Emisiuni
Marele jaf comunist”, un film realizat de Alexandru Solomon şi comentat, la „Digipedia”, de analistul politic Emil Hurezeanu
Sambata, 26 martie, de la ora 21.00, la Digi24 HD, analistul politic Emil Hurezeanu îşi invită telespectatorii să intre în universul “Digipedia” şi să descopere un film-document despre cel mai cunoscut jaf din perioada comunistă.
În august 1959, şase foşti membri ai nomenclaturii comuniste şi colaboratori ai securităţii fură o maşină a Băncii Naţionale în care se aflau 1,6 milioane de lei. După arestarea lor, li se cere să reconstituie furtul şi ancheta în faţa aparatului de filmat. Apoi sunt condamnaţi la moarte şi împuşcaţi.
Lansat în septembrie 2005, filmul „Marele Jaf comunist” al lui Alexandru Solomon, difuzat sâmbătă, de la 21.00, la “Digipedia”, încearcă să elucideze misterul din spatele acestui jaf celebru din perioada comunistă. Autorii furtului, cinci bărbați și o femeie, foşti demnitari comunişti, toți – evrei, au fost prinși de Securitate, au fost forțați să-și joace propriile roluri într-un film care reconstituia jaful la care au luat parte – intitulat chiar Reconstituirea – și, apoi, condamnați la moarte (bărbații) sau la muncă silnică (femeia). La mai puţin de un an, pe ecrane este prezentat filmul “Reconstituirea”, perceput ca o ameninţare la adresa regimului. Filmul stârneşte senzaţie şi multe întrebări.
Pe parcursul celor 75 de minute ale filmului realizat în 2004, Alexandru Solomon prezintă interviuri cu câţiva miliţieni şi securişti care au lucrat la acest caz, dar sunt intervievaţi şi cei care au avut de pătimit în urma anchetei brutale a “organelor”. “Victimele colaterale” în ancheta de două luni din 1959 povestesc care au fost metodele de “aflare a adevarului”: bătăi şi ameninţări.
Analistul politic Emil Hurezeanu consideră că filmul lui Alexandru Solomon, este replica documentarului de propagandă şi intimidare “Reconstituirea”, cu făptaşii pe post de actori, şi cu oamenii muncii de la oraşe şi sate pe post de spectatori timoraţi. Dincolo de dramatismul unui episod atipic din comunism, reputatul jurnalist Emil Hurezeanu observă cum filmele par să fi fost, în acest caz, material de anchetă şi judecată, în sala de tribunal, si material de întrebări şi reevaluari noi, în teatrul de vară abandonat şi timid defrişat, al istoriei comunismului.
Comentarii
-
Program TV4 zile ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 18 – 24 ianuarie 2021
-
INTERVIU4 zile ago
INTERVIU EXCLUSIV cu Paul Surugiu – Fuego: „Cred că aceste vremuri ar trebui să ne unească”
-
Program TV4 zile ago
Programul KANAL D pentru săptămâna 18 – 24 ianuarie 2021
-
AUDIENȚE TV4 zile ago
AUDIENŢE TV: Kanal D a ocupat aseară primul loc pe toate targeturile cu „Survivor Romania”
-
Analize3 zile ago
AUDIENTE TV: Kanal D isi pastreaza suprematia pe toate segmentele de public, cu „Survivor Romania”!
-
Aniversari4 zile ago
17 ianuarie. Aniversare JIM CARREY, actorul împlineşte 59 de ani
-
INTERVIU2 zile ago
INTERVIU cu Dan Cruceru, Taticool: “Sunt și voi rămâne un supraviețuitor!”
-
ALL MEDIA2 zile ago
Dirijorul Ion Marin, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze