bine pregatiti si carora nu le-a fost teama de munca, intr-un fel sau altul. Asta inseamna ca nu s-au intimidat in fata a ceea ce se numeste cultura generala. Cei mai multi oameni refuza cultura de orice fel pentru ca ii intimideaza. De fapt, cultura este singura modalitate de a fi liber. Poti sa te refugiezi in orice, in fizica, geografie, chimie, geologie, muzica, istorie, in ce vrei … .  Asa, daca nu vrei sa te refugiezi in nimic si vrei sa “treci” pe Facebook, chiar nu vrei sa fii milionar. Oamenii care au venit si pe care eu i-am cunoscut pana acum erau bine pregatiti. Au venit foarte multe femei, mai multe decat ma asteptam eu sa se incrie. Femeile mi se par un pic mai prudente, mai asezate, mai calculate, “cantaresc” mai mult; barbatii sunt mai “speriosi”, exact ca in viata reala. Vezi cum reactioneaza barbatul si femeia la spital sau cum reactioneaza barbatul care are guturai si femeia care are aceeasi boala! Exact asa este la “Vrei sa fii milionar?”.

“Vrei sa fii milionar?”, prezentata de Teo Trandafir, incepe la KANAL D.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIURI VIDEO EXCLUSIVE: Palatul Noblesse Life Style

Published

on

 

Radar de Media va prezinta o serie de interviuri cu  participantii la evenimentul organizat de Palatul Noblesse Life Style.

Multumiri echipei RADAR DE MEDIA, Mihai Mitrea, Director Video. 

 

Daca doriti sa va luam un interviu va rog sa ne contactati pe mail: contact@radardemedia.ro, treceti la subiect – interviu.

 

Multumiri echipe RADAR DE MEDIA:

Reporter: CODRUT MOLDOVAN

Director de productie: MIHAI MITREA

Director de vanzari: MIHAELA BUTOI

REDACTOR-SEF: DORIN HUNTAI 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: