Connect with us

Cinema

James Cameron, regizorul filmului Terminator, avertizează din nou despre pericolele AI

Published

on

Unul dintre subiectele preferate ale publicului la nivel global în anul 2023 este reprezentat de inteligența artificială. În contextul dezvoltării ChatGPT, un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022, subiectul este considerat de maximă actualitate, chiar dacă nu este o noutate în sine.

Inteligența artificială se folosește de mult timp în diverse domenii, de exemplu în producție sau în mediul online, însă acum orice persoană poate interacționa cu acest sistem la un nivel ce nu a mai fost posibil niciodată. Vorbești cu inteligența artificială, creezi un dialog mai realist decât ai crede.

De curând, celebrul regizor James Cameron, cu numeroase filme de succes în cariera sa cinematografică, a avertizat – din nou – despre pericolele pe care le poate genera inteligența artificială. „V-am avertizat în 1984 (cu Terminator) și nu ați ascultat”, a spus Cameron. Filmul SF din anul 1984, cu Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton și Michael Biehn, părea atunci pură ficțiune bazată pe o imaginație bogată legată de modul în care tehnologia ar putea fi utilizată în viitor.

Călătorie în timp cu scopul distrugerii rasei umane

Terminatorul era chiar un asasin cyborg, trimis înapoi în timp din anul 2029, comandat de către aparate controlate de inteligența artificială care doresc să extermine rasa umană. Iată un scenariu apocaliptic foarte interesant desigur, unul dintre primele care a pur problema posibilității ca tehnologia să devină atât de inteligentă încât să preia controlul și să se întoarcă împotriva oamenilor care au creat-o.

Putem aminti în acest context și serialul SF intitulat Cei 100, cu 7 sezoane, în care de asemenea ne este înfățișat un viitor sumbru: inteligența artificială constată că omul este cel mai mare pericol pentru Terra, așa că decide să extermine specia umană, declanșând automat tot armamentul nuclear de pe planetă.

Lumea divertismentului bazat pe tehnologie a profitat din plin de succesul filmului Terminator. Astfel, au apărut numeroase titluri de jocuri video, printre care The Terminator (1992), RoboCop Versus The Terminator (1993) sau mai recentul Terminator Resistance pentru platformele PlayStation 5, PlayStation 4, Microsoft Windows, Xbox One, disponibil și pe Steam. În plus, seria Terminator a inspirat mai multe sloturi online – cel mai apreciat fiind Terminator Genisys de la Playtech.

Inteligența artificială, subiect sensibil

Regizorul canadian James Cameron, care mereu s-a implicat în filme ce au tratat subiecte inedite, susține așadar avertismentele experților în inteligență artificială cu privire la potențialele pericole pe care inteligența artificială (AI – Artificial intelligence, sintagma în limba engleză) le poate prezenta în urma progreselor accelerate. Conform lui Cameron, este foarte relevant să evaluăm cine dezvoltă tehnologia și dacă operațiunile sunt pentru profit sau pentru apărare, invocând termeni precum lăcomie și paranoia.

„Cred că transformarea AI într-o armă este cel mai mare pericol. Cred că, în ceea ce privește inteligența artificială, vom intra în echivalentul unei curse a înarmării nucleare și, dacă nu o construim noi, ceilalți o vor construi cu siguranță, iar apoi va escalada. Ne putem imagina ce presupune o inteligență artificială într-un teatru de luptă, toată acțiunea fiind desfășurată de computere cu o viteză la care oamenii nu mai pot interveni și nu au nicio capacitate de a reduce escaladarea”, a explicat James Cameron modul în care se poziționează cu privire la acest subiect intens dezbătut în spațiul public.

În timp ce mulți oameni se tem de progresele AI, alții consideră că firmele din domeniul tehnologiei vor ajunge la rezultate remarcabile în viitorul apropiat. Legătura dintre bani și inteligență artificială se poate observa ușor prin prisma aprecierii impresionante a cotațiilor bursiere ale multor companii listate la NYSE (The New York Stock Exchange), companii despre care se consideră că vor înregistra mari câștiguri din dezvoltarea tehnologiilor asociate inteligenței artificiale.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Analize Audiente TV2 zile ago

Vocea României lider absolut de audiență! Ediția de aseară a fost urmărită de peste 1.2 milioane de telespectatori

Reality Show2 zile ago

Sâmbăta aceasta PRIMA TV te prinde în Cursa iubirii. Un reality show despre puterea relației în care se vor vedea toate fațetele iubirii!

Emisiuni2 zile ago

Când debutează noul sezon „Drag de România mea!” la TVR2 ?

Reality Show3 zile ago

America Express – Drumul Soarelui revine la Antena 1 cu o premieră maraton de 5 zile

Vedete3 zile ago

Denise Rifai este însărcinată cu primul copil la 38 de ani? Vedeta Kanal D a vrut să se știe de la ea. Cine este iubitul ei

ȘTIAI CĂ...?3 zile ago

10 lucruri care te pot face fericit și împlinit

TV Divertisment Show4 zile ago

Cătălina Grama, dezvăluiri despre Paul Ipate, astăzi la Săriți de pe fix!: ”La două dimineața, iese cu cuțitele să vâneze hoții imaginari!”

AUDIENȚE TV4 zile ago

Scandal între soțiile lui Brânzoi și Firicel: „Ne-ați chemat aici ca să ne dăm seama că suntem mai săraci ca voi!” – Las Fierbinți, lider absolut de audiență!

Reality Show4 zile ago

Lovitură pentru echipa Soarelui Răsare, aseară, la Chefi la cuţite: Chef Bontea a pierdut încă un concurent. Show-ul culinar, lider detaşat de audienţă

Horoscop4 zile ago

Horoscopul zilei de joi, 28 septembrie 2023. Planeta Jupiter intră în casa Săgetatorului

Emisiuni4 zile ago

Helmut Duckadam, legenda vie a sportului rege, duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Facebook

Advertisement

IN Trending