Narada și industria IT fac o mutare decisivă pentru educație - Chess4Education - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

Narada și industria IT fac o mutare decisivă pentru educație – Chess4Education

Published

on

Chess4Education, turneul de șah organizat de Narada împreună cu reprezentanţi ai industriei IT, a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție. După ce în 2020 industria IT a dat bătălia pentru educație pe tabla de șah și a strâns 40.000 de euro în doar 3 săptămâni, anul acesta, pe 11 decembrie, liderii din IT se așază iarăși la masa de șah, cu o nouă provocare în față. Dacă anul trecut 245 de copii și profesorii lor de la școala din Curcani au primit tehnologia necesară școlii online, turneul de anul acesta este văzut ca un program antreprenorial de transformare accelerată a educației.

Narada împreună cu liderii industriei IT și prietenii ei își propun să facă mutarea decisivă pe tabla de șah în ce privește modernizarea educației românești și aducerea ei la standardele secolului 21. Aceasta înseamnă concret nu doar investiții în tehnologii pentru educație, dar mai ales în programe de perfecționare pentru profesori, astfel încât să lucreze eficient cu copiii din mediile vulnerabile și mai ales cu cei cu nevoi speciale.

Advertisement

Miza partidelor de șah din turneul Chess4Education este transformarea școlii din Curcani într-un model de succes, care apoi să fie preluat de către cât mai multe instituții de învățământ din ţară. Iar în această competiție pentru o educație modernă, oricine se poate alătura antreprenorilor din IT, fie ca participant la turneu, fie ca simplu donator, iubitor al sportului minții. 

Antreprenorul în IT, Matei Pavel, un tânăr de 35 de ani, este cel care s-a implicat alături de Narada în organizarea Chess4Education și mobilizarea colegilor de breaslă din domeniu. Motivul pentru care Matei Pavel și alți lideri din industria tech au ales să sprijine eforturile Narada pentru un învățământ modern este simplu: „Totul pornește de la educație, noi suntem foarte conștienți de asta”, spune Matei Pavel. Problema calității educației, a competențelor cu care ies tinerii de pe băncile școlii sunt lucruri de care se lovesc concret oamenii de business din România, iar cei din IT nu fac o excepție.

Advertisement

N-aș spune că acest turneu are în primul rând o dimensiune umanitară, pentru că atunci când vorbim despre educație vorbim despre viitor. În fiecare zi și în fiecare lună, de fiecare dată când recrutăm oameni și trecem printr-o sută ca să alegem unul, ne lovim de problema asta. Pentru noi educația este un fel de extensie a activității noastre. Dacă nu există condiții pentru educație de calitate, asta ne afectează direct”, mai spune Matei Pavel. Chess4Education este pariul pe care-l fac Narada și liderii IT că o școală dotată cu tehnologie modernă și sisteme de învățare adaptate secolului 21 poate deveni un model de succes. „Dacă ne dorim performanță de la acești copii, e nevoie de o bază foarte solidă”, e de părere Matei Pavel. 

Nu lăsăm niciun copil în urmă.”

În 2020, planul de a ajuta copiii dintr-o singură clasă a fost transformat de Narada cu implicarea substanțială a industriei IT în susținerea cu tehnologie a tuturor copiilor și profesorilor de la Școala din Curcani. Anul acesta, Chess4Education are un obiectiv și mai ambițios. „Căutăm să construim o experiență pentru cadrele didactice din comunitate astfel încât felul în care se face educație aici să fie transformat. Ne dorim ca educația să fie inclusivă și pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Practic, așa arată pentru noi o educație  a viitorului, în care cadrele didactice au pregătire nu doar în termeni de cunoștințe tehnice ale actului pedagogic, ci și în ce privește inteligența emoțională pe care să o dea mai departe elevilor. Nu vrem să lăsăm niciun copil în urmă. Ca parte a societății, avem o datorie față de fiecare dintre ei”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.  

Advertisement

Școala Gimnazială nr. 1 din Curcani are nevoie de profesori cu astfel de competențe, pentru că în comunitate există destui copii vulnerabili. „Sunt părinți care au plecat în străinătate, iar copiii sunt lăsați în grija bunicilor, a rudelor, sunt elevi cu diverse probleme emoționale sau copii cu cerințe educaționale speciale. Vrem să știm cum să lucrăm cu ei. Dincolo de informațiile pe care le dăm copiilor, vrem să știm ce se petrece cu ei, cum să-i abordăm și cum să-i ținem la școală”, spune profesoara de limba română Valeria Neagu, care e de părere că un curs despre lucrul cu elevii cu nevoi speciale ar preveni creșterea abandonului școlar, cu o rată îngrijorător de mare mai ales în mediul rural.

Cine se poate înscrie la turneul de șah online Chess4Education ?

Pe 11 decembrie, pasionații de șah care vor să contribuie la eforturile de modernizare a educației românești sunt invitați de Narada să accepte provocarea unei partide alături de lideri din industria IT și prietenii lor. Cei care vor să participe la competiție se pot înscrie pe pagina turneului, achitând taxa de 250 de lei. Cei care vor să joace șah cu antreprenori, programatori, designeri, investitori, gameri și prietenii lor sunt invitați pe Chess.com în ziua turneului, 11 decembrie. 

Advertisement

Chiar și cei care nu joacă șah pot fi de partea câștigătorilor în această competiție pentru educație, printr-o donație pe pagina dedicată turneului. Deşi pandemia a scos în evidență vulnerabilitățile sistemului de învățământ, implicarea societății civile și a oamenilor de business pot ajuta la transformarea radicală a școlii românești. Ceea ce s-a întâmplat la Curcani poate deveni un model în toate şcolile din România.

Advertisement

Despre NARADA

Profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la baza dezvoltării comunităţilor sănătoase. O echipă de minți agile care proiectează soluții sustenabile, de tehnologie, actuale pentru rezolvarea nevoilor educaționale din România. O organizație care crede că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea. Oameni care susțin inovația în educație, chiar la firul ierbii. Din 2017, vizualizăm, proiectăm și adaptăm inițiative care să contribuie la scăderea ratei analfabetismului în România și aducerea educației în secolul 21.

Copiii viitorului cresc cu Narada

Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation. Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending