Minutul de cultura: I have a dream - Martin Luther King - RADAR DE MEDIA
Connect with us

EVENTS

Minutul de cultura: I have a dream – Martin Luther King

Published

on

„I have a dream that one day this nation will rise up… live out the true meaning of its creed. We hold these truths to be self-evident that all men are created equal.”

Am auzit multe discursuri si am vazut destui vorbitori, insa putine m-au impresionat atat de tare ca “I have a Dream” al lui Martin Luther King, chiar si acum la 48 ani dupa ce a fost rostit.

America trecea printr-o perioada de multe framantari, spatii separate pentru negri în cinematografe, locuri în spatele autobuzului, soldati care pazesc elevii pe drumul spre scoala — aproape de necrezut ca de la aceste evenimente petrecute în Statele Unite s-au scurs mai putin de 50 de ani.

Lupta împotriva acestor nedreptati si pentru dobândirea de drepturi egale pentru negri este fundalul pe care si-a petrecut scurta viata  Martin Luther King Jr. Acesta a fost ales presedintele MIA (Montgomery Improvement Associaton, un comitet civil care avea ca scop ameliorarea relatiilor interrasiale) dupa ce in 1955 o femeie de culoare fusese arestata pentru ca nu cedase locul unui alb in autobuz

“Pentru a aduce o miscare pe culmile succesului trebuie sa tii aproape mai ales persoanele care au aderat la ea. De aceea este nevoie de o idee care sa îi entuziasmeze si sa îi motiveze. În plus, usile dintre popor si conducatorii sai trebuie sa fie permanent deschise. Toate aceste lucruri s-au întâmplat la Montgomery.” Rezistenta non-violenta a devenit metoda principala de actiune a acestei miscari, iar iubirea, laitmotivul care a pus totul în ordine.

La 21 decembrie 1956 este stabilita interzicerea segregarii locurilor intre albi si negrii in autobuze.  In 1961, grupuri de albi si negri calatoresc impreuna in autobuze prin statele din Sud pentru a condamna segregationismul. In 1962, pentru prima data in istoria Universitatii din Mississippi, un negru este admis la studii. Ca urmare a tensiunilor – 2 morti si multi raniti

In 1963, 250.000 de persoane participa la un mars de protest spre Washington pentru apararea drepturilor civile. Aici Martin Luther King tine celebrul discurs „I Have A Dream”.

Va invit sa-l urmariti acum pe Martin Luther KING Jr. Urmariti pasiunea si ardoarea cu care vorbeste. Luati aminte la felul cum si-a pregatit discursul. Priviti impactul pe care il are

Advertisement

„…Am visat ca intr-o zi aceasta natiune se va ridica si va trai adevaratul sens al crezului ei: “Consideram aceste adevaruri ca a fi evidente: toti oamenii sunt creati egali”. Am visat ca intr-o zi pe dealurile rosii ale statului Georgia fiii fostilor sclavi si fiii fostilor stapani de sclavi vor putea sta impreuna la o masa a fratiei.

Am visat ca intr-o zi, chiar si statul Mississippi, un stat desertic, inabusit de caldura nedreptatii si a opresiunii, va fi transformat intr-o oaza a libertatii si dreptatii.

Am visat ca cei patru copii ai mei vor trai intr-o zi intr-o natiune in care nu vor fi judecati dupa culoarea pielii ci dupa caracterul lor. Am visat azi.”

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending