Connect with us

INTERVIU

Paula Herlo: În ultimii ani am demonstrat că noi, jurnaliștii, avem puterea …

Avatar

Published

on

O persoană discretă și un jurnalist foarte apreciat, care a avut întotdeauna ceva de spus și care a demonstrat că presa este a patra putere în stat, că poate schimba destine. Paula Herlo, căci despre ea este vorba, corespondentul Știrilor PRO Tv și păpușica fragilă de porțelan cu ochii mari, cum o numeste colega Paula Săcui, a acceptat să acorde un interviu pentru Radar de Media în care ne-a vorbit despre campaniile cu mare impact social pe care le-a inițiat, dar și despre presa sănătoasă.

 

Ce implică jurnalismul de investigație?

Paula Herlo: În primul rând implică foarte multă documentare. În al doilea rând cere să ai documente pe care să îți susții ancheta. La fel de important este să lucrezi cu o echipă în care ai încredere, iar colegii de la Știrile PRO TV îmi dau în fiecare zi sentimentul că ne putem baza unii pe alții.

Ce înseamnă a fi jurnalist? Dacă nu ai practica această meserie, ce ți-ar plăcea să faci?

Paula Herlo: Mi-ar plăcea să fac muncă de CSR. Să am o afacere din care să mă pot susține, dar care să și ajute oamenii.

Ai susținut că noul cod penal spală păcate care nu vor fi niciodată iertate (ref. cazul Larisei). Ce crezi că ar trebui schimbat la nivel juridic în România?

Paula Herlo: Sunt mult aspecte ce ar trebui schimbate, însă o sa mă refer doar la cele pentru care am militat eu și colegii de la Știrile PRO TV în campaniile pe care le-am derulat. Dacă ne referim la copiii abandonați încă mai avem centre de plasament mamut, încă avem copii abandonați în maternități care stau acolo cu lunile.

Cât de receptivi au fost românii la campania ”Există viață după moarte”, mai ales că a trebuit să schimbi percepția acestora legată de modul în care pot salva vieți?

Paula Herlo: În 2008, când am făcut campania, îmi amintesc că numărul donatorilor s-a dublat. Oamenii nu erau informați. Nu știau ce implică donarea de organe. A fost o deschidere incredibilă a românilor care și-au dat seama că pot salva vieți. Îmi amintesc că în timpul campaniei am primit un e-mail de la un tânăr din Oradea care îmi scria că mama lui i-a spus privind un reportaj că dacă se întâmplă ceva cu ea, vrea să devină donatoare. Din pacate, la scurt timp a făcut atac cerebral, iar copiii au fost de acord cu prelevarea organelor, salvând astfel cinci vieți.

De unde ideea campaniei ”Avem viață în sânge”? Care a fost rezultatul?

Paula Herlo: În 2008 eram în Spania, țara cu cei mai mulți donatori de organe din Europa. Așa am aflat că România este una dintre puținele țări ale lumii care nu au Registrul Donatorilor Onorifici de Celule Stem, vital pentru bolnavii de cancer al sângelui care n-au un donator în familie. La noi pacienții mureau pentru că nu exista această instituție. După campanie s-a înființat Registrul Donatorilor, care azi e funcțional și salvează vieți.

În 2010 ai coordonat și ai realizat alături de Rareș Năstase campania “România, să fii sănătoasă!”. Ce ai reușit să afli despre sistemul sanitar românesc?

Paula Herlo: N-a fost o surpriză să aflăm că banii alocați sănătății, și-așa puțini, se scurg în găuri negre, iar noi am arătat mecanismele prin care chiar cei care ar fi trebuit să-i gospodărească îi băgau în buzunarul propriu.

În 2011 ai reușit să modifici Legea Adopțiilor în urma campaniei “Vreau și eu părinții mei”, practic ai reușit să le dai o speranță celor 40.000 de copii abandonați care erau prizonieri în sistemul de protecție socială. Care au fost rezultatele campaniei?

Paula Herlo: După schimbarea legii s-au schimbat termenele până la care un copil e declarat adoptabil. Din pacate, nu s-au schimbat și practicile oamenilor din Direcțiile pentru Protecția Copilului care nu o aplică cum trebuie. Încă mai e de lucru la acest capitol.

Campania “Tu  știi ce mai face copilul tău?” a fost laureată cu Premiul Emmy, în 2008, la New York. De ce crezi că a atras atenția situația ”orfanilor cu părinţi”?

Paula Herlo: Cred că a fost șocant pentru toată lumea să vadă care sunt efectele înstrăinării copiilor de propriii părinți. Să vadă cum o generație întreagă suferă din cauza migrației forței de muncă. Au existat cazuri în care copiii s-au sinucis de dorul părinților.

Cum anume identifici potențialele subiecte pentru reportaje și campanii?

Paula Herlo: Subiectele sunt în jurul nostru. Trebuie doar să le vezi. Sunt înconjurată de oameni interesanți care cunosc personaje și mai interesante.

Ai avut vreo filmare mai neobișnuită? Detaliază.

Paula Herlo: Toate filmările sunt altfel pentru că niciodată nu întâlnești aceiași oameni. Și fiecare întâlnire e o experiență din care învăț câte ceva.

Cum arată  o presă sănătoasă în viziunea Paulei Herlo?

Paula Herlo: Pot să vă spun cum arată presa mea sănătoasă: libertate de exprimare, echipă puternică, curajul de a dezvălui lucruri nespuse. Sunt parte a echipei PRO TV din 1998 și aici am simțit că am tot sprijinul să-mi fac meseria la cel mai înalt nivel. În ultimii ani am demonstrat că noi, jurnaliștii, avem puterea de a schimba societatea în care trăim, iar asta ne-a adus în palmares nu doar un Premiu Emmy, ci și alte două nominalizări.

 

Comentarii

comments

Pagini: 1 2

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending