Connect with us

UTILE

Măsoară precis cu ajutorul unui GPS RTK !

Published

on

Reclame

Unul dintre cele mai vechi documente utilizat este harta. Aceasta a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru a putea identifica mult mai repede și mai simplu anumite zone. De-a lungul timpului, modul în care a arătat harta s-a schimbat destul de mult pentru că societatea devenea din ce în ce mai performantă. Grație dezvoltării societății, harta a devenit un document din ce în ce mai complex.

Topografia este domeniul de activitate care se ocupă cu realizarea hărților. Aceasta este o ramură a geodeziei, și are ca obiect de activitate realizarea măsurătorilor terestre si realizarea hărților pe baza informațiilor colectate în timpul procesului de măsurare a suprafețelor terestre. Pentru că tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani, modul în care se realizează măsurătorile terestre a cunoscut o îmbunătățire vizibilă. Datorită acestui aspect, măsurătorile se realizează mult mai precis, simplu și repede. Acest lucru se observă cel mai bine în modul de lucru al specialiștilor care lucrează în domeniul topografiei.

Precizia măsurătorilor terestre este un factor esențial în domeniul topografiei

Sunt multe domenii de activitate în cadrul cărora este necesară o precizie extrem de ridicată, topografia fiind unul dintre aceste domenii de activitate. Pentru ca hărțile realizate să fie cât mai exacte este necesar ca procesul de măsurare să ofere rezultate extrem de ridicate. De asemenea, este necesar ca persoanele care lucrează în cadrul acestui domeniu de activitate să fie suficient de pregătite pentru a putea realiza o măsurare exactă. Se întâmplă destul de des ca rezultatul măsurătorilor să aibă de suferit ca urmare a faptului că factorul uman nu a realizat sau nu a interpretat așa cum trebuie rezultatele obținute în timpul procesului de măsurare a suprafețelor terestre. Pentru ca specialiștii care lucrează în cadrul topografiei să poată realiza cel mai bun proces de măsurare au la dispoziție o serie de instrumente, cele mai importante fiind următoarele:

  • Teodolitul este instrumentul de măsură care se bucură de cea mai mare popularitate în domeniul topografiei. Acesta este utilizat de foarte mult timp și oferă rezultate foarte bune atunci când este utilizat pentru a măsura direcțiile unghiulare orizontale și verticale. Popularitatea acestui instrument de măsură a făcut ca teodolitul să fie clasificat în funcție de următoarele criterii:
  1. După principiul de funcționare: teodolite clasice și moderne.
  2. După gradul de libertate al cercului gradat orizontal: teodolite simple, repetitoare sau reiteratoare.
  3. După precizia oferită în timpul procesului de măsurare: teodolite de precizie mică și medie, teodolite de mare precizie și de înaltă precizie și teodolite special realizate pentru a putea fi utilizate în procesul de măsurare realizat în astronomie.
  • Nivela este un instrument foarte util în domeniul topografiei pentru că acesta oferă posibilitatea de a măsura diferența de înălțime între două puncte. Este un instrument de măsurare foarte precis motiv pentru care este indispensabil procesului de măsurare terestră. Și acest instrument topografic poate fi clasificat în funcție de anumite criterii. O astfel de clasificare arată în felul următor:
  1. Nivelă clasică cu orizontalizare manuală.
  2. Nivelă modernă cu orizontalizare automată.
  3. Nivelă electronică digitală.
  • Stația. Alături de teodolit, stația este cel mai utilizat instrument pentru realizarea măsurătorilor terestre. Cu toate că în momentul de față există instrumente moderne de măsurare, stația reprezintă reperul în ceea ce privește instrumentele utilizate în procesul de realizare a măsurătorilor terestre.
  • GPS-ul. Pentru că tehnologia a avansat extrem de mult în ultimii ani, specialiștii care lucrează în cadrul topografiei au posibilitatea de a se putea bucura de beneficiile oferite de către utilizarea unui GPS RTK în procesul de măsurare terestră. Acesta oferă cele mai precise rezultate motiv pentru care nu există inginer din domeniul topografiei care să nu utilizeze GPS-ul. Cele mai notabile avantaje oferite de către utilizarea acestui instrument de măsurare sunt următoarele: precizie extrem de mare, procesul de măsurare se realizează mult mai repede și mai ușor, nu este necesară depunerea unui efort fizic, citirea și interpretarea rezultatelor este mult mai ușor de realizat. La fel ca și celelalte instrumente utilizate în procesul de măsurare terestră, si GPS-ul se clasifică în mai multe categorii, GPS-ul cu o singură frecventă și GPS-ul cu două frecvențe, fiind modalitatea de clasificare a GPS-ului. Având în vedere că GPS-ul cu două frecvențe oferă cel mai ridicat nivel de precizie este normal ca acesta să fie cel mai utilizat instrument de măsurare terestră.

Pentru ca domeniul topografiei să își demonstreze importanța este necesar ca rezultatele oferite de către acest domeniu de activitate să fie cât mai bune și să aibă o precizie extrem de ridicată. Acest lucru este posibil doar în cazul în care în timpul procesului de măsurare sunt utilizate cele mai performante echipamente. Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, GPS-ul este în momentul de față instrumentul utilizat de către toți specialiștii care lucrează în cadrul acestui domeniu de activitate. Pentru a putea achiziționa un astfel de instrument trebuie să apelezi la un magazin de specialitate pentru că doar în cadrul unui astfel de magazin poți achiziționa un GPS la un raport preț – calitate foarte bun.

Concluzii

Fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată despre GPS. Acesta este utilizat în multe domenii de activitate, topografia fiind unul dintre domeniile de activitate în care utilizarea GPS -ului joacă un rol foarte important în buna desfășurare a activităților realizate în topografie. Pentru a te putea bucura de toate beneficiile oferite de către utilizarea unui GPS este necesar ca acesta să fie de precizie foarte ridicată. Un astfel de dispozitiv poate fi achiziționat la un preț foarte bun dintr-un magazin de profil.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending