Folosite de oameni pentru a se relaxa sau distra, unele jocuri au devenit atât de populare încât s-au transformat în competiții în adevăratul sens al cuvântului. Iar unele dintre cele mai cunoscute se regăsesc în acest articol.
1. Biliard și snooker – Oamenii joacă biliard și snooker pentru a distra. În general, această activitate se practică la cluburile de relaxare, însă există numeroase pensiuni sau hoteluri care au și mese de biliard ori snooker. Popularitatea acestor jocuri a dus și la televizarea lor. În România, oamenii au posibilitatea să vadă la TV cele mai tari competiții de snooker, iar jucători precum Mark Selby, Judd Trump, Ronnie O’Sullivan și Neil Robertson sunt foarte cunoscuți.
Trebuie spus că aceste jocuri nu au o vechime foarte mare, apărând abia în secolul al XIX-lea. Originea biliardului se trage din Anglia, iar popularitatea sa a început să crească și mai mult după ce a ajuns în SUA. Snookerul a apărut tot în acea perioadă, însă în India, fiind înființat de soldații britanici ce staționau aici. Astfel, snookerul a devenit și el tot mai popular, iar în anul 1927 a avut loc primul Campionat Mondial. Atât biliardul cât și snookerul sunt jocuri de îndemânare, care scot la suprafață și spiritul competitiv din oameni.
2. Poker – Unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume are un succes atât de mare încât numeroase competiții sau show-uri sunt difuzate și la TV. Pokerul este un joc cu reguli simple, în care distracția este la cel mai înalt nivel, indiferent că vorbim despre versiuni precum Texas Hold’em, Omaha ori 7-Card Stud. Pokerul a început ca un joc distractiv, făcut cunoscut de imigranții care petreceau săptămâni în șir pe vapor din dorința de a ajunge pe un alt continent în secolul al XIX-lea. Desigur, istoria sa este mai veche, dar prima atestare oficială datează din 1829.
După apariția versiunii de poker Texas Hold’Em jocul a devenit și mai interesant, au apărut competiții de top precum World Series of Poker (WSOP), iar cele mai importante evenimente au început să fie difuzate și la TV. Acest lucru se întâmplă în special în SUA, unde sunt difuzate atât competiții importante, dar și show-uri cu vedete pasionate de poker. Spre exemplu, postul CBS a transmis ediția din 2021 de la WSOP și a difuzat 15 ore de la Main Event și 36 de ore de la 18 evenimente în care s-au oferit celebrele brățări de aur. Dar pokerul se bucură de un succes semnificativ și în România, iar oamenii au avut ocazia să vadă în ultimele luni un show de succes – Midnight Poker TVshow, organizat de operatorul online 888poker și de PokerFest și difuzat de B1TV. În acest show, oamenii jucau în calificările online de pe 888poker și puteau ajunge astfel la TV, unde participa și o vedetă.
3. Tenis de masă – Un alt joc foarte popular inventat de britanici în secolul al XIX-lea. Se crede că prima dată s-a jucat de oameni din elita britanică, după o petrecere. Dar versiuni similare cu cele de astăzi au fost create tot de ofițerii britanici ce staționau în India, undeva în jurul anilor 1860-1870. Pe atunci, soldații britanici puneau cărți pe masă în loc de fileu și foloseau tot cărți în locul paletelor. Mingea nu era atât de ușoară precum cea pe care o folosim în zilele noastre, ci era de golf. Numele de ping-pong, așa cum mai este cunoscut acest joc în zilele noastre, a fost inventat abia în 1901, an în care au apărut și aceste mingi ușoare.
Pe măsură ce anii au trecut, tenisul de masă a devenit un sport în adevăratul sens al cuvântului. S-au creat competiții din ce în ce mai multe, iar din 1988 acest sport s-a practicat și la Jocurile Olimpice. În țara noastră sunt difuzate atât campionatele naționale, dar și cele europene și mondiale. Angelica Rozeanu-Adelstein, Farkas Paneth, Sari Szasz-Kolosvari și Victor Vladone sunt câteva dintre numele de legendă din tenisul de masă, dar și în acest moment avem o generație foarte bună, cu Eliza Samara, Daniela Dodean și Bernadette Szocs. În plus, începând cu 1992, România a fost prezentă la toate edițiile Jocurilor Olimpice. La ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo de anul trecut așteptările au fost ridicate, dar echipa feminină a României a terminat pe locul 5, însă parcursul a fost unul bun.