Connect with us

Emisiuni

Marian Voicu ne aduce la TVR 1 „Breaking Fake News” sau pledoaria pentru adevăr

Published

on

            „Breaking Fake News” sau pledoaria pentru adevăr vine din 14 iunie, în fiecare duminică, ora 16.30, la TVR 1. Jurnalistul Marian Voicu și invitații săi deosebesc adevărul de minciună, știrile reale de cele fabricate, în prima emisiune din audiovizualul românesc dedicată dreptului de a fi informat corect.

 

Conceptul emisiunii a pornit de la ideea că de câțiva ani, în spațiul public apar tot mai multe știri false, ce duc la dezinformare. Rețelele sociale se radicalizează, iar „dieta informațională zilnică” este din ce în ce mai dificilă. Ce e adevărat și ce e fals în jur ? Fiecare poate crede ce vrea, își poate construi realitatea pe care o dorește, din informațiile pe care le selectează. Trăim în camere cu ecou, suntem alimentați cu fake news care ne sunt livrate constant, mai ales în online.

În prima ediţie a emisiunii, Marian Voicu îi are ca parteneri de discuție pe Sorin Ioniță, directorul organizației Expert Forum, respectiv pe Armand Goșu, analist, politolog și conferențiar la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea din București. Alături de ei, jurnalistul va dezbate câteva dintre cele mai de impact fake news apărute în ultima perioadă, legate de actuala pandemie.

„Distincția între „false news” și „fake news”, între „misinformation” și „disinformation” nu operează în limba română – ambele sunt traduse, în mod ambiguu, prin „știri false”. „False news” este informația care nu corespunde faptelor, generată fără intenție sau cu intenție pentru a crește vânzările, sau traficul web. „Fake news” implică o strategie, un buget și o ideologie, servește o narațiune, are un lexic propriu și e parte a unei campanii îndreptate împotriva unui individ sau unei comunități…”, explică Marian Voicu. Când au apărut știrile fake ? „Ce este nou ? Rețelele sociale au schimbat totul. Narațiunile sunt declinate specific culturii, tradiției, istoriei, etosului fiecărui popor. Există așadar și un lexic propriu, un idiolect”, mai spune jurnalistul TVR.

Fake news au devenit motorul unei noi realități, expresia unei noi epoci, cea „a post-adevărului”, cum o numește realizatorul. Campaniile de fake news sunt gândite pentru a semăna neîncredere și confuzie, pentru a adânci faliile socio-culturale folosind tensiunile etnice, rasiale și religioase. Studiile științifice demonstrează că expunerea la fake news, duce la alterarea percepției și decizii în consecință.

Odinioară, liantul social în configurarea comunităților și societăților omenești îl constituiau miturile. În absența lor, apar antimiturile. „Ceea ce contează astăzi, în epoca post-adevăr, nu mai este informația, ci emoția”, este de părere Marian Voicu. „Ecosistemul informațional contemporan nu a fost creat pentru a produce dezinformare, însă structura platformelor sociale permite capitalizarea răspunsului emoțional, în defavoarea celui rațional…”, mai spune jurnalistul.

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. Printre documentarele realizate pentru Televiziunea Română, se numără „Război și pace în Ucraina” (2019), „Breaking Fake News ! Războiul de după războiul rece ?” (2017) și „Torna, torna, fratre ! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși” (2015). În 2018 a publicat volumul „Matrioșka mincinoșilor: Fake News, manipulare, populism”, prima apariție editorială în România pe această temă. A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015. A fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2014).

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending