Connect with us

UTILE

Într-o societate monetizată este nevoie de orice formă de credit

Published

on

Industria de amanet este de fapt forma originală de credit care poate fi urmărită de-a lungul istoriei. În Africa, amanetul are loc în diferite orașe și sate și este reglementat diferit de la o regiune la alta. În Statele Unite și în Canada, industria de amanet este compusă din mari lanțuri de case de amanet, fiind strict reglementată de autoritățile locale, guvernele municipale, provinciale și federale. În cultura pop, există o scenă din Războiul Stelelor – Trezirea Forței, în care protagonistul principal, Rey, merge la un magazin de amanet local pentru a amaneta unele părți dintr-un distrugător stelar abandonat de pe Jakku. Dacă ai foarte interesant!

Istoria amanetului poate fi urmărită de mii de ani și face referire la o persoană fizică sau o afacere care împrumută oamenilor bani și folosește obiecte personale drept gaj pentru a rambursa împrumutul. Dacă împrumutul nu este rambursat, amanetul va vinde proprietatea. Cele mai comune obiecte care sunt amanetate sunt bijuteriile, aurul, instrumentele muzicale, computerele, sistemele de jocuri video, televizoarele, camerele, uneltele electrice și alte obiecte valoroase ca garanție.

Astăzi, într-un amanet non stop vei experimenta aceleași standarde excelente de servicii combinate cu liniștea că tranzacțiile tale cu amanet sunt reglementate corespunzător, astfel încât articolele tale să fie în siguranță și protejate.  Atât Grecia, cât și Roma au fost pline cu diverse case de amanet independente în ultimii 3000 de ani. De fapt, împăratul Augustus, care este creditat ca fondator al Imperiului Roman în anul 27 î.Hr. și a servit ca primul său împărat, a folosit un surplus de fonduri și proprietăți care au fost confiscate de la criminali pentru a împrumuta bani cetățenilor care puteau gaja garanții evaluate la două ori suma împrumutată.

Istorii și simboluri

Amanetul a început în China antică fiind practicat de către călugării budiști în urmă cu peste 3.000 de ani pentru a acorda împrumuturi țăranilor și micilor afaceri. Aceste întreprinderi comerciale de la acea vreme au fost înființate de persoane private bogate ca o afacere în comun cu călăgării, deoarece mănăstirile erau scutite de taxe. Deși acestea sunt cele mai vechi exemple înregistrate de case de amanet, este foarte posibil ca amanetul să fi existat într-o formă sau alta cu mult înainte de această dată.

Multe magazine tradiționale folosesc simboluri emblematice pentru a-și identifica comerțul. Utilizarea simbolurilor datează dintr-o perioadă în Europa când majoritatea oamenilor nu puteau să citească sau să scrie. În schimb, oamenii s-ar baza pe simboluri pentru a identifica magazinele din satele lor. De-a lungul timpului, utilizarea acestor simboluri a continuat și multe sunt încă folosite astăzi. Simbolul tradițional pentru casele de amanet sunt trei bile de aur suspendate de un bar. Deși acesta a devenit un simbol binecunoscut pentru casele de amanet, originile simbolului nu sunt clare.

Imperiului Roman a fost succedat la nivel mondial de Mișcarea Creștină, care a interzis să profite de bani fără a munci. Această prevedere a făcut ca banca tradițională să fie de fapt un păcat în ochii omului de la etaj, potrivit Papei Leon cel Mare în 441 d.Hr. El a interzis băncilor și altor instituții de creditare să perceapă dobândă la împrumuturi prin ceva la care a numit dreptul canonic.  Cu alte cuvinte, un împrumut de amanet nu a fost păcat în timp ce banca percepe dobândă la împrumuturile lor. Casele de amanet funcționau pe baza faptului că, la sfârșitul termenului convenit, în cazul în care banii nu erau restituiți casei de amanet, aveau dreptul de a vinde obiectele de valoare pe care le-au adunat drept garanție pentru stingerea datoriilor. Această bază de funcționare există și astăzi și pare a fi practic neschimbată.

Pe vremuri, casele de amanet erau conduse de familii diferite, fiecare familie a păstrat evidențele pentru ea însăși, în timp ce încerca să-și extindă propriile afaceri în cadrul comunităților de comercianți și comercianți. Cea mai de succes dintre toate casele de amanet a devenit în mod clar casa care a aparținut familiei Medici din Italia. Este și o poveste interesată, potrivit căreia, unul dintre Medici a ucis un uriaș cu trei pietre într-un sac și de aceea cele trei bile au devenit semnul internațional al amanetului. Destul de interesantă povestea, nu?

În Spania, regele Ferdinand a încercat să expulzeze tot poporul evreu care a refuzat să se convertească la creștinism în 1492. Nu credea că religia poate fi schimbată, dar trebuia să încerce. Ce tip îngust la minte. Evreii expulzați din Spania s-au mutat în Portugalia, iar în orașele portugheze au cunoscut succesul. Una dintre familii se numea lombarzii și au mers din oraș în oraș în timpul Inchiziției spaniole și au creat o rețea internațională de case de amanet. De fapt, numeroase orașe europene au astăzi o stradă numită Lombard, după familia caselor de amanet. Chiar și în unele orașe din Statele Unite ale Americii, precum Boston și Philadelphia sunt și astăzi străzi lombarde. 

O altă istorie interesantă este cea a Reginei Isabella a Spaniei, care și-a amanat bijuteriile pentru a finanța expedițiile lui Cristofor Columb în Lumea Nouă.

Una peste alta, industria de amanet are o istorie bogată și interesantă. Cu toate acestea, un aspect rămâne constant și astăzi, în ciuda vremurilor. Casele de amanet și împrumuturile de amanet au ajutat oamenii să obțină acces ușor la bani și credit de mii de ani, fără a avea nevoie de dovada unui loc de muncă sau a unei adeverințe de salariat. Doar semnând o hârtie prin care înțelegeai care sunt regulile de achitare ale datoriei pentru ați putea primi obiectul înapoi, puteai pleca acasă cu banii necesari.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Turism29 de minute ago

De ce să vizitezi Bucovina toamna? Iată 3 motive pentru un concediu în Țara de Sus

sănătatea sistemului reproducător
UTILE2 ore ago

Mituri şi adevăruri despre sănătatea sistemului reproducător

UTILE4 ore ago

Schimbarea mentalității pentru succesul în afaceri discutată la Conferința de Dezvoltare și Performanță pentru Antreprenori (CDPA), din 5 Octombrie, la Craiova

ȘTIAI CĂ...?5 ore ago

10 lucruri care te pot face fericit și împlinit

UTILE5 ore ago

Conferința de Dezvoltare și Performanță pentru Antreprenori (CDPA), din 5 Octombrie, la Craiova

Reality Show11 ore ago

Toată țara aşteaptă AMERICA EXPRESS! Dar nimeni nu ştie că spectaculosul ascunde un adevărat coşmar! Irina Fodor dezvăluiri uimitoare! ,,Putem să comparăm sezonul șase cu un thriller foarte bun”

TV Divertisment Show11 ore ago

Cătălina Grama, dezvăluiri despre Paul Ipate, astăzi la Săriți de pe fix!: ”La două dimineața, iese cu cuțitele să vâneze hoții imaginari!”

AUDIENȚE TV11 ore ago

Scandal între soțiile lui Brânzoi și Firicel: „Ne-ați chemat aici ca să ne dăm seama că suntem mai săraci ca voi!” – Las Fierbinți, lider absolut de audiență!

Reality Show11 ore ago

Lovitură pentru echipa Soarelui Răsare, aseară, la Chefi la cuţite: Chef Bontea a pierdut încă un concurent. Show-ul culinar, lider detaşat de audienţă

Horoscop12 ore ago

Horoscopul zilei de joi, 28 septembrie 2023. Planeta Jupiter intră în casa Săgetatorului

Program TV12 ore ago

Programul PRO TV pentru săptămâna 02 – 08 octombrie 2023

ȘTIAI CĂ...?5 ore ago

10 lucruri care te pot face fericit și împlinit

TV Divertisment Show11 ore ago

Cătălina Grama, dezvăluiri despre Paul Ipate, astăzi la Săriți de pe fix!: ”La două dimineața, iese cu cuțitele să vâneze hoții imaginari!”

AUDIENȚE TV11 ore ago

Scandal între soțiile lui Brânzoi și Firicel: „Ne-ați chemat aici ca să ne dăm seama că suntem mai săraci ca voi!” – Las Fierbinți, lider absolut de audiență!

Reality Show11 ore ago

Lovitură pentru echipa Soarelui Răsare, aseară, la Chefi la cuţite: Chef Bontea a pierdut încă un concurent. Show-ul culinar, lider detaşat de audienţă

Horoscop12 ore ago

Horoscopul zilei de joi, 28 septembrie 2023. Planeta Jupiter intră în casa Săgetatorului

Emisiuni13 ore ago

Helmut Duckadam, legenda vie a sportului rege, duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Debut spectaculos al confruntărilor Chefi la cuțite. Primul battle, lider incontestabil de audiență şi record în acest sezon

AUDIENȚE TV3 zile ago

Chefi la cuțite, pe primul loc în topul audiențelor. Jurații și-au alcătuit echipele cu care intră în confruntările sezonului 12

Vedete3 zile ago

Decizia pe care a luat-o Adela Popescu după ce a plecat din emisiunea Vorbește lumea

Seriale3 zile ago

În această seară, e supărare mare în episodul din Las Fierbinți: „Ești nebun cu munca! Stai toată ziua cu calul”

Platforma Online TV3 zile ago

PREMIERĂ: Focus Sat TV lansează integral și în exclusivitate în România serialul Canal+ Original Brigada

Facebook

Advertisement

IN Trending