Dan Negru: Divertismentul şi-a pierdut credibilitatea - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Dan Negru este cu siguranţă printre singurii oameni de televiziune din zona divertismentului care reuşeşte cu fiecare emisiune să doboare câte un record. De altfel, dacă este să facem o mică analiză este şi singurul de pe piaţa autohtonă care şi-a păstrat integritatea, farmecul şi a reuşit de-a lungul anilor să se redescopere, asta pentru a oferi publicului telespectator divertisment de calitate.

Înainte de a debuta cu noul sezon al emisiunii „Te pui cu blondele?”, la Antena 1, (miercuri, ora 20:30) Dan Negru a avut amabilitate să acorde un interviu în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA, în care vorbeşte deschis despre tendinţele din piaţă, concurenţă şi alte lucruri în premieră!

 

Te pui cu blondele este unul dintre cele mai longevive quiz-show-uri din România! Cu ce noutăţi vii în noul sezon estival?

E cel mai longeviv quizz din istoria televiziunii din România şi , la cum evoluează piaţă, nu cred că vreo televiziune va mai avea răbdare 9 ani cu un quizz de acum înainte, ca să ne doboare recordul. Noutăţile sunt necesare într-un proiect care nu funcţionează.

Care este reţeta succesului acestui show tv?

Probabil amestecarea divertismentului tv cu întrebările de cultura generală. Iniţial el era un quizz sec pe care nici măcar nu am vrut să-l prezint la început, tocmai pentru că nu avea nimic atractiv. Atunci am semnat contractul doar după ce am avut siguranţa că vom strecura şi divertisment. Şi aşa a fost.

Ultimul sezon Te pui cu Blondele a excelat în materie de audienţe?

Advertisement

Am închis sezonul nu demult, la sfârşitul lui martie şi la vremea aia în top divertisment toate televiziuni, emisiunea “Te pui cu blondele” erau a III-a a cea mai urmărită emisiune din România. Asta după 8 ani de difuzări intense.

În spatele show-ului se crează o regie bine stabilită sau totul este “natural”?

Nu am fi putut să controlăm timp de 8 ani o „făcătură”, din sutele de blonde care s-au perindat prin show. Sigur s-ar fi găsit una care să spună că totul e un fake. Asta e cel mai solid argument al naturaleţii.

Referitor la ultimul sezon Next Star care abia s-a terminat ai fost mulţumit de rezultate?

Next Star a fost un hit în televiziune, atât ca impact, ca audienţe dar mai ales ca imagine pozitivă. Am demonstrat că poţi  îmbina imaginea pozitivă cu cifrele mari de audienţă. Şi asta cu un format românesc 100%.

Va avea loc un nou sezon Next Star?

Da, pregătim un nou Next Star dar aşteptam câteva luni să regenerăm baza de date cu copii talentaţi. Talent showurile se difuzează o dată pe an. Noi suntem pe post de 5 sezoane, fără pauză.

Ai fost centrat doar pe show-uri de mare anvergură , ţi-ar plăcea să prezinţi o emisiune zilnică, în direct spre exemplu?

Advertisement

Ofertă care mi-a făcut cu ochiul acum câţiva ani a fost cea a unui late night pe prototipul Jimmy Fallon. Încă mă gândesc la asta şi ştiu că nu sunt singurul.

Ce lipseşte în momentul de faţă în zona de divertisment a show-urilor tv din România?

Diversitatea protagoniştilor. Şi moderatorii. Suntem aceiaşi de ani de zile, tot Raduleasca, tot Negru, tot Esca, tot Teo, tot Vacanta Mare că-i văd revenind la tv.Din cauza asta s-au prăbuşit câteva showuri costisitoare, din lipsă de moderatori care să cunoască meserie. Când n-ai o bună echipă de producţie te sprijini pe prezentator şi invers dar când lipsesc amândouă şandramaua se dărâma.Şi ne mai lipseşte creativitatea sau încrederea televiziunilor în creativitate locală.Noi tot ce facem e import. Mediaset are o divizie care construieşte content, noi încă suntem piaţa de desfacere. Şi o piaţă extrem de mofturoasa, suntem tara cu cele mai multe eşecuri ale formatelor internaţionale. Doar cehii ne-au luat-o înainte şi imediat după noi sunt ungurii. Ţările estice au cel mai mofturos public de televiziune.

Cum vezi faptul că o bună parte din publicul din România evita divertismentul autohton, în condiţiile în care, în trecut acestea reprezenta un public fidel.

Divertismentul şi-a pierdut credibilitatea pentru că vedetele care acceptă să vină în showurile tv sunt aceleaşi şi oamenii obişnuiţi, non-vedetele, care acceptă să-şi expună necazurile sau bucuriile,viaţa în general, la televizor sunt de condiţie modestă. De exemplu, ca să-l conving pe Hagi sau pe Ilie Năstase să apară într-un show de divertisment a trebuit să duc o uriaşă munca de convingere timp de câteva luni de zile. Asocierea cu divertismentul tv a devenit nociv, niciunde în Europa nu e aşa. Când Ponta a dansat la „Dansez pentru tine” toată piaţa media i-a criticat apariţia. E doar un exemplu.

În momentul de faţă divertisment tv este produs doar de câteva posturi tv, crezi că avem o piaţă prea mică?
Nu, e o piaţă uriaşă atât că oferta tv cât şi ca telespectatori. Şi diferenţa dintre primele clasate şi alte televiziuni din pluton nu e pe măsură investiţilor.  Exista nenumărate răsturnări de situaţie vis a vis de investiţie şi aşteptări de audienţă. Naţional TV e cel mai bun exemplu. „Lanţul amintirilor”,un produs ieftin, redifuzat iar şi iar dar care a doborât în audienţe producţii de divertisment costisitoare. Sunt televiziuni care îşi menţin un public constant fără nicio investiţie. În Franţa sau Germania aşa ceva e de neconceput.În anii care vin însă cred că televiziunile nişa vor câştiga teren, cele încadrate la categoria „others”, adică încă nemonitorizate. De acolo vine pericolul pentru marile staţii generaliste. Piaţa de publicitate încă nu reacţionează pe măsură la categoria „others”.

Cum vezi explozia de reality show-uri, care practic reprezintă divertismentul în momentul de faţă în televiziune!? (Ferma Vedetelor, Insula Iubirii, Mama mea e cea mai bună, Sunt celebru, scoate-mă de aici şi multe altele…) 

E o normalitate, o încercare de a descoperi noi teritorii.

Advertisement

Urmăreşti vreun show tv de la o televiziune concurentă?

Nu pierd nimic. Atunci când nu sunt acasă îmi pun la înregistrat showurile de divertisment şi le văd noaptea, când toţi ai mei dorm. Mă debusolează colegi de breaslă care spun în interviuri că nu se uita la televizor. E ca şi cum un chirurg ţi-ar spune că n-a mai citit nimic despre medicină.

În ceea ce priveşte divertismentul de televiziune din afară aiun reper de inspiraţie? Ce-ţi place?
Am repere ca moderatori. Îi urmăresc pe Bonolis, Nagui, Carlo Conţi şi nu doar atât. Adeseori îi copiez în mişcări, gesturi, atitudini pe scenă. Acu’ pot să recunosc asta. Ba chiar, am avut bucuria să-i întâlnesc pe unii din ei şi unul chiar mi-a spus că îl imit mult, întrebându-mă de ce. Am râs amândoi. Cred că e important să ai repere în breasla asta.

Ce părere ai despre faptul că în România majoritatea oamenilor de televiziune (în divertisment) provin din sferade showbiz? Este un lucru bun?

E ieftin la prima vedere dar costisitor apoi când formatul se prăbuşeşte. Au fost multe cazuri. Televiziunile nu mai au răbdare să construiască branduri, repere. Un coleg de breaslă îmi spunea că e bine asta pentru puţinii moderatori tv rămaşi fără concurenţa.Nu, nu cred că e bine. Decredibilizam divertismentul tv ca breaslă.

Continuarea pe urmatoarea pagina!

te pui cu blondele antena 1

Foto Credit: Antena 1

Advertisement

Pagini: 1 2

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

IN Trending