Connect with us

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV cu realizatoarea Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii Dăruieşte Românie!

Published

on

Foto Credit: TVR

            Copiii reprezintă viitorul, iar pentru echipa emisiunii Dăruieşte Românie!, difuzată pe TVR Internațional, este mai mult decât un slogan, reprezintă o adevărată misiune. Astfel, cu fiecare gală transmisă vineri, de la ora 21:00, Dăruieşte Românie! se doreşte a fi ambasadorul copiilor de pretutindeni prin susţinerea şi promovarea programului educaţional „Vreau în clasa a IX-a”, în co-producţie cu Fundaţia World Vision România. Despre acest proiect special, personalităţi care au răspuns invitaţiei de a susţine cauza copiilor talentaţi, poveşti de viaţă impresionante, dar şi cum putem chiar noi ajuta, ne povesteşte într-un interviu care merită citit, Carmen Târnoveanu, moderator şi realizator Dăruieşte Românie!

 

Interviu realizat de Bianca Bujor pentru RADAR DE MEDIA

Mulţumim Carmen Târnoveanu şi TVR

 

De unde a pornit această iniţiativă frumoasă de a ajuta copiii defavorizaţi prin programul educaţional „Vreau în clasa a IX-a” ? Cum a început practic colaborarea cu Fundația World Vision ?

Suntem în sezonul 6 cu emisiunea Dăruiește Românie. De la bun început, intenția noastră a fost cât se poate de onestă – a dărui Românie înseamnă a face cât mai bine ceea ce știi tu să faci, ce poți tu să faci, de fapt, înseamnă să fii tu însuți. Aceasta este provocarea, pariul nostru cu noi, cu artiștii, cu publicul. Dacă toți am dărui măcar puțin din ce suntem deja, din ce am învățat deja, din ce știm deja, cum ar fi ? Dacă vrei, cred că e vorba despre principiul „pay forward” în diverse straturi de lectură.

 

Am încercat să construim, de la lansare și până acum, un spectacol al oamenilor buni, onești, adevărați, români de departe, din diaspora, însă, fără declarații prețioase sau cuvinte căutate. Cine mai crede în vorbe suspendate ? Am vrut de la început să arătăm ce avem bun, azi și acum, prin oameni și faptele lor.

 

Și așa am ajuns, în acest sezon, la colaborarea cu Fundația World Vision România de la care am primit invitația ca emisiunea „Dăruiește Românie!” să devină Ambasador al Copiilor de Pretutindeni. Sigur, ne onorează și, cumva, ne împinge spre mai mult. Suntem în plină desfășurare cu ediţiile speciale de promovare a campaniei de strângere de fonduri din care vor fi acordate burse pentru continuarea studiilor de liceu copiilor înscriși în programul „Vreau în clasa a IX-a” al Fundației World Vision.

 

Televiziunea Română susține educația şi, în cazul nostru, vorbim chiar de educația copiilor din medii defavorizate, iar acum, împreună cu românii de pretutindeni, construim o echipă solidă, echipa binelui îi spun eu, din care vreau să cred că n-o să lipsească niciunul dintre noi. Educația este singurul proces prin care toți putem schimba, în bine, ziua de mâine.

 

În fiecare ediție a emisiunii „Dăruieşte Românie!”, telespectatorii vor avea ocazia să cunoască copii excepţionali, beneficiari ai programului „Vreau în clasa a IX-a”, de la care vom afla cele mai emoţionante poveşti despre ambiţie, perseverenţă, reuşită. Aceşti copii buni și talentați, cu pasiuni precum arta plastică, teatrul, muzica, dansul sau atletismul, provin din comunități sărace din mediul rural, acolo unde a merge la liceu nu depinde doar de note, ci mai ales, de aspecte precum situația financiară a familiei sau distanța până la școală.

Toate informaţiile necesare pentru donaţii se regăsesc pe site-ul Fundaţiei World Vision România.

 

Cine sunt personalităţile sau vedetele care au răspuns afirmativ la invitaţia de a contribui la acest demers ?

Fără excepţie, toţi cei invitaţi. De pildă, în prima ediţie a emisiunii, a fost împreună cu noi Carmen Trandafir, care, imediat după emisiune, a început o colaborarea pe partea de mentorat cu Fundația World Vision. La fel și Alin Oprea, Mike Godoroja, Sanda Ladoși. Mihai Trăistariu s-a angajat în organizarea și susținerea unui workshop. Ileana Șipoteanu a propus un program de mentorat despre care urma să vorbească punctual, după emisiune, cu cei din fundație.

 

Advertisement

Și mai e ceva. Din experiența proprie, știm cât de importante sunt anumite întâlniri, anumiți oameni cu care ne intersectăm la un moment dat. Ei bine, asta ne dorim să se întâmple la Dăruiește Românie! Atât cât se poate, să transformăm emisiunea de televiziune într-un prilej extraordinar pentru acești copii de a cunoaște oameni, de a auzi povești care să îi motiveze și să-i inspire, povești pe care să se sprijine când apar munți de escaladat sau când universul începe să își piardă din claritate. Pentru că viața nu ne scutește de astfel de momente. De aceea, pentru copiii din programul „Vreau în clasa a IX-a”, programul Fundației World Vision, am pus la cale întâlniri cu tineri români excepționali care trăiesc în străinătate, care studiază dincolo de granițele țării și care vorbesc despre cum au depășit ei provocarea de a continua să meargă mai departe, să caute mai mult, să învețe constant. La fel, vorbim despre întâlniri cu români din străinătate care prezintă România într-o cheie pe care noi o scoatem prea rar din sertar, aceea care deschide un orizont de performanță, de profesionalism, perseverență. Toate aceste exemple converg spre un singur înțeles: şcoala care, în timp, consolidează ceea ce numim – educație.

 

Cu ocazia derulării proiectului „Vreau în clasa a IX-a”, ce aţi constatat cu privire la situaţia acestor copii ? Care sunt principalele piedici în calea educaţiei lor şi cum pot fi combătute ?

Fundația World Vision derulează programul „Vreau în clasa a IX-a” de 12 ani. Programul îi ajută pe copiii lipsiți de posibilități materiale din șase județe din România (Dolj, Vâlcea, Cluj, Iaşi, Vaslui şi Ialomiţa), oferindu-le burse lunare care să le asigure accesul la şcoală și care acoperă o parte dintre nevoile de bază şi le formează abilităţi de viaţă independentă, participare în programe de consiliere vocaţională şi activităţi de dezvoltare personală, programe de internship şi stagii de practică oferite de companiile partenere, voluntariat şi implicare civică, activităţi de mentorat, activităţi culturale şi tabere de vară pe diferite tematici. Toate aceste activităţi social-educaţionale reprezintă un pachet de servicii personalizate pentru elevii din mediul rural, care au scopul de a-i pregăti pentru viaţa de adult şi de a le oferi şansa construirii unui viitor mai bun.

 

În fiecare an, la examenul de Bacalaureat, notele pe care copiii din mediul rural, înscriși în programul World Vision, le obţin sunt mult peste media naţională. Anul trecut chiar cu 20 de procente peste, ajungând la o rată de promovabilitate de peste 90%. Mai departe, cei mai mulți dintre acești copii merg la facultate, devin medici, profesori şi chiar se întorc în fundație, vor să dea mai departe binele pe care ei l-au primit.

Cu siguranţă fiecare caz este unic, însă ce poveste v-a atras atenţia cel mai mult ? Care a emoţionat cel mai tare ?

Până acum, fiecare întâlnire cu acești copii s-a încheiat cu lacrimi de emoție. Dacă nu i-ai vedea acolo, lângă tine, ai spune că da, chiar e doar o poveste. Pe scurt, una dintre povești o prezintă în rolul principal pe Timeea, elevă din județul Dolj. Are mamă, un tată vitreg și doi frați mai mici. Salariul tatălui, unicul venit al familiei, este prea modest pentru a întreține visul unui copil ca Timeea, care a terminat ultimul semestru al acestui an școlar cu 10 pe linie. Timeea vrea să învețe. Eu zic că e destul pentru ca fiecare dintre noi să aibă încredere că mâine va fi mai bine. Deci, ce spuneți ? Susțineți un astfel de elev să meargă la liceu ?

 

Ca jurnalist, dar şi ca om, care este sentimentul de a contribui activ la o schimbare în bine a vieţii unor copii care reprezintă până la urmă viitorul ?

Ca jurnalist cred că e inerentă implicarea concretă în problemele reale ale societății. Îmi amintesc că în 2008 am realizat și prezentat primul spectacol caritabil, tot pentru copii, în preajma sărbătorilor de iarnă. Era o sală cu o capacitate de 600 de locuri, iar după finalul spectacolului, aproape toţi oamenii au rămas în sală, fiecare încearca să propună încă o soluție de implicare, mai departe de ceea ce trăisem împreună pe parcursul spectacolului. Iar oamenii care vin lângă tine în astfel de împrejurări confirmă rolul și rostul tău că jurnalist, ca voce care merită recunoașterea publică.

 

Care a fost până în prezent reacţia publicului şi cum s-au mobilizat oamenii pentru a da o mână de ajutor şcolarilor ?

Destinele acestor copii, precum Timeea, despre care v-am povestit, depind de susținerea noastră, a românilor de peste tot din lume. Doar cu sprijinul nostru și, neapărat prin investiția noastră în educație, astfel de copii pot spera la un viitor mai bun. Pentru educație, pentru viitor, ştiu că suntem împreună, noi, românii de pretutindeni.

 

Și aici nu vorbesc doar de donațiile prin SMS la numărul 8845, cu textul LICEU sau de donațiile în conturile World Vision, pe care le găsiți afișate pe www.worldvision.ro, ci de implicarea concretă și constantă a românilor din străinătate – timpul pe care l-au pus la dispoziție pentru a interacționa cu acești copii, pentru a-i cunoaște, pentru a le împărtăși experiențe, planurile pe care și le-au făcut pentru a se integra în activitățile programului Vreau în clasa a IX-a. De fapt, emisiunea „Dăruieşte Românie!”, în calitate de Ambasador al Copiilor de Pretutindeni, construiește o comunitate de oameni, români de pretutindeni, care înțeleg că nivelul de educație al unei țări depinde, în mare măsură, și de responsabilitatea noastră, a societății civile.

Cum putem contribui fiecare dintre noi la susţinerea copiilor dornici să înveţe mai departe, talentaţi, dar cu posibilităţi materiale reduse ?

Ce putem face noi ? Până să ajungem să vorbim despre un sistem de educație coerent și onest în relația cu România, ar fi extraordinar să conștientizăm că noi, ca societate, suntem cea mai importantă forță. Dacă înțelegem să ne implicăm constant, asumat, indiferent de poziționarea politicului, vom reuși să salvăm mult din ce poate fi ziua de mâine.

 

Eu vă aștept vineri, de la ora 21.00, să urmăriți emisiunea Dăruiește Românie! și să îi cunoașteți pe copiii înscriși în programul “Vreau în clasa a IX-a” al Fundației World Vision. Cu exemplele pe masă, dacă vreți, e mai simplu să vă înscrieți în echipa noastră, în echipa binelui și să susțineți un copil să meargă la şcoală. Toate informațiile de care aveți nevoie le găsiți pe site-ul www.worldvision.ro.

Advertisement

 

Ce alte surprize şi lucruri de neratat îi aşteaptă pe telespectatori în următoarele gale „Dăruiește Românie!” de la TVR Internațional ?

Vreau să cred că seria întâlnirilor modelatoare pe care le punem la cale în cadrul ediţiilor speciale de promovare a campaniei de strângere de fonduri, vor fi experiențe de ținut minte atât pentru copii, cât și pentru telespectatori. Împreună cu artiștii României așezăm pe scenă preocuparea și implicarea noastră în viitor, prin oameni și faptele lor. E felul firesc prin care oricare dintre noi poate dărui Românie!

 

 

 

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Emisiuni6 ore ago

Am aflat câştigătorul sezonului 12 Chefi la cuțite. Secretul ANTENEI 1 dezvăluit doar de Viperele Vesele. Deznodământul acestui sezon o premieră pentru emisiunea de la ANTENA 1!

Monden13 ore ago

Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul

Seriale14 ore ago

Luminița, diseară, în Clanul: „Băiatul meu nu mai e în siguranță unde l-ai trimis. Tu l-ai băgat acolo, tu să-l scoți. Și repede. Nu mă face să…”

Horoscop17 ore ago

Zodiac chinezesc pentru luni, 25 septembrie 2023. Șobolanul trebuie să-și păstreze calmul

Horoscop18 ore ago

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Analize Audiente TV2 zile ago

PRO TV a dat lovitura cu Andreea Marin la show-ul Săriți de pe fix! Umilință pentru Adela Popescu. Vedeta PRO cifre de audiență mai mici decât Zâna Surprizelor!

Reality Show2 zile ago

Chefi la cuţite strânge rândurile competiţiei într-o nouă etapă a show-ului culinar: „Un bootcamp cum nu s-a mai pomenit!”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Cel de-al doilea episod al noului sezon iUmor, lider detaşat de audiență

TV Divertisment Show2 zile ago

Un erou în carne și oase și un căpitan de vas, printre concurenții de duminică, de la “Tu urmezi!”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Peste 1.1 milioane de telespectatori au fost, aseară, cu ochii pe Vocea României. Emisiunea a fost lider absolut de audiență!

Horoscop2 zile ago

Horoscopul zilei de duminică, 24 septembrie 2023. Ce nativ vor pierde pe toate planurile

Facebook

Advertisement

IN Trending