Connect with us

Revista Presei

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti spune lucruri trăsnite

Avatar

Published

on

1 noiembrie 2012, Roşia Montană – Într-un interviu[1] acordat unei agenţii de presă, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Național, Puiu Haşotti, a declarat referitor la includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO că “nu avem ce să spunem, pentru că nu a venit absolut nimic la Ministerul Culturii”. O dată în plus un membru al Guvernului Ponta dă dovadă de iresponsabilitate administrativă şi necunoaşterea procedurilor specifice instituţiei pe care o conduce în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montană. Dezinteresul manifestat este cu atât mai grav cu cât numeroşi cetăţeni[2], organizaţii şi specialişti s-au pronunţat vis-a-vis de includerea localităţii pe lista indicativă UNESCO a statului român şi au înaintat ministerului cereri în acest sens.

Nominalizările pentru Lista Patrimoniului Mondial sunt de competenţa exclusivă a statului care găzduieşte monumentul propus. Documentaţia necesară trebuie realizată de ministerul de resort, cu obligaţia să prezinte, într-o primă etapă, o scurtă descriere și argumentele care justifică valoarea universală excepțională a monumentului.

Pentru a sprijini acest demers referitor la situl Roșia Montană, Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie a transmis Ministerului Culturii, încă din 2009, o cerere[3], însoţită de o notă de fundamentare[4]. Deorece instituţia nu a comunicat niciun răspuns privind cererea formulată, aceasta a fost retrimisă în 2010[5].

În noiembrie 2010, Pro Patrimonio, ICOMOS şi Academia Română au înaintat Ministerului Culturii o declaraţie comună[6] prin care se solicita “să se asigure întărirea protecţiei legale a sitului Roşia Montană prin promovarea sa în Lista Patrimoniului Mondial”. Rezolvarea justă propusă de cele trei organizaţii a fost transmiterea de urgenţă către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a propunerii de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial.

În ianuarie 2011, Uniunea Arhitecţilor din România a transmis ministerului o scrisoare deschisă[7] de susţinere a demarării procedurii de clasare a sitului Roșia Montană în patrimoniul Unesco. “Valoarea excepţională a Roşiei Montane este recunoscută şi afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituţii şi organizaţii ale specialiştilor în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului, dintre care este suficient să amintim aici doar ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. Ideea «părerilor extraordinar de împărţite ale specialiştilor» este invalidată de acest sprijin naţional şi internaţional masiv, pe care, desigur, îl cunoaşteţi şi nu îl mai puteţi ignora”, se arăta în scrisoarea Uniunii Arhitecților.

În noiembrie 2011 specialiştii reuniţi la a 17-a Adunare Generală a ICOMOS[8] au adoptat o nouă rezoluţie[9] prin care invitau “autorităţile române responsabile de gestionarea, protecţia şi conservarea patrimoniului să îşi întărească angajamentul lor faţă de această răspundere, să se asigure că se acordă prioritate protecţiei, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural de la Roşia Montană şi în consecinţă să implementeze politicile şi cele mai bune practici adecvate acestei priorităţi”.

 

Ca urmare a sprijinului larg manifestat, în ianuarie 2011, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI) a votat[10] în unanimitate propunerea înscrierii Roşiei Montane în Lista Indicativă a României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Din păcate Ministerul Culturii a ignorat această recomandare, lista indicativă prezentată de statul român la scurt timp după aceea conţinând alte nominalizări.

 

În acest context, afirmaţia dlui Haşotti reflectă ignoranţa Ministerului Culturii faţă de patrimoniul de la Roşia Montană, implicit complicitatea cu interesele companiei miniere din zonă, continuând politica miniştrilor Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor.

 

“Documentaţia[11] pentru includerea Roşiei Montane pe lista indicativă a fost realizată încă din 2009 şi transmisă ministerului. Însă în relaţie cu UNESCO doar Ministerul Culturii poate să acţioneze având responsabilitatea aplicării procedurilor specifice. Lipsa de reacţie a autorităţilor române este inexplicabilă şi extrem de nocivă cu atât mai mult cu cât desconsideră inclusiv recomandarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice”, a declarat Claudia Apostol, membră a campaniei Salvaţi Roşia Montană.

 

“Am auzit ce-a declarat ministrul culturii şi sună ca vorbele angajaţilor companiei miniere. Într-atât de mulţi specialişti s-au pronunţat pentru includerea Roşiei Montane în UNESCO încât doar anturajul RMGC mai poate să ignore sfatul experţilor şi să facă afirmaţii atât de deplasate”, a comentat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior[3]               http://simpara.ro/cerere_unesco.jpg

[8]               ICOMOS, Consiliul Internațional Pentru Monumente și Situri este organul consultativ UNESCO, http://www.icomos.ro/

[9]               http://simpara.ro/ICOMOS-2011-368.htm

Comentarii

Revista Presei

Doresti sa vinzi cartile pe care le-ai citit?

AllProWeb.ro

Published

on

Anticariat-Carti.com

Cumpar carti din Bucuresti este anuntul care atrage atentia celor care isi doresc sa obtina bani in plus in aceasta perioada, in care fiecare isi propune sa ii surprinda pe cei dragi cu daruri mai mult sau mai putin costisitoare. Intuind si aceste nevoi, Anticariat-Carti.com nu-si inceteaza campania de achizitii de carti nici in perioada sarbatorilor de iarna, continuand sa cumpere mii de titluri de carte din diferite domenii.

Anunturile de tipul „cumpar carti Bucurestisunt cat se poate de reale si, materializate fiind, au ca rezultat marirea stocului propriu pe de o parte si obtinerea de sume frumoase de bani, de cealalta parte. Raportul este unul echitabil, avand in vedere ca anticariatul plateste preturi corecte pentru carti pe care ulterior le va repune pe circuit.

De ce „cumpar carti” este un anunt de luat in seama?

In primul rand, pentru onestitatea echipei care face achizitii pentru anticariat. Preturile sunt stabilite in raport cu mai multe criterii care fac diferenta. De exemplu, pentru o carte rara si veche, persoana care vinde carti va primi o suma de bani mai mare. Daca pe carte exista si autograful autorului, cu atat mai bine pentru vanzator, pentru ca va primi mai multi bani. La modul general, insa, toate cartile sunt platite foarte corect, la un pret bun.

In al doilea rand, pentru ca anticariatul cumpara carti din orice domeniu – cu mentiunea ca toate volumele achizitionate trebuie sa aiba coperti in stare buna si numarul de pagini complet. Se pot vinde carti de beletristica, stiinte, dezvoltare personala, teologie, albume de arta, carti pentru copii si din orice alt domeniu – chiar si cartile care au aparut anii anteriori in colectii, la unele ziare.

In al treilea rand, pentru ca procesul de vanzare este in avantajul clientului, fiind suficient ca acesta sa contacteze anticariatul si sa stabileasca ziua, ora si locul de intalnire. In cazul in care persoanele care vand cartile au un program incarcat, merg la serviciu si nu pot fi toata ziua acasa, reprezentantii anticariatului se deplaseaza acolo unde sunt solicitati inclusiv vinerea, sambata si duminica sau, in timpul saptamanii, la ore mai tarzii, dupa program.

In al patrulea rand, pentru ca se achizitioneaza chiar si sute de carti in acelasi timp. Practic, pentru vanzarea intregii biblioteci nu exista varianta mai buna. Evaluatorii cumpara toate cartile pe care clientul le vinde, cu plata pe loc. In alte conditii de vanzare, cel care vinde asteapta sa incaseze banii pentru fiecare carte in parte.

Nu in ultimul rand, pentru ca intreg procesul este gratuit, ceea ce inseamna ca vanzatorul doar incaseaza bani, fara sa plateasca nimic – deplasarea expertilor si evaluarea cartilor in sine sunt servicii gratuite.

In concluzie, sarbatorile nu trebuie sa fie un motiv de stres, ci de bucurie. Vanzand cartile citite din biblioteca, se pot obtine sume de bani importante care pot fi investite in cadouri, bradul si masa de Craciun. Anticariat-Carti.com este si in luna decembrie alaturi de cei care vor sa desfiinzeze biblioteca din diverse motive si expertii sai vor fi prezenti acolo unde vor fi solicitati!

Continue Reading

ALL MEDIA

Un jurnalist de la ziarul Adevarul reclama cenzura dupa un interviu cu un consultant politic

Avatar

Published

on

Ziaristul Mircea Barbu reclama intr-o postare pe Facebook o presupusa cenzurare a interviului pe care i l-a luat consultantului politic american Roger Stone, noteaza Hotnews.ro

Mircea Barbu scrie ca redactorul-sef Dan Marinescu, i-a cerut sa elimine din interviu doua intrebari – una legata de episodul in care Donald Trump facea o referire ireverentioasa la adresa unei femei, si alta despre un episod din trecutul lui Stone, cand acesta postase un anunt pe un site de swingeri. Marinescu spune a declarat pentru HotNews.ro ca “i-am zis sa scoata doua intrebari care nu cred ca aveau profilul ziarului Adevarul”.

Mircea Barbu scrie ca, pe langa cererea lui Dan Marinescu, a mai fost sunat si de actionarul ziarului, Cristi Burci, in legatura cu interviul luat lui Stone.

“Conducerea Adevărul a pus presiuni considerabile asupra mea, jurnalist angajat full-time, să scot anumite intrebări incomode dintr-un interviu cu Roger Stone, un controversat consultant politic american”, scrie Barbu pe contul sau de Facebook.

 

Comentarii

Continue Reading

ALL MEDIA

Cea mai mare televiziune din Orientul Mijlociu, Al-Jazeera ar urma sa fie inchisa!

Redactia Radar de Media

Published

on

Al-Jazeera, telviziunea din Orientul Mijlociu care emite din anul 1996 si a revolutionat mass-media din lumea araba, risca sa fie inchis.

 

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul si-au suspendat luna trecuta relatiile cu Qatarul, pe care l-au acuzat ca finanteaza terorismul si au acordat conducerii de la Doha 10 zile sa se conformeze solicitarilor lor, pentru a ridica sanctiunile diplomatice si economice fara precedent. Printre aceste solicitari se numara si inchiderea televiziunii Al-Jazeera, scrie The Guardian, citat de Hotnews.ro .

Termenul impus de cele patru tari arabe pentru indeplinirea solicitarilor de catre Qatar, in schimbul ridicarii sanctiunilor diplomatice si economice fara precedent si a blocadei agresive, expira la inceputul saptamanii viitoare.

Pe lista de 13 solicitari se afla de asemenea si aceea ca Doha sa isi intrerupa legaturile cu miscarile Fratii Musulmani, Hezbollah, precum si cu gruparile Al-Qaida si Statul Islamic.

 

Foto Credit: Al-Jazeera

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0