Connect with us

Film

Marga Barbu este o „marchiză a haiducilor”, în cel de-al doilea film al seriei Haiducii: „Răpirea fecioarelor”

Avatar

Published

on

            Sâmbătă, 22 august, de la ora 21.10, aventurile Haiducilor continuă la TVR 1, în cel de-al doilea film al seriei, „Răpirea fecioarelor (România, 1968)”. Telespectatorii vor urmări noi întâmplări prin care trec cetele de apărători ai poporului umilit şi apăsat de avariţia boierilor şi a domnilor fanarioţi. Seara de sâmbătă este dedicată de Televiziunea română, blockbuster-ului românesc.

Producţia a avut, de asemenea, parte de mare succes la public, fiind vizionată de aproape 5 milioane şi jumătate de spectatori la cinematografele din România, după cum prezintă Centrul Naţional al Cinematografiei. Filmele cu haiduci au urmat modelul celor de capă şi spadă, cărora le-au fost adăugate elemente specific naţionale, plasându-se într-o zonă limitrofă a filonului istoric. Aşa considera criticul Ecaterina Oproiu, analizând evoluţia filmului românesc în perioada 1950-1975, în studiul „Un sfert de veac de film românesc” (1975). În aceeaşi idee, criticul de film şi jurnalistul Călin Căliman a caracterizat filmele acestei serii cu haiduci, ca având o „intrigă atractivă şi bine articulată”, motive folclorice şi personaje pitoreşti. Aniţa, interpretată de Marga Barbu, este comparată de critic cu o „marchiză a haiducilor” prin analogie cu „marchiza îngerilor”, un personaj de film francez celebru în epocă.

Pe lângă celelalte premii obţinute în 1971 de seria Haiducilor, actriţa Marga Barbu a primit premiul pentru interpretare feminină pentru rolul său. În filmul Răpirea fecioarelor, în regia lui Dinu Cocea,  alături de Marga Barbu, tot în rolul Aniţei, avem întâlnire şi cu actorii Emanoil Petruţ, Toma Caragiu, George Constantin, Olga Tudorache, Alexandru Giugaru şi Colea Răutu.

Printr-o înţelegere tacită cu doamna Haricleea (Olga Tudorache), care doreşte să-şi îndepărteze soţul de la tron, bandele lui Pazvanoglu (George Constantin), paşa de Vidin, atacă fără milă satele, răpind fete. Haricleea, soţia lui Vodă Hangerli, îşi trimite fiul la adăpost, la o mănăstire, dar haiducii lui Amza îl răpesc, pentru a-l da în schimbul încetării jafurilor. În timp ce haiducii urmăresc un boier, care vrea să fugă din ţară cu averea, Pazvanoglu atacă din nou. La rândul lor, haiducii, ajutaţi de hangiţa Aniţa, pătrund în palatul paşei pentru a elibera fetele. Dacă reuşesc, aflăm sâmbătă seară, de la ora 21.10, la TVR 1.

Din Ocna Şugatag, Maramureş, pe scenele marilor teatre bucureştene sau reprezentând cinematografia românească la mari festivaluri internaţionale de film

Actriţă de teatru şi film, Marga Barbu (n. Margareta-Yvonne Butuc) s-a născut pe 24 februarie 1929, Ocna Şugatag, Maramureş. S-a mutat împreună cu familia în Bucureşti după împlinirea vârstei de 14 ani. Prima ei mare dragoste a fost dansul şi ar fi făcut orice să-şi urmeze mama, balerină la Viena. A fost angajată a Operei Române, dar la vizita medicală i s-au descoperit probleme cardiace, ceea ce a făcut-o să renunţe la ideea unei cariere în dans.

„M-am apucat întâi de dans. Mama mea făcuse şi ea balet la Viena. Am fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că am ceva cardiac şi trebuia să mă operez. Eram disperată… Eu ziceam că sunt făcută pentru dans şi nu mă vedeam făcând altceva. Dar mâna Celui de Sus ştie mai bine decât noi ce ne trebuie. Eu făceam pe atunci mai multe: şi cursuri de actorie, şi dans, şi mă înscrisesem şi la filozofie. Aşa a fost să fie, să mă fac actriţă. Dar nu regret, pentru că meseria de dansatoare e scurtă, epuizantă şi nu aş fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parcă predestinat în viaţă: şi întâlnirea cu soţul meu (scriitorul Eugen Barbu), şi cariera de actriţă…”, mărturisea actriţa într-un interviu din anul 2006.

În 1950, a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti. A debutat în cinematografie în 1953 („Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu), dar a devenit cunoscută, în special, pentru rolurile Aniţa din seria „Haiducilor” şi Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar şi pentru rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” (regia Şerban Marinescu, 1986), pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. A mai jucat, de asemenea, în „Bietul Ioanide”, de Dan Piţa (1980), Premiul ACIN şi „Comoara din Carpaţi”, regizat de Cornel Todea (1975). Lista producţiilor cinematografice în care Marga Barbu a deţinut roluri numără 34 de filme. Ultimul în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989).

Marga Barbu: „Cea mai mare satisfacţie a fost să văd bucuria spectatorilor, când intram pe întuneric în sala de cinematograf şi îi vedeam amuzându-se şi aplaudând la filmele mele. Cele mai dragi îmi sunt filmele cu Aniţa şi cu năbădăiosul de Mărgelatu şi „Domnişoara Aurica”.

 

Festivalul de film de la San Sebastian (1966), Festivalul de film de la Karlovy Vary (1966), Moscova (1969), Sarajevo (1969), Zilele filmului în R.F. Germania (august 1968), Zilele filmului românesc în U.R.S.S. (1965), Roma (1967), etc. sunt doar câteva dintre numeroasele festivaluri şi evenimente internaţionale la care Marga Barbu a reprezentat cinematografia românească.

Pe lângă impresionanta cariera pe care a avut-o în cinematografie, Marga Barbu a fost şi o iubită actriţă de teatru. Din 1952 şi până la pensionare, în 1993, Marga Barbu a fost actriţă la Teatrul Nottara, unde pasionaţii de teatru au putut s-o admire în roluri memorabile. Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu şi Cleopatra” de William Shakespeare. A jucat exemplar roluri de comedie precum „Mâţa-n sac” sau „Mizerie şi nobleţe”. A fost căsătorită timp de peste 30 de ani cu scriitorul Eugen Barbu. S-a stins din viaţă la 16 ani după moartea soţului ei, în martie 2009.

În perioada 15 august – 19 septembrie, telespectatorii pot urmări la TVR 1, sâmbăta seara, cele şase filme din seria Haiducilor: „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor”, „Răzbunarea haiducilor”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu” şi „Săptămâna nebunilor”.

 

Comentarii

Film

DIVA dă startul sărbătorilor! Duminică, 25 octombrie, începe maratonul filmelor de Crăciun

Avatar

Published

on

             Cu doar două luni înainte de Crăciun, filmele festive revin la DIVA! Din 25 octombrie sărbătorim acest sezon în stilul caracteristic: prin difuzarea celui mai mare maraton de filme dedicate Crăciunului.

 

În inima marilor orașe sau în comunitățile mici, la cabane izolate sau hoteluri celebre, înconjurați de familie sau blocați la birou, plecați cu colindul sau în goana după cadouri, îndrăgostiți de magie sau cu înclinație practică, toți sunt parte a peisajului unic pe care Crăciunul la DIVA îl aduce pe micul ecran!

Conform tradiției, la DIVA pot fi urmărite peste 8 filme de Crăciun pe zi, inclusiv preferatele fanilor: Crăciun de veteran (A Veteran’s Christmas, 2018), Miracolul lui Maggie (Karen Kingsbury’s Maggie’s Christmas Miracle, 2017), Parteneri de ocazie (Mingle All the Way, 2018), Dragoste la cabana renilor (Romance at Reindeer Lodge, 2017), Crăciun la pensiunea Bramble (A Bramble House Christmas, 2017), Încurcătură de Crăciun (A Twist of Christmas, 2018) și multe altele.

 

Filme de Crăciun în premieră sunt programate în zilele de marți și duminică de la 16:00, respectiv vineri, de la 19:40.

Duminică, 25 octombrie, filmul Iubire de Crăciun (A Christmas Love Story, 2019) dechide seria premierelor. Katherine Clark (Kristin Chenoweth) caută inspirație pentru că trebuie să scrie un cântec de succes pentru un spectacol de Crăciun. Din fericire, un băiat cu voce de aur se alătură corului ei și o învață o lecție despre importanța familiei.

Marți, 27 octombrie, Un iubit de sărbători (Holiday Date, 2019) este comedia care va alunga cele trei ceasuri rele. Filmul începe când iubitul lui Brooke Miller (Brittany Bristow), Ethan, se desparte de ea chiar înainte de sărbători. Brooke este nevoită să meargă acasă cu Joel Parker (Matt Cohen), un actor, care va pretinde că este iubitul ei pe parcursul vizitei. Ce poate să meargă rău ?

 

Vineri, 30 octombrie, publicul are rezervare de două ore pentru a petrece Crăciunul la Plaza (Christmas at the Plaza, 2019). Filmul o are în rolul principal pe Jessica Cooper (Elizabeth Henstridge), de profesie istoric, care organizează o expoziţie despre istoria Crăciunului la Hotelul Plaza și face echipă cu frumosul decorator Nick Perrelli (Ryan Paevey), pentru a readuce Crăciunul la viață. Oare faimosul hotel din New York va găzdui o nouă poveste de dragoste ? Știți ce se spune: „La Plaza nu se întâmplă nimic neimportant!”

 

Acestea fiind spuse, să înceapă numărătoarea inversă până la Crăciun cu cel mai îndrăgit program de la DIVA!

 

Urmărește DIVA pe social media:

Facebook: www.facebook.com/divaromania/

Instagram: @diva_romania

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

Misterele de la Martha’s Vineyard continuă la DIVA cu „Hoțul de smaralde”

Avatar

Published

on

            Jeff Jackson (Jesse Metcalfe) și Dr. Zee Madieras (Sarah Lind) vin la DIVA, în filmul Misterele de la Martha’s Vineyard 2: Hoțul de smaralde (Riddle with Deceit: A Martha’s Vineyard Mystery, 2020), duminică, 18 octombrie, de la ora 16:00!

 

Ajutorul lui Jeff este din nou solicitat de către șeful poliției pentru a investiga un caz special alături de Zee. Lakshmi Emerald, o broșă cu smaralde estimată la 5 milioane de dolari, este restituită proprietarului de drept, Britt Prajna (Sunita Prasad). Valoroasa bijuterie a circulat pe piața neagră timp de șase ani după ce a fost furată. În cadrul unui eveniment, Britt este atacată, bijuteria dispare din seiful hotelului și o persoană apropiată familiei este ucisă. Cei doi parteneri trebuie să investigheze furtul, atacul, dar și crima.

 

Într-un interviu, Jesse Metcalfe a declarat: „Ceea ce vă pot spune despre acest film este că există multă istorie în acest mister. ” Pornește in vestigație alături de Jeff și Zee în Misterele de la Martha’s Vineyard 2: Hoțul de smaralde, duminică, de la ora 16:00, numai la DIVA.

Urmărește DIVA pe social media:

Facebook: www.facebook.com/divaromania/

Instagram: @diva_romania

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

DIVA pregăteşte sărbătoarea! Luna noiembrie vine cu surprize şi premiere de Crăciun

Avatar

Published

on

Urmărește DIVA în noiembrie și vezi cum sărbătorește sezonul în stilul caracteristic: prin cel mai mare maraton de filme festive! Peste 8 filme de Crăciun pe zi, în fiecare zi, inclusiv preferatele fanilor: Coincidență de Crăciun (9 noiembrie), Un Crăciun nostalgic (13 noiembrie), Cu tata de Crăciun (14 noiembrie), Un Crăciun la Holly Lodge (21 noiembrie) şi multe alte poveşti magice.

La DIVA sunt difuzate filme de Crăciun în premieră. În zilele de marți vă aduc mai aproape sărbătoarea poveşti precum: Coincidențe de Crăciun (3 noiembrie), Dorințe și sărutări (10 noiembrie), Curs de sărbători (17 noiembrie) şi Propunere de Crăciun (24 noiembrie). În zilele de duminică pornim În căutarea lui Moș Crăciun (1 noiembrie), petrecem Un Crăciun sub stele (8 noiembrie), vizităm Clubul de Crăciun (15 noiembrie), apoi urmează un Crăciun în Montana (22 noiembrie) şi O familie de Crăciun (29 noiembrie).

Spiritul Crăciunului este prezent și în filmele în premieră de vineri. Astfel, avem programate următoarele: Un Crăciun nostalgic (6 noiembrie) despre o fată de oraș, care revine în micul orășel natal, înapoi la origini; filmul romantic Crăciun la moșia Ashford (13 noiembrie) cu un agent imobiliar ce pregătește o gală de Crăciun; Acasă de sărbători (20 noiembrie) despre Charlotte, o cântăreață de muzică country care întâlnește un fost coleg de armată al fratelui ei; comedia romantică Inimi de sărbătoare (27 noiembrie) cu Maddie, care împlinește dorința de Crăciun a surorii ei.

În luna noiembrie DIVA ţi-a pregătit şi mai multă comedie. Filmele preferate de fani includ comediile: Plăcinta Americană 2 (6 noiembrie), unde celebrul Jim și prietenii lui sunt la colegiu și decid să se întâlnească pe plajă pentru o seară de distracție; în filmul Plăcinta americană – Nunta (13 noiembrie) este vorba despre nunta lui Jim cu Michelle și despre familiile și prietenii lor; în BLUES BROTHERS 2000 (20 Noiembrie) poți vedea reunirea trupei alături de noi membri și filmul Inventarea minciunii (27 noiembrie), care este plasat într-o lume unde nimeni nu a mințit niciodată, până ce un scriitor profită de oportunitate.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending