INTERVIU EXCLUSIV, DUMITRU PRUNARIU, singurul cosmonaut român, despre Eclipsa de soare şi cel mai mare eveniment astronomic al anului reflectat de TVR - RADAR DE MEDIA
Connect with us

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, DUMITRU PRUNARIU, singurul cosmonaut român, despre Eclipsa de soare şi cel mai mare eveniment astronomic al anului reflectat de TVR

Published

on

Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

Dumitru Prunariu a acordat în exclusivitate un interviu pentru RADAR DE MEDIA în care ne vorbeşte despre plecarea în SUA, unde împreună cu TVR va participa la cel mai mare eveniment astronomic al anului, eclipsa de soare din 21 august. 

 

Pe 21 august, TVR transmite în direct cel mai important eveniment astronomic al anului: Marea eclipsă americană.

Un fenomen care, conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună.

Pe lângă faptul că vor lua parte la cel mai mediatizat show astral, telespectatorii TVR vor beneficia de comentariul de specialitate asigurat de Dumitru Prunariu şi de Alexandru Mironov, cea mai autorizată voce publicistică a literaturii ştiinţifice româneşti. Alături de ei se va afla Cătălin Beldea, „vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, nu a ratat niciuna.

 

In continuare va invitam la discutia cu Dumitru Prunariu!

Advertisement

 

Cum a venit oferta de colaborare cu TVR?

Este o colaborare între Revista Știinţă şi Tehnică şi Televiziunea Română. Un parteneriat mai bun nici că se putea. Acţiunile noastre vor fi pe de-o parte reflectate adecvat şi pe de altă parte românii vor beneficia prin intermediul postului public de televiziune de informaţii de la faţa locului, testări ştiinţifice şi de un spectacolul cerestru în direct.

 

În ce măsură este importantă eclipsa de soare din Statele Unite pentru România?

Eclipsele sunt importante în primul rând pentru lumea ştiinţifică, pentru că fiecare eclipsă totală de soare prin modul în care se produce și prin durată reliefează anumite aspecte despre soare, despre coroana solară, despre atmosfera terestră.

 

Anul 2016 a fost cel mai călduros din istorie și chiar și în acest an s-au atins valori termice ridicate, putem să ne gândim la vreo legătură cu eclipsa?

Eclipsele nu sunt legate de faptul că pe pământ este mai cald sau mai frig. Este adevărat că în timpul eclipsei deasupra zonei care este umbrită de către lună temperatura scade câteva grade. Fenomenul  este temporar și nu afectează major. Căldura de care suferim este legată într-o mai mică măsură de soare și în principal de condițiile terestre. Este adevărat că pătura de ozon, dacă este diminuată sau lipsește din anumite zone de deasupra pământului, lasă mai multe radații periculoase să intre în atmosferă, ceea ce este periculos pentru ființele vii. O vegetație dezvoltată asigură un amortizor pentru fenomenele meteorologice.

 

Credeți  în scenariile apocaliptice despre care s-a tot vorbit?

E greu să vorbești despre scenarii apocaliptice, deși fenomenele s-au acutizat mult față de ultimele decenii. Dar până la un scenariu apocaliptic care să ducă la distrugeri majore cu pierderi de vieți, sau dispariția vegetației este deja un drum lung.

 

Eclipsa poate avea vreun efect asupra oamenilor?

Să nu mergem foarte departe cu urmările. Desigur, sunt oameni care percep în vreun anumit fel, poate și psihologic, eclipsa, dar pentru majoritate nu prezintă niciun pericol, în afară de faptul că privitul la soare trebuie făcut prin ochelari speciali, pentru a evita ca radiațiile solare să afecteze negativ.

 

Credeți că România va mai avea vreun reprezentant în spațiu?

România are șanse, cel puțin teoretic, prin faptul că este membru plin al Agenției Spațiale Europene. La un anumit interval de ani, agenția face selecții pentru cosmonauți. La viitoarele selecții, care nu se știe încă când vor fi organizate, România va avea dreptul să participe de drept și, desigur, candidați din România să fie aleși. De regulă, atunci când este vorba de un continent, ca cel european, de o organizație cum este Agenția Spațială Europeană, deciziile la nivel de candidați se iau în primul rând din punct de vedere medical și profesional. Când în concurs sunt mai mulți candidați decât numărul de locuri, se ia în considerare factorul care ține de contribuția fiecărui stat în parte la dezvoltarea astronauticii la nivel european. Așa s-a întâmplat și ultima dată, în 2009, când s-a închis ultima selecție a ESA. Din 8.400 de inși au rămas, în final, doar șase: doi italieni, un neamț, un danez, un britanic și un francez. Sunt convins că atât România, cât și alte țări care sunt deja membre ale Agenției Spațiale Europene, vor avea șansa să concureze pentru obținerea unui loc în elita acestor organizații internaționale pentru a trimite din nou oameni în cosmos.

 

Ce va face echipa românească în SUA?

În San Francisco, alături de Alexandru Mironov ne vom întâlni cu oamenii de știință și cu organizatorii activităților legate de asteroizi, de cunoașterea acestora și protecția planetelor împotriva impactului cu asteroizi. Apoi avem în plan și avem deja aprobare pentru a realiza interviuri la Jet Propulsion Laboratory, care este cel mai important centru de cercetări avansate al NASA. Vom vorbi mai mult despre modulele marțiene.  De acolo ne vom deplasa cu avionul până la Casper, în Wyoming, de unde vom urmări efectiv eclipsa.

 

Advertisement

În lumea științifică s-a vorbit de importante descoperiri pe Marte…

Ceea ce știam și s-a reconfirmat: că există apă, sub diferite forme, la poli aceasta îngheață și se dezgheață, deci și Marte are anotimpuri. De asemenea s-a constat că pe această planetă au curs odată, în perioade istorice, râuri, deci aceasta înseamnă că pe undeva a existat și viață, sub o anumită formă. Ceea ce s-a mai detectat a fost un anumit tip de izotopi, care rezultă doar în zonele cu explozii nucleare și presupunem că undeva, de-a lungul istoriei, acum un milion-două milioane de ani, viața de pe Marte și soarta planetei au fost schimbate radical de o explozie nucleară, care ar fi putut să vină din exterior, nu neapărat de pe suprafața planetei.

 

Un mesaj pentru citoririi Radar de Media…

 

În primul rând îi felicit pe cititorii dvs că citesc astfel de interviuri. Dacă nu le/ar citi n-ar ajunge la sfârșit, la felicitarea mea. Pentru că este foarte important, mai ales într-o lume mult mai plină de informație decât acum câteva decenii, informații care există astăzi să poți să fii selectiv și să poți să citești ceea ce interesează omenirea la nivel substanțial. Felicitări! Un an bun în continuare și multă sănătate. Și să ne recitim cu bine.

 

Foto Credit: TVR

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending