Connect with us

BUSINESS

Latte Art și percepția românilor despre cafea

Published

on

 

În ultimii ani, meseria de barista este din ce în ce mai discutată și a căpătat valențe tot mai perfecționiste, odată cu creșterea apetitului românilor pentru cafeaua de calitate, ce trebuie preparată în consecință. Drept urmare, pretențiile clienților au crescut, iar jobul de barista a devenit o artă meticuloasă, în timp ce Latte-ul a devenit cea mai populară băutura pe bază de cafea în țara noastră. 

Pentru sfaturi cheie și unele lămuriri în ceea ce privește cele mai importante aspecte referitoare la prepararea Latte-ului perfect, am apelat la un barista profesionist, totodată și Training Manager în cadrul lanțului de cafenele Okfea: Ionuț Levențu.

 

  1. Ce cursuri speciale de barista ai urmat și ce recomanzi începătorilor care își doresc să devina barista profesionist ?

 

Eu am urmat cursurile de barista în Italia, la IIAC (Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè). Au trecut ceva ani de atunci, dar pot spune cu siguranță că fară curiozitatea de a încerca tot timpul ceva nou și fără documentarea zilnică completată de practica continuă, nu poți atinge performanțele de a mulțumi și cele mai rafinate gusturi.

Recomand pasionaților de cafea sau tinerilor care vor să înceapă o carieră în acest domeniu să urmeze cursurile de barista la una din academiile din București, unde vor învăța de la oameni pasionați si dedicați întru totul preparării băuturilor pe bază de cafea. Sperăm ca, în viitor, să dezvoltăm o școală de barista chiar în cadrul brandului Okfea. Totodată practica este obligatorie pentru a-ți forma simțurile și skill-ul necesar pentru o carieră de succes în acest domeniu. Bariștilor juniori nu trebuie să le fie frică să strice lapte si cafea pentru a învăța și pentru a găsi rețeta perfectă pe gustul lor, pe care să o poată împărtăși cu din ce în ce mai numeroșii consumatori de cafea din România.

 

  1. Cum influențează ingredientele folosite în prepararea băuturii pe bază de cafea și desenul Latte Art?

 

În industria cafelei și a preparatelor pe bază de cafea, ingredientele folosite de fiecare barista influențează major și modelează produsul final. Doar utilizând produse corecte, aparate și ustensile profesionale, dar și materii prime atent alese putem obține o calitate superioară a produsului în sine. Începând de la calitatea apei folosite până la proteina și grăsimea laptelui, toate ingredientele dar și ustensilele au un rol important în îmbunătațirea calității produsului finit.

Pentru Latte Art este recomandată folosirea unui lapte de calitate ce poate fi frotat (aerat) mult mai bine, permite eliminarea bulelor de aer în scopul integrării perfecte cu cafeaua, devenind astfel o masă omogenă și formând o chimie perfectă și un gust deosebit, un liant între cafeaua de buna calitate, bine preparată si rezultatul final, gustul! Și pentru că obișnuim să sorbim din ochi okfea, aspectul estetic și desenul în cafea aduc în mod automat un zâmbet pe buze oricărui client pasionat de cafea, care înțelege și apreciază implicarea unui barista în ceea ce face zilnic. Este vorba de serviciile conexe unei cafenele, atât de importante în industria Horeca, pentru mulțumirea și încântarea zilnică a clienților. Un desen în cafea se poate realiza doar cu o cremă perfectă de lapte și necesită o perioadă de exersare dar și un pic de talent propriu!

 

  1. Ce criterii trebuie să îndeplinească Latte-ul perfect din punctul de vedere al gustului și al consistenței?

 

Perfecțiunea unui produs pe bază de cafea este greu de deslușit, pentru că fiecare persoană în parte are percepții diferite când vine vorba de gust. Totuși, pentru a obține un Latte perfect (sau aproape perfect), trebuie să pornim de la câteva premise general acceptate. Ca și criterii de bază putem enumera calitatea apei, calitatea boabelor de cafea și gradul de prăjire al acestora, densitatea cremei laptelui dar și temperatura acestuia.

Laptele folosit face o diferență majoră, deoarece prin încâlzire dezvoltă anumite proprietăți și gusturi, îndulcindu-se sau, dacă ajunge la temperaturi peste limita recomandată, poate dezvolta un gust acrișor spre amărui. Un Latte preparat corect nu ar trebui să necesite un adaos de zahăr, deci crema de lapte ar trebui să fie suficient de dulce pentru a acoperi parțial gustul impunător al cafelei. Pe de altă parte, un Latte nu trebuie să fie fierbinte, iar pentru asta, crema de lapte trebuie să echilibreze temperatura cafelei, în niciun caz să fie la fel de fierbinte ca aceasta. Un Latte bine preparat trebuie să fie echilibrat, dulce și consistent, putând constitui echivalentul unui mic dejun. Consistența lui ar trebui să fie una cremoasă, densă, iar laptele și cafeaua să formeze un singur element.

 

  1. Cât de popular este Latte-ul în țara noastră?

 

Rețeta de Caffe Latte a prins foarte repede la consumatorul român, fiind o băutură pe bază de cafea destul de echilibrată, ce poate fi consumată de mai multe ori pe zi, chiar și de la vârste fragede. Rețeta activează de foarte mulți ani la noi în țară dar explozia conceptului de coffee shop din ultimii 6 ani, a pus-o pe un piedestal bine meritat.

În istoria noastră, datorită influențelor turcești în ceea ce privește cafeaua, s-a pus amprenta pe consumul cafelei la ibric, cu caimac sau fără, de cele mai multe ori neagră, astfel consumatorul român de cafea s-a obișnuit cu un anumit gust, în principiu simplu și uzual, mai mult de necesitate decât de plăcere. Apariția coffee shop-urilor în schimb, tot mai des întâlnite în ultimii ani, are un rol important în schimbarea acestei percepții, a educării gusturilor și a papilelor consumatorilor spre o altă etapă. Cunosc foarte multe persoane care nu obișnuiau să bea cafea, pentru că nu apreciază gustul ușor amărui al acesteia, neîndulcită. În schimb, servesc cu plăcere un Latte, unii chiar devenind dependenți în mod pozitiv și făcându-și un obicei zilnic din asta.

Prin această nouă etapă, cafeaua în combinație cu laptele dă posibilitatea iubitorilor de cafea să descopere și alte modalități de consum, noi rețete și combinații, noi încântări ale gustului. În același timp, în paralel s-a dezvoltat și o nouă industrie – cea a aromelor pentru cafea, recomandate în principal pentru Latte-uri. Pentru a schimba din când în când rutina zilnică, putem opta să adaugăm o aromă în Latte-ul nostru, scorțișoară, cacao, fulgi de cocos, topping, frișcă sau alte ingrediente delicioase. Iar cum la okfea folosim siropuri naturale cu o mare diversitate de arome, ne putem bucura de un gust nou în fiecare zi.

 

  1. De ce este atât de popular Latte-ul printre clienții voștri?

 

Întărind cele spuse mai devreme, părerea mea este că cei mai mulți clienți aleg acest tip de băutură și din cauza unei temeri vis-à-vis de gustul cafelei, pentru că mulți comercianți sunt axați doar pe câștig și folosesc boabe de cafea de proastă calitate. Implicit, gustul cafelei preparate de ei nu este tocmai unul de apreciat, și clienții aleg să diminueze acest gust puternic și ars cu o cantitate mai mare de lapte. Pe altă parte, alți comercianți nu se pricep excelent în alegerea sortimentului optim de cafea care să se îmbine perfect cu cantitatea de lapte, astfel încât rezultatul final să fie unul deosebit care să te încânte. Noi la okfea, ne facem mereu timp să explicăm clientului ce fel de cafea i se potrivește cel mai bine, în funcție de așteptările și gusturile sale, de momentul zilei în care este servită și nu ne temem nicicând să recomandăm un espresso simplu pentru a simți aroma intensă a cafelei noastre, sau un cappuccino la fel de delicios și cu un desen la fel de frumos.

Tocmai pentru că folosim o cafea de calitate, clienții noștri fideli aleg și celelalte tipuri de preparate pe bază de cafea, iar Latte-ul nu este neapărat cel mai popular produs la okfea, cel puțin nu în toate locațiile noastre. Clienții apreciază dedicarea cu care bariștii noștrii prepară fiecare cafea în parte, păstrând de fiecare dată aceeași rețetă implementată și atenția la detaliu. Într-adevăr, printre clienții mai tineri sau cei nehotărâți, Latte-ul este cea mai des întâlnită alegere.

 

Ionuț Levențu se ocupă de trainingul noilor angajați ai lanțului de cafenele Okfea, business ce se află într-o continuă expansiune, recrutând și instruind constant noi barista pentru cafenelele în curs de lansare. În momentul de față, Okfea deține 5 cafenele proprii, 2 francize funcționale și alte 7 francize în curs de implementare.

Lasa un comentariu aici!

Pentru orice fel de informații ma puteți contacta pe e-mail! La 1 februarie dam startul primei etape de votare la Premiile RADAR DE MEDIA 2018!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

BUSINESS

Angajare muncitori straini pentru potgorii

Published

on

 

Se auresc frunzele si fructele de atata stat in soare. Din vii se ridica o aroma imbatatoare. Cel putin parfumul de tamaioasa este irezistibil. Au inceput deja muncile de toamna, iar in sate greu gasesti oameni. Pe de o parte, populatia rurala este in curs de imbatranire sau a migrat in mediul citadin, pe de alta parte, cei in putere care au ramas au treburile lor pe care trebuie sa le termine pana la caderea primei brume.

Atat in zonele de campie, cat si in cele de deal si de munte toamna este multa munca. Porumbul este de cules, merele si perele de adunat din livada, strugurii culesi si pusi in vase speciale, cartofii si sfecla de scos si transportat in silozuri sau in pivnite.

In multe din satele Romaniei, campania este sustinuta de 3-4 zilieri care nu fac fata tuturor cererilor, care au tariful de 10 lei pe ora.

Cei care sunt harnici si se prezinta la locul de munca dimineata si pleaca seara tarziu, ajung la 100 de lei pe zi. Este meritul lor sa castige bine, muncind mai mult, dar penuria de forta de munca inseamna acceptarea unor compromisuri de catre angajator. De pilda, cei cativa zilieri fac pauze dese de tigara si daca mai arunca si chistoacele nestinse bine intr-un lan de porumb sau in apropierea unei fanarii, va imaginati ce pagube pot produce! Cand se lucreaza mecanizat, proprietarul fermei nu poate fi de acord ca zilierii lui sa consume alcool, fiindca se pot accidenta in orice moment.

In curand se vor coace viile si boabele zemoase cazute pe pamant inseamna pierderi sigure. De aceea zilierii trebuie tocmiti din timp.

Ar fi pacat de banii investiti in toate lucrarile de intretinere a viei!

Cea mai eficienta solutie o reprezinta angajare straini https://unitedimmigration.ro/ mediata de specialistii extrem de atenti cu alegerea muncitorilor, Unitedimmigration.ro.

Totul este sa completezi formularul de solicitare forta de munca din timp si sa iti respecti promisiunile facute viitorilor angajati. Ca fermier, ca intreprinzator, te vei regasi in multe dintre devizele lor. Iata care sunt acestea:

-oamenii trebuie sa lucreze pentru oameni cu toata puterea fiintei lor si sa fie rasplatiti pe masura. Piata de munca trebuie sa functioneze pe principiile onestitatii.

-pentru toate lucrarile, personalul care urmeaza sa fie angajat trebuie selectat cu atentie, se impune sa aiba studii de specialitate si experienta.

-forta de munca adusa din strainatate este triata cu atentie prin intermediul partenerilor din strainatate.

-angajatorii sunt sustinuti sa gaseasca muncitori pentru toate domeniile solicitate ca totul sa se faca perfect si la timp. Constructorii, fermierii, posesorii de restaurante, pensiuni si hoteluri pot primi personalul de care are nevoie ca afacerile lor sa nu fie stopate si sa se ajunga la faliment.

In Nepal sau in Filipine sute de muncitori asteapta sa fie adusi in Romania, unde sa lucreze si sa primeasca drepturile cuvenite, iar acestia sunt mai aproape de tara noastra decat cred datorita firmei Unitedimmigration.ro.

Asiaticii sunt constiinciosi, harnici si responsabili, de aceea solicitati-I cu incredere sa va culeaga potgoriile sis a va ajute sa faceti vinul!

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

BUSINESS

Rămâi în siguranţă! Alegerea pantofilor pentru condus!

Published

on

 

Eşti un şofer pasionat şi îţi place să mergi mult în drumeţii cu maşina, sau pur şi simplu depinzi de maşină pentru a ajunge zilnic la job?  În oricare din aceste cazuri, ţinuta aleasă este foarte importantă, dar în special tipul de încălţăminte ales. Dacă în cazul bărbaţilor este foarte simplu, pentru că majoritatea mizează pe pantofi sport, în cazul femeilor lucrurile stau puţin altfel.

Fiecare femeie îşi doreşte să arate chic atunci când merge undeva, iar pantofii sport nu sunt întotdeauna prima alegere. În plus, dacă la job trebuie să participe foarte des la şedinţe formale iar ţinuta trebuie să fie una elegantă, din care pantofii cu toc nu pot lipsi, lucrurile se complică.

Cum alegi încălţămintea pentru condus

Varianta simplă este următoarea: pleci de acasă încălţată în nişte pantofi de condus cu talpa joasă, foarte confortabili şi îţi iei pantofi cu toc de schimb. Sau optezi pentru o ţinută chic, formală, care merge de minune asortată la nişte balerini eleganţi sau sandale elegante cu talpa joasă.

Caracteristicile principale ale pantofilor de condus trebuie să fie următoarele: să asigure un nivel de confort ridicat, să aibă talpa subţire și să nu alunece în condiţii de umiditate, tocul să atingă podeaua pentru îmbunătăţirea controlului asupra pedalelor şi, desigur, să nu strângă piciorul.

Variantele de încălţăminte pentru care pot opta femeile sunt: pantofi sport Nike, tenişi Converse,teniși Vans, balerini, mocasini sau espadrile. Partea bună este că aceste tipuri de încălţăminte se vor putea asorta, în funcţie de model, cu o mulțime de articole vestimentare de la rochii sofisticate, până la pulovere tricotate şi cămăşi cu un aer masculin. Posibilităţile sunt infinite!

Ia aminte!

Este bine cunoscut faptul că femeile trebuie să evite pantofii cu toc înalt sau cu talpa înaltă atunci când sunt la volan, deoarece aceştia pot fi foarte periculoşi, putând încetini considerabil timpul de reacţie în cazul apariţiei unei situaţii neprevăzute. Iar dacă te gândeai că acest lucru nu este posibil, trebuie să ştii că pericolele asociate purtării pantofilor cu toc sunt generate de faptul că tocul se poate prinde foarte uşor în covoraş atunci când trebuie să pui frână sau să accelerezi.

Pe lângă pantofii cu toc, slapii sunt de evitat, deoarece pot aluneca uşor din picioare şi, în anumite cazuri, se poate întâmpla ca pedalele să se prindă între talpa șlapilor şi picior, ceea ce poate duce la pierderea controlului asupra autoturismului.

Sfatul nostru este să eviţi chiar şi ghetele atunci când eşti la volan, deoarece sunt grele, nu se simt bine pedalele, iar în plus piciorul poate rămâne blocat sub pedale.

Atunci când îţi alegi pantofii de condus ţine cont de următorul lucru: găsirea pantofilor perfecţi nu îţi va îmbunătăţi tehnicile de şofat, ci este mai degrabă o necesitate, care te va ţine mereu pregătită pentru orice situaţie poate apărea în trafic!

 

Sursa imagine: https://unsplash.com/photos/j4nBSqFf08U

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

BUSINESS

Ton, ton să gustăm

Published

on

 

Renumită pentru faptul că este sănătoasă și plină de savoare, dieta mediteraneană este cea mai iubită dietă. Poate pe undeva și pentru că este asociată cu vacanțele, dar nu doar din acest motiv.  Alimentația de acest tip încurajează și scăderea în greutate, fără mari eforturi.

Un alt punct forte este că promovează preparatele foarte ușor digerabile și foarte ușor… „preparabile”. Și tu, și stomacul tău veți „munci” mai puțin.

 

Adevărul este că în sezonul cald nimănui nu-i vine să mănânce feluri de mâncare grele, pline de grăsimi și prăjeli. Mai degrabă sunt preferate salatele, chit că acestea nu sunt sățioase dacă sunt preparate exclusiv din legume. Pentru a le oferi consistență, dar păstrând în același timp caracteristicile unei salate sănătoase, cel mai potrivit este peștele. Mai exact tonul. Acest tip de pește reprezintă o importantă sursă de acizi grași Omega-3, benefici pentru sistemul cardiovascular, care totodată protejează plămânii împotriva astmului, creierul împotriva bolii Alzheimer și declinului cognitiv și articulațiile împotriva artritei. De asemenea, tonul este și o importantă sursă de vitamine din grupul B și de acid folic.

 

Conservele de ton Eva, produse ale brandului alimentar Podravka, numărul 1 din regiunea Adriatică, sunt preparate din cele mai bune părți ale peștelui, fiind bogate în proteine valoroase ce conțin aminoacizi și minerale esențiale. Conservele Eva de ton în suc propriu sunt cele mai potrivite pentru cei care vor să mănânce echilibrat, la un nivel caloric scăzut. Bucățile suculente de ton, de culoare crem, sunt preparate fără ulei suplimentar, în așa numita saramură – sau apă salină – ce se toarnă peste ton pentru a-i păstra gustul delicios și natural. Având un conținut mic de grăsimi, acest produs este preferatul consumatorilor care caută alimente ușoare, dar nutritive.

 

Cum gusturile se spune că nu se discută, cei care totuși preferă tonul conservat în ulei vegetal se pot bucura de gustul lui onctuos. Conservele Eva de ton în ulei vegetal conțin bucăți de pește de calitate superioară, tăiate manual și trecute printr-o minimă prelucrare, putând fi savurate atât în salate, cât și în pachețelul de școală de către copii.

 

Și cum am putea oare vorbi despre dieta mediteraneană fără să îi acordăm uleiului de măsline atenția binemeritată… Când un ulei de măsline de calitate întâlnește bucățile de ton… de același rang cu el, acestea devin fine, moi și suculente, iar rezultatul întâlnirii lor, în conservele Eva, este scandalos de delicios.

 

O gustare sănătoasă și dietetică? Un aperitiv plin de savoare? Pateul de ton Eva, fin și foarte tartinabil, aromatizat cu condimente atent selecționate, este răspunsul. Doar imaginează-ți o felie de baghetă crocantă, pe care stă tolănit lejer pateul de ton Eva. Simți aroma?

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: