marți, februarie 27, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăTeleviziuneEmisiuniLa „Istorii de bun gust”, despre pâine în toate formele ei

  La „Istorii de bun gust”, despre pâine în toate formele ei

  Camelia Moise, realizatoarea emisiunii de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR2, ne invită joi, 9 noiembrie, de la ora 21:00, să descoperim semnificaţiile pâinii în rețete culinare inedite şi istorii spectaculoase.

  „Pâinea noastră cea de toate zilele”, aşa cum o ştim din rugăciunea „Tatăl Nostru”, hrăneşte oamenii de pe tot Globul, indiferent de cultura din care fac parte. Considerată de-a lungul timpului a fi unul dintre cele mai populare alimente, omenirea consumă zilnic echivalentul a peste 9 milioane de pâini mari.

  Din cele mai vechi timpuri, pâinea poartă cu sine roluri esenţiale în ritualurile religioase. Iar bobul de grâu, ingredientul din care pâinea creşte şi se desăvârşeşte, se regăseşte în cele mai multe mitologii. Grâul ne însoţeşte în toate ritualurile de trecere: la naştere, se pune în prima scăldătoare a bebeluşului. La nuntă, se aruncă boabe de grâu asupra tinerilor căsătoriţi, în semn de belşug, iar la înmormântare, din grâu se face coliva.

  Pentru Dieter Gheorghiu, „pâinea este un organism viu, care creşte, se dezvoltă şi, în cuptor, se desăvârşeşte”. Nu întâmăplător, pâinea a însemnat o răsturnare majoră în viaţa sa, când a părăsit audiovizualul românesc pentru a face pâine. Lucrase în cele mai mari televiziuni, dar a preferat să renunţe la operatorie pentru a deveni antreprenor în Câmpulung Muscel, oraşul său natal. „Am cumpărat cuptoare de copt din Germania, unde am făcut şi cursuri de brutar. De ce pâine? Pentru că e trupul Domnului şi cred că toţi paşii pe care îi faci în viaţă cu credinţă şi atitudine te aduc unde trebuie. Cred că am îndeplinit toate aceste condiţii, ca să mă apuc să fac pâine. Nu e uşor, nu e un bussines din care faci bani”, spune bărbatul, care înainte de a pune aluatul la dospit îi face semnul crucii.

  Antropologia culinară vorbeşte despre hrană ca despre o poveste. Ceea ce mâncăm este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură. Joi, 9 noiembrie, de la ora 21:00, „Istorii de bun gust”aduce şi un omagiu dascălului.

  Cea de-a doua invitată este profesoara de antropologie culinară, Anda Becuţ Marinescu, director al Serviciului de Cercetare al INCFC şi profesor asociat al Universităţii Bucureşti, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cursurile sale au ajutat la naşterea formatului emisiunii „Istorii de bun gust”, de la TVR 2 . Invitata realizatoarei Camelia Moise va dezvălui povestea din spatele celebrilor covrigi musceleni.

  Redactia Radar de Media

  Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

  Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
  Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente