Minutul de cultura: Marele zid chinezesc - RADAR DE MEDIA
Connect with us

EVENTS

Minutul de cultura: Marele zid chinezesc

Published

on

Constructie gigantica a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoara 6 400 de kilometri lungime, este prevazut din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare, are o inaltime de 8 metri si o latime de 6,5 metri meritandu-si statutul de “cel mai lung zid de pe Terra”.  Marele Zid a fost construit ca fortificatie defensiva de catre cele trei state: Yan, Zhao si Qin.

In timpul ultimelor dinastii, marele zid a fost frecvent extins si reparat. Initial a fost construit ca segmente de zid independente pentru diferite state, devenind “Marele” zid abia la Dinastia Qin. Imparatul Qin Shihuang a fost primul care a reusit sa uneasca toate zidurile pentru a infrunta invaziile din nord ale hunilor, dupa unificarea Chinei. De atunci Marele Zid reprezinta monumentul natiunii chineze de-a lungul istoriei.
Pentru a-si proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei, Qin (221-210 i.Hr.) porunceste sa fie legate intre ele fortificatii cladite de predecesorii sai. Astfel va inainta atat spre est cat si spre vest, pe o lungime totala de circa 5000 kilometri, realizand cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. In timpul urmatoarei dinastii, Han, zidul a fost din nou prelungit spre est si spre vest pana la o lungime de 10 000 kilometri lungime.
Suferind stricaciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refacut pe circa 6400 kilometri in timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat si capitala statului la Beijing.
Constructia in sine ramane un mare mister. Pavat cu piatra, era folosit ca sosea strategica dar si ca drum comercial. Marele Zid incepe de la Shanhaiguan Pass, in est, si se intinde pana la Jiayuguan Pass in vest, traversand regiuni ale Liaoning, Hebei, Beijing, Tianjin, Shanxi, Inner Mongolia, Ningxia, Shaanxi si Gansu. Marele Zid Chinezesc este un element de baza al mitologiei chinezesti si al simbolisticii populare. Cea mai populara legenda povesteste despre prabusirea unei sectiuni a Marelui Zid , cauzata de plansul amarnic al lui Meng Jiangnu dupa moartea sotului ei.
Lasat in parasire incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monumet istoric al Chinei.
Dupa o expertiza desfasurata in 45 de zile pe 101 sectiuni ale Marelui Zid in diferite regiuni, Academia Marelui Zid Chinezesc a declarat in decembrie 2002 ca fortele naturii si amprenta umana destructiva cauzeaza reducerea graduala a intinderii lui, intr-un ritm ingrijorator.

Mai exista o ciudatenie legata de Marele Zid: de-a lungul anilor s-a speculat mult ideea ca aceasta este singura constructie vizibila de pe Luna. Ne stau la dispozitie marturiile unor astronauti:

  • Neil Armstrong a spus: „Am putut vedea continente (de pe Apollo 11), am putut vedea Groenlanda, era ca si cum am sta intr-o librarie si ne-am uita la un glob. Nu am putut vedea Antarctica pentru ca erau nori. Africa era total vizibila si am mai vazut lumina soarelui oglindindu-se intr-un lac. Dar nu cred asta, ca se poate vedea cu ochiul liber nici o constructie facuta de om. Nu stiu pe nimeni care sa-mi spuna ca a vazut cu ochiul liber de pe orbita Pamantului chiar si Marele Zid al Chinei.”
  • Astronautul american veteran Gene Cernan a spus: „Pe orbita Pamantului, la inaltimea de 160 – 320km Marele Zid al Chinei este intr-adevar vizibil cu ochiul liber”. Ed Lu, Expedition 7 Science Officer de la bordul Statiei Spatiale Internationale a adaugat: „este mai putin vizibil decat o multime de alte obiecte. Si trebuie sa stii unde sa te uiti.”
  • Un astronaut de pe Apollo a spus ca nici o constructie facuta de om nu se vede la o distanta de de cateva mii de mile deasupra Pamantului.
  • Astronautul chinez Yang Liwei a spus ca el nu l-a putut vedea deloc.
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending