Connect with us

LIFE STYLE

Mochi: un desert tradițional japonez cu o textură moale și elastică

Published

on

Reclame

Vorbim atât de mult despre sushi, chifle, pește și fructe de mare, dar uităm că bucătăria japoneză nu se limitează la asta. Astăzi vom povesti despre mochi – un desert tradiţional japonez cu o textură moale și elastică. Este făcut din aluat de orez și nici o ceremonie a ceaiului nu poate avea loc.

Vorbim atât de mult despre sushi, chifle, pește și fructe de mare, dar uităm că bucătăria japoneză nu se limitează la asta. Astăzi vom povesti despre mochi – un desert tradiţional japonez cu o textură moale și elastică. Este făcut din aluat de orez și nici o ceremonie a ceaiului nu poate avea loc.

Astăzi, desertul tradițional japonez mochi este ceva între înghețată și prăjitură: un aluat de orez vâscos și dens, în interiorul căruia se află o frișcă delicată, cu diverse umpluturi. Este obișnuit ca acest desert să se păstreze congelat, dar înainte de servire trebuie lăsat să se încălzească la temperatura camerei.

Dulciurile populare japoneze sunt făcute din orez mochigome fiert. Acesta este un soi special care diferă de orezul sushi standard, prin aroma sa dulce și conținutul foarte mare de amidon. Orezul este mai întâi înmuiat peste noapte, apoi fiert și abia apoi este măcinat într-o masă omogenă într-un mojar special, care se numește „yusu”.

Cum se prepară Mochi?

Astăzi, desigur majoritatea companiilor au automatizat de mult procesul de fabricare a aluatului de orez mochi. Dar mulți patiseri japonezi și proprietari de restaurante locale încă aderă la metoda tradițională de preparare a aluatului mochi.

Modul clasic de a transforma orezul în aluat de desert este destul de periculos. La ea participă două persoane: prima zdrobește orezul cu un ciocan mare de lemn, care seamănă cu un baros, iar a doua răstoarnă și umezește aluatul. În această muncă, coerența și coordonarea sunt foarte importante, altfel accidentarea nu poate fi evitată.

Lumea este înnebunită după mochi, unul dintre cele mai plăcute deserturi japoneze. Mochi este cea mai veche și mai faimoasă delicatesă japoneză care datează cel puțin din secolul al VIII-lea. Textura prăjiturilor este unică și spre deosebire de orice altceva – vâscoasă, moale și elastică. Umplutura tradițională de mochi este adzuki, o pastă dulce de fasole roșie, dar astăzi producătorii oferă zeci de alte opțiuni delicioase.

Ce gust are Mochi desertul de orez japonez?

Deserturile Mochi vin într-o varietate de arome și culori. Pentru a face acest lucru, aluatul de orez gata preparat este combinat cu coloranți naturali, precum sucuri de fructe de pădure sau piure de fructe. Mochi cu aromă de ceai verde Matcha, este foarte popular în Japonia. Ceaiul pudră este pur și simplu adăugat în aluatul de orez.

Orice poate servi ca umplutură pentru mochi: fructe, fructe de pădure, înghețată sau smântână. Una dintre cele mai populare umpluturi pentru mochi este de multă vreme fasolea azuko dulce fiartă. Chiar și acum, mochi umplute cu pastă de fasole sunt foarte populare în Japonia.

Istoria și tradițiile desertului Mochi

Multă vreme, dulciurile mochi au fost hrana aristocraților – împăraților și anturajului lor. Acest lucru se datorează faptului că mochi real poate fi făcut numai din orez mochigome și se găsea în cantități foarte mici în Japonia în secolul al VIII-lea. Desertul cu orez Mochi a devenit disponibil pentru toate segmentele populației abia în secolul al XIV-lea, dar chiar și atunci era mai mult o masă festivă care nu putea fi mâncată în fiecare zi.

La vremea aceea, mochi-urile erau doar prăjituri sau bile de aluat de orez alb, fără umplutură. Nu conțineau fructe sau coloranți. Chiar și astăzi, japonezii au încă o tradiție de Anul Nou asociată cu mochi: așează prăjiturile din aluat de orez într-o piramidă, decorând astfel casa pentru sărbătoare, iar în prima zi a noului an, le taie și le mănâncă cu supă de zoni.

Acum mochi este și un însoțitor indispensabil al oricărei ceremonii a ceaiului. În plus, se obișnuiește să se ofere desert mochi la sărbători precum Ziua păpușilor, nunți și la intrarea la universitate, deoarece dulciurile de orez mochi simbolizează prosperitatea și norocul.

Timpul în care desertul mochi era o masă festivă și solemnă, a trecut de mult. Acum mochi pentru toate gusturile pot fi găsite în orice supermarket, cafenea sau magazin japonez. Atitudinea japonezilor față de acest tip de dulciuri nu s-a schimbat deloc – atât adulții, cât și copiii îl mănâncă cu plăcere.

Cel mai probabil, numele prăjiturilor Kagami Mochi este asociat cu ritualul sărbătorii de Anul Nou Kagami-biraki – ceremonia „oglinzii care dezvăluie adevărul”. Rotunde și netede, mochi-urile amintesc de oglinzile kagami japoneze. Există, de asemenea, unele legende asociate cu prăjiturile de orez, sugerând că în antichitate mochi era un aliment sacru.

Se știe cu adevărat că pentru multă vreme mochi au fost privilegiul aristocraților, deoarece erau foarte puține plantații de mochigome în țară. De sărbători se serveau mănunchiuri de orez lipicios uscat, deoarece simbolizau viața lungă a împăratului și a curtenilor săi. Astăzi, acest desert simbolizează norocul și fericirea în căsătorie.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending