Connect with us

Televiziune

Jurnal de front – 10 ani în Afganistan la TVR 1

Avatar

Published

on

Documentarul va fi difuzat joi, 25 octombrie, de la 22.00, de Ziua Armatei

TVR 1 transmite joi, 25 octombrie, de Ziua Armatei, documentarul în exclusivitate Jurnal de front – 10 ani în Afganistan, produs de Direcţia Emisiuni Informative. Realizat de corespondentul special TVR Alina Grigore şi operatorul Mihai Florea, documentarul spune, pe parcursul a două episoade, povestea celor peste 10 ani de prezenţă militară românească în Afganistan.

În primul episod al documentarului Jurnal de front – 10 ani în Afganistan, telespectatorii vor afla despre contextul în care ţara noastră a trimis primele trupe în Afganistan, primele experienţe ale militarilor români pe un front necunoscut, echipa TVR oferind mărturii în exclusivitate, lecţii învăţate,imagini şi întâmplări care vor rămâne în istorie. Toate acestea au fost adunate de la primii poliţişti militari care au ajuns în Kabul, în urmă cu mai bine de un deceniu. Dar şi de la Scorpionii Roşii, primii militari români angajaţi într-o misiune de luptă după al Doilea Război Mondial, iulie 2002, în Kandahar.

I-am găsit pe câţiva dintre militarii care au fost în prima misiune românească în Kabul, i-am intervievat din nou anul acesta, un deceniu mai târziu. Ei ne dezvăluie, la rece, experienţa unică avută. Mai mult decât atât, anul acesta am avut şansa să facem o comparaţie a situaţiei din teren, când i-am însoţit pe luptătorii români în mai multe baze operaţionale înaintate, acolo unde atacurile talibanilor sunt la ordinea zilei”, povesteşte Alina Grigore, realizatoarea documentarului Jurnal de front – 10 ani în Afganistan.

De-a lungul celor peste zece ani, militarii români au fost angajaţi în operaţiuni din ce în ce mai periculoase şi mai complexe. România s-a alăturat campaniei internaţionale de luptă împotriva terorismului ca stat partener al NATO (era atunci în PfP-Parteneriatul pentru Pace) şi a devenit pe parcursul acestei campanii stat membru cu drepturi depline în Alianţa Nord Atlantică (România a primit invitaţia în noiembrie 2002, iar, din 2004 este oficial în NATO). S-a spus atunci că drumul României în NATO a trecut prin Kandahar. O confirmă şi astăzi George Cristian Maior, fost secretar de stat pentru Politica de Apărare din MApN – cel care a semnat la Londra documentul prin care România s-a angajat să trimită trupe în cadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională pentru Asistenţă şi Securitate), sub mandat ONU – , dar şi fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pascu. Ulterior, NATO a preluat comanda acestei forţe.

 

Al doilea episod al documentarului Jurnal de front – 10 ani în Afganistan face o incursiune în bazele militare înaintate din sud-estul Afganistanului şi de la graniţa cu Pakistanul. Mai exact, în provincia Zabul, acolo unde militarii români îşi riscă viaţa în fiecare secundă, unde aproape că nu trece zi fără să fie descoperite bombe artizanale, plantate de talibani în cele mai nebănuite locuri, sub cele mai diverse forme. Corespondentul special Alina Grigore şi operatorul Mihai Florea, împreună cu luptătorii români, au ajuns în iulie 2012 în mai multe baze militare înaintate, inclusiv în cel mai atacat punct de patrulare din provincia Shah Joy, regiunea Zabul, aflată în responsabilitatea românilor. Au stat de vorbă cu militari români, inclusiv cu cei răniţi în misiuni, cu oficiali americani, cu poliţişti şi militari afgani, dar şi cu localnici.

 

Reporterul TVR Alina Grigore a fost de cinci ori în Afganistan în decursul a zece ani, prima dată la sfârşitul lui ianuarie 2002, împreună cu primul pluton de poliţie militară trimis in Afganistan. În acea perioadă, Alina era jurnalist la Evenimentul zilei. Cea mai recentă vizită în Afganistan a fost în iulie, anul acesta, împreună cu operatorul Mihai Florea. În aceeaşi formulă, Alina şi Mihai reprezintă singura echipă din România care, în mai 2011, a ajuns în Pakistan şi a relatat din Abbottabad, la scurt timp după lichidarea celui mai vânat terorist din lume, Osama bin Laden. Ulterior au realizat reportajul „Pe urmele lui bin Laden”, premiat de APTR la secţiunea Reportaj de Ştiri. În 2009, Armata României i-a distins pe cei doi jurnalişti ai TVR cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre pentru reportajele realizate de-a lungul anilor în zone de conflict.

 

Comentarii

Emisiuni

Despre situaţia gărilor litoralului românesc, duminică la „Asta-i România!”

Avatar

Published

on

            Duminica aceasta, de la ora 14:30, la Kanal D, o nouă ediţie Asta-i România !” intră în casele românilor. În plin sezon estival, echipa emisiunii ne prezintă situaţia dezastruoasă din  gările litoralului românesc. Imagini surprinse în vagoanele care duc la mare, cu peroane prin care am putea ajunge, ne sperie, iar acestea reprezintă din păcate, o realitate.

 

Vagoanele arată exact ca acum 30 de ani, nimic schimbat.  „Nostalgicii” pot fi fericiţi că au parte de o călătorie cu acelaşi tren cu care au mers în copilărie. Mai grav este că, deşi există risc de îmbolnăvire, iar virusul care a blocat o lume întreagă încă îşi face simţită prezenţa, călătorii nici nu se pot spăla pe mâini, pentru că nimic nu funcţionează.

Vara îşi intră în drepturi, iar gările de pe litoral îşi aşteaptă călătorii români şi străini. Gara din Constanţa, poarta de intrare în cel mai vizitat oraş în sezonul estival, trebuia să fie demult renovată, măturată măcar, şi pusă pe o hartă turistică europeană. Gara e un şantier, iar turiştii care vin la mare, fac un adevărat test de echilibristică pentru a coborî din vagoane, printre materialele de construcţii, ori ca să ajungă la peron.

 

Unul dintre exemple este Tuzla, loc care „ascunde” una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice, cu nisip fin şi apă verde turcoaz, cum nu mai găseşti pe litoralul românesc. Locul este un adevărat paradis căutat de turişti de pretutindeni. Din păcate, cine soseşte cu trenul în Gara Tuzla, are parte de o imagine şocantă. Gările Eforie şi Costineşti au peroane care arată ca după război, iar aceste imagini îi poartă pe vizitatori mai degrabă înapoi în timp.

Murdăria din gări şi vagoane, lipsa condiţiilor de călătorie şi biletele scumpe, raportat la aceste condiţii de drum sunt motivele pentru care românii merg tot mai rar cu trenul. Urmăriţi duminică, de la ora 14:30, un material inedit la Asta-i România !”, emisiune prezentată de Mihai Ghiţă, la Kanal D.

 

Comentarii

Continue Reading

Seriale

Au spus DA, având ca martori toate civilizaţiile !

Avatar

Published

on

            O poveste de dragoste ca-n filme, între „Braț de oțel” și „Fericita”, încununată de o nuntă de basm. Probabil l-aţi recunoscut deja pe Ibrahim Çelikkol, actorul principal din seria „Seddülbahir: între zidurile mării”, care se bucură acum de o frumoasă familie. Fostul fotomodel interpretează rolul soldatului Mehmet Çevus în drama istorică difuzată de TVR 1, de luni până joi, de la ora 21.10.

 

Actorul turc Ibrahim Çelikkol, cunoscut de români și din serialele „Vieți la răscruce” sau „Iffet”, s-a căsătorit în Grecia cu arhitecta Mihre Mutlu. În luna mai a anului 2017, cei doi făceau ceremonia la Knidos, iar el anunța pe Instagram că a spus „DA, având ca martori toate civilizațiile…”.  Nunta a fost atipică, la malul mării, ei purtând ţinute în stilul Greciei Antice.  Mireasa Mutlu (nume ce semnifică, „Fericita”) s-a măritat cu Çelikkol (în traducere „Braț de oțel”).

Ibrahim Çelikkol, în vârstă de 38 de ani şi soţia sa au devenit părinți în decembrie 2019, având un băieţel numit Ali. Patru luni mai târziu, familia lui Ibrahim s-a mărit din nou, cu Dagli, un câine kangal, rasă specifică Anatoliei, regiune unde acești câini sunt numiți „lei de munte”, datorită dimensiunii și forței lor. De altfel, actorul este cunoscut drept un mare iubitor de câini, el mai deținând două exemplare de talie mare, Jozi și Ogul.

Admirat pentru fizicul său, Ibrahim declara într-un interviu că nu a mers niciodată la sala de gimnastică să-şi lucreze muşchii, însă preferă exercițiile în aer liber. De altfel, actorul practică mai multe sporturi, atât de iarnă, cât și de vară.

Ibrahim Celikkol s-a născut pe 14 februarie 1982 la Izmit. Înainte de a intra în lumea filmului, Ibrahim a fost model profesionist și a jucat basket de performanță în echipa de tineret a Turciei. Însă destinul avea să i se schimbe în momentul în care l-a întâlnit pe Sinav Osman, cunoscut regizor, scenarist și producător din Turcia. Conform @AdbaTv, Ibrahim Çelikkol se situează pe poziția a șasea în clasamentul celor mai populari actori turci în social media, în săptămâna 15 – 21 iunie.

Până pe 9 iulie, telespectatorii TVR 1 îl pot vedea pe Ibrahim Celikkol în rolul soldatului Mehmet Çevus, în drama istorică „Seddülbahir: între zidurile mării”. Serialul se difuzează în timpul săptămânii, după Telejurnal. Grandioasa producție ce reunește actori celebri, difuzată în premieră la Televiziunea Română, are ca subiect unul dintre cele mai dramatice momente din istoria Turciei, apărarea peninsulei Gallipoli în timpul Primului Război Mondial.

 

Comentarii

Continue Reading

Emisiuni

George Mihai, gazda „ROventura”, uluit de frumuseţile unui sat din România

Avatar

Published

on

            Sâmbătă de la ora 15:00, la Kanal D urmăriţi o nouă ediţie ROventura”. George Mihai, gazda emisiunii, a fost impresionat de unul dintre locurile mai puţin ştiute din ţara noastră, o destinaţie ideală de vacanţă.

 

Cu toate că a străbătut ţara în lung şi-n lat şi se poate mândri că a văzut locuri pe care mulţi dintre noi nu am reuşit încă să le vedem, călătorul nostru a ajuns la o destinaţie care l-a cucerit iremediabil. După 10 zile petrecute în Delta Dunării, în zona Clisurii, aproape de intrarea în ţară a „Amazonului Europei”, George Mihai are o perspectivă completă asupra turismului din jurul acestui curs de apă absolut fabulos.

„Cu adevărat uluit am fost, odată ce am ajuns la Berzasca, în Caraș-Severin. Nu prea bătusem zona asta, vă mărturisesc. Deşi albia Dunării nu e la fel de spectaculoasă ca în zona Eselnisa – Dubova, din Mehedinţi, aveam să descoperim că oamenii locului fac eforturi să ţină pasul şi au investit enorm în dezvoltarea turismului. Am petrecut noaptea în singurul complex hotelier lacustru din România. Să pescuieşti de pe terasa bungalow-ului tău privat, să deschizi fereastra şi să priveşti direct în altă ţară vecinii sârbi, acestea nu sunt lucruri pe care le poţi trăi oriunde. Am trăit o experienţă cu adevărat fabuloasă!” mărturiseşte  George Mihai despre călătoria sa.

„Tot la Berzasca m-am bucurat şi de, probabil, una din cele mai frumoase piscine infinite din România. O experienţă de neuitat care mi-a marcat întreaga călătorie din Clisura Dunării şi pe care abia aştept să v-o dezvălui, sâmbăta aceasta, la „ROventura!”, a mai adăugat prezentatorul emisiunii.

 

Aşadar, nu rataţi mâine, de la ora 15:00, o nouă ediţie „ROventura”, prezentată de George Mihai şi Andreea Stravoiu, la Kanal D.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0