Connect with us

Revista Presei

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti spune lucruri trăsnite

Published

on

 

1 noiembrie 2012, Roşia Montană – Într-un interviu[1] acordat unei agenţii de presă, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Național, Puiu Haşotti, a declarat referitor la includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO că “nu avem ce să spunem, pentru că nu a venit absolut nimic la Ministerul Culturii”. O dată în plus un membru al Guvernului Ponta dă dovadă de iresponsabilitate administrativă şi necunoaşterea procedurilor specifice instituţiei pe care o conduce în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montană. Dezinteresul manifestat este cu atât mai grav cu cât numeroşi cetăţeni[2], organizaţii şi specialişti s-au pronunţat vis-a-vis de includerea localităţii pe lista indicativă UNESCO a statului român şi au înaintat ministerului cereri în acest sens.

Nominalizările pentru Lista Patrimoniului Mondial sunt de competenţa exclusivă a statului care găzduieşte monumentul propus. Documentaţia necesară trebuie realizată de ministerul de resort, cu obligaţia să prezinte, într-o primă etapă, o scurtă descriere și argumentele care justifică valoarea universală excepțională a monumentului.

Pentru a sprijini acest demers referitor la situl Roșia Montană, Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie a transmis Ministerului Culturii, încă din 2009, o cerere[3], însoţită de o notă de fundamentare[4]. Deorece instituţia nu a comunicat niciun răspuns privind cererea formulată, aceasta a fost retrimisă în 2010[5].

În noiembrie 2010, Pro Patrimonio, ICOMOS şi Academia Română au înaintat Ministerului Culturii o declaraţie comună[6] prin care se solicita “să se asigure întărirea protecţiei legale a sitului Roşia Montană prin promovarea sa în Lista Patrimoniului Mondial”. Rezolvarea justă propusă de cele trei organizaţii a fost transmiterea de urgenţă către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a propunerii de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial.

În ianuarie 2011, Uniunea Arhitecţilor din România a transmis ministerului o scrisoare deschisă[7] de susţinere a demarării procedurii de clasare a sitului Roșia Montană în patrimoniul Unesco. “Valoarea excepţională a Roşiei Montane este recunoscută şi afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituţii şi organizaţii ale specialiştilor în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului, dintre care este suficient să amintim aici doar ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. Ideea «părerilor extraordinar de împărţite ale specialiştilor» este invalidată de acest sprijin naţional şi internaţional masiv, pe care, desigur, îl cunoaşteţi şi nu îl mai puteţi ignora”, se arăta în scrisoarea Uniunii Arhitecților.

În noiembrie 2011 specialiştii reuniţi la a 17-a Adunare Generală a ICOMOS[8] au adoptat o nouă rezoluţie[9] prin care invitau “autorităţile române responsabile de gestionarea, protecţia şi conservarea patrimoniului să îşi întărească angajamentul lor faţă de această răspundere, să se asigure că se acordă prioritate protecţiei, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural de la Roşia Montană şi în consecinţă să implementeze politicile şi cele mai bune practici adecvate acestei priorităţi”.

 

Ca urmare a sprijinului larg manifestat, în ianuarie 2011, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI) a votat[10] în unanimitate propunerea înscrierii Roşiei Montane în Lista Indicativă a României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Din păcate Ministerul Culturii a ignorat această recomandare, lista indicativă prezentată de statul român la scurt timp după aceea conţinând alte nominalizări.

 

În acest context, afirmaţia dlui Haşotti reflectă ignoranţa Ministerului Culturii faţă de patrimoniul de la Roşia Montană, implicit complicitatea cu interesele companiei miniere din zonă, continuând politica miniştrilor Theodor Paleologu şi Kelemen Hunor.

 

“Documentaţia[11] pentru includerea Roşiei Montane pe lista indicativă a fost realizată încă din 2009 şi transmisă ministerului. Însă în relaţie cu UNESCO doar Ministerul Culturii poate să acţioneze având responsabilitatea aplicării procedurilor specifice. Lipsa de reacţie a autorităţilor române este inexplicabilă şi extrem de nocivă cu atât mai mult cu cât desconsideră inclusiv recomandarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice”, a declarat Claudia Apostol, membră a campaniei Salvaţi Roşia Montană.

 

“Am auzit ce-a declarat ministrul culturii şi sună ca vorbele angajaţilor companiei miniere. Într-atât de mulţi specialişti s-au pronunţat pentru includerea Roşiei Montane în UNESCO încât doar anturajul RMGC mai poate să ignore sfatul experţilor şi să facă afirmaţii atât de deplasate”, a comentat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior[3]               http://simpara.ro/cerere_unesco.jpg

[8]               ICOMOS, Consiliul Internațional Pentru Monumente și Situri este organul consultativ UNESCO, http://www.icomos.ro/

[9]               http://simpara.ro/ICOMOS-2011-368.htm

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALL MEDIA

Un jurnalist de la ziarul Adevarul reclama cenzura dupa un interviu cu un consultant politic

Published

on

 

Ziaristul Mircea Barbu reclama intr-o postare pe Facebook o presupusa cenzurare a interviului pe care i l-a luat consultantului politic american Roger Stone, noteaza Hotnews.ro

Mircea Barbu scrie ca redactorul-sef Dan Marinescu, i-a cerut sa elimine din interviu doua intrebari – una legata de episodul in care Donald Trump facea o referire ireverentioasa la adresa unei femei, si alta despre un episod din trecutul lui Stone, cand acesta postase un anunt pe un site de swingeri. Marinescu spune a declarat pentru HotNews.ro ca “i-am zis sa scoata doua intrebari care nu cred ca aveau profilul ziarului Adevarul”.

Mircea Barbu scrie ca, pe langa cererea lui Dan Marinescu, a mai fost sunat si de actionarul ziarului, Cristi Burci, in legatura cu interviul luat lui Stone.

“Conducerea Adevărul a pus presiuni considerabile asupra mea, jurnalist angajat full-time, să scot anumite intrebări incomode dintr-un interviu cu Roger Stone, un controversat consultant politic american”, scrie Barbu pe contul sau de Facebook.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Cea mai mare televiziune din Orientul Mijlociu, Al-Jazeera ar urma sa fie inchisa!

Published

on

 

Al-Jazeera, telviziunea din Orientul Mijlociu care emite din anul 1996 si a revolutionat mass-media din lumea araba, risca sa fie inchis.

 

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul si-au suspendat luna trecuta relatiile cu Qatarul, pe care l-au acuzat ca finanteaza terorismul si au acordat conducerii de la Doha 10 zile sa se conformeze solicitarilor lor, pentru a ridica sanctiunile diplomatice si economice fara precedent. Printre aceste solicitari se numara si inchiderea televiziunii Al-Jazeera, scrie The Guardian, citat de Hotnews.ro .

Termenul impus de cele patru tari arabe pentru indeplinirea solicitarilor de catre Qatar, in schimbul ridicarii sanctiunilor diplomatice si economice fara precedent si a blocadei agresive, expira la inceputul saptamanii viitoare.

Pe lista de 13 solicitari se afla de asemenea si aceea ca Doha sa isi intrerupa legaturile cu miscarile Fratii Musulmani, Hezbollah, precum si cu gruparile Al-Qaida si Statul Islamic.

 

Foto Credit: Al-Jazeera

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Jurnalista Sorina Matei anunta ca il va da in judecata pe seful EVZ, Dan Andronic

Published

on

 

Jurnalista Sorina Matei a anuntat duminica, pe contul ei de Facebook, ca a decis sa-l dea in judecata pe Dan Andronic dupa ce seful Evenimentului zilei a acuzat-o in mai multe randuri de legaturi cu serviciile de informatii, informeaza Hotnews.ro .

Dan Andronic, urmarit penal in mai multe dosare, a acuzat-o in mai multe randuri pe Sorina Matei de legaturi cu serviciile de informatii. Lunea trecuta, el a scris in Evz ca articolele ei erau folosite de generalii SRI pentru a se razboi intre ei. Tot luna aceasta, Andronic a sustinut pe Facebook ca Matei a fost angajata de doua televiziuni dupa interventii din SRI.

 

Iata ce a scris jurnalista pe contul sau de Facebook:

“Am decis impreuna cu avocatul meu actionarea in instanta a lui Dan Catalin Andronic pentru acte de denigrare si discreditare personala si profesionala savarsite prin comunicarea publica a unor informatii mincinoase si defaimatoare de natura sa aduca o afectare grava a drepturilor nepatrimoniale apartinand subsemnatei constand in onoare, demnitate, reputatie si imagine.

Avand in vedere ca respectivele comunicari publice ale lui Dan Catalin Andronic, preluate de catre entitati de presa, reprezinta acuzatii concrete si directe, prezentarea acestora fara niciun element probator determina intentia exclusiva de discreditare si denigrare personala si profesionala a subsemnatei.

De mai bine de 2 ani, am raspuns public insinuarii defaimatoare si denigratoare facute in contextul problemelor penale ale Elenei Udrea de catre fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pe care in lipsa unei acuzatii directe, explicite si concrete nu am putut sa-l actionez in judecata.

De asemenea, am raspuns public acuzatiilor grave si dovedit neprobate facute de Elena Udrea si in acest sens am prezentat si public documente concrete in sustinerea afirmatiilor mele.

Am raspuns de asemenea public acuzatiilor facute de Sebastian Ghita care, din 18 Mai 2016, se afla la fel ca si Dan Catalin Andronic sub incidenta unei notificari legale privind incalcarea drepturilor nepatrimoniale din partea subsemnatei.”

 

Foto Credit: Inpolitics 

REZULTATE PREMIILE RADAR DE MEDIA 2017 – Etapa preliminară

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: