LANSARE | Nou de la Google Romania, Knowledge Graph! Vezi cum se schimba modul de cautare pe internet! - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

LANSARE | Nou de la Google Romania, Knowledge Graph! Vezi cum se schimba modul de cautare pe internet!

Published

on

Google anunta intr-un comunicat de presa remis Radar de Media lansarea Knowledge Graph (Graficul cunostintelor), o functionalitate a motorului de cautare care ajuta utilizatorii sa descopere rapid si usor informatii noi.

google_romania

Timp de peste patru decenii, cautarea a constat, practic, intr-o corelare a cuvintelor cheie cu interogarile. Pentru un motor de cautare, cuvintele era doar atat – cuvinte. De exemplu, termenul phoenix are in Romania o semnificatie mult mai bogata. Acesta poate indica o formatie de muzica foarte cunoscuta in Romania, un oras din Statele Unite sau o pasare mitologica. De aceea, Google a creat un model inteligent, un „grafic”, care intelege entitatile din lumea reala si relatiile dintre ele.

Knowledge Graph permite utilizatorilor sa caute lucruri, oameni sau locuri pe care Google le cunoaste – simboluri, celebritaIi, orase, echipe sportive, cladiri, forme de relief, filme, lucrari de arta si multe altele — si sa primeasca pe loc informatiile relevante pentru cautarea facuta. “Este un prim pas esential catre cautarea de noua generatie, care are la baza inteligenta colectiva a internetului si ofera o perspectiva asupra lumii mai apropiata de cea a oamenilor”, se afirma in comunicat.

Knowledge Graph de la Google nu se bazeaza doar pe surse publice, cum ar fi Freebase, Wikipedia si CIA World Factbook, ci actioneaza la o scara mult mai mare, vizand o acoperire si profunzime mult mai vaste. In prezent, Knowledge Graph contine peste 570 milioane de elemente – oameni, locuri, lucrari, obiecte, etc., precum si peste 18 miliarde de date concrete si relatii dintre aceste obiecte diverse. In plus, este adaptat in functie de ce se cauta si ce informatii exista pe internet.

Cu Knowledge Graph, cautarea Google este mai eficienta in principal din trei puncte de vedere:

1. Ofera un raspuns mai bun

Cuvintele pot fi ambigue – interogarea se refera la formatia Phoenix sau la localitatea cu acelasi nume? Google poate inIelege diferenta si restrange rezultatele cautarii doar la ceea ce il intereseaza pe utilizator – un singur click pe unul din link-uri ofera rezultatul care era de interes:  Aceasta este una dintre modalitaIile prin care Knowledge Graph face cautarile mai relevante: Google inIelege aceste entitati si nuantele semnificatiei lor asa cum le inIeleg si utilizatorii.

2. Genereaza cel mai bun rezumat

Cu ajutorul Knowledge Graph, Google intelege mai bine interogarea, asa ca poate sintetiza informatii despre acel subiect. De exemplu, pentru cautarea Maria Tanase, apar informatii despre perioada de viata, dar si detalii despre cele mai cunoscute melodii interpretate de cantareata.

Pentru a alege ce informatii se afiseaza, Google analizeaza date agregate despre cautarile facute pe fiecare subiect. De exemplu, oamenii sunt interesati sa afle ce carti a scris Mircea Eliade, insa in cazul lui Gheorghe Dinica sunt mai interesati de filmele in care a jucat, decat de melodiile interpretate.

Prin Knowledge Graph, utilizatorii pot intelege si relatiile dintre lucruri. Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani, a regizat filmul “Balanta”, realizat dupa cartea omonima a lui Ion Baiesu, iar interpreta rolului principal din film este Maia Morgenstern, care a jucat si in filmul “Patimile lui Christos”, regizat de Mel Gibson. Toate aceste informatii sunt corelate in Knowledge Graph. Acesta nu este doar un catalog de informatii, ci reliefeaza si relatiile dintre ele.

3. Ofera profunzime cautarii si un sens mai larg

Nu in ultimul rand, partea cea mai distractiva este ca utilizatorii pot face descoperiri neasteptate cu ajutorul Knowledge Graph. O noua cautare sau conexiune duce utilizatorul la o noua informatie. De exemplu: de unde a luat Matt Groening, creatorul familiei Simpson, ideea pentru numele lui Homer, Marge si Lisa, personajele serialului? Raspunsul il ofera informatiile despre familia lui.

“Credem ca motorul de cautare perfect ar trebui sa inteleaga exact ce vor sa spuna utilizatorii si sa le ofere exact ceea ce isi doresc. In multe cazuri, putem sa dam raspunsul la urmatoarea intrebare chiar inainte de a fi formulata, intrucat informatiile pe care Knowledge Graph le prezinta sunt documentate in functie de ceea ce au cautat alte persoane”, se arata in comunicat. De exemplu, informatiile pe care Knowledge Graph le afiseaza despre Tom Cruise raspund in procent de 37% la interogarile ulterioare despre el.

Functia „Altii au cautat si” din Knowledge Graph ofera la randul ei posibilitatea de a face noi descoperiri. De exemplu, o persoana care face o cautare dupa Varful Moldoveanu afla de locuri pe care poate nu le cunoaste, din Romania sau strainatate, precum varfurile Vistea Mare si Parangul Mare, din Romania, sau varful Varful Gerlachovský, din Slovacia.

Google a inceput sa implementeze treptat aceasta sectiune, a Knowledge Graph, pentru utilizatorii vorbitori de romana. Functionalitatea urmeaza sa fie disponibila si pe smartphone-uri si tablete.

Mai multe informatii si material video sunt disponibile pe pagina dedicata Knowledge Graph, care permite explorarea in profunzime a detaliilor si tehnologiei, prin vocea celor care au lucrat la acest proiect.

Despre Google Inc.

Tehnologiile inovatoare de cautare ale Google conecteaza la informatie, in fiecare zi, milioane de oameni din intreaga lume. Fondat in 1998 de catre absolvenIii Stanford Dr. Larry Page si Dr. Sergey Brin, Google este astazi o companie prezenta pe toate marile pieIele globale. Sistemul targetat de publicitate al Google furnizeaza tuturor companiilor, indiferent de dimensiune, rezultate masurabile, intensificand in acelasi timp experienta traita de utilizator. Google are sediul central in Silicon Valley si birouri in America de Nord si de Sud, Europa si Asia.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending