vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăUTILEMergi la munte iarna? Protejează-ți ochii de ultraviolete!

    Mergi la munte iarna? Protejează-ți ochii de ultraviolete!

    Este necesar să purtați ochelari de protecție împotriva razelor de soare și iarna, chiar dacă în mod tradițional ochelarii de soare erau considerați un accesoriu mai degrabă estival, indispensabil pe litoral. Și nu e vorba doar de aceia pasionați de sporturile pe zăpadă, care obligatoriu ar trebui ca să își procure și să poarte ochelari ski performanți, ci și de turiștii obișnuiți.

     

    Ultravioletele, periculoase și iarna!

    Pentru a proteja vederea împotriva razelor ultraviolete dăunătoare ale soarelui pe măsură ce stratul de ozon s-a tot subțiat și, se pare, chiar s-a străpuns în unele locuri, se recomandă ca în special persoanele în vârstă, copiii, dar și persoanele adulte, să folosească ochelari contra razelor UV și iarna.

    Lumina soarelui este compusă din părți pe care le putem vedea și altele invizibile. Partea ultravioletă a acestei lumini este foarte dăunătoare pentru ochiul uman.

    Echipamentul necesar în timpul schiului este foarte important. Dar pentru o viziune clară și o sănătate a ochilor, ochelarii sunt la fel de importanți ca și un costum de schi impermeabil și respirabil.

    După cum știm cu toții, efectul radiațiilor UV dăunează organismului. Majoritatea radiațiilor UV sunt absorbite de atmosferă. Dar lungimi de undă ajung totuși pe pământ. Deoarece efectul UV crește la altitudine, filtrul unor ochelari de ski buni va reduce riscul afectării vederii. Nimeni nu se mai îndoiește acum de faptul că razele UV joacă un rol în dezvoltarea anumitor boli ale ochilor. E bine să evităm pe cât posibil boli de ochi precum:

    1. degenerarea maculară;

    2 cataracta;

    1. orbirea din cauza strălucirii zăpezii (leziuni ale epiteliului cornean);
    2. cancere ale pielii din jurul pleoapelor;
    3. arsuri la nivelul retinei;
    4. conjunctivita.

     

    Protecția împotriva efectelor negative ale UV este extrem de  importantă în cazul copiilor. Deoarece micuții au ochii larg deschiși și pielea pleoapelor mai subțire, sunt de până 3 ori mai afectați de efectele negative ale radiațiilor UV decât adulții, afirmă medicii oftalmologi.

    Este recomandabil ca să cumpărați ochelari sport de protecție pentru schi, folosiți modelele de ochelari urbani de iarnă, pentru că nu au calitățile necesare schiatului în vârf de munte.

    În funcție de lungimea de undă, razele UV sunt împărțite în trei tipuri – A, B și C. Numai primele două sunt periculoase.

     

    Radiația UV B (domeniul 280 – 315 nm)

     

    Are o intensitate relativ scăzută, dar are un efect puternic. Acele raze care, în doze mici, ne oferă un bronz de bronz pot provoca din nefericire arsuri ale corneei și conjunctivei ochiului. Acest lucru poate provoca pierderea temporară a vederii („orbire de zăpadă”) și o serie de alte probleme oculare potențiale. Amintiți-vă conitnuu faptul că în zonele montane și în condiții de zăpadă, riscul de arsură crește semnificativ.

     

    Radiația UV A (315 – 390 până la 400 nm)

     

    Inițial mai puțin periculoase, razele ultraviolete de acest tip pot penetra adânc în ochi și pot afecta negativ cristalinul și retina. Expunerea prelungită la radiațiile UV de tip A poate duce, de exemplu, la cataractă și degenerescența maculară.

     

    Gradul de expunere la radiații UV periculoase depinde de o serie de factori, printre care :

     

    – Înălțimea la care ne aflăm deasupra nivelului marii (altitudinea). În munți, ochelarii de schi devin nu doar un accesoriu elegant, cool, ci și un element necesar de echipament.

    – Durata în care o persoană stă în spațiu deschis pe munte.

    • Timpul zilei în care stăm afară iarna, pe munte.

    Intensitatea radiațiilor depinde de înălțimea soarelui deasupra orizontului. Nivelul maxim al acestora, de regulă, este între orele 11 și 15.

    Cât de mari sunt suprafețele acoperite de zăpadă ce reflectă puternic razele UV ale soarelui.

     

    Atenție! În condiții de cer noros, sunt totuși necesari și ochelari de schi. Norii nu reprezintă nicidecum o barieră în calea trecerii razelor UV, intensitatea lor nu scade până la cote nesemnificative, precum am putea eronat crede.

    Luând în considerare toți acești factori, devine clar că activitățile în aer liber din munți în toate locurile necesită ochelari de schi de înaltă calitate. Iar dacă suntem pasionați de schi cu atât mai mult!

    Elen Milea - Redactor

    elen.milea fb

    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente