Muzeul Abandonului într-o nouă căutare a LUMINII DIN ÎNTUNERIC

0
198
Reclame

Anul acesta, Muzeul Abandonului a abordat două cercetări dedicate licăririlor de speranță ale fenomenului de abandon, pentru că dacă știm foarte puține despre dramele abandonului românesc, despre poveștile luminoase din bezna acestui fenomen, știm chiar și mai puține.

De ce am căutat lentila luminoasă a acestor povești? Pentru că uneori, partea întunecată a unui fenomen, cum este abandonul a aproape un milion de copii ai României în ultimii 50 de ani, poate fi mult prea greu de metabolizat pentru public. Astfel, am căutat exact perspectiva pozitivă a acestor experiențe, pentru a le face mai accesibile publicului larg.

Căutările noastre pentru perspective și ustensile vindecătoare în lucrul cu abandonul au fost accelerate de faptul că din septembrie 2024, Muzeul Abandonului a devenit un spațiu al conștiinței, adică unul dintre cei peste 370 de membri ai Coaliției Internaționale Sites of Conscience, o rețea care de peste 25 de ani confruntă moșteniri violente ale trecutului pentru a găsi soluții inovatoare pentru actuala justiție socială.  Astfel, muzeul se realiniază misiunii de loc al memoriei, dedicat păstrării și interpretării unor evenimente dramatice și semnificative din trecutul României.

Acțiunile acestea au ca sens recunoașterea comunității celor abandonați și trezirea empatiei noastre, a celorlalți, cei care am avut privilegiul de a crește într-un “acasă”, indiferent cum a fost el.  Dar pentru că un spațiu al conștiinței nu doar comemorează evenimentele trecute, ci și facilitează dialoguri care conectează lecțiile istoriei cu provocările contemporane, readucem în atenție campania de donații de mărturii LUMINA DIN ÎNTUNERIC. Muzeul Abandonului este într-o nouă campanie de căutarea a mărturiilor despre lumina pe care ați găsit-o în întunericul abandonului: oameni generoși care au făcut abandonul suportabil (membri de personal, străini, rude, prieteni), exemple de umanitate care au adus alinare în frigul abandonului, lecții de viață care au ajutat la tranzitarea acestei traume și la supraviețuirea acestor răni emoționale.

Mărturiile pot fi donate anonim sau cu asumarea identității donatorului și vor fi integrate în arhiva Muzeul Abandonului. Ele vor face parte dintr-un proces de cercetare pe care l-am inițiat la începutul lunii octombrie alături de Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

Prin colectarea poveștilor donate de public și invitarea acestuia la reflecție asupra propriilor experiențe de abandon, campania urmează misiunea unui Spațiu al Conștiinței: transformarea suferinței și a traumei în resurse pentru vindecare, educație și sensibilizare socială. În acest mod, Muzeul Abandonului creează un cadru pentru ca publicul să își exploreze trecutul și să își împărtășească poveștile, pentru a aduce schimbare și a construi o înțelegere mai profundă a fenomenului abandonului. Un îndemn la reflecție și acțiune pentru o societate mai justă și umană.

 

CAMPANIA participativă Lumina din întuneric încheie un an dedicat de Muzeul Abandonului acestei tematici.  În 2024 am lansat două proiecte de lumină:

  1. EROI NECUNOSCUȚI AI ABANDONULUI – o antologie de istorii a oamenilor excepționali care au ales calea cea grea a responsabilității față de sutele de mii de copii abandonați (expoziția este disponibilă în format digital pe https://muzeulabandonului.ro/expozitii/).
  2. ZAU DE CÂMPIE, LUMINA DIN ÎNTUNERIC, o cercetare distilată în forma unei expoziții imersive, care sondează una dintre cele mai frumoase excepții ale poveștilor instituționalizării în timpul comunismului (de asemenea, expoziția este disponibilă online (https://muzeulabandonului.ro/zau-de-campie/).

 

Mărturiile pot fi donate pe: muzeulabandonului@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.