Connect with us

BAZAR

Marile companii din industria tutunului au semnat cu ANAF un protocol pentru combaterea pieței negre

Avatar

Published

on

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a semnat un Protocol de colaborare cu fiecare dintre marile companii din industria tutunului (British American Tobacco – BAT, Japan Tobacco International – JTI şi Philip Morris International – PMI), în vederea combaterii comerţului ilegal cu ţigarete.

Potrivit documentelor, personalul vamal şi cel specializat în prevenirea şi combaterea fraudei fiscale va beneficia de sprijinul și expertiza celor trei companii de tutun, acordate în vederea eficientizării acțiunilor de combatere a contrabandei, precum și a depistării produselor din tutun contrafăcute, care pot ajunge pe piața de desfacere din România sau din alte state membre ale Uniunii Europene. La rândul său, Direcția Generală a Vămilor va furniza companiilor de tutun mostre de țigarete reținute în vederea confiscării și, de asemenea, va transmite date și informații cu privire la capturile de țigarete.

„Obiectivul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este acela de a asigura o mai bună colectare a taxelor în scopul creșterii veniturilor la bugetul de stat, astfel încât autoritățile să poată redirecționa banii către proiecte vitale pentru economie și societate, investiții în infrastructură, sectoare economice profitabile, să asigure sumele necesare pentru plata pensiilor și salariilor, precum și un mediu economic corect și echitabil pentru toți contribuabilii și actorii economici. În acest sens, colaborăm cu toate instituțiile competente în combaterea evaziunii fiscale, continuând aplicarea fermă a  măsurilor de descurajare a inițiativelor evazioniste și a traficului ilegal cu produse accizabile”, a declarat Gelu Ștefan Diaconu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„În lupta cu comerțul ilicit, autoritățile și contribuabilii trebuie să lucreze împreună pentru a răspunde amenințărilor și a asigura un mediu economic sănătos. Documentele semnate astăzi deschid o nouă perspectivă a dezvoltării cooperării cu marii producători de țigarete, în beneficiul cetățenilor. Comercianții legali vor plăti mai mult statului, dacă vânzările lor sunt mai puțin afectate de comerțul ilegal cu produse din tutun”, a declarat Romeo Florin Nicolae, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, coordonator al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al Direcţiei Generale a Vămilor.

„Prioritățile Direcţiei Generale a Vămilor rămân în continuare combaterea traficului ilegal cu tigarete, produse energetice și alcool. În acest fel, autoritatea vamală urmăreşte să contribuie atât la creşterea gradului de încasare la bugetul statului şi al Uniunii Europene, dar şi la protejarea consumatorilor, având în vedere că produsele ilicite nu sunt conforme cu legislaţia UE privind produsele din tutun. Un exemplu de bună practică îl reprezintă acţiunile desfăşurate în luna iulie 2014 pe frontiera româno-moldovenească, în comun cu alte instituţii ale statului şi cu suportul producătorilor de ţigarete, împreună cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, care au condus la scăderea contrabandei cu ţigarete cu aproximativ 8% în luna iulie 2014 în regiunea nord-est, comparativ cu luna mai 2014, conform unei analize independente realizată de producătorii de ţigarete cu o societate de profil specializată în astfel de studii. Totodată, scăderea contrabandei cu ţigarete a fost determinată şi de măsurile administrative de reglementare iniţiate de autoritatea vamală, de exemplu Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aplicarea de instrucţiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale. În perioada ianuarie – august 2014, lucrătorii Direcţiei Generale a Vămilor au descoperit cantitatea de 48 977 477 țigarete traficate ilegal, a căror valoare depășește suma de 6 000 000 euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 34%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013”, a declarat Claudiu Ardeleanu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor.

„Acest Protocol reprezintă un nou cadru pentru viitoare programe comune, în vederea reducerii pieței negre. Este vorba despre actualizarea memorandumurilor semnate de JTI în 2005 cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și, ulterior, în 2008,  cu Autoritatea Națională a Vămilor, acesta din urma concretizat în perioada 2010-2013, printre altele, într-un program de instruire a 28 de echipe canine. Vom extinde colaborarea și cu Direcția Generală Antifraudă Fiscală și vom continua parteneriatele de succes cu Direcția Generală a Vămilor, prin susținerea dezvoltării profesionale a lucrătorilor vamali, acordarea de suport pentru instruirea de noi echipe canine, precum și prin derularea de campanii publice anticontrabandă în regiunile de frontieră ale țării. Până acum, campaniile desfășurate în zona de sud-vest, nord-vest și nord-est au avut rezultate vizibile în ce privește scăderea pieței negre”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Apreciem eforturile autorităților de combatere a comerțului ilegal cu țigarete și suntem convinși că limitarea contrabandei rămâne o prioritate pentru instituțiile competente. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, producătorii de țigarete au virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții, ceea ce înseamnă 13% din totalul veniturilor bugetare și circa 2% din PIB. Accizele plătite de companiile de tutun în 2013 reprezintă peste 40% din totalul veniturilor bugetare provenite din accize. Un singur punct procentual recuperat de piața legală din contrabandă înseamnă încasări suplimentare la bugetul de stat de circa 40 milioane de euro. Pentru ca piața neagră să scadă și pe viitor, eforturile autorităților competente în combaterea contrabandei trebuie susținute de o strategie unitară și o politică fiscală coerentă. De asemenea, este nevoie ca dialogul nostru cu instituțiile de aplicare a legii să fie continuat în același ritm”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

„Semnarea  Protocolului marchează pentru Philip Morris în România o nouă etapă în colaborarea cu ANAF și ne permite să ne implicăm și mai mult alături de autorități, în eforturile de combatere a comerțului ilegal cu țigarete. Printre acțiunile pe care le vizăm se numără sprijinirea campaniilor inițiate de autorități pentru expunerea efectelor nocive ale comerțului ilicit şi furnizarea de expertize tehnice și training  de specialitate pentru identificarea produselor contrafăcute. Cooperarea transfrontalieră, dar și parteneriatele strategice între reprezentanții autorităților și industrie, dublate de dezvoltarea unei platforme informatice care să asigure trasabilitatea țigaretelor și a componentelor necesare producției sunt elementele cheie care pot contribui semnificativ la reducerea comerțului ilicit cu țigarete pe piața noastră,” a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania și Bulgaria.

 Mihai Știrbu este Senior Editor și îi poți scrie la mihai.stirbu(a)radardemedia.ro

Comentarii

Muzica

Gerry de la Bedda Band, cover dupa piesa Liceenii! Ascult-o aici!

Avatar

Published

on

In timpul izolării nu trebuie sa uitam de prieteni, familie! Așteptăm sa treacă criza aceasta și sa ne revedem cu toții, sa nu uitam ca doar împreuna putem trece peste orice și putem face cele mai frumoase lucruri!

Comentarii

Continue Reading

Muzica

Smiley si Cabron lanseaza „Cine-i salveaza pe eroi?”, o piesa despre eroii de ieri, de azi si de maine

Avatar

Published

on

Smiley lanseaza alaturi de Cabron „Cine-i salveaza pe eroi?”, o piesa apasatoare despre eroii de azi, condamnati sa fie muritorii de maine. Lansata acum, insa compusa cu cateva luni bune in urma, piesa „Cine-i salveaza pe eroi?” este o invitatie din partea lui Smiley la respect si dragoste neconditionata:

 

„Este cel mai bun moment ca oamenii sa devina constienti ca sunt interconectati, ca actiunea fiecaruia conteaza si determina binele sau raul celorlalti. Oamenii trebuie sa respecte, sa iubeasca, sa daruiasca, sa ajute fara a astepta ceva in schimb, pentru ca fiecare in viata lui, in diverse etape, este, pe rand, muritor si erou pentru cei din jur.”, considera Smiley care face si un indemn la introspectie odata cu aceasta lansare. „Imi doresc ca fiecare om care asculta aceasta piesa sa fie atent la versuri si sa-si creeze propria imagine, colorata sau gri, despre eroii din viata lui sau despre eroul care este el in vietile celor din jur. Este un exercitiu foarte bun de sinceritate, de constiinta, de realitate, de respect.”, adauga Smiley.

 

“Piesa este nu doar un omagiu adus oamenilor care mișcă pentru noi în momentele astea în care majoritatea sta în case, este pentru toti oamenii care au făcut ceva important pentru cineva în locul potrivit, la momentul potrivit. Ca ai salvat o viata, ca ai salvat chiria pe o luna a unui prieten, ca ai făcut un cântec sau un vers care a mișcat oameni atunci când aveau nevoie, ca ai apărut cu o gluma buna atunci când omul de lângă tine era “la pământ” sau ca ai grija de familia ta indiferent de vremuri, ei bine, Eroule, piesa asta este pentru tine! Poate nu toată lumea îți mulțumește, dar oamenii da.”, adauga Cabron, artistul care canta alaturi de Smiley piesa „Cine-i salveaza pe eroi?”.

 

Inspirat de conditia efemera a eroului, Smiley canta neputinta si singuratatea acestuia atunci cand el redevine om si isi arata slabiciunile si vulnerabilitatea: „Eroii raman eroi indiferent de vremuri si trebuie aplaudati cand sunt sus, dar si cand sunt obositi, coplesiti de neputinta sau nu mai pot darui ceea ce puteau ieri.”, spune Smiley care considera ca singurul antidot pentru teama in care traiesc oamenii acum este dragostea de viata si de cei din jur.

 

Produsa de HaHaHa Production, cu un artwork semnat de Alexandru Lupas si Dragos Dinca, „Cine-i salveaza pe eroi?” are muzica semnata de Lucian Nagy, Smiley, Serban Cazan si Roland Kiss si versuri scrise de Smiley si Cabron.

 

Comentarii

Continue Reading

Evenimente

Iuliana Tudor anunță cât a strâns Crucea Roșie Română până acum. Campania continuă!  

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Ne bucură faptul că atât persoanele juridice cât și persoanele fizice au fost foarte receptive la campania inițiată de Crucea Roșie Română. Până în acest moment, donațiile în bani de la persoane juridice au  ajuns la 3.570.000 de euro.  

 

Informații noi din campania România salvează România:

– 1.704 pachete cu alimente de bază au fost distribuite la persoane izolate la domiciliu, afectate de Coronavirus/ un pachet are 12 kg și contine produse greu perisabile în valoare de 90 lei/pachet – alimentele au fost achiziționate de Crucea Roșie Română din fonduri proprii.

 

– 4.850 pachete cu produse de igienă de primă necesitate au fost distribuite la persoane izolate la domiciliu și centre de carantină din țară – valoarea unui pachet este de 60 lei/pachet – achiziționate de Crucea Roșie Română din fonduri proprii.

 

-61 957 de materiale de protecție distribuite unităților sanitare / direcțiilor de asistență socială/ vămi /

–  9 276 de produse de igienă, primite din sponsorizari în natură, su fost  distribuite la unități medicale

894 persoane aflate în izolare la domiciliu au fost monitorizate telefonic de voluntarii Crucii Roșii Române

– 14 500 kg produse din carne (mezeluri), 100800 de ouă, 10 000 kg de morcovi și 9456 litri apa îmbuteliată – primite de la organizația Prețuiește viata au fost distribuite de voluntarii Crucii Roșii la Direcțiile de Asistenta Sociala, Cămine de   de batrani, centre de plasamnet și familii izolate la domiciliu.

 

Fonduri din sms 14 781 * 2eur = 29 562 euro.

Campania continuă! Donații prin sms (2 euro/sms) se fac in continuare la 8827, iar donații online pe www.crucearosie.ro.

 

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0