Connect with us

INTERVIU

Marcel Manea: A fi scenarist la Peer Gynt este ca și cum ai fi lovit de două ori de trăznet

Published

on

Reclame

Personajele basmelor nordice şi muzica de film îşi dau întalnire în București, pe 13 septembrie, orele 20:30, la Teatrul de vară din Herăstrau. Bucharest Festival Orchestra, dirijorul Cristian Lupeş şi cunoscutul actor Marius Manole ne îndrumă paşii prin lumea magică a muzicii şi teatrului, în concertul „Aventurile fantastice ale lui Peer Gynt” – călătorie prin basmele muzicale ale lumii. Scenariul este semnat de Marcel Manea pe care l-am ales să ne răspundă la câteva întrebări despre spectacol, Scandinavia și să ne ofere un argument pentru a răspunde invitației.

Prima parte a show-ului va fi dedicata muzicii filmelor de Hollywood şi din desenele animate Disney. Din repertoriu vor face parte piese celebre de pe coloanele sonore ale producţiilor Frozen, Piraţii din Caraibe, Star Wars, Spiderman sau Titanic.

A doua parte a show-ului stă sub semnul basmului norvegian. În scenă intră tumultuosul personaj Peer Gynt, adus la viață de Marius Manole. Evenimentul este realizat cu sprijinul ArCub, in cadrul București 555.

Marcel Manea a hălăduit o vreme prin Scandinavia unde a schițat în linii mari un manuscris care mai târziu a devenit nuvela ”Sindromul Stockholm”. A scris mai multe scenarii de film. Este co-autor al antologiei “Ficțiuni Reale”, Humanitas, 2013. În prezent lucrează la o colecție de scurte povestiri care explorează vagabondajul sexual din marile orașe.

Radar de Media: Povestește-ne, te rog, despre evenimentul Aventurile Fantastice ale lui PEER GYNT.

Marcel Manea: Aventurile Fantastice ale lui PEER GYNT presupun o ciocnire a notelor muzicale cu mitologia nordică. Propunem publicului nostru un show fără echivoc la care să nu caști, să nu-ți faci selfie, ori să te uiți din jumătate în jumătate de oră la ceas și să constați că au trecut doar zece minute.

Ce presupune munca de scenarist pentru un astfel de spectacol?

A fi scenarist la Peer Gynt este ca și cum ai fi lovit de două ori de trăznet în aceeași zi. Nu știi dacă ești extraordinar de norocos sau nemaipomenit de ghinionist. Pe de o parte te lupți cu Henrik Ibsen, iar pe de alta ești hipnotizat de muzica lui Edvard Grieg.

Ce reprezintă pentru tine țările nordice?

Scandinavia. Tărâm al basmului, sobrietății și mobilierului Ikea. O cultură extraterestră. Un loc unde decența și bunul-simț sunt turate la maximum. O lume cosmopolită unde fiecare își dorește să câștige concursul de tinere talente și să se ușchească la Hollywood.

Cu ce se deosebesc basmele nordice de cele românești?

Treaba stă cam așa. Personajul masculin din orice basm nordic nu cunoaște cuvântul ”abandon”. El nu are timp să se smiorcăie precum Mihai Eminescu după Veronica Micle. Când află că tovărășii săi urzesc să-l caroteze, nu se mulțumește cu un act simulat de zoofilie mioritică. Eroul nostru se aliază cu trolii, cu piticii și cu vrăjitoarele; astfel pornește contraatacul. În cultura scandinavă este de preferat să mori în toiul bătăliei decât să asculți confesiunile unei oițe isterice.

Ce sentimente te leagă de actorul Marius Manole și de dirijorul Cristian Lupeș?

Ce rost are să ne ascundem după cireș, Marius Manole este actorul total, pătimaș și jovial, extraordinar de flexibil și creativ până în măduva oaselor, doar dicționare nu s-au scris până acum despre el. Despre Cristian Lupeș se vorbește mult, tot mai mult, cu precădere în mediul elitist. Este un dirijor care te provoacă să fii tu însuți îndeajuns. Îți telefonează în miez de noapte și te roagă ca și cum ți-ar cere o brichetă să anulezi legile gravitației pe durata spectacolului.

 Și, în încheiere, de ce trebuie să fim prezenți pe 13 septembrie la Teatrul de vară din Herăstrău?

Eu unul, nu mi-aș dori să stau acasă și să aud a doua zi că am pierdut un eveniment epocal. Ați auzit de căderea Zidului Berlinului? Aia a fost o joacă de copii. Vreți să aflați sensul vieții sau poate nu aveți chef să gătiți sâmbătă seara? Vă așteptăm cu mare drag.

Peer_Gynt_RGB_50x70cm_01sep

Mihai Știrbu este Senior Editor și îi poți scrie la contact(a)radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
AUDIENȚE TV2 zile ago

Spania a câștigat EURO 2024, în direct la PRO TV! Peste 2.9 milioane de telespectatori au urmărit finala care a fost lider absolut de audiență

AUDIENȚE TV4 zile ago

Anglia a învins Olanda și va juca finala EURO 2024 contra Spaniei, duminică, în direct la PRO TV și pe VOYO!

Reality Show4 zile ago

Premieră la Insula Iubirii în cel de-al optulea sezon al reality show-ului de la Antena 1: partenerii au fost despărţiţi fără să apuce să îşi ia rămas bun

Premieră TV4 zile ago

PREMIERĂ Noul sezon Atletico Textila revine la PRO TV ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Reality Show4 zile ago

Delia şi Liviu câştigătorii celui de-al nouălea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro

Emisiuni5 zile ago

Cristina Bâtlan, o femeie de afaceri de succes, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”, duminica aceasta

Seriale7 zile ago

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`! „Personajul meu este cel mai de temut al vremii”

Reality Showo săptămână ago

Declaraţie şocantă la Insula Iubirii: „Ne-am despărţit de 37 de ori!”

Cinemao săptămână ago

Festivalul „Saptamana Comediei”, la final. Teatrul de Comedie pleaca acasa cu 3 premii.

Emisiunio săptămână ago

Serghei Mizil vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Analize Audiente TV2 săptămâni ago

4.9 milioane de inimi au bătut la unison în fața televizoarelor pentru Generația de suflet a Naționalei! PRO TV lider absolut de audiență cu cifre record

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending