Connect with us

A-Z NEWS

Lege noua: Posturile de televiziune si radio vor avea acces la evenimente de mare interes, pentru a relata informatii

Published

on

Toate televiziunile şi radiourile din România şi din UE trebuie să aibă acces corect, rezonabil şi nediscriminatoriu la evenimentele de mare interes pentru public, transmise în exclusivitate de către un radiodifuzor român, „în scopul realizării de reportaje scurte de ştiri”, potrivit unei noi legi, noteaza Mediafax.

Noul act normativ (Legea numărul 95), care a fost publicat în Monitorul Oficial din 4 iulie, modifică articolul 86 din Legea audiovizualului numărul 504/2002.

Potrivit noului act normativ, articolul 86 al Legii audiovizualului se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Oricare radiodifuzor aflat sub jurisdicţia României sau a unui alt stat membru al Uniunii Europene are acces, în condiţii corecte, rezonabile şi nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public, transmise în exclusivitate de către un radiodifuzor aflat sub jurisdicţia României, în scopul realizării de reportaje scurte de ştiri, cu respectarea prevederilor art. 85. (2) În cazul radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia aceluiaşi stat membru al Uniunii Europene cu radiodifuzorul care a obţinut drepturi de exclusivitate asupra evenimentului, accesul în scopul realizării de reportaje scurte de ştiri se solicită radiodifuzorului respectiv”.

CNA a prezentat, însă, în 2012, un punct de vedere Ministerului Culturii cu privire la modificarea articolului 86, în conformitate cu Directiva 2010/13/UE.

Potrivit Expunerii de motive a Ministerului Culturii, articolul 86 din Legea numărul 504/2002 a audiovizualului „prevede în forma actuală (forma din Legea audiovizualului 504/2002, n.r.) că oricare radiodifuzor stabilit în spaţiul comunitar are acces, în condiţii corecte, rezonabile şi nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public transmise în exclusivitate de către un radiodifuzor aflat sub jurisdicţia României, în scopul realizării de reportaje scurte de ştiri. Alineatul 2 al articolului 86 stipulează faptul că radiodifuzorul aflat sub jurisdicţia României care a dobândit drepturi de exclusivitate asupra unui eveniment de mare interes pentru public are obligaţia de a asigura accesul, în condiţiile alineatului 1, pentru câte un singur radiodifuzor din fiecare stat membru al Uniunii Europene”.

Ministerul Culturii a spus, însă, că, „din perspectiva reprezentanţilor Comisiei Europene, reglementările respective nu transpun în mod clar şi neechivoc dispoziţiile articolului 15 alineatul 2 al Directivei 2010/13/UE, dând posibilitatea interpretării dispoziţiilor articolului 86, în sensul restrângerii sau limitării accesului la evenimentele de importanţă majoră doar la un singur radiodifuzor per stat membru al UE, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor privind libertatea dreptului la informare”.

Conform Ministerului Culturii, modificările aduse – prin noua Lege adoptată de Parlament – articolului 86 din Legea audiovizualului „vizează asigurarea liberului acces la evenimente de mare interes pentru public, al radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia unui stat membru al UE, în scopul realizării de scurte reportaje de ştiri”.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending