INTERVIU | Tudor Jurgiu: ''Ce vrei să faci, film sau bani?” E o intrebare idioată să o pui cuiva.'' - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Emisiuni

INTERVIU | Tudor Jurgiu: ”Ce vrei să faci, film sau bani?” E o intrebare idioată să o pui cuiva.”

Published

on

E clar, cinematografia românească este, din nou, la putere. O demonstrează si tânărul regizor Tudor Jurgiu prin recentul succes cu scurt-metrajul său „În acvariu”, producţie ce a luat premiul al treilea la secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes.

Regizorul a acordat un amplu interviu emisiunii „Ca-n filme”, difuzat mâine de la ora 16:20, la Digi24, în care a povestit cât de uimit a fost de faptul că filmul său a fost selectat la Cannes, în condiţiile în care fusese refuzat în alte festivaluri de profil. „Iniţial ne-am bucurat foarte mult pentru selecţie, asta a fost neaşteptat. Am mai trimis filmul pe la alte festivaluri şi nu a fost acceptat (…) Anul trecut am ratat deadline-ul pentru Cinefondation, aşa că ne-am bucurat în primul rând pentru selecţie. …Că a fost selectat, aia a fost surpriza… pentru că sunt foarte multe filme, au 1500 de filme trimise în fiecare an. Noi feedback-urile pe care le-am primit de la alte festivaluri nu erau ok… Nouă ne plăcea filmul, eram ok, dar nu ne aşteptam la selecţie!”

Povestea scurt-metrajului premiat a început anul trecut, dar filmul a fost finalizat pe repede înainte, special pentru această selecţie. „L-am terminat acum, înainte de festival, dar l-am filmat anul trecut în februarie, în martie. Adică a trecut o vară peste el, între timp am filmat lungmetrajul şi de aia, scurtmetrajul a rămas cumva on hold. Şi m-am ocupat de lungmetraj toată vara şi toamna, filmarea, montajul şi toate astea…Şi când am auzit de selecţie am sărit brusc: băi, trebuie să terminăm sunetul, trebuie să terminăm… ca de obicei, din păcate, a fost totul aşa pe grabă…

Iar soarta filmului va fi probabil alta, acum după ce are pe el ştampila Cannes, crede regizorul. „Probabil că o să mai meargă şi în alte festivaluri… Acum probabil că o să meargă şi în festivalurile în care a fost refuzat iniţial… având ştampila Cannes este mai uşor să intre!”  Ce a ţinut însă în mod special să facă Tudor Jurgiu a fost să mulţumească oamenilor care au lucrat la acest film şi au făcut-o, aşa cum probabil doar în România se mai întâmplă… fără bani. Iar nemulţumirea lui ca lucrurile astea se întâmplă foarte des în cinematografia românească este evidentă.

„Mi se pare foarte important să le mulţumesc celor din echipă care au lucrat toţi fără bani şi de obicei nu încurajez chestia asta (…) ştiu că se face mult în România şi nu e ok. Adică producătorii o să profite de chestia asta… Ce vrei să faci, film sau bani?” E o intrebare idioată să o pui cuiva. Şi da, mi se pare foarte tare într-un fel că sunt oameni care fac asta, deşi repet, nu vreau să încurajez genul ăsta, dar fără oamenii ăştia care sunt dispuşi să lucreze fără o recompensă imediată o gramadă de filme româneşti n-ar fi fost făcute şi da, voiam să spun asta…”

O ediţie bogată în noutăţi din lumea filmului, şi interviuri cu artiştii români ai momentului, aşa cum v-a obişnuit emisiunea „Ca-n filme”, duminică, ora 16:20, pe Digi24.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending