Mocasinii de dama, o incaltaminte potrivita in multe situatii - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Life Style

Mocasinii de dama, o incaltaminte potrivita in multe situatii

Published

on

Doamnele si domnisoarele care doresc o incaltaminte casual comoda, in care sa se simta bine, rezistenta si, nu in ultimul rand, eleganta, pot sa-si ofere o pereche de mocasini dama de la Carolina Boix.

Povestea mocasinilor, acesti pantofi care si-au castigat o binemeritata popularitate in intreaga lume, este una cat se poate de interesanta. „Batranul Continent”, cum mai este uneori numita Europa, a facut cunostiinta cu mocasinii dupa descoperirea Americii de catre Cristofor Columb. Acest fapt poate fi sustinut cu argumente etimologice: termenul „mocasin” este derivat din makasin, cuvant folosit de amerindienii din tribul Powhatan pentru a desemna pantofii si cizmele scurte. Alte triburi de indieni nord-americani foloseau cuvinte asemanatoare: cei din tribul Massachusett (care a dat numele unui stat din SUA) isi numeau incaltarile mokhisson, iar algonquinii le ziceau maxkeseni.

Primii imigranti europeni care s-au stabilit pe vastul teritoriu care cuprinde azi Statele Unite si Canada au trebuit sa se adapteze conditiilor locale. Adaptandu-se, au luat de la indienii nord-americani („Native Americans”, cum li se mai spune astazi) obiceiul de a purta haine din piele (uneori ornamentate cu franjuri lungi) si cel de a se incalta cu mocasini, incaltari solide, comode si, mai ales, usor de fabricat. Mocasinii indieni constau dintr-o bucata de piele de caprioara, care inconjoara partea inferioara a labei piciorului, facand corp comun cu talpa (care adeseori era intarita prin coaserea unei pingele dintr-un material cu mult mai dur, cum ar fi, de exemplu, pielea de aligator). Peste aceasta bucata de piele se cosea o caputa in forma de „U”, care acoperea degetele – si gata pantoful! La nevoie, bucata de piele care acoperea degetele si cealalta, cea „de baza”, erau prelungite in sus, pentru a proteja si gleznele – iar mocasinii se transformau in ceea ce Karl May, autorul romanelor de aventuri al caror erou principal era apasul Winnetou, numea „cizme indiene”. Atunci cand isi faceau mocasini, amerindienii coseau bucatile de piele taiate cu maiestrie cu ceea ce astazi am numi „materiale bio” – mai exact, cu vinele animalelor vanate. Nu erau uitate nici ormanentatiile – adeseori mocasinii erau brodati (pentru broderie erau preferate insa fibrele vegetale si de lana vopsite in culor vii), fiind astfel transformati in adevarate opere de arta. Dar principala valoare a mocasinilor era cea utilitara, motiv pentru care aceste incaltari au fost rapid adaptate de catre imigrantii de origine engleza si franceza care au colonizat America de Nord. Mocasinii permit piciorului sa „simta” solul in timp ce merge, calitate foarte apreciata de exploratori. O alta  calitate la fel de apreciata era versatilitatea, mocasinii putand fi construiti, in functie de nevoile beneficiarului, ca pantofi, ghetute sau cizme. Si puteau fi adaptati – prin metodele de prelucrare si imbinare a pielii – la orice conditii de mediu, de la padurile tundrei canadiene, ai carei locuitori preferau mocasini foarte moi, pana la deserturile din sudul SUA, unde cactusii pot zgaria picioarele (si atunci mocasinii se transformau in cizme) sau in zonele muntoase, acoperite de stanci, unde mocasinii erau „upgradati” cu talpi din materiale mai solide (pielea „recoltata” de pe spinarile aligatorilor, despre care am mai pomenit).

Nu este deci deloc de mirare ca mocasinii s-au raspandit in intreaga lume, ajungand astazi sa fie produsi intr-o larga varietate de modele si din diverse materiale – nu numai piele, ci si pasla sau panza groasa.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending