sâmbătă, februarie 24, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăINTERVIUINTERVIU EXCLUSIV cu artistul Paul Surugiu – Fuego: „Am încercat mereu să...

  INTERVIU EXCLUSIV cu artistul Paul Surugiu – Fuego: „Am încercat mereu să mă reinventez, să aduc noutăți, să surprind”

              Surprizele primăverii continuă cu un nou interviu pentru artistul Paul Surugiu – Fuego. În vremuri deloc uşoare pentru toate domeniile, unde nici cultura şi arta nu fac excepţie, îndrăgitul artist continuă să vină cu proiecte noi, deosebite şi asta nu doar în plan muzical. Alături de muzică, pictură şi implicarea în emisiuni TV sau radio, Paul Surugiu – Fuego pregăteşte şi apariţii editoriale de excepţie, din drag de poezie, cuvânt, limbă română şi valoare artistică. Despre cea mai recentă expoziţie, volumul lansat cu această ocazie, emisiuni noi sau concerte aflaţi în continuare, într-un interviu special.

   

  Interviu realizat de Bianca Bujor pentru RADAR DE MEDIA

   

  1.Aş dori să începem cu detalii despre cea mai recentă expoziţie de pictură pe care aţi organizat-o în luna februarie, cu o tematică aparte, „Recurs la memorie”. Cu ce este diferită faţă de celelalte expoziţii de până acum ?

   

  Este inedită prin tematica ei. Am realizat-o dintr-o joacă și mi se pare că e cu adevărat specială. Colecția de pictură „RECURS LA MEMORIE” reprezintă reverența făcută de mine în fața imensității culturii noastre. Aceasta zugrăvește casele memoriale, părintești ale marilor noștri scriitori, în semn de omagiu pentru genialitatea lor. Colecția spune o poveste în culori despre cei care definesc imensitatea sufletului românesc, dându-i nuanțele de seamă în literatură sau în muzică.

   

  Cele 10 opere poartă oamenii în locuri de neuitat ale României, chiar acolo unde a luat naștere inspirația și bucuria de a zidi prin cuvânt și prin nuanțe o lume o frumosului! I-am strâns laolaltă pe o parte dintre cei mai importanți autori, simboluri incontestabile, într-un omagiu, o viziune proprie a caselor în care lumina lor a prins glas și formă. Autorii ale căror case memoriale le-am pictat sunt: Mihai Eminescu, Ștefan Luchian, Ion Creangă, Grigore Vieru, Tudor Arghezi, Adrian Păunescu, Nicolae Iorga, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu și George Enescu!

  2. Tot în cadrul aceluiaşi eveniment deosebit aţi mai pregătit o premieră, volumul „Învăţând sublimul…”. Vă rog să ne povestiţi mai multe şi să ne spuneţi de unde poate fi achiziţionat ?

   

  Vreau să cred că fiecare proiect al meu este o responsabilitate. Sunt tare fericit că am putut scoate acest volum special, realizat împreună cu Asociația Culturală REGAL D’ART și doamna Lili Bobu! Cartea e spectaculoasă, într-o realizare editorială de excepție! Practic, este un interviu cu mine, în care eu răspund cu versuri din cei mai mari poeți români, ca într-o rugăciune, o confesiune a sufletului meu! Proiectul și-a avut startul la începutul pandemiei, din drag de poezie. De asemenea, volumul este despre năzuințele mele pe pânză.

   

  Un interviu inedit, pe-o o filă de poem, despre condiția artistului, într-un volum care ar putea fi privit din unghiuri diferite: un album de artă cu modestele mele lucrări, o antologie de poezie românească sau un jurnal de pandemie, pentru că surprinde stările și trăirile din perioada debutului stării de urgență care ne-a bulversat pe toți! Este un volum de colecție, care se va regăsi în bibliotecile din țară, cuprinzând poeme, versuri și reflecţii din peste 100 de mari poeți români!

   

  3. Am înţeles că surprizele nu se vor opri aici şi că intenţionaţi să lansaţi un alt volum de colecţie cu editorialele dvs. Ce ne puteţi spune despre acest proiect aşteptat de public ? 

   

  Într-adevăr, anul acesta intenționez să scot un volum special, o carte de suflet cu toate gândurile și trăirile mele, mare parte din ele adunate în editorialele săptămânale pe care le scriu de vreo doi ani în revista „TAIFASURI”, fie cu gânduri și opinii, fie cu articole despre marile personalități ale României. V-am mai spus eu că nu sunt scriitor. V-am spus de asemenea și că nu mă cred un star anume. Nu consider că oamenii trebuie să-mi urmeze pașii și vorbele ca literă de lege. În schimb, consider că e de datoria mea, ca artist, să vin cu mesaje. În fond, nu sunt un păpușar fără opinii și experiențe. Faptul că am ales să le scriu e o responsabilitate și mai mare.

   

  Cuvintele sunt cele care zugrăvesc, dincolo de sens și însemnătate, profilul unei anumite persoane și mie-mi place să cred că în scris chiar sunt un altul, putând să-mi dau frâu liber ideilor, iar ele să curgă, ca într-o frumoasă înșiruire a unei vieți pe care o trăiesc, fără menajamente, la prima clasă, pentru că știu sigur că nu vor exista prea multe stații și că la un moment dat se va rupe lanțul strălucirilor.

   

  Am o prietenă care-mi spune să mă feresc să fac analize alambicate și să vin eu cu soluții. Știu că nu sunt o instanță morală, dar sunt un artist care e de 30 de ani în lumina scenei, care a adunat atâtea și atâtea trăiri, dezamăgiri și nedreptăți. Un artist care face multe și care a crescut, care a citit, s-a informat, a stat în preajma celor mai mari nume ale culturii noastre, a muncit, a trudit, a luat de la viață ce-i mai bun și a observat, din umbră cumva, deși mereu în față, cum sunt oamenii și cum arată lumea aceasta complicată în care trăim. Și atunci apar și gândurile mele așternute pentru oameni!

  4. Primăvara va veni cu siguranţă, cel puţin pe unde radio, cu noi ediţii ale  Gramofonului, la Naţional FM. Ce ne-aţi pregătit cu această ocazie ?

   

  Gramofonul va reveni în luna aprilie, spre mijlocul ei, într-o nouă formă și prezentare, cu mult mai multe surprize inedite. Radioul este o relaxare pentru mine. Gramofonul meu este ceva relaxat, o lume a calității, a liniștii, a vorbelor frumoase. Un loc din care ai câte ceva de învățat sau dacă nu, măcar auzi o noutate sau asculți ceva ce poate nu ai auzit până azi.

   

  Diversitatea va fi, ca prin toate proiectele mele, cuvânt de bază, asta pentru că am și poezie, am mai multe genuri muzicale, am rubrici diverse, lucruri diferite de spus, povești și perioade diferite, de la muzica de altădată, la cea ușoară, melodioasă, până la muzica de azi, fără separatisme de vreun fel. Gramofonul meu este o trecere prin mai multe capitole, un loc în care toată lumea are loc, fără vreun fel de excepție, primând desigur, așa cum îmi place mie, calitatea. 

  5. Se apropie şi premiera noului sezon Drag de România Mea. Ce noutăţi vor descoperi telespectatorii TVR 2 ?

   

  Vom intra în casele oamenilor cu sezonul al șaselea începând cu data de 4 aprilie, în fiecare duminică, de la ora 15.00, la TVR 2. Dincolo de orice, sunt fericit că proiectul acesta, care marșează pe decență, pe bun simț și pe un divertisment clasic, de calitate, are succes, are continuitate și face audiențe foarte bune. Cred cumva că publicul are nevoie de o astfel de alternativă și ne place să facem zilele de duminică mai plăcute, cu eroi ai țării, oameni care au făcut și fac ceva pentru țara aceasta. Noul sezon va fi fresh, mult mai relaxat și mai dinamic. Avem noutăți în rândul invitaților, exclusivități, reuniri inedite, duete inedite, omagii, un discurs mai lejer, dar și noi rubrici, despre România și despre invitați.

   

  Baletul va avea o nouă componență, iar platoul va suferi și el câteva modificări de imagine. Vom face câteva gale tematice, celebrând câteva mari personalități ale țării, dar și o gală dedicată Basarabiei. Vom avea o nouă identitate vizuală și încercăm să fim cât mai buni cu putință! Publicul de acasă va fi alături de noi la fiecare gală, online! Nu vreau neapărat să fac reclamă, dar creu eu că se merită să ne urmăriți, pentru că suntem altfel, pentru că ne pasă, pentru că vrem ca România să strălucească prin arta ei, prin muzică și prin oamenii remarcabili care au făcut ceva!

  6. Dar până atunci, tot la început de primăvară, o parte a publicului vă poate revedea în mini-turneul „Trăiesc”. Care sunt oraşele anunţate până acum ?

   

  E mult spus turneu. Sunt câteva spectacole și mărturisesc că am avut curaj să le fac, dar mi-am spus că viața trebuie să meargă mai departe și că oamenii au nevoie de căldura unui spectacol. Și mie mi-e dor de scenă și mi-e dor de admiratori, de bucuria de a transmite și de emoția unui concert! Deși e complicat, iată că la începutul lui martie, voi vesti primăvara într-un concert de suflet, într-o formulă restrânsă, în câteva orașe.

   

  Am pregătit și cântece noi, melodii care să aline, dar și parte din cele mai cunoscute piese! Pandemia nu ne dă voie să avem prea multe locuri în sală, respectând prevederile, dar vom încerca să ne comportăm firesc și să ne lăsăm purtați de puterea muzicii! Ajung pe 6 martie la Focșani, pe 7 și 8 martie sunt la Slănic Moldova și Târgu Ocna, pe 9 martie la Iași, pe 10 martie la Bacău și pe 11 martie la Buzău!

   

  7. Pregătiţi şi piese noi pentru fanii dvs. ?

  Nu obosesc niciodată să-mi surprind fanii. Cred că asta e cumva și rețeta longevității mele – faptul că nu am stat niciodată, am încercat să mă reinventez, să aduc noutăți, să surprind și să creez muzica sufletului meu, pe mai multe genuri și planuri. Da, în primăvara aceasta am câteva clipuri noi pregătite, pe care le voi lansa pe canalul meu oficial de Youtube – FUEGO – PAUL SURUGIU, la care vă invit să vă abonați. Am melodii ritmate, moderne, noi, dar și un cântec popular de toată frumusețea, potrivit pentru perioada prin care trecem.

   

  Totodată, pregătesc și câteva melodii care se vor lansa în cadrul emisiunii de la TVR 2, precum și o piesă manifest cu privire la situația prin care trece țara noastră, aflată deseori în situații critice. Dincolo de toate acestea, mai am în plan lucruri interesante. Sper să pot juca concertul pop-simfonic din mai de la Sala Palatului, de pe 21 mai. Dacă nu ne permit restricțiile, vom reprograma pentru luna noiembrie, atunci când, sper eu, să ne fie mai bine!

  8. În curând vom sărbători Ziua Mamei, de aceea spre final, v-aş ruga să încheiem cu o urare, cu un vers dacă doriţi, dedicat celei mai speciale fiinţe, mama.

  E greu să găsești doar câteva cuvinte potrivite. Grigore Vieru spunea că mama este patria noastră! Cred cumva că dragostea unei mame poate muta munți, poate învinge bătălii și poate aduce mai multă seninătate pe chipuri. Ea, suprema tăcere, este cea mai frumoasă declarație de dragoste pe care divinitatea a făcut-o lumii. Și nu vorbesc doar la modul ideal, ci ca o realitate pe care toți, dar absolut toți o înțelegem cu sufletul. Poate că ar trebui să ne bucurăm mai mult de ele și să le prețuim mai des.

   

   

   

  Bianca Bujor - Editor Coordonator

  Editor Coordonator | bianca.bujor@radardemedia.ro

  Bianca Bujor - Editor Coordonator
  Bianca Bujor - Editor Coordonatorhttps://www.radardemedia.ro
  Editor Coordonator | bianca.bujor@radardemedia.ro
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente