Connect with us

Cinema

Joi, la Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti: scurt-metraj de Oscar şi debutul regizoral al lui Lou Reed, în premieră în România

Published

on

Joi, 23 iunie, în a patra zi a Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti (20-26 iunie) publicul bucureştean are ocazia să vizioneze o selecţie deosebită de producţii printre care Red Shirley debutul regizoral al lui Lou Reed, scurt-metrajul de Oscar Strangers No More şi capodopera rusească A Room and a Half, premiată la Karlovy Vary. Tot joi, o dezbatere cu tema Fondane – Cineast, la Clubul Ţăranului, de la ora 18, şi şansa de a urmări în avanpremieră unul din highlight-urile zilei de vineri: filmul Gainsbourg: A Heroic Life (ora 13, Cinema Studio).

Într-un apartament newyorkez din zilele noastre, Shirley Novick îi povesteşte lui Lou Reed incredibilele şi dramaticele întâmplări prin care a trecut atunci când a fugit, în 1938, din Polonia invadată de nazişti, cu doar două valize si câţiva dolari în buzunar. Avea abia 19 ani şi pleca singură peste ocean. A ajuns la Montreal unde a rămas şase luni înainte de a emigra ilegal în State, ascunsă sub prelata unui camion. La New York a devenit croitoreasă şi activistă sindicală, câştigându-şi astfel porecla Red Shirley.

Rememorarea se dovedeşte a fi vitală şi adesea dureroasă în Red Shirley, un scurt dar puternic documentar semnat Lou Reed, care redă – într-un amestec atrăgător de culoare şi alb/negru – o conversaţie între regizorul debutant şi verişoara lui de 100 de ani. “Povestind curajoasa ei călătorie, de una singură, din Polonia la Montreal şi apoi în America, la vârsta adolescenţei, ca şi ulterioara ei ascensiune în ierarhia sindicatului croitoreselor, efortul regizoral al lui Reed se remarcă prin felul în care explorează chipul adânc brăzdat al interlocutoarei şi felul în care aceasta, adâncită în gânduri, răsfoieşte albumul cu fotografii” (Nick Schager, Village Voice). Scurt-metrajul, inclus anul acesta în selecţia Festivalului de Film de la Sundance, va fi proiectat la Cinema Studio de la ora 16.

Urmează un alt scurt-metraj documentar, laureatul la Oscar (2010) Strangers No More, proiectat în prezenţa jurnalistului israelian Igal Avidan. Filmul este povestea şcolii Bialik-Rogozin din centrul Tel Aviv-ului, frecventată de 750 de copii din 48 de ţări diferite, majoritatea fugind de sărăcie, de adversitatea politică sau chiar de Genocid. „E greu să filmezi un miracol. Ne-au trebuit 15 luni să redăm lupta acestor copii de a uita trecutul și de a-și construi o viață nouă în această comunitate, unde nimeni nu este străin”, spune Kirk Simon, unul din realizatorii filmului.

 

De la ora 20, la Cinema Studio, o producţie rusească distinsă cu premiul pentru cel mai bun film la East of the West Competition Karlovy Vary IFF, în 2009: A Room and a Half. Regizorul Andrey Khrzhanovskiy creează o biografie semi-ficţională a poetului laureat cu Premiul Nobel, Josef Brodsky, un portret viu, dens şi plin de imaginaţie nu doar al unui mare scriitor dar şi al lumii culturale din Uniunea Sovietică de după cel de-al doilea Război Mondial. “Spiritual, fermecător si totodată splendid jucat de către toată distribuţia.” (Dan Făinaru, Screen International).

Seara se încheie ca de obicei cu filmul de noapte la Green Hours: Tango, A Story With Jews, un documentar argentinian despre muzicienii evrei fugiţi din Rusia la Buenos Aires, la sfârşitul secolului 19. Narator este jurnalistul şi istoricul José Judkovski, a cărui carte omonimă a stat la baza filmului.

Programul proiecţiilor de joi, 23 iunie, la Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti este următorul:

 

Cinema STUDIO

Ora 13:00 – avanpremiera GAINSBOURG: A HEROIC LIFE (130′)

Ora 16:00

– RED SHIRLEY (28′)
– THE TAILOR (6′)
– STRANGERS NO MORE (40′)
guest: Igal Avidan, jurnalist

17:30 – AJAMI (124′)
guest: Igal Avidan, jurnalist
Cinema Studio

20:00 – A ROOM AND A HALF (130′)
guest: Andrey Khrzhanovskiy, regizor

GREEN HOURS
22:00 – TANGO, A STORY WITH JEWS (62′)

Mai multe detalii despre filmele din festival sunt disponibile la www.bjff.ro. Accesul la proiecţii este liber, în limita locurilor disponibile.

Numeroase filme, dintre care 29 în premieră în România, producţii laureate la Cannes, César, Oscar şi Sundance, vor fi proiectate, în perioada 20-26 iunie, în cadrul primei ediţii a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti (Bucharest Jewish Film Festival – BJFF), la Cinema Studio, Cinema Scala, Terasa Green Hours şi Muzeul Ţăranului Român. Evenimentul are ca scop informarea publicului român privind tradiţiile şi cultura evreiască, precum şi educarea tinerilor în sensul toleranţei interetnice şi religioase.

Advertisement

Evenimentul este organizat de NOI Media Print SA şi Fundaţia Culturală Art Promo, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Comisia Învăţământ, Cultură, Culte şi Sport, Primariei Municipiului Bucureşti,  ArCuB, Ambasadei Israelului, Ministerului Culturii si Comunitaţii Evreilor Bucureşti. Partener asociat: TVR. Festival partener: Jewish Film Festival Berlin. Recomandat de Cinemagia.

 

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Reality Show4 ore ago

Laura Giurcanu și Sânziana Negru au câștigat imunitatea mare aseară, la America Express

Program Special8 ore ago

PROGRAM SPECIAL DE ZIUA ROMANIEI De 1 Decembrie, TVR onorează Oamenii

Reality Showo zi ago

Giulia și Vlad Huidu au câștigat jocul de amuletă și Joker în ediția de ieri America Express Diseară, Irina va acorda imunitatea mare a etapei a șasea

AUDIENȚE TVo zi ago

Clanul a fost aseară în topul preferințelor telespectatorilor! Serialul a fost lider absolut de audiență

Serialeo zi ago

Telespectatorii sunt gata de o nouă porție triplă de râs, marca Las Fierbinți!

Reality Show3 zile ago

Începe etapa a șasea în competiția America Express, cu probe de foc pe Drumul Soarelui Vlad Huidu: ”Simțeam că nu mai pot să respir!”        

AUDIENȚE TV4 zile ago

Aseară, la Vocea României, am aflat concurenții pe care îi vom vedea, vinerea viitoare, în LIVE! Ediția KO-urilor a fost lider absolut de audiență

Reality Show5 zile ago

Marele anunț KANAL D a făcut toți românii fericiți! O lovitură de grație pentru PRO TV! Telespectatorii au felicitat celebrul post: „Sunt convins ca o sa fie un show la cel mai inalt nivel aşa cum doar @kanaldromania reuşeşte de fiecare dată! Abia aştept! ”

Platforma Online TV5 zile ago

Noutățile lunii decembrie pe Disney+

TV Divertisment Show5 zile ago

Începe etapa KO-urilor la Vocea României! Theo Rose: „Mă doare stomacul când vorbesc cu tine”

Emisiuni5 zile ago

Andrew Tate primul interviu televizat după ce a ieșit din închisoare la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Facebook

Advertisement

IN Trending