La San Sebastián începe Festivalul internațional de Film, cu două filme românești și o coproducție în competiție - RADAR DE MEDIA
Connect with us

EVENTS

La San Sebastián începe Festivalul internațional de Film, cu două filme românești și o coproducție în competiție

Published

on

Cea de-a 61-a ediție a Festivalului internațional de film de la San Sebastián, cel mai important din Spania și unul dintre cele mai relevante din lumea cinematografică, începe vineri seară cu gala de inaugurare.

Filme spaniole și străine se întrec în competiția oficială pentru Cochilia de aur (Concha de oro), premiul cel mare, dar și la celelalte secțiuni există premii foarte râvnite. Actorul american Hugh Jackman și actrița spaniolă Carmen Maura vor primi premiile Festivalului pentru întreaga carieră.

Ediția a 61-a Festivalului, care se desfășoară anul acesta între 20 și 28 septembrie în Țara Bascilor, are o importanță deosebită, întrucât găzduiește și cea mai semnificativă participare românească de până acum. Două filme românești și un proiect realizat în coproducție cu România au fost selectate de Festival, la trei dintre cele mai importante secțiuni.

În competiția oficială pentru premiul cel mare se află filmul „Caníbal”, o coproducție Spania-România-Rusia-Franța, regizată de spaniolul Manuel Martín Cuenca, și ai cărei protagoniști sunt cunoscutul actor spaniol Antonio de la Torre și actrița româncă Olimpia Melinte. Acest film, realizat în coproducție cu Libra Film, se află printre cele patru titluri din preselecția publicată de Academia spaniolă de film, care își dispută nominalizarea Spaniei la Premiile Oscar din 2014.

„Câinele japonez”, lungmetrajul de debut al tânărului regizor Tudor Cristian Jurgiu, va fi prezentat în premieră mondială în concursul Secțiunii Nuev@s Director@s, destinate tinerilor regizori și primelor filme ale acestora.

Filmul „Poziția copilului”, de Călin Peter Netzer, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, este unul dintre cele mai așteptate filme din cadrul Secțiunii „Perlas”, la care Festivalul oferă publicului posibilitatea de a viziona în premieră în Spania pelicule care au fost premiate în cadrul celor mai importante festivaluri internaționale. Acest ultim lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer a fost deja ales să reprezinte România la premiile Oscar din 2014, cu unanimitate de voturi.

Tot în cadrul secțiunii „Perlas”, Festivalul prezintă filmul „The Zero Theorem”, semnat de cunoscutul regizor Terry Gilliam. Pelicula este o coproducție Marea Britanie-SUA.-România, a fost filmată în București și îl are în rolul principal pe laureatul premiului Oscar, Christoph Waltz, alături de care joacă Matt Damon, Mélanie Thierry și Tilda Swinton.

Institutul Cultural Român din Madrid sprijină cea mai amplă participare românească la Festivalul de Film de la San Sebastian. Actrițele Luminița Gheorghiu și Olimpia Melinte, actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorii Tudor Cristian Jurgiu și Călin Peter Netzer, Tudor Giurgiu, regizor, producător și director al Festivalului de Film Transilvania, participă la Festivalul de la San Sebastian pentru a prezenta filmele selectate. Scenaristul Ioan Antoci și producătorul Bogdan Crăciun completează echipa filmului „Câinele japonez”, alături de Andrei Butică, directorul de imagine al celor două filme românești care concurează în Festival.

Cinematografia românească actuală, pe care un critic al cotidianului El Mundo o lăuda în februarie 2013, spunând că „în ultimii ani a fost și este, proporțional, cea mai bună din lume”, va fi prezentă cu aceste filme, iar agenda de activități include proiecții ale peliculelor, prezentări și discuții cu publicul. În colaborare cu FNAC San Sebastian, ICR Madrid organizează o masă rotunda despre aceste filme românești, moderată de Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al Festivalului, scrie Agerpres.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending