Narada: Tehnologia pentru educația online ajunge la copiii defavorizați din zona Brașovului - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Proiecte

Narada: Tehnologia pentru educația online ajunge la copiii defavorizați din zona Brașovului

Published

on

Foto Credit: Fabrica de PR

2021 începe în forță pentru Narada care, chiar la început de an a pornit într-o expediție în 8 comunități, din județe de pe tot cuprinsul țării pentru a dota copiii aflați în situații vulnerabile cu tehnologia necesară educației online.

 

 

În prima săptămână de la redeschiderea școlilor, când multe instituții de învățământ încă se află în scenariul galben sau roșu și un singur caz de Covid depistat într-o școală înseamnă revenirea la cursuri exclusiv online pentru următoarele două săptămâni, Narada își propune prin acest turneu să ofere elevilor defavorizați tehnologia necesară educației digitale. Reprezentanți din companiile partenere ale proiectelor Narada, Petrom și Globalworth Foundation, au fost alături de membrii organizației în efortul de a oferi copiilor defavorizați o șansă la educație. Primul popas al turneului, județul Brașov.

 

Centrul Educațional al Asociației Diaconia este frecventat de 54 de copii, iar pentru mulți dintre ei – care vin chiar zilnic, de la vârsta de 2 ani – acest loc înseamnă o mână întinsă, un confort pe care nu-l regăsesc acasă și totodată singura șansă reală la educație. Toți cei 54 de copii fac parte din familii numeroase, multe fără acces la electricitate, apă curentă și mai ales, fără un suport necesar educației. Înaintea perioadei pandemiei, copiii frecventau Centrul Educațional al Asociației Diaconia după școală. Aici primeau haine, facilități pentru igiena personală și ajutor la teme, în condițiile în care la ultima cercetare în zonă, Asociația Diaconia a constatat că cea mai mare parte a adulților responsabili de acești copii sunt analfabeți, așadar, fără posibilitatea de a le oferi sprijin educațional.

În perioada pandemiei, Asociația Diaconia a reprezentat pentru copiii care frecventau centrul educațional și singura modalitate de a putea urma școala online, deși dotările acesteia erau modeste.  În aceste condiții, Lucian Gog, cel care gestionează alături de alți pedagogi centrul Diaconia, a decis să comunice necesitățile acestor copii pe platforma Narada.ro și alături de Adrian Băcanu să demareze un proiect ambițios pentru a asigura tehnologia necesară învățării online pentru cei 54 de copii ai centrului.

 

Eforturile acestora, proiectul NaradaBox și grantul oferit de Petrom au făcut posibilă livrarea către Centrul Educațional al Asociației Diaconia a 8 laptop-uri noi și două recondiționate, eveniment la care au participat și reprezentanții stației Petrom 12 Griviței din Brașov. Cele 10 laptopuri care au ajuns de ieri în mâinile copiilor care frecventează centrul Diaconia, sunt promisiunea unui acces mai ușor la educație, prin intermediul Narada și al partenerilor săi.

Advertisement

 

Elena Pleșa, profesor în învățământul primar cu un palmares impresionant de proiecte desfășurate cu și pentru cei mici, a răspuns inițiativei Narada de a-și înscrie proiectul pe prima platformă de crowdfunding pentru profesori din România. Dascălul și-a înscris proiectul pe Narada.ro, făcând astfel cunoscut visul său și al elevilor ei de la Colegiul Aurel Vijoli, Făgăraș: o clasă dotată cu tehnologia secolului 21.

Meseria de dascăl este prin definiție o promisiune că vei încerca mereu să educi generații de copii, să scoți la iveală tot ce este bun și creativ din fiecare elev, să descoperi și să folosești fiecare aptitudine pentru a creiona un om de succes”, spune profesoara Elena Pleșa, care și-a dorit ca toți elevii din clasa ei, dar și alții din familii defavorizate, afectaţi de discriminare din cauza etniei, copii silitori și atașați de școală, dar fără suficient sprijin acasă, să poată porni într-o aventură a cunoașterii.

 

Șansele egale la educația online, indiferent de culoarea scenariului în care ar intra școlile din cauza pandemiei, dar și posibilitatea învățării interactive prin intermediul tehnologiei moderne sunt obiectivele profesoarei Elena Pleșa, aceasta pentru că o clasă a secolului 21 presupune integrarea mijloacelor tehnologice moderne în procesul de predare. „Sper să îi ajut să își găsească fiecare calea spre succes”, spune profesoara din Brașov, iar visul său este mai aproape de transpunerea în realitate prin intermediul Narada și al partenerilor săi. 3 videoproiectoare, o imprimantă, 20 de tablete, cărți și un laptop au ajuns ieri la Colegiul Aurel Vijoli, Făgăraș cu sprijinul Narada alături de care s-au aflat reprezentanții stației Petrom 11 Triaj.

 

Expediția inițiată de Narada merge mai departe, către Bistrița Năsăud, dar toți cei care conștientizează beneficiile unui sistem educațional modern în România sunt invitați să ia parte la această aventură. O simplă donație înseamnă deschiderea porților școlii pentru un copil care își dorește să meargă la cursuri, dar nu are posibilitatea, iar o tabletă, un smartphone sau un laptop dăruit este echivalent cu o invitație în universul cunoașterii, cu beneficii pentru întreaga societate.

 

Advertisement

 

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending