Connect with us

INTERVIU

Iulian Comănescu: PRO-ul va continua să funcționeze ca star system

Avatar

Published

on

Iulian Comănescu este cel mai cunoscut și activ analist media din România. De-a lungul timpului, a poposit în mai multe redacții din România. A fost, pe rând, redactor, redactor-șef, producător executiv la ProTV (19961998), redactor-șef adjunct la Unica (19992003), senior editor la TVmania (2003), redactor-șef la Realitatea TV (2004), editor mass media la Evenimentul Zilei (20052006). În prezent, este managing partner la Comănescu SRL (consultanță media).

Nici activitatea de scriitor nu îi este străină analistului media. ”Cum să devii un nimeni. Mecanismele notorietății, branduri personale și piața media din România” este o carte semnată Iulian Comănescu și reprezintă  o trecere în revistă a pieței media din România, scrisă de un insider al ei.

 

Iulian Comănescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru RADAR DE MEDIA în care a subliniat efectele ducerii la extrem a senzațiilor puternice în televiziune, confirmă că jurnaliștii din România sunt deținuții celor puternici și afirmă că Pro TV va continua să funcționeze ca star system.

 

Care sunt efectele ducerii la extrem a comerțului cu senzații și sentimente asupra culturii media?

Nu știu dacă în momentul de față am ajuns în mod special „la extrem”, dar, da, suntem într-un punct în care emoționalul și personalul contează mai tare. Asta se vede pe toate palierele. În America, Jon Stewart și nu Walter Cronkite este cel mai vizibil realizator TV. La noi, textele de succes de pe Casa Jurnalistului au un flavor personal, narativ, literar, opus scriiturii neutre, piramidale, care a fost la putere atâta vreme în presă. Televiziunile zise „de știri” au un ton inflamat și fac un soi de cabaret politic violent, primitiv – dacă ne gândim de exemplu la vechea formulă de la „Sinteza zilei”, exista o repartiție pe roluri precisă, ca în Commedia dell’Arte: Stan-nebunul, Cristoiu-gnomul și așa mai departe. Pe online, funcționează vizualul, fie poză, fie video, care e prin definiție emoțional și nu rațional.

Cred că toate acestea intră în acolada acelei retribalizări despre care vorbea acum 50 de ani McLuhan raportat la spațiul audiovizual. Dar acum avem și online-ul, care funcționează mai mult sau mai puțin după aceleași reguli. Chiar și când e vorba de text scris, acesta are o anumită oralitate, aproximație, fluiditate, e dialogic, deci diferit de expunerea aristotelică.

Care-s consecințele? Mai puține cunoștințe dobândite și mai multe impresii. Devenim, cumva, mai inculți, dar mai poetici, poezie de mase, cum își doreau comuniștii. Emoticonii și, mai nou, gesturile Apple Watch au și ele rolul lor în toată această poveste, înseamnă dispariția totală a exprimării scrise, rămâne doar paralimbajul, un fel de body language mediat, ne exprimăm de parcă am fi înainte de apariția cuvintelor.

Show-urile tv din România merg pe supraexcitare emoțională. Este singura modalitate de a face audiență sau vor pur și simplu să exploateze din plin sentimentele telespectatorilor?

Formatele internaționale seamănă, în linii mari, cu omoloagele lor de afară. Dacă e să vorbim de supraexcitare emoțională comparativ cu alte nații, trebuie să ne uităm în access sau în late night, unde emoțiile negative predomină. Cumva, noi ne bucurăm când o blondă dubioasă e umilită sau atunci când un personaj cu probleme psihice își exhibă viața la televizor, pe bani sau păcălit de producători. Avem un soi de apetit pentru monstruos, mizerabil, diform, care vine poate din faptul că nu ne simțim prea bine în pielea noastră și vrem să-i vedem pe alții că sunt mai rău ca noi.

”Vocea României”, ”X Factor”, ”Next Star” sau ”KIDSing” sunt orientate spre dezvoltarea unei ”culturi a competiției”, dar și spre exploatarea incertitudinii. Ce show crezi că are cel mai mult de câștigat și de ce?

De câștigat, din incertitudine? Am senzația că formatele cu copii au un grad de competitivitate mai scăzut decât cele cu adulți, e și normal să fie așa, din punctul de vedere al copilului miza reală e aproape inexistentă, competitivitatea e de tip ludic.

Show-urile amintite mai sus au rolul de a pune telespectatorul în poziția de a face estimări sau de a se identifica cu diverși concurenți. Putem vorbi de o adevărată televiziune relațională?

Relațională în sensul interactivității – mai puțin, fiindcă televiziunea clasică e one-way, ești cartoful de canapea iluminat de raze catodice. Că, altfel, te poți antrena la perete, ca la quiz show-uri, e lucru cunoscut de multă vreme. Dar interacțiunea reală are loc pe Internet. Vom ajunge, cu siguranță, la transmisie neliniară, content on-demand și tot restul, deja suntem aici din multe puncte de vedere, doar că nu prea remarcăm. Dar în interiorul formatelor clasice, se inovează, deocamdată, mai puțin.

Curios, Dan Diaconescu a reușit ceva cu „Elodia”, pe care a gestionat-o în funcție de numeroasele reacții/SMS-uri de la public, creând și eliminând personaje gen Tolea-Ciumac în funcție de audiențe. Treaba asta s-a mai făcut, în mod experimental, în alte piețe.

Filosoful francez Olivier Razac consideră că ”perversitatea”  formatelor de telerealitate vine din faptul că ele pretind a reprezenta o ”televiziune” făcută prin ”oameni adevărați” pentru ”adevărații oameni”. Având în vedere prezentarea reality show-ului ”Utopia”, ce ne poți spune despre el?

Nu am avut încă acces la rețetă, dar din ce-am citit, „Utopia” va fi, probabil, foarte scriptat, fiindcă așa sunt reality show-urile în ultima vreme, deci Razac se poate plânge în continuare de perversitate. Dar eu știu dacă e cazul? La Cannes, acum vreo trei ani, Mark Burnett spunea: „Urăsc cuvântul reality. A fost inventat de jurnaliști.”

În rest, Utopia e un show post-apocaliptic, iar trendul post-apocaliptic e foarte prezent în televiziunea ultimilor 15 ani, de la survival show-urile de pe posturile gen Discovery, la formatele History cu case de amanet, depozite și reciclări. Sfârșitul lumii n-a venit în lume, ci la TV, lucru de așteptat dacă te gândești la ce spune Focillon că s-a întâmplat la anul 1000 – doar că pe vremea aceea nu exista TV.

Am explicat cum stau lucrurile cu show-urile apocaliptice aici: http://www.comanescu.ro/apocalipsa-tv.html. Interesant e că acest gen de ethos are șanse bune să prindă la noi. În România, sfârșitul lumii a venit de două ori în ultima vreme, prima oară în 2000, odată cu toată lumea, și a doua oară în 2007, la intrarea în UE. Alianța DA a crăpat, a venit criza și speranțele de mai bine s-au dus naibii. Deci chestia asta, renaștere după un sfârșit de lume, s-ar putea să prindă la public.

Ce televiziune consideri că are ”star system-ul” cel mai bine dezvoltat?

Îl avea PRO TV-ul, dar acum nu-l mai are într-o asemenea măsură. Nu numai de la plecarea lui Sârbu, ci de ani buni de zile, de când PRO-ul naște doar personaje convenabile gen Iulia Vântur sau Oana Andoni, și nu superstaruri ca Esca sau Florin Călinescu. PRO-ul va continua să funcționeze ca star system, fiindcă star systemul e născut dintr-un produs coerent, o grilă coerentă. Mai puțin concesiile care se fac la Măruță, oamenii se asortează cu formatele și formatele se asortează între ele în program.

Avem nevoie de staruri sau de jurnaliști de calitate?

Povestea asta cu „avem nevoie” deghizează un deziderat moral care nu poate fi atins într-o societate democratică. E vorba de rolul educativ al mass media și tot restul, care-s utopii în lipsa unei televiziuni publice de calitate.  Eu, personal, aș avea nevoie de staruri care să fie și jurnaliști de calitate, cumva.

Florin Călinescu a fost așa ceva în perioada de glorie, îl știu bine, am scris pentru el. De curând, Gheorghe s-a întors la PRO FM și ceea ce face acolo e nu numai spumos, ci și cu sens. Îl cunosc, bine, când ne-ntâlnim vorbim despre filme rusești, Sorokin sau Bukowski, dar la radio face ce trebuie făcut, o nebunie spumoasă în care picură farmaceutic și eficient relevanță socială, culturală. Îi doresc să o țină cât mai mult așa, e de urmărit, la radio e imbatabil, toate celelalte matinale sunt la ani-lumină de el.

Dacă mă-ntrebați pe mine, rețeta asta e, pleci dinspre entertainment și ajungi la relevanță, premeditat – cel puțin pe canalele media comerciale. Nu poți obliga publicul să se uite la tine, nici măcar Ceaușescu n-a reușit.. În America, analiștii nației nu sunt Comanescu, Chomsky sau Razac al dumneavoastră. Ci Jon Stewart, un comic de pe un canal de cablu. E cel mai fucking bright și mai echilibrat critic media din câți cunosc. Căutați pe YouTube, să vedeți ce le face lui Larry King sau CNN-ului, lucruri care au aceeași situare ideologică, liberală, cu el.

Crezi că voyeurismul publicului legitimează star system-ul?

Da, pentru că star systemul se întemeiază pe curiozitate și curiozitatea se aplică și la viața personală. În „Cum să devii un Nimeni”, cartea pe care am scris-o pentru Humanitas, citez o tipă pe nume Helen Fischer, antropolog, care dă o explicație evoluționistă întregii povești: media e un foc de tabără din Neolitic, dar global, la care sunt puse în discuție, bârfite, experiențele sexuale ale masculilor și femelelor alfa.

Pe vremea Neoliticului, bârfa era ceva util, fiindcă a imita personajele alfa din trib te poate duce la succes biologic și perpetuare. Media, care e tautologic mediere, înșală însă instinctele speciei, fiindcă lucrurile sunt prezentate de la distanță și deformat. Modelele sau exemplaritatea funcționează în oarecare măsură, dacă ne gândim numai la asistente, Gigi Becali și Mircea Badea, dar vă spun cu siguranță: dacă vrei succesul lor, cu sau fără ghilimele, nu din ziare și de pe Net afli cum au făcut și ce-au făcut.

Avem jurnaliști în România care pot fi numiți pe bună dreptate staruri? Pe cine ai nominaliza?

Jurnaliștii nu mai sunt staruri nicăieri. Entertainerii de diferite tipuri aspiră la acest statut. Să vă dau un exemplu extrem. Prin 2006, am lucrat cu un tip pe nume Steffen Seibert, niște reportaje, la București, pentru ZDF. La un moment dat, Steffen mi-a spus, într-o doară, că e prezentator. ”Cum, la ZDF, în prime-time?”, mă mir. ”Da”, zice Steffen, ”din când în când ne trimit pe teren ca să nu ruginim în studio.”

Era Andreea Esca a ZDF-ului, una din cele două, de fapt, fiindcă prezenta alternativ cu altcineva. Știți că ZDF-ul și ARD-ul sunt organizații foarte mari și foarte serioase, rivalizează cu BBC-ul, chiar dacă noi le percepem mai puțin ca atare, fiindcă în general vorbim engleză, atunci când vorbim. Ei bine, Seibert nu făcea niciun caz de statutul lui, fiindcă se considera mai degrabă jurnalist. Și nici televiziunile publice nu prea fac marketing pe vedete, așa că Steffen a conchis: „Sunt o față foarte faimoasă cu un nume cu totul necunoscut.”

Ulterior, Steffen a ajuns purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, presupun că acum mult mai multă lume știe numele lui, la fel cum de mine n-a prea știut nimeni nimic în toți cei 15 ani în care am făcut presă instituțională și am câștigat vizibilitate când m-am apucat de blog. Bloggerii, că veni vorba, pot aspira la statutul de „staruri de nișă”. Dar eu nu cunosc niciunul, în România, care să merite acest statut. Poate cu excepția lui Vlad Ursulean de la Casa Jurnalistului, dar el se definește ca jurnalist, și nu ca blogger. De parcă toate clasificările și diferențele astea ar conta…

Sunt jurnaliștii deținuții celor puternici?

În România, din păcate, da. Mogulii au cam dispărut de pe eșichier, le-au luat locul diferite personaje de rang secund, la cheremul politicului. Proprietarii străini sunt în regres, dacă ne gândim numai la faptul că CME taie costuri și s-ar putea să vândă asset-uri secundare, iar Burda a înghițit Sanoma. Noii (aspiranți la statutul de) moguli se numesc Sebastian Ghiță și Cristian Burci, oameni care au sau au avut conexiuni serioase cu politicul în trecut. Deci… n-arată prea bine. Mai ales că oricine își face o televiziune de buzunar, părtinitoare, politizată și isterică, pare să găsească un sponsor.

Un mesaj pentru cititorii RADAR DE MEDIA.

Schimbați postul dacă nu vă place și vă revoltă. Aveți dreptate să nu dați prea multe parale pe media din România, dar ea, media din România, cel puțin cea bună, nu poate exista fără dorința voastră de a vedea și citi lucruri serioase.

Faceți ceea ce au făcut oamenii care au susținut prin donații Casa Jurnalistului sau site-ul lui Daniel Befu: exersați-vă discernământul față de media.

Fiindcă nu uitați: politicienii, ziariștii, scriitorii, medicii României sunt cam tot atât de buni cât restul românilor, altfel n-au cum fi.

RADAR DE MEDIA va publica luni, 22 septembrie 2014, a doua parte a interviului cu Iulian Comănescu! 

 Foto credit: Florin Costache

Comentarii

INTERVIU

Interviu cu Aluziva: „De mică am fost pasionată de știri, presă și jurnalism”

Redactia Radar de Media

Published

on

Prima dată am auzit de ea la TV, în presă, dar chiar și pe YouTube, iar acum am ajuns să-i iau un interviu. Alina Greavu, cunoscută sub numele de Aluziva, era fata aia cu care ne petreceam timpul în fața televizorului urmărind jurnalele Digi24 Constanța prezentate de ea. Acum, e o mamă și-o soție nemaipomenită, gospodină de excepție și pricepută in toate.

Dacă ma pui în postura de a-i face o descriere Alinei aș spune că e carismatică, implicată, devotată și are un tact deosebit în a spune storytime-uri abonaților ei mai mult sau mai puțin fericite. Iată în rândurile de mai jos un interviu de suflet cu… Aluziva.

Îți urmărim intens videoclipurile, iar feeling-ul tău ne binedispune ziua! De unde îți culegi toată energia?

Aluziva: „Înainte de orice, mă bucur că munca mea e apreciată și că reușesc să-i bucur la rândul meu pe cei care mă urmăresc. Nu știu de unde am energia, dar este aproape zilnic la cote maxime și îmi place de mor să îmi pun singură obiective și să le ating. Cred că așa am fost mereu. Energia de content creator, însă, a venit inițial de la mine, ca apoi să mă alimentez de la abonații mei, prin mesajele și comentariile lor de apreciere și mai ales cele în care îmi spun că au învățat ceva urmărindu-mă în online, că i-am făcut să se simtă mai bine legat de chestiuni de zi cu zi, că mamele s-au mai relaxat cu privire la copiii lor sau că pur și simplu i-am făcut să râdă când aveau o zi proastă.”

Când erai mică ce îți doreai să te faci?

Aluziva: „De mică am fost pasionată de știri, presă și jurnalism, în general. După cum am zis și pe YouTube, prezentam știrile la oglindă și mă jucam de-a reporterii cu copiii în fața blocului. Deci visul meu era să fiu prezentatoare de știri sau cel puțin jurnalist. În schimb, mama râde și acum, că își aduce aminte de mine la patru-cinci ani, când m-a întrebat educatoarea ce mi-ar plăcea să fiu când o să fiu mare și am răspuns „tranzistor”. Eu, de fapt, voiam să zic translator. Jurnalist, translator și ghid turistic mai ziceam câteodată, toate fiind legate de comunicare, până la urmă.”

Ce materie de la școală era punctul tău forte?

Aluziva: „Limba română, engleză și franceză erau materiile mele preferate, respectiv la care aveam cele mai mari note din carnet. Eram mereu în topul clasei la materiile astea, dar mai ales la limba română, la care “aberam trei pagini”, cum spuneau colegii mei, și luam deseori 10. Mai luam și câte un 7 uneori, când n-aveam chef să învăț, dar asta se întâmpla foarte rar, pentru că îmi plăcea foarte mult și învățam de plăcere.”

Dacă ai avea șansa să schimbi ceva în trecut, ce ai schimba?

Aluziva: „Nimic. Dacă sunt într-un punct în care sunt fericită sau mulțumită de prezent, înseamnă că absolut fiecare decizie a vieții mele, bună sau proastă, m-a adus aici. Trecând în alt registru, eventual aș schimba frecvența cu care mergeam să o vizitez pe mamaie, pentru că am plecat devreme în viață, în drumul meu spre independență și fiind prea preocupată de facultate, carieră, job-uri și proiecte, nu știu când au trecut anii și acum nu mai e. Oriunde ar fi mamaie acum, în schimb, știu că știe că o iubesc și mă gândesc la ea aproape zilnic.”

Că tot am adus vorba de trecut – dacă ai mai avea ocazia să te întorci la Digi24, ai mai face-o și de ce?

Aluziva: „Absolut deloc. Digi24 a fost un capitol intens din viața mea, un fel de armată, dacă vrei, un proces de călire în care am crescut și învățat enorm de multe, dar care își are locul în trecut și atât. Sunt atât de multe alte lucruri pe care îmi doresc să le fac, personal și profesional, atâția oameni pe care mi-ar plăcea să îi întâlnesc sau cu care să lucrez, am atâtea visuri, idei de business sau de conținut, încât consider că ar fi o nebunie sau chiar o tâmpenie să mă întorc la Digi24. În plus, Alina de azi e foarte schimbată de Alina de acum șapte ani, iar pupitrul de știri nu mai este un target pentru mine; dar dacă ar fi să mă întorc în televiziune, pentru că acum încă mai am un an de stat acasă în concediul de creștere a copiilor, aș face-o pentru un vis vechi, respectiv să am un talk-show de divertisment, pentru că simt că am ce trebuie pentru așa ceva – însă cu siguranță că Digi24 nu ar fi locul potrivit pentru asta.”

Cum ar arăta pentru tine o vacanță ideala în care să-ți încarci bateriile cu adevărat?

Aluziva: „Oh, vacanță! Mă gândesc zilnic la asta. Aș vrea să stau două săptămâni într-o stațiune de vacanță la mare; o Thailanda, să zicem, că îmi doresc mult să văd cu ochii mei peisajele superbe, de le pun oamenii pe desktop. Mi-ar plăcea ca timp de două săptămâni să citesc zilnic, pentru că sufăr de lipsa timpului pentru lectură de când am copii, să închiriez cu soțul meu biciclete, să ne plimbăm peste tot, vizităm muzee și să mâncăm ciudățenii. Mi-aș încărca bateriile și mai bine dacă soțul meu ar fi puțin mai chill și dacă n-ar fi genul de turist care se trezește la 07:00 dimineața în vacanțe, ca să mă târască apoi la paișpe obiective turistice, în timp ce eu mă plâng că mă dor picioarele și el stă cu harta în mână și zice că mai avem de bifat două muzee. Râd și acum pentru că știu că va citi interviul și va zice „hai, mă, că nu e chiar așa”, dar pentru mine așa se simte; ca un training, nu ca o vacanță.”

Care a fost cel mai greu moment din carieră?

Aluziva: „Când lucram la revista PLAYBOY în facultate și ne-am trezit brusc, toți angajații, că micul trust a dat faliment, a vândut revista și s-a închis. Am trecut printr-o depresie atunci nu doar pentru că se încheia un capitol mișto din viața mea, ci pentru că atunci revista a fost preluată de trustul PRO, care a păstrat câțiva angajați, iar eu nu am trecut interviul. La vremea aia mă ocupam de social media, scriam articole pentru site și câteva rubrici pentru print, dar angajatorii din PRO au considerat că eram prea mică și aveau nevoie de oameni cu mai multă experiență. M-am dezechilibrat atunci, nu știam pe ce drum să mă duc, plus că am avut o perioadă în care plângeam zilnic de ciudă și furie că nu mi s-a dat șansa să demonstrez ce știu. M-am zbătut câteva luni așa, apoi m-am adunat și în jumătate de an m-am angajat la Digi24.”

Povestește-ne cea mai ciudată, dar și cea mai palpitantă peripeție neștiută de abonați din cadrul emisiunii „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”

Aluziva: „Cele mai palpitante lucruri… cred că le-am spus deja în clipul de pe canalul meu de YouTube, în care am povestit experiența din Africa. Ceva palpitant pentru colegii mei, dar nu și pentru mine, a fost când m-am certat rău de tot cu o colegă, în mijlocul campusului de birouri. Ea era responsabilă cu întocmirea programului de transport, de microbuze care ne duceau la muncă și la hotel, dar și de cele cu care eu duceam concurenții la aeroport după ce ieșeau din emisiune. Câteva zile la rând mi-a trimis microbuzul pentru vedete foarte târziu, motiv pentru care a trebuit să mergem cu 200 km/h ca să ajungem la timp la aeroport. De fiecare dată i-am reply la mail și am rugat-o să trimită microbuzul cu o oră mai devreme, dar la fel de târziu îl trimitea. Într-una din zile, era să facem accident pe autostradă că ne grăbeam să ajungem la aeroport cu o vedetă, așa că atunci când m-am întors la birou eram spume de nervi și o căutam prin campus, că îmi venea să mor cu ea de gât. Atunci am făcut urât pe set, am spus că eu nu îmi risc viața pentru job, că nu vreau să mor în Africa, mai ales pentru un bilet de avion și că eu plec în România din mijlocul proiectului dacă mai face așa ceva. Am țipat la ea și i-am zis să îmi ia bilet de avion, pentru că, gata, eu plec în România. Următoarea zi, microbuzul a venit cu o oră mai devreme și m-am întors la ritmul meu cardiac normal. A fost intensă reacția mea, dar cât se poate de necesară. Chiar riscam să mor din cauza ei.”

Ce planuri ai pus la cale pentru 2020? Pregătești surprize pentru susținătorii tăi?

Aluziva: „Am multe planuri pentru 2020. Mă voi implica nițel în politică, pentru că vreau să schimb niște legi stupide, vreau să organizez niște campanii de strângeri de fonduri și donații la un nivel mai mare decât o fac acum și să fac mult conținut util pentru abonații mei – pe care îi apreciez enorm și cărora le mulțumesc pentru toată energia pe care mi-o transmit. Simt că 2020 e anul în care brandul personal ALUZIVA va bubui și spun asta fără niciun fel de aroganță sau nas pe sus, pentru că muncesc intens la treaba asta și de prea mult timp ca să nu iasă tot ce mi-am propus. Promit, în schimb, content mai des și mai bun decât până acum și lucrez mental la încă două materiale care au potențialul de a deveni virale. Sper să-mi iasă! #doamneajută #sănătatelatoatălumea”

Text de Robert Muteș

Dacă ți-a plăcut acest interviu cu Aluziva, citește și despre „Principalele tendințe în comunicarea digitală la nivel global și aplicabilitatea lor pe piața locală”.

Foto: Instagram

Comentarii

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU: Eda Marcus, prezentatoarea Festivalului Cerbul de Aur: „Este momentul meu de maximă glorie!”

Avatar

Published

on

În luna august, vedeta TVR își va aniversa ziua de naștere pe scena Festivalului Cerbul de Aur 2019. Despre șansa de a prezenta un eveniment atât de important, experiența pe care o are în televiziune și vedetele mari pe care le-a cunoscut, Eda Marcus a vorbit pe larg într-un interviu.

 

Pentru prezentatoarea Eda Marcus, Televiziunea Română înseamnă acasă. Primii pași i-a făcut la TVR alături de mama sa, care lucra în televiziune. Era copil și a rămas fascinată de această lume. A început să lucreze de la 19 ani și spune cu mândrie că a parcurs toate etapele: de la omul bun la toate în colectivul unei emisiuni, până la muncă de prezentator și realizator, așa cum o vedem în Telejurnalul matinal, de la TVR 1. Cel mai mare vis i se va împlini în luna august, când, deși va fi ziua sa de naștere, Eda spune că nu se gândește la petrecere pentru că va fi pe ultima sută de metri cu pregătirile la Cerbul de Aur.

 

De 25 de ani visezi să prezinți „Cerbul de Aur”. Cum a început pasiunea pentru festival de la Brașov?

 

M-am născut și am crescut cu Cerbul de Aur pentru că mama mea a lucrat pe parcursul carierei sale la foarte multe festivaluri, în mod special la Cerb. Am prins toate edițiile de la Brașov, fiind alături de ea, jucându-mă pe scenă, prin culise, printre cei mai mari artiști care au venit la festival, printre oameni de televiziune de mare valoare. Și așa am înțeles ce înseamnă acest eveniment, din toate unghiurile posibile. Am fost cucerită pe viață de atmosfera unică, de emoțiile puternice pe care le trăiam alături de concurenți, de tensiunea aceea de ,,direct” și de amploarea fenomenului.

 

Cum au reacționat cei dragi când le-ai spus că anul acesta vei prezenta Cerbul de Aur? Cine s-a bucurat cel mai mult?

Pentru că nimeni nu se aștepta, bucuria a fost mult mai intensă. Cred că încântarea lor a fost la fel de mare ca a mea. Știau cât de mult îmi doream o astfel de provocare. Toată familia a fost extrem de fericită la aflarea veștii.

 

Am înțeles că îți vei aniversa ziua de naștere chiar în perioada festivalului. Te gândești și la o mică petrecere alături de colegi? Se vor află prietenii și familia alături de tine?

Voi împlini 37 de ani pe 20 august, chiar în săptămâna cea mare, a pregătirilor. Nu mă gândesc la petrecere pentru că mă voi concentra pe ceea ce voi avea de făcut. Când sunt preocupată de ceva nu îmi stă mintea la distracție, însă voi fi înconjurată de oamenii dragi, fetița mea, parinții și colegi frumoși iar acest aspect mă împlinește pe deplin.

 

Povesteai că ți-ai petrecut copilăria la TVR, unde mama ta, Nicoleta Păun, era unul dintre realizatorii apreciați. Ce sfat ți-a dat când i-ai spus că ți-ai ales o carieră în televiziune?

Că nu voi reuși niciodată să realizez ceva, dacă nu iubesc această meserie suficient și dacă nu voi munci pe măsură. Ea a fost un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă nu a fost ,,vizibila” pe micul ecran. În schimb, eu mi-am dorit fix acestă zonă pe care ea nu a îmbrățișat-o. Mama a fost cel mai aspru critic al meu dar și cel mai sincer și obiectiv privitor. Și asta mi-a prins extrem de bine. Nu am primit niciodată laude nemeritate și chiar și atunci când făceam o treabă bună, nu primeam toate confirmările pe care mi le-aș fi dorit din partea ei.

 

Ce amintiri te leagă de perioadă copilăriei în TVR. Ce vedete ai cunoscut?

Am trăit multe în lumea acesta fascinantă. Și am atâtea amintiri care pornesc din copilărie și ajung până în punctul în care am devenit și eu om de televiziune ,,cu acte”. Am avut oportunitatea de a crește printre vedete, artiști mari din toate domeniile, din țară dar și din străinătate. Sunt mândră că am avut ocazia pe parcursul carierei mele în televiziune, să intervievez câțiva oameni importanți. Am cunoscut prin intermediul emisiunilor la care am lucrat, de la oameni politici marcanți până la artiști mari ai scenei muzicale sau teatrale. La Cerb am avut ocazia să-i văd în carne și oase pe Joe Cocker, Kylie Minogue, Ricky Martin, Christina Aguilera, Ray Charles și mulți alții. Și îmi aduc aminte că tot la Cerb, copil fiind, găsisem în spatele scenei un apărat prin care se ținea legătură cu regizorul din Carul de transmisiune, iar eu mă prinsesem că dacă era apăsat, se auzea în cabina acestuia. Și îl apăsam ca să cânt porțiuni din melodiile interpretate la repetiții de concurenți. La un moment dat, din aparat se aude vocea regizorului: ,,Va rugăm să încetați!”. Așa că…am amintiri legate și de mici năzdrăvănii pe care le făceam.

 

Povesteai că ai urmărit în fiecare an Cerbul de Aur și chiar ai fost redactor la acest festival… Au fost multe momente pe care le-am trăit din perspective diferite, prin ochii de copil și apoi prin cei ai omului de televiziune. Dar un anume moment m-a marcat cu adevărat. Îmi aduc aduc aminte cu multă emoție de momentul în care Cerbul de Aur era câștigat de Monica Anghel, în anul 1996, iar eu, în vârstă de 14 ani, eram în public. Eram atât de emoționată și plângeam de fericire, gândindu-mă timid la ideea că poate cândva, când voi crește mare și poate voi avea ocazia să fiu și eu parte din ceea ce înseamnă Cerbul de Aur. Și dorință mi s-a împlinit

 

Știu că fiică ta are doar câțiva ani. Va veni și ea la Brașov? Cum reacționează când te vede la televizor?

Da, Aria, fetiță mea de 4 ani, va fi acolo cu mine. Și pentru că voi fi ocupată, îi voi avea alături pe părinții mei care vor avea grijă de ea. Pentru că a avut ocazia să mă vadă zilnic la jurnalul de sport i se pare ceva firesc. Nu e impresionată în nici un fel de aparițiile mele :))

 

Vei prezenta festivalul alături de Elvin Dandel. Ați avut ocazia să va mai întâlniți?

Am avut ocazia să îl cunosc cu ani în urmă, când mi-a fost invitat într-o emisiune, alături de tatăl sau. Și l-am tot la Cerb l-am văzut când eram copil. Însă sunt sigură că nu își mai amintește. Poate îmi face o surpriză 🙂 și își va aminti.

 

Ai început să te gândești la toaletele pentru serile festivalului?

Da! Mă gândesc într-una la acest aspect. Vreau să strălucesc la propriu. Este momentul meu de maximă glorie și îmi doresc să se reflecte și în acest mod. Și am încredere în echipa desemnată pentru acest capitol că vor face tot posibilul să mă pună în valoare.

 

Ce dorință îți vei pune la Cerbul de Aur 2019?

Să iasă totul așa cum îmi doresc să îi am pe cei dragi alături de mine!

 

e

Comentarii

Continue Reading

INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV, Teo Trandafir: Cultura este singura modalitate de a fi liber!

Avatar

Published

on

Foto Credit: KANAL D

Teo a inceput un nou proiect la KANAL D, show-ul “Vrei sa fii milionar?”, unul dintre cele mai longevive formate tv la nivel mondial. In noua productie o vom descoperi pe Teo si intr-o alta ipostaza.

In continuare va prezentam un Interviu cu Teo Trandafir pe tema “Vrei sa fi milionar”

 

  1. Cat este stiinta, cat este noroc si cat este prezenta de spirit in gasirea/oferirea raspunsurilor corecte la “Vrei sa fii milionar?”

In primul rand, este vorba despre stiinta, apoi despre prudenta, pentru ca trebuie sa te folosesti de variantele ajutatoare, oferite in concurs, daca simti ca este ceva in neregula, si ai o sansa mai mare de 20% sa fii in eroare cu raspunsul. Apoi este vorba de strategie, pentru ca unii considera ca trebuie sa iti pastrezi o varianta ajutatoare pentru momentele grele, cand ajungi la sume mari. Se mai intampla insa, sa nu ajunga acolo si sa plece acasa cu varianta ajutatoare “in buzunar”, in ciuda strategiei. Fiecare “o joaca” asa cum simte.

 

  1. Ce temeri ai avut atunci cand “ti s-a dat pe mana” acest format?

Mi-a fost teama ca nu am sa tin minte toate “comenzile”, ca toata echipa va sta dupa mine sa spun “raspuns final” si “ok”. Mi-a fost teama ca oamenii nu vor sti sa raspunda la intrebari, mi-a fost teama sa nu inceapa sa planga vreun concurent, ceea ce s-a si intamplat.

  1. Ce inseamna sa fii, dupa parerea ta, cel mai slab concurent “Vrei sa fii milionar?”?

Sa nu treci de prima intrebare. Sa nu stii cate personaje centrale sunt in “Tom si Jerry”, in conditiile in care apar, de cele mai multe ori, numai ei …

 

  1. Exista vreun concurent care te-a uimit, in sens pozitiv/negativ, pur si simplu, la “Vrei sa fii milionar?”

Toti m-au uimit! Sunt multe lucruri pe care eu le aflu despre concurenti in timpul filmarilor; era o doamna tanara si foarte, foarte draguta, care era pensionata pe caz de boala si despre care am aflat atunci, in fata ei, ce boala avea … Si, nu prea era bine. Doar ca doamna o trata ca pe o situatie pasagera. Chiar Nicu Peroju a venit din alta tara ca sa participe la “Vrei sa fii milionar?”; un alt domn si-a dorit ca, in urma participarii la concurs, si a banilor pe care voia sa-i castige, sa-si aduca acasa copilul, aflat in strainatate. Fiecare concurent are povestea lui, iar unele pot fi spuse, altele nu J

 

  1. Exista o <tipologie> pentru a fi castigatorul concursului <Vrei sa fii milionar?> Cum poti ajunge, in viziunea ta, castigatorul “Vrei sa fii milionar?”

Ar fi bine sa fii bine pregatit, in primul rand. Probabil ca este si o chestiune de noroc, dar nu am dat peste o astfel de situatie, ci am intalnit doar concurenti bine pregatiti si carora nu le-a fost teama de munca, intr-un fel sau altul. Asta inseamna ca nu s-au intimidat in fata a ceea ce se numeste cultura generala. Cei mai multi oameni refuza cultura de orice fel pentru ca ii intimideaza. De fapt, cultura este singura modalitate de a fi liber. Poti sa te refugiezi in orice, in fizica, geografie, chimie, geologie, muzica, istorie, in ce vrei … .  Asa, daca nu vrei sa te refugiezi in nimic si vrei sa “treci” pe Facebook, chiar nu vrei sa fii milionar. Oamenii care au venit si pe care eu i-am cunoscut pana acum erau bine pregatiti. Au venit foarte multe femei, mai multe decat ma asteptam eu sa se incrie. Femeile mi se par un pic mai prudente, mai asezate, mai calculate, “cantaresc” mai mult; barbatii sunt mai “speriosi”, exact ca in viata reala. Vezi cum reactioneaza barbatul si femeia la spital sau cum reactioneaza barbatul care are guturai si femeia care are aceeasi boala! Exact asa este la “Vrei sa fii milionar?”.

“Vrei sa fii milionar?”, prezentata de Teo Trandafir, incepe la KANAL D.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0