Connect with us

INTERVIU

Dan Negru: E nevoie ca și alte televiziuni să conteze în războiul ăsta

Published

on

Și-a început cariera în radio, la Radio TVR Timișoara, iar apoi a ajuns moderator de emisiuni la Antena 1. Este cunoscut pentru emisiuni ca Ciao Darwin, Ziua Judecății, Te pui cu blondele?, Academia Vedetelor, Genialii, Te pui cu Blondele, Money Drop, Plasa de stele, Next Star, etc. Singurul moderator de televiziune care a prezentat 15 ani consecutiv revelioane televizate, lider de audiență în piața tv. Scenarist și prezentator.

Dan Negru este unul din oamenii care contează în divertismentul de televiziune. Acesta a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA despre războiul Pro TV – Antena 1, dar și despre compromisurile pe care a fost nevoit să le facă la un moment dat.

 

Cine a crezut în Dan Negru ca jurnalist?

Nu sunt jurnalist, joc într-o cu totul altă ligă…Totuși, în Negru cel din divertismentul de televiziune au crezut câțiva oameni de-a lungul anilor…A fost Titus Munteanu la început, când audiențele de televiziune nu existau și totuși el a avut încredere în producții și oameni, intuind doar preferințele publicului fără să se bazeze pe cifre și sondaje. Ce mare lucru, să intuiești gustul publicului fără ghidul audiențelor! Lazarov mi-a schimbat definitiv viața profesională. Într-un moment complicat, cândva, Camelia Voiculescu a stat lângă mine…Am avut șansa unor oameni care mi-au însoțit viața de televiziune…

Ce înseamnă emisiunile de divertisment pentru o televiziune?

Începutul sau sfârșitul…Depinde de televiziune, depinde de showuri… Pentru o stație generalistă divertismentul e un „must”, nu se poate fără…Divertismentul te poate ridica, Mediaset e un bun exemplu sau te poate prăbuși, perioada de declin a M6 e un alt exemplu. Cel mai complicat în televiziune e să stârnești emoții, râs-plâns și divertismentul e singurul care o poate face.Talk-showurile, știrile, generează un alt tip de interes și de emoție…De asta, bine făcut, divertismentul aduce profit, prost făcut, aduce faliment…E așa de 50 de ani, de când au apărut primele showuri tv în lume.

Ce părere ai de bătălia dintre show-urile Pro TV și Antena 1?

Sunt pe frontul ăsta de 16 ani, sezon după sezon. Mereu pe baricada Antena1… Ca un paradox, în 2000, acum 14 ani, showul de umor de forță al Pro-ului era Vacanța Mare și competitorul direct al lor era Academia Vedetelor; showul meu de atunci era difuzat peste Vacanța Mare. Azi, Pro are ca umor serialul Las Fierbinți și competitorul lor direct, în serile de joi, e Next Star, showul meu de acum. Am rămas pe baricade.…Totuși, ca piața de televiziune din România să devină puternică și performantă e nevoie ca și alte televiziuni să conteze în războiul ăsta, nu doar Antena și Pro. Atunci vom deveni puternici ca breslă.

Totuși, adeseori programe aparent inofensive și ieftine produc surprize uriașe, cum ar fi filmele indiene de la National TV sau unele reality-showuri de pe Prima sau Kanal, care, chiar dacă nu sunt lider de audiență au adeseori profituri considerabile, dar despre asta siteurile de media încă nu scriu nimic pentru că nu au datele necesare. Adeseori, audiența și statutul de lider de piață nu au valoare, dacă investești de 30% cota de piață într-un show și tu scoți 25%, chiar dacă esti lider cu ăia 25%, e degeaba, ești pe pierdere. Asta e măsura corectă în televiziunea business și aștept siteurile și analizele media bazate pe asta. Atunci, veți descoperi multe surprize! În Italia sau America, astfel de analize fac deliciul publicului quality…

Advertisement

Spui despre emisiunile culinare că ți se par de-o jenă impresionantă și chiar schimbi postul când copiii te întreabă de ce bucătarii care apar la televizor înjură și aruncă mâncarea la gunoi. Să înțelegem că nu urmărești nici Hell`s Kitchen?

Mă uit la Hell`s, după cum mă uit la absolut toate producțiile de divertisment de la noi. Nu ratez nimic și când nu sunt acasă, îmi înregistrez programul și-l revăd noaptea. Nimic nu e mai important decât să știi ce se întâmplă în breasla ta, așa că nu pierd nimic. Showurile culinare sunt o modă interesantă a acestor ani și cred că specularea unor meserii în care se regăsesc mulți dintre noi e o revenire interesantă în divertismentul tv. Spun revenire, pentru că în anii 70 televiziunile spaniole au speculat în reality showuri astfel de meserii, deci, nimic nu e nou… La fel s-a întâmplat și cu talent showurile artistice…Cred totuși că în maxim 3 ani talent-showurile sau divertismentul tv bazat pe meserii, gen bucătari sau tăietori de lemne (în Norvegia e showul nr. 1) vor dispărea din grila marilor televiziuni mondiale… De asta e frumoasă meseria asta, pentru că e mereu schimbătoare…

Ce regrete ai față de show-urile pe care le-ai moderat de-a lungul anilor? Ți-ar fi plăcut să faci anumite lucruri altfel?

Îmi pare rău că în anumite producții am stat uneori lângă oameni în preajma cărora n-ar fi trebuit să stau, poate ăsta e marele meu regret…Că uneori am avut invitați care produceau doar audiență, nu și momente memorabile…În egală măsură am avut șansa să stau pe platourile de filmare lângă oameni de istorie, de la Dan Spătaru la Florin Piersic, de la Radu Beligan la Gică Hagi…

Ce atuuri are ”Next Star” față de ”KidSing”?

Dan Negru, ha, ha…Glumesc, firește… Ca profitabilitate, Antena nu plătește nicio franciză, nicio licență pentru Next Star pentru că e o producție proprie, inventată de noi, pe când KidSing e format internațional. Despre celelalte atuuri, doar publicul poate să vorbească. M-au deranjat întodeauna pumnii în piept și laudele audiențelor… Avem toți loc în breasla asta, care e oricum destul de mică.

”Să tot mănânci de la „McDonald’s-ul“ ideilor internaţionale nu o să mai funcţioneze mult”, afirmai într-un interviu. Cum ar trebui să fie televiziunea din România pentru a performa?

Conectată mai mult la normalitatea marilor televiziuni mondiale. Deocamdată, suntem ca ei doar datorită banilor pe care îi plătim pe formate de divertisment, la târgurile de formate. În rest, televizunea din România e subnutrită. Spre pildă, e inacceptabil ca toate televiziunile mondiale să deschidă buletinele de știri cu virusul Ebola sau tancurile din Ucraina și noi să deschidem știrile cu accidente de mașini pe DN1. Știrile externe la noi sunt între meteo și horoscop. Și exemplele sunt multe…

În divertisment cred că ideile de „afară” se vor epuiza în scurt timp. Atunci, câteva televiziuni vor avea  probleme pentru că și-au obișnuit publicul cu un tip de rulaj de formate. Italienii sau nemții au echipe uriașe de scenariști care inventează showuri locale, pe lângă cele cumpărate de la târgurile de formate. Noi, românii, doar cumpărăm… Nu inventăm nimic, deocamdată…Ne va obliga însă piața în câțiva ani… Cred că în câțiva ani, globalizarea ideilor va dispărea, până și Simon Cowel a ajuns la fundul sacului…

Lazarov te-a sfătuit, într-o emisiune în care ai lovit în Pro TV să nu-ți denigrezi colegii de breaslă, că poate o să fiți colegi la un moment dat. Ai primit oferte din partea Pro TV? Dacă da, ce te-a făcut să nu accepți?

Advertisement

M-am gândit ca asta să fie un capitol dintr-o altă carte pe care o să o scriu cândva…așa că n-aș vrea să vând de pe acum capitolul ăsta de carte de amintiri…

Care este secretul pentru a face o emisiune de calitate pe o piață suprasaturată de pseudovedete, dar care să aibă și audiență totodată?

Nu există rețete prestabilite… Am auzit adeseori întrebarea asta, să dau rețeta succesului în televiziune… Dacă ar exista o rețetă a succesului, a doua zi, ea s-ar vinde în magazine, a spus-o George Călinescu… Da, e o piață de pseudovedete întreținută și plătită de televiziuni tocmai pentru ca ele să genereze subiecte acestora, dar așa se întâmplă oriunde în lume. Totul e că televiziunea ca breaslă să nu se identifice cu genul ăsta de invitați. În România, asta e marea problemă! Asta e temerea mea, că simpla asociere cu televiziunea a devenit nocivă în ziua de azi. O simt pe propria piele, mi-e tot mai greu să conving invitați de calitate să apara la televizor… Johnny Răducanu mă lua peste picior spunându-mi că sunt fraier că nu-mi rotunjesc veniturile și să devin proxenet. Și când îl chemam pe la emisiuni, mă întreba, râzând: „Unde? Acolo la bordel?”

Spuneai în cartea ”Amintiri în Alb și Negru”:Valeriu Lazarov ne spunea adeseori ca avem cea mai frumoasa meserie din lume, singura in care ce visezi noaptea poti realiza a doua zi. Ai avut ocazia să faci acest lucru?

Chiar zilele trecute… Mi-a venit ideea să–i îndeplinesc unei fete de la Next Star dorința de a o întâlni pe cea de la care i se trage numele, Teodora Mareș. Am vorbit cu Dana Mladin și cu Claudiu Perusco, colegii mei și a doua zi am filmat cu d-na Mareș, actrița din ”Declarație de dragoste”… Puștoica, dar  mai ales mama ei, au fost extrem de emoționate.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Pagini: 1 2

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending