Connect with us

A-Z NEWS

Metodă rapidă pentru deconspirarea prostiei cu iz spiritualo-intelectual

Published

on

Personalitatea, nivelul de cunoaștere, potențialul în sensuri felurite, posibilele intenții, valorile după care cineva se ghidează în viață, gustul, educația și orice aspect patologic sau spiritual legate de o persoană se văd în:

top 3 cărți pe care le recomandă,

top 3 melodii

și top 3 filme.

Acestea se pot referi la o religie, omul tinzând, mai mult sau mai puțin, spre depășirea firii sale, spre perfecțiune, ori se pot referi la iubirea de sine, autosuficiență, înrobirea în lumea divertismentului consumerist, comoditate, la ignoranță și lipsă de discernământ sau simț critic.

Primul semn că omul are probleme este la top 3 cărți. Uneori, aceste recomandări nu există, alteori, chiar dacă există, autorii sunt de „dezvoltare personală” (propulsați de reviste sau site-uri de propagandă, fără nicio pregătire reală în domeniile cunoașterii – științei, culturii, spiritualității) și de literatură pornografică, unde acestea se îmbină cu ideea de „cum să faci bani”. Sau mai pot fi unii (mulți) care afirmă că citesc pe almeea.ro, divahair.ro, avantaje.ro, paranormal.ro, lovendal.ro, sfatulparintilor.ro, dir.org.ro, ori că ascultă canalele „Teorii Incredibile” și „Voi cu Voicu” pe YouTube.

În general, oamenii sunt atrași și iubitori de gândirea neo-păgână, îmbinată cu transumanismul, cu versete scripturistice interpretate în mod profan și cu falsele probleme atribuite (janant, nefondat și dizgrațios) tradiției care, de fapt, a șlefuit civilizația și modul corect de viețurie al omului din ultimele 20 de secole. Sunt fascinați de acestea pentru că nu condamnă formele joase, primitive de conștiință și de manifestare, adesea bazându-se pe anumite întâmplări care ar fi predestinate, lumea devenind astfel mai comodă și fără stres moral. Tot aici, unii se socotesc îngeri întrupați, cu diferite misiuni, veniți din galaxii îndepărtate. Unii se cred și reîncărcarea lui Hristos, lui Socrate și Buddah. Aceste imaginații și credințe stau la baza unor probleme actuale de depresie, nebunie, practici magice, droguri și suicid, separând oamenii de realitate și pervertindu-le percepția iubirii sau abolindu-le iubirea, pe care ajung să o confunde cu lucruri, cu iubirea de sine și cu poftele carnale.

Am descoperit că, negreșit, dacă pe cartea ta favorită scrie „Bestseller” de la „The New York Times”, ori dacă autorul ei este Iuliana Neagu, Robert Kiyosaki, Anatol Basarab, Scarlat Demetrescu, Ovidiu D. Argeșanu, John Hick, Radu Cinamar sau Cristian Stan, ai un nivel slab de formare și poți fi ușor manipulat. Evident, dacă manipularea se face așa cum îți place ție: în modul persuasiv, plin de sofisme bazate pe plăcerea imediată și iresponsabilitate, în mod ideologic, progresist și delirant în același timp – toate ținând de superficiala cultură a imaginii (care și-a pierdut legătura cu Logos-ul), aceea în care nu ai nevoie ca frumosul să provină din adevăr și, cel mult, aici, limbajul fiind folosit cu un caracter dionisiac de către cei mai pricepuți și „inteligenți” (cu o inteligență fără transcendență, firește).

Totodată, adevărul fiind prezentat aici în mod parțial, adăugându-i-se idei pătimașe sau speculative, fenomene și teorii închipuite, dar și un gram de emoție sau raționament filozofico-științific-(pseudo)religios, produce înșelarea cea cu greu de sesizat de către consumator.

Această literatură (sau „cultură new age”), după părerea unor cercetători, dar și după observarea oricui a unor rezultate concrete, face consumatorul să trăiască o viață închipuită, departe de realitate și valori autentice, fiind „sortit” singurătății, chiar dacă nu este privat de dialogul interuman, și morții spirituale, aceasta din urmă mai arătându-se și prin moartea fizică (repercusiuni pentru compromisul intelectual, etic și spiritual).

„Cultura” propusă de către sursele și autorii fără verificare academică este menită, fie și în modul involuntar al acestora, să îndobitocească omul și, așa cum spune Geniul românesc, „să aprindă imaginația mulțimii și să o ducă pe calea aceea care n-o conduce pe ea spre bun trăi, spre muncă și adevăr, ci care poate ridica o pătură nouă de oameni în sus, o pătură turbure, despre care să nu știi bine nici ce voiește, nici ce tradiții are, nici dacă e capabilă a conduce un stat ori nu. (…)

Un singur remediu există în adevăr în contra acestor rele, dar trebuie aplicat cu toată rigoarea, cu tot exclusivismul: muncă, acest corelat mecanic al adevărului; adevărul, acest corelat intelectual al muncii. Dar muncă, nu nimicuri, nu mânare de muști la apă; și adevăr, nu fraze lustruite și negustorie de vorbe (…)”.

Noi ce cărți, melodii și filme recomandăm?

De la același autor:

Facebook Comments Box

Claudiu Dumitrache (n. 7 mai 1999, București) – muzician, scriitor, jurnalist. Este membru afiliat CPFCF din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor (Universitatea Babeș Bolyiai, Cluj-Napoca, coord. Sandu Frunză), Ambasador al Culturii la Euro Education Federation și director al trustului de presă culturală Myosotis Media Group. Susține conferințe de hamartiologie artistică și psihologie muzicală în cadrul liceelor și școlilor, prin programul Citește și Dăruiește al ISJ. Este membru sau membru de onoare al mai multor uniuni de creație, membru în comisii și jurii de specialitate literară și muzicală, organizator de evenimente culturale. Este cel mai tânăr jurnalist laureat, din istoria presei românești, al premiului UZPR pentru profesionalism și performanță în mass-media.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii




mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending