Connect with us

Turism

Merită vizitat Istanbulul?

Published

on

Reclame

Pentru bucureșteanul obișnuit, această întrebare nu poate căpăta decât un răspuns pozitiv. Cei aproape 700km ce ne despart se traduc printr-un zbor de o oră sau printr-o călătorie cu mașina de aproape 10 ore. Iar asta înseamnă că dacă pornim în zori, avem șanse mari să ne petrecem după amiaza pe străzile pline de farmec ale Sultanahmet-ului. Dar merită cu adevărat acest efort? Avem atâtea stațiuni captivante pe plajele din sudul Turciei, de ce ne-am opri oare să vizităm și Istanbulul? Vom încerca să prezentăm mai jos câteva din lucrurile care nouă ni se pare că fac diferența dintre Istanbul și orice altă destinație.

Evident că primul argument are un caracter pur geografic. Este singurul oraș din lume care se întinde pe două continente, reușind să îmbine într-un mod cât se poate de firesc tot misterul Asiei cu natura sofisticată și cosmopolită a Europei. Amestecă și astăzi, ca în urmă cu mii de ani, culturile care s-au suprapus peste acest spațiu, oferind cele mai rafinate bucate și stiluri arhitecturale ce încă îți taie respirația. Legătura se face prin strâmtoarea Bosfor, ea în sine oferind un spectacol de neratat, brăzdată continuu de nave comerciale sau de ambarcațiuni de agrement de toate dimensiunile.

Chiar dacă ne auto-impunem să ignorăm marile repere, moștenire adunată sârguincios de-a lungul secolelor în care colonia grecească Bizantium s-a transformat în capitala celui mai longeviv imperiu, Constantinopol, căpătând un nou certificat de naștere odată cu crearea Turciei moderne și disoluția imperiului Otoman, rămân din plin străzile colorate și pline de viață ale acestui vibrant oraș. Istanbul este locul unde vei găsii cu ușurință un loc unde să-ți savurezi cafeaua turcească, alături de o limonadă de lămâie și o narghilea, în vreme ce privești mulțimea de oameni ce se roiesc în jurul tău, la vânzătorii ce invită mai ales turiștii să le viziteze prăvăliile, la negustorii ambulanți ce oferă ceai, covrigi sau mere decojite curățate savant chiar în mijlocul străzii.

Apoi, Istanbulul are de oferit o mulțime de atracții, popularizate sau nu în ghidurile de călătorie. Istoria orașului a construit în straturi diferite, ce astăzi relevă imperiul, religia sau civilizația sub care s-au așternut peste cea mai mare aglomerare urbană din Europa. O vizită la Cisternele romane este de neratat, iar dacă se întâmplă să vă planificați călătoria în mijlocul verii, răcoarea subteranului va venii ca bonus, oferindu-vă șansa să admirați statuia Meduzei în tihnă, înconjurați de coloane vechi de marmură și pășind peste rezervele imense de apă ce în alte vremuri alimentau capitala imperiilor.

Dar avem și la suprafață suficiente atracții care să ne umple retina și cardurile de memorie. Impresionantul palat Topkapi, reședința sultanilor de odinioară și a haremului din dotare, sau Moscheea Albastră, cu al său interior ce îți arată cât de departe ajunsese arta arhitecților otomani. Peste drum de moschee se află Hagia Sofia, odinioară legătura Imperiului Roman de Răsărit cu cerurile, astăzi o altă moschee unde credincioșii musulmani se închină Dumnezeului lor.

În vremea sa de glorie, Imperiul Otoman a fost recunoscut pentru relația tolerantă pe care o avea cu supușii săi. Sub acoperișul său și-au găsit cu ușurință adăpost creștini de toate orientările, evrei și desigur, musulmani. Și astăzi poți vedea cu ușurință moștenirea lăsată de grecii ce locuiau în Fener, cartierul dominat de greci, care a furnizat pentru o sută de ani domnitori Valahiei și Moldovei. Sau Balat, ce a fost cartierul cel mai cosmopolit, locuit de musulmani, evrei și creștini ce au reușit să își trăiască viața în armonie pentru sute de ani. Astăzi o călătorie prin împrejmuirile acestor cartiere este încă captivantă, fiind locuri revitalizate de apartenența la UNESCO și având un puternic aer boem. Galerii de artă, cafenele și o atmosferă rafinată, aromată cu parfumul levantului adus de vânt peste valurile strâmtorii. Dar imaginea cea mai vie a vechiului Istanbul o găsim în Fatih, cartierul ce găzduiește toate autoritățile municipale și care este practic baza vechiului oraș, înainte de extinderea sa în afara zidurilor.

Un punct de atracție ce nu trebuie ratat este piața acoperita, https://www.grandbazaar.ro/.  Istanbul Grand Bazaar este cea mai mare și mai veche piață acoperită din lume, aceasta înglobând mai mult de 4000 de magazine, listată mulți ani ca cel mai vizitat obiectiv turistic din lume. Apogeul a fost atins în anul 2014, când a primit 91.215.000 de vizitatori. Chiar dacă nu atinge în fiecare an această performanță, Istanbul Grand Bazaar beneficiază de un oficiu poștal, o secție de poliție și o moschee, fiind considerat pe bună dreptate un oraș în sine.

Dacă aglomerația și ritmul alert al vieții v-au obosit, poate este timpul pentru o vizită în partea asiatică a orașului. Aici viața este mai liniștită, sunt numeroase cartiere rezidențiale liniștite, restaurante și cafenele excelente unde poți încerca atât produse tradiționale dar și bucătărie internațională. Iar pentru cei mai norocoși, tot aici este Bagdat Cadessi, strada cu cea mai mare densitate de magazine de lux din oraș. 

Să nu uităm că Istanbulul este orașul aflat la confluența Mării Negre cu Marea Marmara. Iar strâmtoarea Bosfor oferă o imagine de o frumusețe specială, ornată cu țipetele pescărușilor și cu mirosul înțepător al apei. Un tur cu barca pe Bosfor este o modalitate excelentă de a descoperii orașul și din acest unghi, având astfel acces la imaginea incredibilă a palatelor otomane care mărginesc malurile abrupte ale strâmtorii. O călătorie pe Bosfor este un continuu strigăt de încântare, iar dacă bugetul dumneavoastră este limitat puteți alege varianta traversării spre malul asiatic cu feriboatul. Este adevărat că nu veți avea un ghid la dispoziție, dar este la fel de adevărat că veți vedea în mare aceleași lucruri, la un preț de 10 ori mai mic.

După ce v-am plimbat prin atâtea locuri, este clar că aveți nevoie de puțină odihnă. Și ce poate fi mai revigorant decât o baie turcească în orașul renumit în întreaga lume pentru tradiția seculară de scăldat și de facilitățile oferite pentru a avea o experiență memorabilă? Ați ghicit, este timpul pentru hamam! Acesta este o baie publică, în care camerele bine încălzite sunt îmbrăcate cu marmură și deseori poți angaja un maseur calificat, ce își va folosii toate competențele, ajutat de apa caldă, săpun și săruri pentru a îți oferi un tratament de exfoliere viguros. Sunt nenumărate astfel de băi publice în oraș, dar unul din cele mai renumite este Hammamul Mihrimah Sultan, construit la mijlocul anilor 1500. Cu o arhitectură otomană clasică, acesta vă permite să vă scufundați pentru o oră în secolele trecute, oferindu-vă șansa să ieșiți de aici complet revigorat.

După o zi de cutreierat este momentul să ne gândim la cină. Trecutul multicultural al orașului ne garantează o bucătărie locală diversă și spectaculoasă. În Istanbul nu ai cum să dai greș, fie că încerci mâncarea de stradă, sandwich-urile din port sau restaurantele pretențioase cu stele Michelin.

Iar după o zi plină urmează un somn bun și odihnitor. Iar în dimineața următoare o luăm de la capăt, privind spre Cornul de Aur de pe terasa hotelului unde ne savurăm micul dejun, înconjurați de măsline, brânzeturi locale mângâiate discret de o umbră de miere și cafea neagră la discreție, privind la scânteierile razelor soarelui în apa strălucitoare.

Aceasta nu este o poveste, este o realitate care se întâmplă la o oră de zbor sau 10 ore de condus. Și este o călătorie care își merită fiecare minut!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending