Connect with us

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, DUMITRU PRUNARIU, singurul cosmonaut român, despre Eclipsa de soare şi cel mai mare eveniment astronomic al anului reflectat de TVR

Published

on

 

Dumitru Prunariu este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

Dumitru Prunariu a acordat în exclusivitate un interviu pentru RADAR DE MEDIA în care ne vorbeşte despre plecarea în SUA, unde împreună cu TVR va participa la cel mai mare eveniment astronomic al anului, eclipsa de soare din 21 august. 

 

Pe 21 august, TVR transmite în direct cel mai important eveniment astronomic al anului: Marea eclipsă americană.

Un fenomen care, conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună.

Pe lângă faptul că vor lua parte la cel mai mediatizat show astral, telespectatorii TVR vor beneficia de comentariul de specialitate asigurat de Dumitru Prunariu şi de Alexandru Mironov, cea mai autorizată voce publicistică a literaturii ştiinţifice româneşti. Alături de ei se va afla Cătălin Beldea, „vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, nu a ratat niciuna.

 

In continuare va invitam la discutia cu Dumitru Prunariu!

 

Cum a venit oferta de colaborare cu TVR?

Este o colaborare între Revista Știinţă şi Tehnică şi Televiziunea Română. Un parteneriat mai bun nici că se putea. Acţiunile noastre vor fi pe de-o parte reflectate adecvat şi pe de altă parte românii vor beneficia prin intermediul postului public de televiziune de informaţii de la faţa locului, testări ştiinţifice şi de un spectacolul cerestru în direct.

 

În ce măsură este importantă eclipsa de soare din Statele Unite pentru România?

Eclipsele sunt importante în primul rând pentru lumea ştiinţifică, pentru că fiecare eclipsă totală de soare prin modul în care se produce și prin durată reliefează anumite aspecte despre soare, despre coroana solară, despre atmosfera terestră.

 

Anul 2016 a fost cel mai călduros din istorie și chiar și în acest an s-au atins valori termice ridicate, putem să ne gândim la vreo legătură cu eclipsa?

Eclipsele nu sunt legate de faptul că pe pământ este mai cald sau mai frig. Este adevărat că în timpul eclipsei deasupra zonei care este umbrită de către lună temperatura scade câteva grade. Fenomenul  este temporar și nu afectează major. Căldura de care suferim este legată într-o mai mică măsură de soare și în principal de condițiile terestre. Este adevărat că pătura de ozon, dacă este diminuată sau lipsește din anumite zone de deasupra pământului, lasă mai multe radații periculoase să intre în atmosferă, ceea ce este periculos pentru ființele vii. O vegetație dezvoltată asigură un amortizor pentru fenomenele meteorologice.

 

Credeți  în scenariile apocaliptice despre care s-a tot vorbit?

E greu să vorbești despre scenarii apocaliptice, deși fenomenele s-au acutizat mult față de ultimele decenii. Dar până la un scenariu apocaliptic care să ducă la distrugeri majore cu pierderi de vieți, sau dispariția vegetației este deja un drum lung.

 

Eclipsa poate avea vreun efect asupra oamenilor?

Să nu mergem foarte departe cu urmările. Desigur, sunt oameni care percep în vreun anumit fel, poate și psihologic, eclipsa, dar pentru majoritate nu prezintă niciun pericol, în afară de faptul că privitul la soare trebuie făcut prin ochelari speciali, pentru a evita ca radiațiile solare să afecteze negativ.

 

Credeți că România va mai avea vreun reprezentant în spațiu?

România are șanse, cel puțin teoretic, prin faptul că este membru plin al Agenției Spațiale Europene. La un anumit interval de ani, agenția face selecții pentru cosmonauți. La viitoarele selecții, care nu se știe încă când vor fi organizate, România va avea dreptul să participe de drept și, desigur, candidați din România să fie aleși. De regulă, atunci când este vorba de un continent, ca cel european, de o organizație cum este Agenția Spațială Europeană, deciziile la nivel de candidați se iau în primul rând din punct de vedere medical și profesional. Când în concurs sunt mai mulți candidați decât numărul de locuri, se ia în considerare factorul care ține de contribuția fiecărui stat în parte la dezvoltarea astronauticii la nivel european. Așa s-a întâmplat și ultima dată, în 2009, când s-a închis ultima selecție a ESA. Din 8.400 de inși au rămas, în final, doar șase: doi italieni, un neamț, un danez, un britanic și un francez. Sunt convins că atât România, cât și alte țări care sunt deja membre ale Agenției Spațiale Europene, vor avea șansa să concureze pentru obținerea unui loc în elita acestor organizații internaționale pentru a trimite din nou oameni în cosmos.

 

Ce va face echipa românească în SUA?

În San Francisco, alături de Alexandru Mironov ne vom întâlni cu oamenii de știință și cu organizatorii activităților legate de asteroizi, de cunoașterea acestora și protecția planetelor împotriva impactului cu asteroizi. Apoi avem în plan și avem deja aprobare pentru a realiza interviuri la Jet Propulsion Laboratory, care este cel mai important centru de cercetări avansate al NASA. Vom vorbi mai mult despre modulele marțiene.  De acolo ne vom deplasa cu avionul până la Casper, în Wyoming, de unde vom urmări efectiv eclipsa.

 

În lumea științifică s-a vorbit de importante descoperiri pe Marte…

Ceea ce știam și s-a reconfirmat: că există apă, sub diferite forme, la poli aceasta îngheață și se dezgheață, deci și Marte are anotimpuri. De asemenea s-a constat că pe această planetă au curs odată, în perioade istorice, râuri, deci aceasta înseamnă că pe undeva a existat și viață, sub o anumită formă. Ceea ce s-a mai detectat a fost un anumit tip de izotopi, care rezultă doar în zonele cu explozii nucleare și presupunem că undeva, de-a lungul istoriei, acum un milion-două milioane de ani, viața de pe Marte și soarta planetei au fost schimbate radical de o explozie nucleară, care ar fi putut să vină din exterior, nu neapărat de pe suprafața planetei.

 

Un mesaj pentru citoririi Radar de Media…

 

În primul rând îi felicit pe cititorii dvs că citesc astfel de interviuri. Dacă nu le/ar citi n-ar ajunge la sfârșit, la felicitarea mea. Pentru că este foarte important, mai ales într-o lume mult mai plină de informație decât acum câteva decenii, informații care există astăzi să poți să fii selectiv și să poți să citești ceea ce interesează omenirea la nivel substanțial. Felicitări! Un an bun în continuare și multă sănătate. Și să ne recitim cu bine.

 

Foto Credit: TVR

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

INTERVIU

INTERVIU: Eda Marcus, prezentatoarea Festivalului Cerbul de Aur: „Este momentul meu de maximă glorie!”

Published

on

 

În luna august, vedeta TVR își va aniversa ziua de naștere pe scena Festivalului Cerbul de Aur 2019. Despre șansa de a prezenta un eveniment atât de important, experiența pe care o are în televiziune și vedetele mari pe care le-a cunoscut, Eda Marcus a vorbit pe larg într-un interviu.

 

Pentru prezentatoarea Eda Marcus, Televiziunea Română înseamnă acasă. Primii pași i-a făcut la TVR alături de mama sa, care lucra în televiziune. Era copil și a rămas fascinată de această lume. A început să lucreze de la 19 ani și spune cu mândrie că a parcurs toate etapele: de la omul bun la toate în colectivul unei emisiuni, până la muncă de prezentator și realizator, așa cum o vedem în Telejurnalul matinal, de la TVR 1. Cel mai mare vis i se va împlini în luna august, când, deși va fi ziua sa de naștere, Eda spune că nu se gândește la petrecere pentru că va fi pe ultima sută de metri cu pregătirile la Cerbul de Aur.

 

De 25 de ani visezi să prezinți „Cerbul de Aur”. Cum a început pasiunea pentru festival de la Brașov?

 

M-am născut și am crescut cu Cerbul de Aur pentru că mama mea a lucrat pe parcursul carierei sale la foarte multe festivaluri, în mod special la Cerb. Am prins toate edițiile de la Brașov, fiind alături de ea, jucându-mă pe scenă, prin culise, printre cei mai mari artiști care au venit la festival, printre oameni de televiziune de mare valoare. Și așa am înțeles ce înseamnă acest eveniment, din toate unghiurile posibile. Am fost cucerită pe viață de atmosfera unică, de emoțiile puternice pe care le trăiam alături de concurenți, de tensiunea aceea de ,,direct” și de amploarea fenomenului.

 

Cum au reacționat cei dragi când le-ai spus că anul acesta vei prezenta Cerbul de Aur? Cine s-a bucurat cel mai mult?

Pentru că nimeni nu se aștepta, bucuria a fost mult mai intensă. Cred că încântarea lor a fost la fel de mare ca a mea. Știau cât de mult îmi doream o astfel de provocare. Toată familia a fost extrem de fericită la aflarea veștii.

 

Am înțeles că îți vei aniversa ziua de naștere chiar în perioada festivalului. Te gândești și la o mică petrecere alături de colegi? Se vor află prietenii și familia alături de tine?

Voi împlini 37 de ani pe 20 august, chiar în săptămâna cea mare, a pregătirilor. Nu mă gândesc la petrecere pentru că mă voi concentra pe ceea ce voi avea de făcut. Când sunt preocupată de ceva nu îmi stă mintea la distracție, însă voi fi înconjurată de oamenii dragi, fetița mea, parinții și colegi frumoși iar acest aspect mă împlinește pe deplin.

 

Povesteai că ți-ai petrecut copilăria la TVR, unde mama ta, Nicoleta Păun, era unul dintre realizatorii apreciați. Ce sfat ți-a dat când i-ai spus că ți-ai ales o carieră în televiziune?

Că nu voi reuși niciodată să realizez ceva, dacă nu iubesc această meserie suficient și dacă nu voi munci pe măsură. Ea a fost un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă nu a fost ,,vizibila” pe micul ecran. În schimb, eu mi-am dorit fix acestă zonă pe care ea nu a îmbrățișat-o. Mama a fost cel mai aspru critic al meu dar și cel mai sincer și obiectiv privitor. Și asta mi-a prins extrem de bine. Nu am primit niciodată laude nemeritate și chiar și atunci când făceam o treabă bună, nu primeam toate confirmările pe care mi le-aș fi dorit din partea ei.

 

Ce amintiri te leagă de perioadă copilăriei în TVR. Ce vedete ai cunoscut?

Am trăit multe în lumea acesta fascinantă. Și am atâtea amintiri care pornesc din copilărie și ajung până în punctul în care am devenit și eu om de televiziune ,,cu acte”. Am avut oportunitatea de a crește printre vedete, artiști mari din toate domeniile, din țară dar și din străinătate. Sunt mândră că am avut ocazia pe parcursul carierei mele în televiziune, să intervievez câțiva oameni importanți. Am cunoscut prin intermediul emisiunilor la care am lucrat, de la oameni politici marcanți până la artiști mari ai scenei muzicale sau teatrale. La Cerb am avut ocazia să-i văd în carne și oase pe Joe Cocker, Kylie Minogue, Ricky Martin, Christina Aguilera, Ray Charles și mulți alții. Și îmi aduc aminte că tot la Cerb, copil fiind, găsisem în spatele scenei un apărat prin care se ținea legătură cu regizorul din Carul de transmisiune, iar eu mă prinsesem că dacă era apăsat, se auzea în cabina acestuia. Și îl apăsam ca să cânt porțiuni din melodiile interpretate la repetiții de concurenți. La un moment dat, din aparat se aude vocea regizorului: ,,Va rugăm să încetați!”. Așa că…am amintiri legate și de mici năzdrăvănii pe care le făceam.

 

Povesteai că ai urmărit în fiecare an Cerbul de Aur și chiar ai fost redactor la acest festival… Au fost multe momente pe care le-am trăit din perspective diferite, prin ochii de copil și apoi prin cei ai omului de televiziune. Dar un anume moment m-a marcat cu adevărat. Îmi aduc aduc aminte cu multă emoție de momentul în care Cerbul de Aur era câștigat de Monica Anghel, în anul 1996, iar eu, în vârstă de 14 ani, eram în public. Eram atât de emoționată și plângeam de fericire, gândindu-mă timid la ideea că poate cândva, când voi crește mare și poate voi avea ocazia să fiu și eu parte din ceea ce înseamnă Cerbul de Aur. Și dorință mi s-a împlinit

 

Știu că fiică ta are doar câțiva ani. Va veni și ea la Brașov? Cum reacționează când te vede la televizor?

Da, Aria, fetiță mea de 4 ani, va fi acolo cu mine. Și pentru că voi fi ocupată, îi voi avea alături pe părinții mei care vor avea grijă de ea. Pentru că a avut ocazia să mă vadă zilnic la jurnalul de sport i se pare ceva firesc. Nu e impresionată în nici un fel de aparițiile mele :))

 

Vei prezenta festivalul alături de Elvin Dandel. Ați avut ocazia să va mai întâlniți?

Am avut ocazia să îl cunosc cu ani în urmă, când mi-a fost invitat într-o emisiune, alături de tatăl sau. Și l-am tot la Cerb l-am văzut când eram copil. Însă sunt sigură că nu își mai amintește. Poate îmi face o surpriză 🙂 și își va aminti.

 

Ai început să te gândești la toaletele pentru serile festivalului?

Da! Mă gândesc într-una la acest aspect. Vreau să strălucesc la propriu. Este momentul meu de maximă glorie și îmi doresc să se reflecte și în acest mod. Și am încredere în echipa desemnată pentru acest capitol că vor face tot posibilul să mă pună în valoare.

 

Ce dorință îți vei pune la Cerbul de Aur 2019?

Să iasă totul așa cum îmi doresc să îi am pe cei dragi alături de mine!

 

e

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, Teo Trandafir: Cultura este singura modalitate de a fi liber!

Published

on

Foto Credit: KANAL D
 

Teo a inceput un nou proiect la KANAL D, show-ul “Vrei sa fii milionar?”, unul dintre cele mai longevive formate tv la nivel mondial. In noua productie o vom descoperi pe Teo si intr-o alta ipostaza.

In continuare va prezentam un Interviu cu Teo Trandafir pe tema “Vrei sa fi milionar”

 

  1. Cat este stiinta, cat este noroc si cat este prezenta de spirit in gasirea/oferirea raspunsurilor corecte la “Vrei sa fii milionar?”

In primul rand, este vorba despre stiinta, apoi despre prudenta, pentru ca trebuie sa te folosesti de variantele ajutatoare, oferite in concurs, daca simti ca este ceva in neregula, si ai o sansa mai mare de 20% sa fii in eroare cu raspunsul. Apoi este vorba de strategie, pentru ca unii considera ca trebuie sa iti pastrezi o varianta ajutatoare pentru momentele grele, cand ajungi la sume mari. Se mai intampla insa, sa nu ajunga acolo si sa plece acasa cu varianta ajutatoare “in buzunar”, in ciuda strategiei. Fiecare “o joaca” asa cum simte.

 

  1. Ce temeri ai avut atunci cand “ti s-a dat pe mana” acest format?

Mi-a fost teama ca nu am sa tin minte toate “comenzile”, ca toata echipa va sta dupa mine sa spun “raspuns final” si “ok”. Mi-a fost teama ca oamenii nu vor sti sa raspunda la intrebari, mi-a fost teama sa nu inceapa sa planga vreun concurent, ceea ce s-a si intamplat.

  1. Ce inseamna sa fii, dupa parerea ta, cel mai slab concurent “Vrei sa fii milionar?”?

Sa nu treci de prima intrebare. Sa nu stii cate personaje centrale sunt in “Tom si Jerry”, in conditiile in care apar, de cele mai multe ori, numai ei …

 

  1. Exista vreun concurent care te-a uimit, in sens pozitiv/negativ, pur si simplu, la “Vrei sa fii milionar?”

Toti m-au uimit! Sunt multe lucruri pe care eu le aflu despre concurenti in timpul filmarilor; era o doamna tanara si foarte, foarte draguta, care era pensionata pe caz de boala si despre care am aflat atunci, in fata ei, ce boala avea … Si, nu prea era bine. Doar ca doamna o trata ca pe o situatie pasagera. Chiar Nicu Peroju a venit din alta tara ca sa participe la “Vrei sa fii milionar?”; un alt domn si-a dorit ca, in urma participarii la concurs, si a banilor pe care voia sa-i castige, sa-si aduca acasa copilul, aflat in strainatate. Fiecare concurent are povestea lui, iar unele pot fi spuse, altele nu J

 

  1. Exista o <tipologie> pentru a fi castigatorul concursului <Vrei sa fii milionar?> Cum poti ajunge, in viziunea ta, castigatorul “Vrei sa fii milionar?”

Ar fi bine sa fii bine pregatit, in primul rand. Probabil ca este si o chestiune de noroc, dar nu am dat peste o astfel de situatie, ci am intalnit doar concurenti bine pregatiti si carora nu le-a fost teama de munca, intr-un fel sau altul. Asta inseamna ca nu s-au intimidat in fata a ceea ce se numeste cultura generala. Cei mai multi oameni refuza cultura de orice fel pentru ca ii intimideaza. De fapt, cultura este singura modalitate de a fi liber. Poti sa te refugiezi in orice, in fizica, geografie, chimie, geologie, muzica, istorie, in ce vrei … .  Asa, daca nu vrei sa te refugiezi in nimic si vrei sa “treci” pe Facebook, chiar nu vrei sa fii milionar. Oamenii care au venit si pe care eu i-am cunoscut pana acum erau bine pregatiti. Au venit foarte multe femei, mai multe decat ma asteptam eu sa se incrie. Femeile mi se par un pic mai prudente, mai asezate, mai calculate, “cantaresc” mai mult; barbatii sunt mai “speriosi”, exact ca in viata reala. Vezi cum reactioneaza barbatul si femeia la spital sau cum reactioneaza barbatul care are guturai si femeia care are aceeasi boala! Exact asa este la “Vrei sa fii milionar?”.

“Vrei sa fii milionar?”, prezentata de Teo Trandafir, incepe la KANAL D.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIURI VIDEO EXCLUSIVE: Palatul Noblesse Life Style

Published

on

 

Radar de Media va prezinta o serie de interviuri cu  participantii la evenimentul organizat de Palatul Noblesse Life Style.

Multumiri echipei RADAR DE MEDIA, Mihai Mitrea, Director Video. 

 

Daca doriti sa va luam un interviu va rog sa ne contactati pe mail: contact@radardemedia.ro, treceti la subiect – interviu.

 

Multumiri echipe RADAR DE MEDIA:

Reporter: CODRUT MOLDOVAN

Director de productie: MIHAI MITREA

Director de vanzari: MIHAELA BUTOI

REDACTOR-SEF: DORIN HUNTAI 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: